Így készül a rénszarvasos csokinyalóka

Édesszájú rokonnak vagy családtagoknak, óvodai vagy iskolai karácsonyi ünnepségre, de akár családi szóróajándéknak is szuperek lesznek ezek a rénszarvasos csokinyalókák. Bár biztosak vagyunk benne, hogy sok rénszarvasimádó felnőtt is örülni fog nekik!

Rénszarvas csokinyalóka
Ötvös Zsuzsanna

A csokoládét akár fűszerezhetjük is pl. őrölt fahéjjal, mézeskalácsfűszerrel, vaníliával, szerecsendióval, kardamommal, így az ízesítés is egyénre szabható.

Hozzávalók kb. 10 darabhoz:

150 g étcsokoládé (vagy tejcsokoládé ízlés szerint)
10 szem piros cukordrazsé (pl. Smarties) 
kb. 20 g fehér csokoládé
10 nyalókapálca vagy méretre vágott szívószál

1. Az étcsokoládé kb. egynegyedét egészen apróra vágjuk. A maradék étcsokoládét vízgőz fölött óvatosan felolvasztjuk. Az olvadt csokoládéhoz hozzákeverjük az apróra vágott csokoládét – így tulajdonképpen temperáljuk a csokoládét, hogy szép matt fényű csokinyalókákat készíthessünk.

2. Sütőpapírral letakart tálcára egy szűk evőkanálnyit adagolunk a csokoládéból, a tálcát óvatosan a munkapulthoz ütögetjük, hogy szépen terüljön. A csokoládé-korongba óvatosan beleillesztjük a nyalókapálcát vagy méretre vágott szívószálat, és elforgatjuk, hogy teljesen befedje a csokoládé. Egy szem piros cukordrazsét helyezünk a szívószál fölé - ez lesz a rénszarvas orra. Ezt megismételjük, míg a csokoládénk kb. háromnegyede el nem fogy. Vigyázat, hagyjunk majd helyet a sütőpapíron a rénszarvasok agancsának is!

3. A maradék étcsokoládét nejlonzacskóba szedjük. Ha már túlságosan kihűl, besűrűsödik ekkorra a csokoládé, óvatosan melegítsünk rá a vízgőz felett vagy hajszárítóval. A nejlonzacskó végén pici lyukat vágunk, és ezzel rajzoljuk meg a csoki-agancsokat. Nem érdemes túl vékonyra rajzolni az agancsokat, mert akkor nagyon könnyen letörhetnek. A majdnem kész rénszarvasokat hűtőbe tesszük, míg a csoki meg nem szilárdul.

4. A fehér csokoládét óvatosan megolvasztjuk, majd nejlonzacskóba tesszük, a végét kivágjuk, és ezzel rajzoljuk meg a rénszarvasok szemét. Amikor a fehér csokoládé megszilárdult, egy pötty étcsokoládéval fejezzük be a rénszarvasok szemét.

5. A kész csokinyalókákat nagyon óvatosan lehúzzuk a sütőpapírról.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek