Örökké akart élni az első kínai császár, de éppen ez lett a veszte.
Kínában már a nagyközönség számára is elérhetővé vált az a technológia, amelynek segítségével beszélni tudnak elhunyt rokonaikkal.
Ha megvesztegette volna az udvari festőt, sosem hitték volna róla azt, hogy csúnya...
A kínaiak életéről sok mindent képzelünk, de gyakran keveset tudunk. A most kezdődő holdújév apropóján dr. Wang Lifen mesélt nekünk a valóságról.
A túlzott szigor néha visszaüt, és éppen ellenkező hatást vált ki…
Elek-Li Lucy hatéves kora óta él Magyarországon: kínaiként tökéletesen beilleszkedett, de ez nem mindig volt egyszerű.
Sajnáljuk, vagy ne, hogy nem béka, kutya és méhbáb kapható a sarki kínai gyorsbüfében? Igazibb lenne, de vajon megennénk-e?
Nem is gondolnád, milyen különös dolgok után kellett adózniuk a rómaiaknak, az újkori oroszoknak vagy épp az indiai nőknek.
Még egy olyan fogás, ami egyrészt finom, másrészt teljesen testreszabható a kedvenc zöldségeiddel, amiktől ráadásul egészségesebb is lesz. Nálunk mazsolás-fűszeres rizzsel került az asztalra, nem bántuk meg.
Egy jó kis zöldfűszeres rizs vagy párolt káposztás-szójaszószos sült tészta tökéletes köret mellette. Ha van otthon néhány szárzeller, vágd apróra és keverd a frissen elkészült raguba, hogy még egészségesebb legyen!
Snidlinget és citromfüvet is bőven adtunk ehhez a vacsorára is kiváló fogáshoz, ami remek alap arra, hogy minden évszakban a megfelelő zöldségek kerüljenek bele. Párolt gyökérzöldségekkel épp ugyanolyan finom, mint zöldborsóval és fokhagymával.
Egy-két speckó hozzávalót, szószt és fűszert érdemes beszerezned, ha szereted a kínai konyhát. Általában kevés is elég belőlük, sokáig elállnak, és egy egyszerű zöldségköretet is kifejezetten izgalmassá tehetsz velük. Ehhez a tésztához feketebabszószt vettünk, amit ha beszerzel, salátákhoz, húsos fogásokhoz is használhatsz.
Ez a mézes csirkesaláta egy kis gyömbértől lett igazán keleti hangulatú. Nem is kell mellé más, csak egy kevés párolt rizs és persze a szezámmag a tetejére.
Az, hogy egy étel izgalmas, nem jelenti azt, hogy órákig kell molyolni vele a konyhában, ahogy azt sem, hogy csak azok készíthetnék el, akiknek már van némi konyhai rutinjuk. Erre bizonyíték ez a gyors kínai fogás is, amiből fél óra alatt összedobsz majd egy különleges vacsorát.
Köretként is bevetheted, de gyors, vega vacsorának sem rossz ez a sült, tojásos rizs, amelybe mehet mindenféle maradék zöldség a zellerszártól a répáig, amit csak a konyhában találsz. Ha épp hozzájutsz egy kevés vargányához, azt sem érdemes kihagynod belőle.
Csak zöldség, kínai tészta és persze speciális fűszerek, így lesz a csirkéből egy-két trükkel olyan fogás, ami nagyon nehezen kerül le az otthoni étlapról. Nálunk extra csípősen készült, de ha te nem vagy ennyire mazochista, csili nélkül dobd össze!
Mire való a szűzhártya, és miért tulajdonítunk – ráadásul tévesen – ekkora jelentőséget a szüzességnek?
Mennyire ismered a Balaton-parti településeket? Mutasd meg kvízünkkel!