Így vond be a gyereket az iskolai készülődésbe!

Segíthet összeszedni a megmaradt füzeteket, a még használható ceruzákat, és a ruháit is át tudja válogatni egyedül. Ő hasznosnak érezheti magát, neked pedig máris könnyebb dolgod lesz.

Azok a szülők, akiknek iskoláskorú gyerekei vannak, az augusztus vége másról se szól, csak az iskolára készülésről. Füzetek, ceruzák, tollak, új tornacipő a kinőtt helyett, új ünneplőruha, és rengeteg más tennivaló. Ha mindezt a gyerekkel közösen csinálod, akkor nemcsak könnyebb dolgod lesz, de neki is könnyebb lesz visszatérni a dolgos hétköznapokba. A Today.com összegyűjtötte, miben segíthetnek a gyerekek a sulikezdés előtt.

Próbáljátok el a készülődést!

Ovisoknál és iskolásoknál is jó felkészülés lehet a nyári szünet után, ha eljátszátok, hogy hogyan kezdődik egy munkanap. Keljetek fel időben, próbáljátok el az öltözködést, reggelit, fogmosást és az indulást! Így nem fogja akkora sokként érni a gyereket, hogy következő héttől már vége a kényelmesen induló reggeleknek. Kérdezd meg, hogy szerinte milyen volt, és ha van valami, amivel nincs kibékülve (például szívesebben reggelizne elsőként, és csak indulás előtt öltözködne), akkor változtassatok! A lényeg, hogy ne feszültségekkel, hanem jó hangulatban induljon a nap.

Otthoni bevásárlás

Az alsós gyerekek már segíthetnek azzal, ha otthon körülnéznek, hogy milyen felszerelések vannak, amik még újrahasznosíthatóak, például ceruzák, megmaradt füzetek. Így máris rövidebb lesz a bevásárlólista, és a gyerekek is megtanulják, hogy nem kell mindig mindenből újat venni. Közben pedig a számolást is gyakorolhatjátok, ha például 5 grafitceruza kell, de ő csak hármat talál.

Bevásárlólista a gyerek kezében
Bevásárlólista a gyerek kezébenRed Lemon Media

Egy ekkora gyerek már a ruháit is át tudja válogatni, hogy melyiket szereti, melyiket nem fogja biztosan felvenni, és melyik az, amelyiket már kinőtte vagy lyukas. Utána ezeket már csak ellenőrizni kell, hogy nehogy a kedvencek között bent maradjon egy foltos póló vagy egy lyukas nadrág.

Nem minden gyereknek megy könnyen a közösségbe visszarázódás, főleg, ha nyáron nem nagyon találkozott az osztálytársaival. Nézzétek át az osztálynévsort, és beszéljétek át, kivel szeretne összefutni sulikezdés előtt! Így máris jobban fogja érezni magát, ha elkezdődött az iskola.

Ossza be ő a pénzt

A felsősök már elég nagyok ahhoz, hogy megpróbálják maguktól beosztani, hogy milyen felszerelésekre szeretnék költeni a rendelkezésre álló keretet. Mondd meg neki, hogy mennyi pénzzel gazdálkodhat, és kérd meg, hogy írja le, milyen iskolaszerekre és ruhákra lenne szüksége!

Egy ekkora gyerek már a tízórai készítésében is tud segíteni. Beszéljétek át előre, hogy miket szeretne majd enni, és legyen az ő dolga az ennivaló becsomagolása.

A középiskolásoknak pedig már elég csak egy lista, ők már mindent el tudnak intézni maguktól. Érezze, hogy megbízol benne, és engedd, hogy döntéseket hozzon!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek