#VILÁGOM

Rabbik tűsarkúban, papok harisnyakötőben

Steiner Kristóf 2014. február 14., péntek 18:58

Egy Tel Avivban élő francia pasi Jaffa arab óvárosában tűsarkokon tipegő papokat és csókolózó rabbikat, tranvesztita muzulmán férfiakat rajzol. Ja, és gyerekkönyveket ír. Nem, ez nem egy vicc kezdete, ez a valóság. Julien Roux stúdiójába véletlenül estem be – de mikor megtörtént, nem tudtam kijönni egy darabig.

Jó vígjátékunk már van Valentin napra

cukorka 2014. február 13., csütörtök 15:45

Közeleg a Valentin nap, bemutatták hát a mozikban az idei első közönségfilmet, vagy - ha így jobban tetszik - romantikus vígjátékot, a Megdönteni Hajnal Tímeát. Rögtön az elején lelőjük a poént, ugyanis a film nekünk is tetszett, attól függetlenül, hogy abban a teremben, ahol mi néztük, korántsem szakadt a röhögéstől az egész nézőtér. Viszont amikor nevettek, azt tényleg a poénokon, és nem kínjukban tették, és ez jó, mert az elmúlt évek hazai vígjátékainál nem ez volt jellemző. 

Nincsenek hiú ábrándjaink: a hazai közönség inkább áldoz egy szinte nézhetetlen, gagyi filmre (lásd: Coming out) mint olyanra, amire tényleg érdemes volt költeni (lásd: Isteni műszak), de azért bízunk benne, hogy valahol mégis keveredik a romantikus vígjátékokra fogékony közönség azzal, aki mindig ad egy esélyt a honi filmgyártásnak. Pedig a Megdönteni Hajnal Tímeát nem csinál semmi korszakalkotót, csak nem lopkodja össze a saját történetét mindenhonnan, ahonnan nem szégyelli, hanem kitalál egy sajátot úgy, hogy közben betartja a romantikus vígjátékok összes szabályát (vagy lehet, hogy épp ezért mégiscsak korszakalkotó?). És ehhez még az sem kell neki, hogy egy melegnek megváltozzon a nemi identitása, elképesztő!  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelmesek, sorozatgyilkosok és a Deep Purple

Dívány 2014. február 13., csütörtök 10:18

Február 13. Csütörtök

Izgatják a sorozatgyilkosok? Akkor önnek a Roham Bárban lesz ma este a helye, ahol a februári POPJAK-on az itthon is nagy sikernek örvendő tévésorozatok (Dexter, Hannibal, Bates Motel) kapcsán beszélgetnek a sorozatgyilkosok diadalmenetéről a kortárs tömegkultúrában, Hasfelmetsző Jacktől Mickey és Mallory Knoxon át Dexter Morganig. Pszichopatológia, fogyasztói társadalom és "a gyilkosság, mint a szépművészetek egyike" - azért ez meredek lesz, Bartók Imre és Turi Márton beszélgetését Sepsi László moderálja. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Unja az életét? Álljon prostinak!

bh 2014. február 12., szerda 17:13

Mi tesz egy 42 éves, leszbikus házasságába beleszürkült nő, akinek az a legnagyobb izgalom az életében, hogy fia szétüti a fejét egy labdával, és a felesége már a ritkán kiharcolt rutinszex első percébe belealszik? Természetesen pszichoterapeutaként is funkcionáló örömlány lesz. Miért, mire gondolt?

A Sundance filmfesztiválon 2013-ban bemutatott, majd Berlinben is díjazott Kertvárosi bordély erős mondattal indít: „Negyven felett választanod kell az arcod és a segged között”. Stacie Passon első filmje azonban végül egy egészen másik választást jár körbe, sajnos nem elég alaposan.

Fegyverrel kényszerítették, hogy ezeket olvassa januárban?

maze 2014. február 11., kedd 08:43

Nehéz szavakat találni erre, de azért keresünk. Méghogy nem olvas a magyar! Hát, igenis olvas. Jó, biztos sokkal kevesebbet, mint amennyit kéne, de most ebbe ne menjünk bele, hanem nézzük meg azt, hogy ha mégis olvas, vajon mit. Mert az rendben van, hogy hónapról hónapra adunk ötleteket mindenféle műfajban, de a szerkesztőségünkbe ma érkezett sajtóközlemény alapján kiderült, hogy nagyjából tök feleslegesen. A Líra Könyv januári sikerlistája landolt ugyanis (tematika (!!!) szerinti bontásban) a postafiókban, amitől dobtunk egy hátast. Az összevont lista után még csak elgörbült a szánk, de a szépirodalminál olyan sokkhatás ért, amiből még az sem tudott kizökkenteni, hogy az életben először előkerült az Index szerkesztőségében egy elveszett bögre. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A belső világ monokrómban is színes

Qrator 2014. február 10., hétfő 19:00

"A fekete és fehér a szuprematizmusban energiaként szerepel, felfedi a formát; ez csak a megépítés momentumaira vonatkozik, reális tevékenységükben nincs meg ez a szerepük, mert a forma megjelenítését a fény veszi át." *

Talán a művészettörténet legnehezebben megérthető és legergyábbnak tűnő irányzata Kazimir Malevics szuprematizmusa ("ilyet én is tudok festeni!"). Mert ha már valami a minimálirány felé dönget, az legyen olyan tökös, mint Marcel Duchamp, aki kicsap a piedesztálra egy piszoárt és azt mondja: "Nesztek, művészet!" Malevics és kortársai ennél sokkal kifinomultabban voltak aljasok, ők a festészet határait tolták el a végsőkig. Tették ezt abban az időszakban, amikor a Művészet egy olyan haldokló féldög volt, amibe mindenki belerúgott, leköpte, megalázta. E csodás és forradalmi korszak legegyszerűbbnek tűnő (és már százéves) stílusa az, aminek a Capa Kortárs Fotográfiai Központ emléket állított Fotószuprematisták címen.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nehezen veszi be a gyomra a kortárs művészetet?

Divany.hu 2014. február 8., szombat 16:14

A múlt héten nyitott és egészen április 13-ig látható az olasz Fabrizio Plessi kiállítása a Ludwig Múzeumban. A Liquid Labyrinth című tárlatról a legfontosabb tudnivaló, hogy a címadó művet még sehol sem állították ki, így a hazai közönség világpremiert is láthat. Na, de hogy miért is érdemes elmenni megnézni a kiállítást olyannak, akit nem hoz lázba, ha egy olasz művész Magyarországon mutat be bármit is, arra nagyon is egyszerű válaszolni: mert ennek a kiállításnak jó hangulata van. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tiltakozik a világ Putyin homofób olimpiája ellen

Steiner Kristóf 2014. február 8., szombat 11:20

A 2010-ben megrendezett vancouveri téli olimpia mérföldkőnek számított az LMBTQ történelemben: ekkor építették fel először a “Pride House”-t, azaz a “Büszkeség Házát” – amelyet a meleg, leszbikus, biszexuális és queer (azaz önmagukat felcímkézni nem kívánó) sportolók és hozzátartozóik tiszteletére állítottak fel. Az olimpiai bizottság akkor teljes mellszélességgel támogatta a melegek jogait, mondván: az olimpiai stadion mindenkor és minden körülmények között homofóbia és gyűlölködésmentes övezet. Azóta szinte minden rangos sportesemény követte a példát szerte a világban, ám figyelve Putyin elnök melegek elleni hajtóvadászatát, világos volt, hogy Szocsiban más szelek fújnak majd.

Miután a szervezők hivatalosan is bejelentették Pride House építési szándékukat, az orosz igazságügyi minisztérium a következőképpen reagált: “Oroszországban kizárólag a hagyományos családmodellt promotáljuk, és az ettől eltérő propagandákat törvénysértésként kezeljük. Nem engedélyezzük a Büszkeség Házának felállítását, mert ez a szélsőséges deklaráció alapjaiban rengeti meg az orosz társadalmi értékeket és szít vallásos gyűlöletet.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Melegek vagyunk, nem felejtünk - LMBT történelmi hónap

Steiner Kristóf 2014. február 7., péntek 09:15

Ha eddig azt hitte, hogy buzinak lenni pár éve jött divatba, vagy minden meleg feszes kis shortot visel bőrdzsekivel és kackiás bajusszal, a leszbikusoknál meg genetikai adottság a favágóing, és hogy a fogukkal nyitják ki a sört, az LMBT Történeti hónapot önnek találták ki! Meg akkor is, ha csak úgy jól akarja magát érezni, és nyitni akar a világ színeire. Februárban kulturális és történelmi programok tucatjai várják Budapesten, Szegeden, Miskolcon és Tahitótfalun. Ahogy a szervezők ígérik: „A rendezvénysorozat különböző egyesületek, közéleti személyek, művészek és elismert kutatók közreműködésével vizsgálja a történelmet és a kultúrát az LMBT közösség nézőpontjából.”

Logikai bukfenc és hatásvadászat a Nimfomániás 2-ben

ut , maze 2014. február 6., csütörtök 11:55

Tömény és durva a szex A nimfomániás 2.-ben

Várható volt a trailerből, hogy A nimfomániás második része nagyon más lesz, mint az első. Valóban más, annak ellenére, hogy fejezetekre osztva folytatódik a kerettörténet, és a film végére választ is kapunk a legelső képkockák miértjeire. Charlotte Gainsbourg (Joe) továbbra is a könyvmoly agglegény, Stellan Skarsgård (Seligman) ágyában fekve folytatja élettörténetét, egy-egy tárgyat megpillantva gyónja meg az életét, akárcsak a tökéletesen felépített első részben. Megismerjük, milyen mint nimfomániával élő feleség, anya, milyen mint kolléganő, hogy hogyan teszi tönkre az életét a függősége, amitől szabadulni próbál.

Mindez korántsem annyira szépen felépített, mint amilyen az első rész, darabosnak, összeszedetlennek hat, ráadásul rengeteg kérdésre nem ad választ a rendező, az utolsó másodperceket látva-hallva pedig további kérdések vetődnek fel. A feszültséget, hogy a filmben tényleg bármi megtörténhet, Lars von Trier a nevéhez méltóan adja meg a nézőknek. Olyannyira, hogy hosszú percek telnek azzal, hogy az ember rettenetesen szűköl a székében, miközben nemi szervek, meztelen testek, hármasszex és szadomazo szex is látható. Kevés rendező képes a feszítő, fájdalmas érzés keltésére, az undor ilyen mérvű kiváltására a nézőből (Lars von Trieren kívül talán az osztrák rendező, Ulrich Seidl tudja ennyire feszíteni a húrt a szexualitás egészen naturalista, brutális és olykor ironikus ábrázolásával Paradicsom-trilógiájában). Seidl a szexet és szerelmet Kenyában kereső anya szexjeleneteivel érte el azt a hatást a Paradicsom: Szerelemben, amit Lars von Trier Gainsbourg-Joe kalandjaival. Sok a hasonlóság abban az érzésben, amit mindkét rendező kegyetlenül átad, még úgy is, hogy A nimfomániásban szebb, csinosabb emberek testét látni.

A második rész kapott egy kisebb kerettörténetet a nagy egészben, az első képkockákban a nimfomániás főszereplő kislány-énjét láthatjuk, ahogy élete legcsodálatosabb orgazmusát éli meg. Ez az, amit aztán minden egyes aktusban keres, és amihez egyre erőteljesebb ingerekkel próbálkozik. Ezzel adja meg Trier (legalábbis részben) a film első feléből meglehetősen hiányolt magyarázatot hősnője viselkedésére: nimfomániája tehát valós függőség, elvonási tünetekkel, mellékhatásokkal. Egyik fontos partnere, a szadomazochista K. szerepére a legmeglepőbb választásnak tűnik Jamie Bell, akit Billy Elliotként ismert meg a világ. A cuki kisfiúból elképesztően sármos férfi lett, akinek hideg tekintetét nézve tényleg hihető, hogy a fájdalom és a gyönyör együttes megélésének mestere. Arra, hogy mi történik kettejük közt, a trailerből lehet következtetni, a rendező pedig nem kíméli a nézőket a kínzások látványától – Lars von Trier soha nem is tenne ilyet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A38 ON :) Fekete Zaj OFF :(

maze 2014. február 6., csütörtök 09:49

Február 06. Csütörtök

A Modemben látható Halálos természet című kiállítás ugyan nem ma nyitott, de a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbították, így egészen március másodikáig megnézheti, ha szeretne többet tudni a naturalizmusról és a humanizmusról a huszonegyedik században. A mai nap abból a szempontból különleges, hogy Kovách Gergő és Péli Barna képzőművészek tartanak tárlatvezetést, ahol elmagyarázzák, hogyan alakult át az emberi egzisztenciáról alkotott képünk az elmúlt évtizedekben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Téli olvasmányok, képzelt kandalló előtt

maze 2014. február 5., szerda 19:38

B1234378
Fotó: Bookline

Akár van kandallója, akár nincs Massimo Gramellini: Álmodj szépeket című könyvét érdemes lesz a kezébe vennie, kiváltképp, ha szeret szomorú történeteket olvasni. Az Olaszországban nagy sikerrel futó könyv a szerző története, aki kilenc éves korában elveszítette édesanyját. Jó ideig nem merik megmondani neki, hogy meghalt, és a teljes igazsággal is csak 40 évvel később, felnőtt fejjel szembesül. 

Markus Zusak A könyvtolvaj című könyvét adja ki újra az Ulpius-ház most, hogy bemutatják a mozikban az ebből készült filmet. A bestseller 2005-ben jelent meg, azóta több mint harminc nyelvre lefordították és világszerte nyolcmillió példányban kelt el, ráadásul számos irodalmi díjat nyert. A történet szerint a kilenc éves Liesel a II. világháború hajnalán nevelőszülőkhöz kerül, mivel szüleit koncentrációs táborba vitték. Az árván maradt kislány nehezen küzd meg új környezetével és az egyre zavarosabb, kegyetlenebb valósággal, mely lassan eluralkodik a náci Németország felett. Az olvasás öröme és a képzelet világa jelenti számára az egyetlen kiutat e szörnyű valóságból. Egy újabb olvasmány februárra az életigenlésről, emberségről, alkalmazkodóképességről és egy zűrzavaros korszak zsarnokságáról.

B1109172
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ez voltam én" - 11 vallomás Philip Seymour Hoffmantól

Steiner Kristóf 2014. február 5., szerda 16:42

Philip Seymour Hoffman halála óta bejárták a világsajtót a különféle portrék, sok helyen idézték fel legemlékezetesebb szerepeit, vagy karrierének fontos állomásait, a bulvárlapok pedig drog- és magánéleti problémáit taglalják és fejtegetik egyre-másra. Pedig sem az életútja, sem a filmjeiben játszott karakterei nem árulnak el róla olyan sokat, mint saját szavai.

Az Oscar-díjas színész ugyanis – a közhiedelemmel ellenétben – nem volt sem csendes, sem titkolozó, se magának való. Épp ellenkezőleg: abban hitt, hogy értelmetlen volna titkolóznia, hiszen valójában valahol minden ember ugyanazon megy keresztül, így ismerjük és értjük egymás fájdalmát, örömét, életét. Húsz év interjúiból szemezgettem (idézetgyűjtögetős oldalak segítségével) tizenegy olyan mondatot, amiktől már önmagában is lúdbőrös lehet az ember, de most, Hoffman halála után még inkább elgondolkodtatóak – és választ adnak egy csomó kérdésre.

Európa Amerika ellen: hol játszódnak jobb filmek?

terence_hill 2014. február 4., kedd 09:43

Két filmes térkép is felkerült mostanában az internetre. Az egyiken a legtöbbre értékelt európai filmek vannak egyes országok szerint, a másikon pedig a legtöbbre értékelt filmek, amik adott amerikai államban játszódnak. Melyik mutatja a menőbb filmes felhozatalt?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Párnaember: hátborzongató pszichothriller erős idegzetűeknek

cukorka 2014. február 3., hétfő 13:44

Vagy a levegőben van valami, vagy a Szputnyik Hajózási Társaságnál, de idei első két bemutatójuk olyan jól sikerült, hogy azok alapján elég magasra tették a mércét 2014-ben. A Vígszínházban sikerre vitt Revizor után ugyanis a Jurányi Inkubátorházban bemutatták Martin McDonagh (Vaknyugat) sokkoló darabját a Párnaembert is. Azt írjuk, sokkoló a darab, de valójában nehézkesen és közhelyesen indul, meg merjük kockáztatni, hogy eleinte csak azért lehet nézni az előadást, mert jó benne a színészi játék. Aztán a mesemondó helyére rakja a történetet, és ebben valószínűleg már nagy szerepe van Cseh Renátó zseniálisan kivitelezett, tényleg sokkoló látványvilágának is. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vadászgatunk, vadászgatunk?

hv 2014. február 2., vasárnap 15:55

Az aktuális uralkodó osztály szabadidejében is előszeretettel fitogtatja saját hatalmát, például állatok eseményszerű megölésével. Természetes, hogy ez a filmvásznon is megjelenik.

Bűvös vadászok

Bűvös vadászok
Bűvös vadászok
Fotó: port.hu

A vadászat története egyidős az emberiség történetével. Az őskorban – ahogyan a halászat és a gyűjtögetés – az életben maradáshoz volt szükséges, célja az élelemszerzés volt. Az ókori nagy kultúrákban viszont már felismerték, hogy kétségtelen hasznossága mellett a vadászat társas szórakozás is lehet. A diadalmenetnek innentől kezdve nem volt akadálya: alig akad olyan kultúra, amelynek nincsenek vadász-hagyományai. „A vadászat kultúrtörténetét olyan emberek is boldogan tanulmányozzák, akik – mint én is – ijedten idegenkednek a vadászat számos formájától” – mondja György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója. „A vadászat metaforája van olyan izgalmas, mint amikor városi úriemberek hajnalban azért kelnek fel, hogy megöljenek egy mit sem sejtő élőlényt. Értem én persze, hogy a metafora nem lenne, ha vadászat maga nem lenne: s én valóban csak ettől az úri passziótól idegenkedem.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezekre a filmekre vegyen jegyet 2014-ben!

Steiner Kristóf 2014. február 1., szombat 19:51

Tudom, mit nézek idén a mozikban – ugyanis nálam afféle rituálé, hogy minden év elején alaposan átböngészem azokat a filmeket, amelyeken Hollywoodban már az utómunkálatokat végzik. Így – amíg a világ Oscar lázban ég – én már a 2014-es moziszezon legizgalmasabb alkotásaira készülök lélekben. Idén különösen színes lesz a felhozatal: láthatjuk Tilda Swintont kéjsóvár öregasszonyként, Cameron Diaz szexvideóban mutatja be kedvenc pózait, Angelina Jolie szarvakat növeszt, Meryl Streep pedig bebizonyítja, hogy akármennyire imádjuk, igenis lehet őt utálni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Van Gogh festmények elevenednek meg a világ első festményfilmjén

terence_hill 2014. február 1., szombat 11:29

Teljesen őrült, monumentális, némileg értelmetlen, ám gyönyörű vállalkozásba fogtak a Breakthru Films munkatársai: Loving Vincent címmel olyan animációs filmet szeretnének elkészíteni, amelynek fázisrajzait nem számítógéppel rajzolják ám, még csak nem is ceruzával, hanem olajfestmények formájában, kézzel festik. Igen, minden egyes képkockát. Az annyi, mint 56800 külön, önálló festmény. A monumentális festményanimációban természetesen Vincent Van Gogh leghíresebb festményei is megelevenednek - írja a Colossal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Többség dönt, egység nyal

hv 2014. január 31., péntek 16:44

Emlékművek, mérgezett vizek

A nép ellensége című előadás nem száz éve játszódik, hanem ma. A Katona József Színházban bemutatott darab konfliktusa, hogy Tomas Stockmann (Fekete Ernő) felfedezi, a városban bátyja, Peter Stockmann polgármester (Kulka János) kérésére történelemhamisító emlékmű készül. Na jó, másról van szó: Stockmann doktor rájön, hogy a gyógyvíz, amelyre az egész város gazdasága épül, trágyával szennyezett és mérgező. Ezért pedig éppen apósa, Morten Kiil tímármester (Ujlaki Dénes) felelős. A bizonyító szakvéleményt lelkesen mutatja újságíró barátainak, majd a polgármesternek, hiszen már vannak tervei arra nézvést, hogyan lehetne megtisztítani a vizet. Csakhogy a nép érdeke nem ezt kívánja: a polgármester saját politikai ambíciói miatt elzárkózik a beismerés és a költséges átépítés elől. Az újságírók, és a város lakói, akik a darab elején támogatásukról biztosítják az orvost, végül viszont a polgármester mellé állnak, és Stockmann doktort nemcsak meghazudtolják, hanem meg is alázzák. És a nézők is hasonlóan érzik magukat, annyira átélhető mindaz, ami a színpadon történik.

Henrik Ibsen egy újságban megjelent rendőrségi hír nyomán írta A nép ellenségét, Stockmann doktort pedig részben saját magáról mintázta. 1848-ban, amikor kitört az első schleswig-holsteini háború, a húszéves Ibsen szenvedélyesen agitált a németek ellen. Látván, hogy honfitársai magukra hagyják a dánokat, egyre elkeseredettebben adott hangot annak, mennyire megveti a gyávaságukat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meghalt a meztelen nőábrázolás és a magyar puszta mestere

Divany.hu 2014. január 31., péntek 10:43

Életének 93. évében elhunyt Jancsó Miklós filmrendező. 2012 decemberében került utoljára kórházba, idén novemberben pedig iskolásokat zsűrizett volna az Országos Középiskolai Filmszemlén. A család a hírt ma reggel közölte a sajtóval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Bodó Viktorral jó meghibbanni!

maze 2014. január 30., csütörtök 17:02

Vinnai András kortárs drámaíró és színész, mostanában a Jurányi Inkubátorházban lehet vele összefutni például, mert játszik a Férfiak szexuális világa című darabban. "Egy hónapja, a premieren ment le az előadás először egyben" – kezdi a Díványnak, amikor nagy nehezen elszabadul a próbáról néhány percre, hogy interjút adjon. "Elszálltak a fénypultból a jelek, azért próbálunk most is őrült módon, ráadásul vannak más változások is."

Távolról sincs vége, olvasson még »

A havazással jön az apátia

maze 2014. január 30., csütörtök 11:18

Január 30. Csütörtök

Szerdán megjött a tél, a havazás jegyében ma estére portugál táncot ajánlunk Cooling Down Signs (A beletörődés tünetei) címen a Bakelit Multi Art Centerben. "Az angolai származású portugál koreográfus, Vânia Gala a Beyond Front@/Bridging New Territories elnevezésű projekt keretében dolgozott együtt 2013-ban horvát, szlovén, magyar és portugál táncosokkal. Ennek eredményeként született meg a Cooling Down Signs című előadás, mely a világban ma egyre inkább elhatalmasodó apátiáról szól." 

tnc
Fotó: bakelitstudio.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Számítógépes játék készül Franz Kafka világából

bb 2014. január 29., szerda 17:11

Egy orosz játékfejlesztőt, a mif2000 néven ismert Denis Galanint megihlette a 20. század egyik legkiemelkedőbb írója, Franz Kafka 1925-ben íródott regénye, A per. Galanin jelenleg egy videojátékon dolgozik, melyben a fura, csetlő-botló főhős, K. kalandjait élhetjük majd végig, és az előzetesen közzétett screenshotok alapján úgy tűnik, nem korlátozta magát kizárólag A per című regényre, hisz a játékban feltűnik majd például Gregor Samsa is – írja a laughingsquid.com

Videójáték készül a prágai író művéből.
Videójáték készül a prágai író művéből.

„ A játék főhősének, K.-nak váratlanul felajánlanak egy állást. Ez a fordulat egy csapásra megváltoztatja az életét és hosszú útra kényszeríti. Azonban a világ, amibe hirtelen belecsöppen, sehogy sem tűnik normálisnak, mint ahogy azt K. azelőtt elgondolta. A játékos a főhőssel együtt tehet izgalmas utazást az abszurditás, a szürrealizmus és a teljes bizonytalanság világába” – mutatta be Galanin a művét, melyet nemsokára Androidra, iOs-ra, Windowsra, Mac-re illetve Linuxra is letölthet majd a játékra kíváncsi közönség.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Nézze meg ingyen a Kertvárosi bordélyt!

terence_hill 2014. január 28., kedd 19:29

Február 2-án, vasárnap este 6-kor vetítik a Cirkóban a filmet, amit a Sundance filmfesztiválon mutattak be, és díjat nyert a 2013-as berlini fesztiválon. "A kiegyensúlyozottnak tűnő, ám kiüresedett leszbikus házasságban élő 42 éves Abby egy otthoni baseball meccs közben szerzett sérülés után úgy érzi, az élete nem mehet tovább az eddigi kerékvágásban, többre van szüksége. Úgy dönt, hogy új életet kezd, mint Eleanor, a luxusprostituált" - írják Stacie Passon elsőfilmes alkotásáról.

A premier előtti vetítés ingyenes, a filmről beszélgetést is tartanak, amin a Dívány részéről Cziglán Karolina, pszichológus vesz részt, de ott lesz Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének vezetője is. Az érdeklődők a cirkofilm@cirkofilm.hu címen regisztrálhatnak, a levél tárgya legyen: Dívány. A szervezők az érkezés sorrendjében fogadják a jelentkezéseket.

Este Fantasztikus bolygó vetítés a Gólyában

terence_hill 2014. január 28., kedd 18:56

A Lehel tértől és a Corvin-negyedtől sem kell nagyon sokat sétálni, hogy az ember eltaláljon a Bókay János utcába, ahol a Gólya nevű roncskocsmában ma este René Laloux filmklub indul. Ha ismerős a név, az azért van, mert a rendező dolgozott a Pannónia Filmstúdióval a 80-as évek elején, annak eredményeként született egy egész generáció egyik legzseniálisabb, és egyúttal legparásabb rajzfilmélménye, az Idő urai. Arra is sor kerül majd, de a mai, első vetítésen egy korábbi filmjével kezdenek, a francia-csehszlovák koprodukcióban készült Fantasztikus bolygóval, ami 1973-ban elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál különdíját is. A szürreális filmben az embereket (itt Omoknak nevezik őket) háziállatként tartja egy idegen faj, akik elvileg sokkal fejlettebbek náluk, mégis kifejezetten mostohán bánnak velük. 

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

A TASZ JELENTI Azt hittem, jobban járok, ha nem az autót viszem szervizbe, hanem én megyek orvoshoz.

Képzeld el, hogy 15 éve minden nap ugyanazon az útvonalon mész a reggeli csúcsban munkába, majd a délutáni dugóban haza. Újabban visszatérő fájdalmat érzel a lábadban, mikor kiszállsz az autóból.

MAI MANÓ Kép-párok #187

Kép-párok rovatunkban minden alkalommal két olyan fotót láthattok, amelyeket neves fotóművészek készítettek ugyanazon témában vagy olyat, amelyeken éppen egymás munkáira reflektálnak.

HATÁRÁTKELŐ A lakókocsis élet árnyoldalai

Gyakran olvasni, hogy „persze, mert mindig csak a külföldi élet pozitívumairól van szó”, ami mondjuk szerintem nem igaz, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a például a furgonlakó létnek is vannak bőven nehézségei.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés