#VILÁGOM

Szexmentes kanapézás másfél órában

cukorka 2014. február 25., kedd 19:46

Dyga Zsombor új filmje, a Couch surf  csúnyán félrecsúszott valahol. Kanapés sztorija mindenkinek van, nekem a közelmúltból is akad egy: kényelmes, puha kanapé volt és még takaró is járt hozzá. Aztán ennyi az egész sztori, az ember gyakran ül kanapékon, na bumm. Egy kanapén történtek körülbelül a hetvenes (akár az 1770-es) évekig nyúlnak vissza, leginkább pikánsak, ha meg nem, akkor mérsékelten érdekesek. Jelen esetben utóbbiról van szó. A hivatalos verzió szerint a film arról szól, mi történne, ha a kanapék mesélni tudnának. "Mesélnének egy szobafogságra ítélt gyermeteg férjről, egy terapeuta szorongó pácienséről, egy nőnapi randira készülő lúzerről, egy titokzatos folton elmélkedő neurotikus párról, egy kilomtalanított kanapé régi és új tulajdonosáról, francia hippikről vagy éppen a barátság határait feszegető tinédzserekről. Mert egy kanapén bármi megtörténhet. A Couch surf tíz kanapé és két tucat ember vidám, megható és szellemes története." Csakhogy sajnos a végeredmény nem vidám, nem szellemes, és kicsit sem megható, viszont cserébe rettenetesen unalmas. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Izgalmas thrillert is tud a magyar!

cukorka 2014. február 25., kedd 13:35

2014 a ló éve. Én nem tudom, hogy lovak-e a magyar filmgyártók, de ha ez így megy tovább, Hollywood befejezheti a hazai filmbemutatókat. Jó, lehet, hogy egy kicsit túlzunk, de olyan aztán már tényleg nagyon régen volt, hogy egymás után kétszer is elégedetten jöttünk ki a moziból magyar filmről, még akkor is, ha jelen esetben nem is mozifilmről van szó.

Történt ugyanis, hogy Hajnal Tímea megdöntése után Szász Attila A berni követ című filmjéről is elégedett mosollyal távoztunk, ami még akkor is furcsa, hogy tudjuk, Kulka Jánossal nagyon nem lehet mellélőni. A berni követ tévéfilm, azonfelül pedig politikai thriller, de ezt valószínűleg nem írják mellé, hiszen akkor kevesebben néznék meg. Pedig Szász Attila filmje minden kritériumnak megfelel, minden megvan benne, ami egy jó történethez kell, legyen szó szerelemről, gyilkosságról vagy feszültségről.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fénycsontvázakat fest fényképezőgépével a finn fényfestő

terence_hill 2014. február 24., hétfő 21:43

A finn Janne Parviainen több mint tizenöt éve fotózik, de állítólag csak 2007-ben fedezte fel a fényfestést. Azóta viszont szinte csak ezzel foglalkozik, ha fotózásra kerül a sor. Arra törekszik, hogy utólag egyáltalán ne kelljen a képekhez nyúlnia, mindent a fényképezőgéppel alkosson meg. Így aztán van, hogy egy-egy expozíció csak pár percig tart, de van, hogy órákig. Emellett még üvegekre szokott olajfestményeket készíteni, de leginkább a fényalakokról ismert. Az utóbbi időkben fénycsontvázakkal kísérletezik, szerepelt már velük a National Geographicben is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pusztuljon az emberiség, éljen az X Térség!

cukorka 2014. február 24., hétfő 15:36

Valamire való sci-fi szerző már nem tudja elmondani a mondanivalóját egyetlen könyvben. Aki nem ír minimum trilógiát, az ne is számítson arra, hogy James Cameron filmet rendez majd a regénye alapján. Hogy erre gondolt-e Jeff Vandermeer, amikor megírta a magyarul halál unalmas Expedíció címet kapott könyvét, azt nem tudjuk, de az elolvasása után úgy gondoljuk, hogy inkább nem, mint igen. Mint ahogy több napnyi emésztgetés után már azt is megbocsájtottuk, hogy képes volt a mondanivalóját mindössze 167 oldalba sűríteni. Ő bezzeg kíméli a fákat, amikor még Liptai Claudiának is sikerült, hogy 372 közhelyes oldalt írjon a semmiről, akkor hogyan lehetséges, hogy egy nagyon jó stílusérzékkel és zseniális történettel megáldott szerző bezzeg olyan regényt ír, amit másfél óra alatt kiolvas egy betűfaló olvasó? Jó íróknál megszabnám, hogy ötszáz oldal alatt el se kezdhetik, hiszen az egyetlen baj a Déli-végek trilógia első részével az, hogy rövid. Rohanunk? Akkor lelassítunk kicsit.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A legnagyszabásúbb közösségi műalkotás lehet a harlemi cukorváros

jean_pierre 2014. február 23., vasárnap 17:29

A gyerekektől a nyugdíjasokig nagyjából 1000 résztvevőt vár két szobrász, Brendan Jamison és Mark Revels, akik a közösség segítségével szeretnének felépíteni egy képzeletbeli várost, New York Sugar Metropolist kábé 500 ezer kockacukorból. A Kickstateren indult a projektre gyűjtés is, ugyanis 7500 fontra, azaz majdnem 3 millió forintra van szükségük ahhoz, hogy bele tudjanak vágni - eddig sajnos nem állnak túl jól a dologgal. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dicsérni jöttünk Jancsót, nem temetni!

Divany.hu 2014. február 22., szombat 17:48

Bíró Yvette (Jancsó Miklós dramaturgja) találó szavait Mundruczó Kornél filmrendező tolmácsolta a gyászolóknak, Jancsó Miklós szombat délben megtartott temetésén, a Fiumei úti temetőben. Nem ő volt azonban az egyetlen, aki beszédett mondott az életének 93. évében elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas művész temetési szertartásán: színészek és rendezők sora méltatta a filmrendezőt. A gyászolók között, a filmes szakma és a barátok mellett baloldali politikusok garmada képviseltette magát, de még a durvuló kampányhangulat sem tudta elvonni a figyelmet Jancsó Miklós megemlékezéséről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezzel a sátorral indulna kempingezni Lady Gaga

bb 2014. február 22., szombat 08:07

Láttunk már több bizarr dolgot is hús témában az elmúlt években; Lady Gaga húscafat ruhája megihlette többek között a Black Milk Clothingot, akik anatómiai combcsontot és lábizomzatot nyomtak rá cicanadrágjaikra, majd ott volt Natalie Luder agyszüleménye, aki egy szelet szalonnát nyomott sáljára két évvel ezelőtt.

Ezúttal pedig egy kortárs brit művészt, az emberi zsírszövetek hiteles megjelenítésével kísérletező Andrea Haslert ihlette meg a téma, aki meghökkentő hús-sátrának a jól csengő „Matriarcha” nevet adta.

intestine-tent-sculpture-by-andrea-hasler-designboom-02

A nem mindennapi, némileg gyomorforgató művet Hasler elmondása szerint az 1981szeptemberében alapított Greenhami Női Köz-béketábor női ihlették, akik több, mint 30.000-en gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a brit kormány és a nukleáris fegyverek ellen. Talán ez volt a legnagyobb méretű női tüntetés, amit valaha szerveztek – írja a dangerousminds.net.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ralph Fiennes, a kegyetlen Dickens és a láthatatlan szerető

LS 2014. február 20., csütörtök 13:00

A történelmi személyiségek életét feldolgozó, általában kosztümös filmek sikere szinte mindig garantált, talán ezért is dönthetett úgy Ralph Fiennes, hogy második rendezésében egy ízig-vérig angolhoz nyúl. Shakespeare Coriolanusa után a híres angol regényíró, Charles Dickens életének izgalmas mozzanatait dolgozta fel a Titokzatos szerető című életrajzi drámában. És miközben rendezett, a főszerepet is eljátszotta.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ahová lépek farsang terem!

Divany.hu 2014. február 20., csütörtök 09:48

Február 20. Csütörtök

Bulizunk, hiszen minden okunk meg van rá, az elsők között például az, hogy végre nem a szerelmeseket ünnepeljük, hanem azt, hogy be lehet öltözni valaki egészen másnak, mint akik valójában vagyunk. Aki az ilyet szereti, annak mindenképpen az Eyes Wide Shut exkluzív maszkpartiján (komolyan ez a neve, hogy maszkparti, szellemes, mi?) van a helye a Trafiqban (ja, hát egy ilyen nevű helyen nem is lehet más). Ha ön már elengedte a késztetést, hogy Charlie Chaplinnek öltözzön, akkor sincs nagy baj, hiszen van ám máshol is buli ma este, például az Urimuriban, ahol Yvel & Tristan, James Grow és Dj Sobek és magukkal hozzák a Hi!Fly hangulatot. Ha még ennél is öregebb, akkor magának úgyis mindegy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Profi Barátok közt a Katona színpadán

cukorka 2014. február 19., szerda 19:21

"A Fényevők olyan emberek, akik elhiszik, hogy másoktól eltérően, nekik elégséges eledel lehet a fény." Hogy róluk szól-e a Katona József Színházban nemrég bemutatott Fényevők című darab? Nem közvetlenül. Gorkij A nap fiai című drámájának Radnai Annamária adott igen találó címet és fordította újra, Ascher Tamás állította színpadra, bemutatója pedig egy nappal később volt, mint az általunk nagyra értékelt Ahol a farkas is jó című drámáé. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legósították az Oscar-esélyes filmek plakátjait

jean_pierre 2014. február 18., kedd 13:08

Hatalmas nyomulásban a Lego. Nemrég érkezett meg a mozikba A Lego kaland, amit nagyon bírtak a kritikusok, és könnyen lehet, hogy év egyik legsikeresebb vállakozása lesz. Így aztán nem túl meglepő, hogy a legóhullámot a Yahoo! Movies is meglovagolta: az oldal számára egy Old Red Jalopy nevű művész a 2014-es Oscar-díjátadó legjobb film kategóriájában versenyző művek plakátjaiból legós verziókat készített, vagyis az embereket legófigurákra cserélte.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kommunista Madonna vagy leszbikus sorozatgyilkos?

hv 2014. február 17., hétfő 17:29

Öt halott kislány

1953 októbere és 1954 augusztusa között öt tizenéves lány tűnt el Törökszentmiklóson. A lakosok egyre jobban féltek, a gyerekeket nem engedték egyedül sehová, volt aki zsidó vérvádat, mások amerikai vagy klerikális összeesküvést kiáltottak. A gyanú egy idő után a húsz éves, tanulatlan és szegény Jancsó Piroskára terelődött. Anyjával közös házának kertjében végül megtalálták a kislányok holttestét. Megfojtották és megerőszakolták őket. Először azt vallotta, hogy az ott állomásozó szovjet katonákkal együtt követte el a gyilkosságokat, később azt, hogy egyedül ő volt a tettes. Az ítélethirdetéskor saját anyját is bűnrészességgel vádolta, a büntetésen azonban ez sem változtatott: Jancsó Piroskát felakasztották.

Rubin Szilárd író tizenkét évvel később ismeri meg ezt a történetet. Meglátja a rég halott Jancsó Piroska fényképét, és szabályosan beleszeret. Nyomozni kezd, elutazik Törökszentmiklósra, ahol még mindig érzékeny téma a tizenkét évvel azelőtti sorozatgyilkosság. Rubin megszólaltatja a rendőröket, a helyi lakosokat, az egykori tanúkat, az áldozatok és Jancsó Piroska rokonait. Nyomoz, kutat, és ír egész életében, szilánkos darabokból próbálja összerakni a történetet, amelyet igazán soha nem sikerült felgöngyölíteni. A legfontosabb kérdések, hogy Jancsó Piroska leszbikus kéjgyilkos volt-e, és mint ilyen, szinte egyedülálló a magyar kriminalisztikában, illetve, hogy a szovjet katonáknak milyen szerepük volt az ügyben. Rubin koncepciós pert sejtett, 1954-ben szovjeteket még akkor sem lehetett nyilvánosan felelősségre vonni, ha gyilkoltak. Rubin Aprószentek című dokumentumregénye 2012-ben, az író halála után jelent meg. A magyar Hidegvérrelként is emlegetett mű Rubin Szilárd életének töredékben maradt fő műve, egyúttal bizarr szerelmének, különös mániájának története is. És most színpadra állították a Katona Kamrában.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rizsporos erotika műanyag pohárból a Caravaggiók között

LS 2014. február 17., hétfő 09:40

Szombat este kilenc. A Hősök terén néhány barokk ruhás nő pózol a szobrok között, a turisták értetlenül nézik a csöppet sem odaillő lányokat. A népek a Szépművészeti múzeum Caravaggio  finisszázsára érkeztek, hogy végigtáncolják az éjszakát az ódon falak közt.

Némiképp megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy ha egy bál kilenckor kezdődik, akkor az épületbe addig senki se ki, se be, majd pontosan 21:00-kor jött a biztonsági őr aki kitárta a kaput a népeknek. A bevonulók még pózoltak egyet a rokonoknak, aztán irány a mulatság. Érdekes módon először csak egy előcsarnokot nyitottak meg a vendégek előtt, akiket műanyag poharas habzóborral köszöntöttek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Közel 40 évi jegyesség után végre férjhez megy Miss Röfi

gr 2014. február 16., vasárnap 11:04

Vivienne Westwoodot úgy tűnik, imádják a filmesek: Carrie Bradshaw tragikus esküvője után most a legújabb Disney produkció, a Muppets Most Wanted arájának tervezett menyasszonyi ruhát. Ebben mondja ki a boldogító igent Miss Piggy, a Muppet Show tősgyökeres röfilánya béka vőlegényének, Kermitnek (ahogy itthon ismerjük őt: Breki). A szórakoztatóipar egyik lebizarrabb párjának frigye közel 40 éves jegyesség végére tenne pontot - feltéve, hogy valóban megtörténik. Ha így lesz, a túláradó személyiségű malaclány állítólag egy - részben - PET-palackokból újrahasznosított ruhában tipeg majd az oltárhoz.   

Ez a borbély penge helyett szavakkal öl

cukorka 2014. február 15., szombat 14:07

A Kossuth Lajos utca járókelői előtt időkapu nyílt. Ehhez normális esetben elég csak végigandalogni Budapest egyik leghosszabb sugárútján, ám a poros, kietlen, zömmel már lehúzott rolós boltok között akad egy, ahol még van élet, viszont tényleg megállt az idő. Ebben a kis borbélyüzletben rendezte be birodalmát Bán János, A borbély. Borotválásra invitálja a nézőket, ezeket a huszonegyedik századi lényeket, akik jórészének már fogalmuk sincs arról, milyen lehetett, amikor a férfiak még nem saját maguknak vágták a szakállt a három pengéjű, szőrszálakat gyökerestől irtó, eldobható borotvájukkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rabbik tűsarkúban, papok harisnyakötőben

Steiner Kristóf 2014. február 14., péntek 18:58

Egy Tel Avivban élő francia pasi Jaffa arab óvárosában tűsarkokon tipegő papokat és csókolózó rabbikat, tranvesztita muzulmán férfiakat rajzol. Ja, és gyerekkönyveket ír. Nem, ez nem egy vicc kezdete, ez a valóság. Julien Roux stúdiójába véletlenül estem be – de mikor megtörtént, nem tudtam kijönni egy darabig.

Jó vígjátékunk már van Valentin napra

cukorka 2014. február 13., csütörtök 15:45

Közeleg a Valentin nap, bemutatták hát a mozikban az idei első közönségfilmet, vagy - ha így jobban tetszik - romantikus vígjátékot, a Megdönteni Hajnal Tímeát. Rögtön az elején lelőjük a poént, ugyanis a film nekünk is tetszett, attól függetlenül, hogy abban a teremben, ahol mi néztük, korántsem szakadt a röhögéstől az egész nézőtér. Viszont amikor nevettek, azt tényleg a poénokon, és nem kínjukban tették, és ez jó, mert az elmúlt évek hazai vígjátékainál nem ez volt jellemző. 

Nincsenek hiú ábrándjaink: a hazai közönség inkább áldoz egy szinte nézhetetlen, gagyi filmre (lásd: Coming out) mint olyanra, amire tényleg érdemes volt költeni (lásd: Isteni műszak), de azért bízunk benne, hogy valahol mégis keveredik a romantikus vígjátékokra fogékony közönség azzal, aki mindig ad egy esélyt a honi filmgyártásnak. Pedig a Megdönteni Hajnal Tímeát nem csinál semmi korszakalkotót, csak nem lopkodja össze a saját történetét mindenhonnan, ahonnan nem szégyelli, hanem kitalál egy sajátot úgy, hogy közben betartja a romantikus vígjátékok összes szabályát (vagy lehet, hogy épp ezért mégiscsak korszakalkotó?). És ehhez még az sem kell neki, hogy egy melegnek megváltozzon a nemi identitása, elképesztő!  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelmesek, sorozatgyilkosok és a Deep Purple

Dívány 2014. február 13., csütörtök 10:18

Február 13. Csütörtök

Izgatják a sorozatgyilkosok? Akkor önnek a Roham Bárban lesz ma este a helye, ahol a februári POPJAK-on az itthon is nagy sikernek örvendő tévésorozatok (Dexter, Hannibal, Bates Motel) kapcsán beszélgetnek a sorozatgyilkosok diadalmenetéről a kortárs tömegkultúrában, Hasfelmetsző Jacktől Mickey és Mallory Knoxon át Dexter Morganig. Pszichopatológia, fogyasztói társadalom és "a gyilkosság, mint a szépművészetek egyike" - azért ez meredek lesz, Bartók Imre és Turi Márton beszélgetését Sepsi László moderálja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unja az életét? Álljon prostinak!

bh 2014. február 12., szerda 17:13

Mi tesz egy 42 éves, leszbikus házasságába beleszürkült nő, akinek az a legnagyobb izgalom az életében, hogy fia szétüti a fejét egy labdával, és a felesége már a ritkán kiharcolt rutinszex első percébe belealszik? Természetesen pszichoterapeutaként is funkcionáló örömlány lesz. Miért, mire gondolt?

A Sundance filmfesztiválon 2013-ban bemutatott, majd Berlinben is díjazott Kertvárosi bordély erős mondattal indít: „Negyven felett választanod kell az arcod és a segged között”. Stacie Passon első filmje azonban végül egy egészen másik választást jár körbe, sajnos nem elég alaposan.

Fegyverrel kényszerítették, hogy ezeket olvassa januárban?

maze 2014. február 11., kedd 08:43

Nehéz szavakat találni erre, de azért keresünk. Méghogy nem olvas a magyar! Hát, igenis olvas. Jó, biztos sokkal kevesebbet, mint amennyit kéne, de most ebbe ne menjünk bele, hanem nézzük meg azt, hogy ha mégis olvas, vajon mit. Mert az rendben van, hogy hónapról hónapra adunk ötleteket mindenféle műfajban, de a szerkesztőségünkbe ma érkezett sajtóközlemény alapján kiderült, hogy nagyjából tök feleslegesen. A Líra Könyv januári sikerlistája landolt ugyanis (tematika (!!!) szerinti bontásban) a postafiókban, amitől dobtunk egy hátast. Az összevont lista után még csak elgörbült a szánk, de a szépirodalminál olyan sokkhatás ért, amiből még az sem tudott kizökkenteni, hogy az életben először előkerült az Index szerkesztőségében egy elveszett bögre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A belső világ monokrómban is színes

Qrator 2014. február 10., hétfő 19:00

"A fekete és fehér a szuprematizmusban energiaként szerepel, felfedi a formát; ez csak a megépítés momentumaira vonatkozik, reális tevékenységükben nincs meg ez a szerepük, mert a forma megjelenítését a fény veszi át." *

Talán a művészettörténet legnehezebben megérthető és legergyábbnak tűnő irányzata Kazimir Malevics szuprematizmusa ("ilyet én is tudok festeni!"). Mert ha már valami a minimálirány felé dönget, az legyen olyan tökös, mint Marcel Duchamp, aki kicsap a piedesztálra egy piszoárt és azt mondja: "Nesztek, művészet!" Malevics és kortársai ennél sokkal kifinomultabban voltak aljasok, ők a festészet határait tolták el a végsőkig. Tették ezt abban az időszakban, amikor a Művészet egy olyan haldokló féldög volt, amibe mindenki belerúgott, leköpte, megalázta. E csodás és forradalmi korszak legegyszerűbbnek tűnő (és már százéves) stílusa az, aminek a Capa Kortárs Fotográfiai Központ emléket állított Fotószuprematisták címen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehezen veszi be a gyomra a kortárs művészetet?

Divany.hu 2014. február 8., szombat 16:14

A múlt héten nyitott és egészen április 13-ig látható az olasz Fabrizio Plessi kiállítása a Ludwig Múzeumban. A Liquid Labyrinth című tárlatról a legfontosabb tudnivaló, hogy a címadó művet még sehol sem állították ki, így a hazai közönség világpremiert is láthat. Na, de hogy miért is érdemes elmenni megnézni a kiállítást olyannak, akit nem hoz lázba, ha egy olasz művész Magyarországon mutat be bármit is, arra nagyon is egyszerű válaszolni: mert ennek a kiállításnak jó hangulata van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tiltakozik a világ Putyin homofób olimpiája ellen

Steiner Kristóf 2014. február 8., szombat 11:20

A 2010-ben megrendezett vancouveri téli olimpia mérföldkőnek számított az LMBTQ történelemben: ekkor építették fel először a “Pride House”-t, azaz a “Büszkeség Házát” – amelyet a meleg, leszbikus, biszexuális és queer (azaz önmagukat felcímkézni nem kívánó) sportolók és hozzátartozóik tiszteletére állítottak fel. Az olimpiai bizottság akkor teljes mellszélességgel támogatta a melegek jogait, mondván: az olimpiai stadion mindenkor és minden körülmények között homofóbia és gyűlölködésmentes övezet. Azóta szinte minden rangos sportesemény követte a példát szerte a világban, ám figyelve Putyin elnök melegek elleni hajtóvadászatát, világos volt, hogy Szocsiban más szelek fújnak majd.

Miután a szervezők hivatalosan is bejelentették Pride House építési szándékukat, az orosz igazságügyi minisztérium a következőképpen reagált: “Oroszországban kizárólag a hagyományos családmodellt promotáljuk, és az ettől eltérő propagandákat törvénysértésként kezeljük. Nem engedélyezzük a Büszkeség Házának felállítását, mert ez a szélsőséges deklaráció alapjaiban rengeti meg az orosz társadalmi értékeket és szít vallásos gyűlöletet.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Melegek vagyunk, nem felejtünk - LMBT történelmi hónap

Steiner Kristóf 2014. február 7., péntek 09:15

Ha eddig azt hitte, hogy buzinak lenni pár éve jött divatba, vagy minden meleg feszes kis shortot visel bőrdzsekivel és kackiás bajusszal, a leszbikusoknál meg genetikai adottság a favágóing, és hogy a fogukkal nyitják ki a sört, az LMBT Történeti hónapot önnek találták ki! Meg akkor is, ha csak úgy jól akarja magát érezni, és nyitni akar a világ színeire. Februárban kulturális és történelmi programok tucatjai várják Budapesten, Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun. Ahogy a szervezők ígérik: „A rendezvénysorozat különböző egyesületek, közéleti személyek, művészek és elismert kutatók közreműködésével vizsgálja a történelmet és a kultúrát az LMBT közösség nézőpontjából.”

Logikai bukfenc és hatásvadászat a Nimfomániás 2-ben

ut , maze 2014. február 6., csütörtök 11:55

Tömény és durva a szex A nimfomániás 2.-ben

Várható volt a trailerből, hogy A nimfomániás második része nagyon más lesz, mint az első. Valóban más, annak ellenére, hogy fejezetekre osztva folytatódik a kerettörténet, és a film végére választ is kapunk a legelső képkockák miértjeire. Charlotte Gainsbourg (Joe) továbbra is a könyvmoly agglegény, Stellan Skarsgård (Seligman) ágyában fekve folytatja élettörténetét, egy-egy tárgyat megpillantva gyónja meg az életét, akárcsak a tökéletesen felépített első részben. Megismerjük, milyen mint nimfomániával élő feleség, anya, milyen mint kolléganő, hogy hogyan teszi tönkre az életét a függősége, amitől szabadulni próbál.

Mindez korántsem annyira szépen felépített, mint amilyen az első rész, darabosnak, összeszedetlennek hat, ráadásul rengeteg kérdésre nem ad választ a rendező, az utolsó másodperceket látva-hallva pedig további kérdések vetődnek fel. A feszültséget, hogy a filmben tényleg bármi megtörténhet, Lars von Trier a nevéhez méltóan adja meg a nézőknek. Olyannyira, hogy hosszú percek telnek azzal, hogy az ember rettenetesen szűköl a székében, miközben nemi szervek, meztelen testek, hármasszex és szadomazo szex is látható. Kevés rendező képes a feszítő, fájdalmas érzés keltésére, az undor ilyen mérvű kiváltására a nézőből (Lars von Trieren kívül talán az osztrák rendező, Ulrich Seidl tudja ennyire feszíteni a húrt a szexualitás egészen naturalista, brutális és olykor ironikus ábrázolásával Paradicsom-trilógiájában). Seidl a szexet és szerelmet Kenyában kereső anya szexjeleneteivel érte el azt a hatást a Paradicsom: Szerelemben, amit Lars von Trier Gainsbourg-Joe kalandjaival. Sok a hasonlóság abban az érzésben, amit mindkét rendező kegyetlenül átad, még úgy is, hogy A nimfomániásban szebb, csinosabb emberek testét látni.

A második rész kapott egy kisebb kerettörténetet a nagy egészben, az első képkockákban a nimfomániás főszereplő kislány-énjét láthatjuk, ahogy élete legcsodálatosabb orgazmusát éli meg. Ez az, amit aztán minden egyes aktusban keres, és amihez egyre erőteljesebb ingerekkel próbálkozik. Ezzel adja meg Trier (legalábbis részben) a film első feléből meglehetősen hiányolt magyarázatot hősnője viselkedésére: nimfomániája tehát valós függőség, elvonási tünetekkel, mellékhatásokkal. Egyik fontos partnere, a szadomazochista K. szerepére a legmeglepőbb választásnak tűnik Jamie Bell, akit Billy Elliotként ismert meg a világ. A cuki kisfiúból elképesztően sármos férfi lett, akinek hideg tekintetét nézve tényleg hihető, hogy a fájdalom és a gyönyör együttes megélésének mestere. Arra, hogy mi történik kettejük közt, a trailerből lehet következtetni, a rendező pedig nem kíméli a nézőket a kínzások látványától – Lars von Trier soha nem is tenne ilyet.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés