#VILÁGOM

Vásári komédia némi nyomasztással

cukorka 2016. április 20., szerda 12:57

Juronics Tamás táncművész a híres operává lett Turandot történetét vette elő a Radnóti Színházban, annak is az eredeti, Carlo Gozzi által 1762-ben papírra vetett, commedia dell'artés változatát. Bátor próbálkozás, hiszen a történetet mindenki vérdrámaként ismeri – valójában maga a rendező is –, ezért az egész előadás folyamatosan ugrál a műfajak között, és csak nagyon kevés színész tudja jól érezni magát ebben a kavalkádban.

A darab nem egy nagy etwas, nem véletlenül ugrik be Puccini neve Gozzi helyett, amikor valaki kimondja a Turandot nevet. Erre a rendező is hamar rájött, ezért maradhattak meg a vérdráma alapjai, miközben egy vásári komédiát nézünk. Arról van szó, hogy adott egy fiktív diktatúra, ahol a császár lánya (Petrik Andrea) ráveszi az apját (Bálint András), hogy iktassa törvénybe: kezét csak az kaphatja meg, aki három kérdésére helyesen megfelel. Aki a próbán elbukik, búcsút mondhat a fejének. Jön is egy királyfi (Szatory Dávid), beleszeret a lány képmásába, megfelel a kérdésekre, de ettől csak sokkal bonyolultabb lesz minden, most a lánynak kell kitalálnia azt, hogy ki a királyfi, indulhat tehát a cselszövés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Múmiaviaszból és rovarirtóból születtek a történelem leghíresebb festményei

mzd 2016. április 19., kedd 11:15

Bár a művészvilág legutóbbi színes híre (bocs) a legfeketébb feketéről (és az azt levédő művészről) szólt, érdemes a figyelmünket a Harvard könyvtára felé terelni. A FactCo oldala hívta fel ugyanis a figyelmet az intézmény egyik fontos tevékenységére, ami nem más, mint a ritka színek megőrzése az utókornak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mindjárt négy réssszel is folytatnák az Avatart, csak minek

mzd 2016. április 18., hétfő 12:25

Nagyon nem fér el a bőrében James Cameron, legalábbis a BBC szerint: az oldal ugyanis azt írja, hogy a rendező folytatást szeretne Avatar című filmjének és a már tervezett három rész helyett négy követné az elsőt. Hogy miért? Cameron szerint túl sok mondanivalója van még ahhoz, hogy azt három filmbe sűrítse. A folytatás egyébként 2018-ban jöhet, a többi részek pedig 2020-ban, 2022-ben és 2023-ban.

És az ok? Az talán valahol ott keresendő, hogy a 3D-vel felturbózott, csodás éjszakai erdővel és repülős jelenetekkel eladott, de ezeken kívül egyéb filmművészeti érdemekkel nem nagyon rendelkező Avatar pénzügyi szempontból a filmtörténelem legsikeresebb filmje: 2009-es bemutatása óta 2,7 milliárd dollárt, azaz közel 750 milliárd forintot hozott a konyhára. (Viszonyítási alapként jegyezzük meg, hogy Magyarország éves költségvetése 15 ezer milliárd forint, azaz ennek alig hússzorosa.) Cameron egyébként a CinemaConon beszélt arról, hogy az elmúlt éveket a legkiválóbb forgatókönyvírók társaságában töltötte azzal, hogy megtervezzék az Avatar jövőjét – beleértve a karaktereket, a környezetet és az új kultúrákat is.

A nyaklánctól a nyaktilóig – Marie Antoinette az Operettben

Zappe László 2016. április 17., vasárnap 19:55

A híres nyaklánc ügyében a királyné teljesen ártatlan volt. De az volt Rohan bíboros is, akit miatta a királyné letartóztattatott. Egy nagyszabású és ugyanakkor egészen együgyű szélhámosság áldozatai voltak mindketten. Ez azonban a francia forradalom idején az utca népét nemigen érdekelte. És gondolom, a musicalrajongók sem a történelmi igazság aprólékos feltárását várják az Operettszínház előadásától.

Lévay Szilveszter és Michael Kunze musicalje sem törekszik erre. Merész ötlettel – a műfajban szokatlan módon – szomorú végű történetet állítottak zenés színpadra. Halál, kivégzés: ezek operai cselekményhez illenek; operettben, musicalben – a ma már nem annyira divatos zenés vígjátékról, bohózatról nem is beszélve – a boldog vég járja. A többnyire keservesen kiagyalt nehézségeken, bonyodalmakon a főszereplők (általában szerelmesek) túljutnak, egymáséi lesznek – gyakorta nem is egy, de legalább két pár boldog révbe ér.

Ez most nem így történik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ingyen koncertezik rászorulóknak a Budapesti Fesztiválzenekar

aa 2016. április 17., vasárnap 11:38

Míg máshol lelki baj esetén házhoz mennek az operaénekesek, addig a Fischer Iván vezette Budapesti Fesztiválzenekar tagjai április 17. és 23. között a Közösségi Hét keretében idén ötödik alkalommal ad ingyenes koncerteket a rászorulóknak. A BFZ kamaraformációi a tavaszi szezonban egy hét leforgása alatt 21 helyszínen zenélnek majd a Baranya megyei Komlótól a hajdú-bihari Téglásig, sőt idén a Zenevár névre keresztelt gyerekprogrammal is bővül a koncertsorozat repertoárja. Ennek keretében többek között a Mexikói úti Mozgásjavító diákjaihoz, illetve az orosházi SOS Gyermekfalu lakóihoz is ellátogat a zenekar.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Indiai pin-up lányok képviselik a bevándorlók identitását. Vagy nem.

Menő/Ciki

ermiz 2016. április 15., péntek 20:42

Ha valaki beüti a Google-ba a pinup girl kifejezést, oldalakon keresztül nagyon hasonló képekkel fog találkozni. tűsarkú, harisnya, szexi fehérnemű, pózolás - és szinte kivétel nélkül csakis fehér modellek. Az ötvenes években feltűnt stílus az, amit a szexuális liberalizációval társítanak Amerikában, szinte csak bizonyos derék-csípő arányokon múlt kiből lehetett pin-up girl. És a bőrszínen. 

Nimisha Bhanot, aki első generációs indiai bevándorló, ráadásul feminista, azonban a saját szemüvegén keresztül akarta megmutatni a világnak, mit gondol erről a műfajról. Ezért állt elő a sorozattal, amely gyönyörű, jellegzetesen dél-ázsiai külsejű nőket ábrázol a jellegzetes pin-up pózokban, ám a megszokottól eltérő kulisszák közt. 

Az eredmény egy sorozat, tele ellentmondásokkal. "Azt gondolom, amikor azt láttam, hogy a dél-ázsiai kultúrát is kisajátították, így vágok vissza az összes amerikai sweethartnak, és adok nekik egy olyan indentitást, ami a modern diaszpórát tükrözi" - írta a Huffington Postnak az alkotó, aki azt reméli, hogy képeivel meg tudja értetni nézőivel, milyen bonyolult és összetett a bevándorlók identitása. 

Tekintve azonban, hogy a feminizmus egyik fontos toposza a nők szexuális tárgyiasítása elleni harc (márpedig a pin up grafikák és fotók kétségtelenül ezt teszik), Bhanot szülőhazájában, Indiában pedig nagyon is súlyos a nők helyzete (gondoljunk csak a lánymagzatok szándékos elhajtásának ma is teljesen elfogadott gyakorlatára, valamint a rendszeres, nem egyszer halálos végű, akár csoportos nemi erőszakokra), mi nem vagyunk teljesen meggyőződve róla, hogy a legsikeresebb utat választotta. Nézze meg a festményeket és döntse el, ön szerint menő vagy inkább kínos ebben a formában Bhanot feminista szabadságharca? 

  

384 szavazat 330 szavazat

Műsorváltozás a Katona József Színházban

Edicsek 2016. április 14., csütörtök 16:57

Ahogyan arról tegnap olvasni lehetett, kórházba került Kulka János. A legutóbbi információk szerint a színész magához tért, de állapotáról egyelőre még nem lehet semmi biztosat tudni. A Katona József Színház pedig közleményben tájékoztatta a nézőit a műsorváltozásokról. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezt lehet dúdolgatni ezentúl vasárnaponként

Edicsek 2016. április 14., csütörtök 13:33

A vasárnapi boltzár bevezetésekor született meg az Apa Zenél művésznevű alkotótól a közhangulatot hitelesen tükröző, így méltán elhíresült Baszódjál meg KDNP! című dal. Bár a boltzár eltörlésével az eredeti mű értelmét vesztette, azért ezentúl is lesz mit dudorásznia vasárnaponként, mert itt a folytatás aktualizálva, "Megbaszódtál KDNP!" címmel. A zene és a dallam nem is változott, csak az új szöveget kell megtanulnia, de az meg könnyen megy, hiszen nemcsak klipben, de a videoklip YouTube-os leírásában is megtalálja a strófákat. Egy-két-há...!

"Ha vége lesz, nyugodtan elkezdhetnénk az egészet elölről"

maze 2016. április 14., csütörtök 11:57

Az Alkalmáté Trupp idén nyáron esedékes bemutatója a Mészáros Béla címet viseli, azaz pont a tizedik előadás fog rólad szólni. Kik vannak még hátra? 

Adél (Jordán), Milán (Vajda), Iván (Fenyő) és Bazsi (Czukor). Aztán Gábor (Máté) lesz szerintem az utolsó. Érdekes egyébként, hogy az utolsó ember közülünk két évvel hamarabb fogja tudni, hogy ő lesz a következő, egyben az utolsó. Neki majd két éve is lesz, hogy felkészüljön az előadásra. 

Címszereplőként ez a mostani nyilván rólad fog szólni, van már ötleted, hogy pontosan miről? 

Sokat gondolkodtam már ezen, azóta, hogy kihúztuk tavaly a nevemet. Furcsa dolog – az ember várja is, hogy végre sorra kerüljön, meg nem is. Sok minden történt ebben az elmúlt három évben velem, amikor kihúztak, rögtön arra gondoltam, most majd ezt az időszakot fogjuk feldolgozni. Az ember életében felváltva jönnek a jó és a rossz dolgok, mégis azt szeretné megmutatni, hogy a végkifejlet pozitív. Azt gondoltam, tudom úgy iranyítani az életemet, hogy az előadásból majd az jöjjön le, hogy én egy roppant egészséges ember vagyok. De valószínűleg irreális elvárás saját magamtól, hogy egy olyan Mészáros Bélát mutassak be, akivel minden rendben van. Akkor azt képzeltem, hogy a darab bemutatásáig van egy évem, ezalatt szépen mindent rendbe fogok tenni. És most, hogy közeleg a bemutató időpontja, rájöttem, hogy ez nem így van. Azt kell majd bemutassam, ahol éppen tartok. 

A próbafolyamat ilyenkor terápia a többieknek is?

Valami olyasmi. Tavaly Dömötör Andris életét csináltuk (kritikánk az előadásról itt), és szó volt benne a nagymamájáról, akit akkoriban veszített el. Nekem is meghalt az apám előtte, és abban a jelenetben, amit Adéllal csináltam, végig az ezzel kapcsolatos élményeim voltak a fejemben, hogy én hogyan ápoltam – nem volt könnyű. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Francia fesztiváldíjat nyert a Veszettek

Edicsek 2016. április 14., csütörtök 10:39

Magyar sikerrel zárult a 33. FIFE nemzetközi filmfesztivál Párizsban, a közkedvelt Cinéma des Cinéastes művészmoziban. A 99 filmet felvonultató filmszemle Legjobb Játékfilm kategóriájának fődíját Goda Kriszta Veszettek című filmje nyerte a közönség szavazatai alapján - írja a Filmtett.ro. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csak megnézte a szivárgást és azonnal milliárdos lett

Becca 2016. április 13., szerda 16:05

Igen szerencsés az a dél-francia háztulajdonos, aki felszaladt a padlásra megnézni egy beázást,ott pedig egy eredeti Caravaggio festményt talált. Oké, ez persze nem volt azonnal ennyire nyilvánvaló, de miután szakértőknek is megmutatta, az lett. A kép árát körülbelül 178 millió dollárra, azaz 48,7 milliárd forintra becsülik, amiből nem csak a beázott tetőt lehet helyre hozni, de egy egész palotát is vásárolhat belőle a műremek tulajdonosa - számolt be a nem mindennapi szerencséről az ABC News.

Szakértők szerint a festmény 1604 körül készült Rómában és a zsidó bibliai hősnőt, Juditot ábrázolja, amint lefejez egy asszírt. A festmény annak ellenére is meglepően jó állapotban van, hogy 150 évet töltött a francia padláson. A francia hatóságok azonnal védett nyilvánították a művet, mivel történelmi jelentőségű.

Ön hányszor járt már idén a padlásán? 

 
 

Talán Isten is feminista – avagy mi a nő dolga?

Uber Elek 2016. április 12., kedd 18:03

Nem, nem, ne legyen hülye, a nő helye nem a konyhában van, és nem az a dolga, hogy gyereket szüljön, pláne nem unokákat, ugye, kiteljesítve ezzel princípiumát, jelentsen az bármit is. Ja, hogy az ilyen liberális vélemény nem érdekli?! Akkor hallgassa meg, hogyan vallják magukat teológusnők egytől egyig feministának. A Magyarországi Teológusnők Ökumenikus Egyesülete szervezésében Progresszív Teológiai Fórumon jártunk pár nappal azután, hogy egy magát szabadelvűnek valló tollforgató megvédte a nemi erőszakért elítélt sportolókat, mondván, a lány nem is volt áldozat, csak „szeretett kefélni”.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ráharaptak a Virtuózokra külföldön

aa 2016. április 10., vasárnap 19:10

Akkora dobás volt Magyarország első komolyzenei tehetségkutató műsora, a 2014-ben debütált Virtuózok, hogy a Duna Televízió a nagy sikerre és érdeklődésre való tekintettel áprilist 15-től elindítja a produkció következő évadját Virtuózok- Ahol a klasszikus tehetség számít! címmel. Ez önmagában még nem mutatná a produkció sikerét, abból lehet tudni, hogy tényleg menőre sikerült, hogy nagyvilág is felfigyelt rá.

A Cannes-i televíziós fesztiválon az American Music Awards, valamint a Golden Globe díjakért felelős Dick Clark Productions alelnöke, Mark Rafalowski, valamint a Virtuózok alapítója és licensztulajdonosa, Peller Mariann alá is írt egy megállapodást a produkció nemzetközi értékesítési jogaival és terjesztésével kapcsolatban.

Nemzetközi piacra lép a Virtuózok!
Nemzetközi piacra lép a Virtuózok!
Fotó: facebook.com/virtuozok
Távolról sincs vége, olvasson még »

Ferenc pápa története túl nagy falat lett az első róla készült filmnek

Lina 2016. április 9., szombat 20:41

I. Ferenc pápa 2013-as megválasztásának első perceitől kezdve lenyűgözte nemcsak a római katolikus egyház híveit, hanem a médiát és vele együtt a fél világot. Szerény és alázatos attitűdje mellett határozott nyilatkozataival kész szembemenni a katolikusok konzervatív világnézetével vagy elődjei rendelkezéseivel. Kiállt az elvált vagy egyedülálló nők mellett, újragondolta XVI. Benedek 2005-ös rendelkezését (ami megtiltotta, hogy a homoszexuálisok a papi rend tagjai legyenek), felemelte a hangját az Európába érkező menekültek befogadása érdekében, legutóbb pedig arra szólította fel híveit, hogy adakozzanak a háború sújtotta Ukrajna áldozatainak. Borítékolható volt, hogy történetére a filmipar is le fog csapni, és így is lett: az első játékfilmet a spanyol Beda Docampo Feijóo forgatta róla, az újságíró Elisabetta Pique "Ferenc – Élet és forradalom" című könyve alapján Ferenc pápa – Buenos Airestől a Vatikánig címmel. Itthon a héten kezdték el játszani a mozik.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Henry tényleg hardcore

cukorka 2016. április 7., csütörtök 14:34

Adott egy orosz srác, bizonyos Ilya Naishuller, akinek olyan meggyőzőre sikerült Biting Elbows zenekarával a Bad Motherfucker című számra rendezett klipje, hogy megkérték, ugyan már csináljon ebből egy egész estét mozit. A rendező nem is tökölt sokáig, így most sok vérbeli gamer örülhet: megszületett Hardcore Henry és vele egy új műfaj az akciófilmek világában. 

A Hardcore Henry lényege, hogy a néző a főszereplő szemszögéből látja az eseményeket, tehát a világon minden megtörténik vele is, ami a főszereplővel; mozizás közben csak annak örülhet az ember, hogy legalább a szagokat és az érzékelést egyelőre semmilyen kütyü nem adja alánk az alatt a kilencven perc alatt, amíg tart a film. 

Mivel elég jól bírjuk a vért, és a videójátékok sem állnak túl távol tőlünk, evidens volt, hogy ki kellett próbáljuk, milyen az, amikor végre széles vásznon lehetünk gyilkológépek. Mert a Hardcore Henry valójában nem is lehet más, csak egy videójáték demo üzemmódban: szépen az elejétől a végéig haladunk a pályán, rakjuk össze a fogaskerekeket, és próbáljuk kitalálni, mi is történik velünk valójában.

Az alapsztori szerint Henry egy szép napon felébred, nem emlékszik semmire, beszélni sem tud. Miután egy bájos nő a feleségének mondva magát nagyjából elmagyarázza neki, hogy a helyzet az, hogy ő már inkább robot, mint ember (azaz egy kiborg, nem nagyon vannak belső szervei, és iszonyú erős bal kezet és lábat kap, amire másodpercek alatt sző emberi bőrt egy készülék), valakik rájuk törik az ajtót. Némi menekülés után elviszik a nőt, akit így hősünk, azaz mi elindulunk megmenteni. Hiszen a nejünk, ugye. 

001
Távolról sincs vége, olvasson még »

Szerelem, rockandroll és a komfortzóna határai az idei Titanicon

Lina 2016. április 7., csütörtök 11:45

Szinte kipihenni sem volt időnk a Friss Hús rövidfilmfesztivált, már jön is az újabb vizuális maraton, a 23. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. A különböző európai alkotások mellett kanadai, ausztrál és kínai film is versenyez a fődíjért, és végre debütál a hazai közönség előtt Fliegauf Bence legújabb filmje a Liliom Ösvény is. Itt alább az idei befutófilm, ami Bucsi Réka LOVE című (a fesztiválon szintén látható) animációjának felhasználásával készült, a folytatásban pedig mutatjuk, mikre vagyunk a leginkább kíváncsiak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szalonszerelem Makk Károllyal

Szaniszló Judit 2016. április 6., szerda 09:44

Kezdésnek máris egy erős képzavar: magas labdát kínál tálcán a Rózsavölgyi Szalonban a Szerelem című előadás. Kovács Krisztina ugyanis Déry Tibor két novellája, a Szerelem és a Két asszony című írások nyomán, ám Makk Károly azonos című filmje alapján készítette a színpadi változatot, ahogyan az a darab ismertetőjéből is kiderül. Óhatatlan tehát, hogy az egyszeri néző szinte jelenetről jelenetre a legendás Darvas Lili – Törőcsik Mari – Darvas Iván hármas alakításával hasonlítja majd össze a szalonkörülmények között színre vitt művet. Mi sem tettük ezt másként.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megvannak az idei Mediawave - Úton Online Filmfesztivál nyertesei

Edicsek 2016. április 5., kedd 19:23

Harmadik alkalommal rendezték meg a Mediawave Úton / On The Road Filmfesztivált. Március 31-ig lehetett szavazni a kisfilmekre, most pedig eredményt hirdettek, és április 27-ig, a 26. Tartóshullám Mediawave Együttlétig lehet megnézni a honlapon az összes kisfilmet

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hitchcock, Tarantino és P.T. Anderson is rajong a festészetért

aa 2016. április 5., kedd 14:46

A filmes, Vugar Effendi egy két és fél perces videóban mutatja be, hogy mekkora hatással van egymásra a festőművészet valamint a hetedik művészeti ágként számon tartott filmművészet. Effendi kisfilmje szellemesen rendel egymás mellé klasszikus festményeket és filmjeleneteket, ezek alapján nem kizárt, hogy Quantin Tarantino egy 1770-es Thomas Gainsborough portréból, a The Blue Boy-ból inspirálódott a Django elszabadul készítésénél, míg Alfred Hitchcock egy 1925-ös Edward Hopper festményen látott épületet, a House by the Railroad-ot építette be a Psycho-ba.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabó úr nagy napja

hv 2016. április 4., hétfő 15:41

Negyedik alkalommal rendezték meg Budapesten a Friss Hús elnevezésű rövidfilm-fesztivált. Az érdeklődés megérdemelten óriási volt.

Kicsi, de erős

A rövidfilmekben utazó Dazoo.com szervezésében negyedik alkalommal rendezték meg Budapesten, a Toldi Moziban a Friss Hús nevű rövidfilm-fesztivált, amely eredetileg a Filmszemle megszűnése miatt jött létre, mára azonban igazi márkává nőtte ki magát. A rövid- és nagyfilmes szakma fontos figurái – rendezők, producerek, színészek és kritikusok – éppen úgy jelen voltak, mint a fiatal alkotók, akik egyébként a fesztivál (magyar) programjának gerincét is jelentették. Iszonyúan jó volt látni, hogy a bemutatott versenyfilmek jelentős része kifejezetten valamilyen egyetemi projekt keretében készült – a hangsúly pedig nem az egyetemen van, hanem azon, hogy ehhez képest számos olyan rövidfilmet láttunk, ami teljesen érett, profi munka volt.

A vetítések mellett szakmai programok, beszélgetések, networking és buli is volt a fesztivál öt napja alatt, és mind telt házzal futottak. Ez is azt mutatja, hogy annak ellenére, hogy a rövidfilm megítélése kicsit ellentmondásos, az érdeklődés iránta mégis nagy, ez pedig reméljük azt jelenti, hogy a műfaj hamarosan minden ráragadt sztereotípiától megszabadul. Érdekes volt látni azt is, hogyan írják újra, vagy éppen rombolják szét a hagyományos elbeszélő filmek kereteit ezek az átlagosan 10-15 perces alkotások. A technológia, a műfajiság és a szerzőiség problémái ugyanúgy megjelentek a filmekben, ahogyan az egy hagyományos filmfesztiválon is történik, és az is jól látszott, hogy egy rövidfilm nem azért „rövid”, mert kevesebb történetet tud elmondani. Sőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

David Lynch filmjeinél már csak a reklámjai szürreálisabbak

mzd , aa 2016. április 3., vasárnap 18:21

David Lynch művészi munkássága sokaknak okozott már izgalmas és zavarbaejtő pillanatokat egyaránt az elmúlt években, azt azonban talán csak a legmegszállottabb rajongói tudják róla, hogy az olyan klasszikusok, mint a Twin Peaks, a Radírfej, a Kék bársony vagy a Prada tervezőjét is megihlető rejtély, a Mulholland Drive mellett több reklámfilmet is készített. Lynch vagy nagyon pénzéhes, vagy nagyon punk, mert igazán nem mondhatni el róla, hogy válogatós volna: nemcsak a legmenőbb divatházak és autómárkák felkérésére bólintott rá, hanem beleállt a legbizarrabb helyzetekbe is, reklámozott a terhességi teszttől az olasz tésztán át a körömlakkig kábé bármit. A hajtás után a Mentalfloss és a DazedDigital válogatásainak felhasználásával mutatjuk meg, milyen remekművekkel (vagy blöffökkel?) gazdagította a reklámszakmát Lynch a nyolcvanas évektől napjainkig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házhoz jön az operaénekes, ha baj van

bb 2016. április 3., vasárnap 09:45

Különös szolgáltatásra hívta fel figyelmet a TheGuardian.com, akik hozzánk hasonlóan meglepődtek az Opera Helps néven futó projektjen. Ennek lényege, hogy ha rossz passzban érezzük magunkat, csak fel kell hívnunk egy számot, majd hamarosan egy szakképzett operaénekes látogat el az otthonunkba, meghallgatja a problémánkat (lehet az szerelmi bánattól rossz gyereken át akár a gyászig), majd az alapján választja ki, hogy milyen operaária illene az adott helyzethez és elő is adja azt (legfeljebb 30 perc hosszúságban). A lap riporterének például az újszülött babával kapcsolatos aggodalmaira Puccini Bohémélet című operájának ‘Quando me'n vo' áriájával válaszolt a “zenedoktor”, mivel úgy állapította meg, hogy a probléma a bizalom hiányából fakad, ahogy az operában szereplő Musette és Marcello esetében is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A határozottság nemtől független, és nem egyenlő a keménységgel

Farkas Edina Lina 2016. április 1., péntek 15:53

Kálmán Olga, az Egyenes beszéd műsorvezetője második, Álomország című könyvében a menekültválság megértéséhez ad támpontokat. A kemény vitapartner hírében álló újságíróval az ATV stúdiójában találkoztunk, hogy kivesézzük a könyvét, de beszélgetésünk alatt szó esett arról is, hogy a határozott, okos nőkről milyen előfeltételezések keringenek. Interjú.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgatott már kortárs irodalmat az Erzsébet híd kábelkamrájában?

bb 2016. március 31., csütörtök 15:27

Remek ingyenes kispénteki programnak ígérkezik a megújult formában visszatérő Irodalom Éjszakája, amit idén a budapesti EUNIC-kal karöltve rendeznek meg és Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország és részt vesz a projektben.

Ilyen rendkívüli helyeken olvasnak fel a színészek.
Ilyen rendkívüli helyeken olvasnak fel a színészek.
Fotó: kekes szaffi / irodalomejszakaja.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Óriási rózsaszín hal bukkant fel Kínában

mzd 2016. március 31., csütörtök 12:25

Az óriási Gumikacsa szobráról ismert holland szobrász, Florentijn Hofman egy hatalmas, a vízen lebegő halat tervezett a kínai Wuzhennek, a Velencéhez hasonló módon kanálisokkal tarkított kínai városnak, írja az AsiaOne. A 15 méter hosszú és 7 méter magas, úszódeszkákból készült alkotás egy színház előtti tavacskán úszkál és vasárnap mutatták be a helyi Nemzetközi Kortárs Művészeti Kiállításon.

Hofman elmondta, hogy a Floating Fish című óriási szobrát a kínai népművészet és az ősi kínai mondák inspirálták: amikor korábban meglátogatta a várost, akkor feltűntek neki a fából készült házak ablakaiban található halszobrok, és hogy a helyiek milyen szorgalmasan etetik a csatornákban tanyázó koi-pontyokat. Az óriási hal részben ezeket idézi meg, sárkányszerű pikkelyei pedig (amelyeket a gyerekek úszásoktatásánál használt úszódeszkákból készültek) a mondát a halról, amely felúszott a Sárga folyón és sárkánnyá változott. Az is kiderült, miért döntött a rózsaszín mellett: mert az rí ki leginkább a környezetből.

A művész azt is reméli, hogy a látogatók megtapogatják majd a szobrát, ugyanis szerinte nem helyes az az irány, hogy a művéseti alkotásokat elzárják az érdeklődők elől. Az AsiaOne arról is beszámolt, hogy - ahogy az lenni szokott -, vannak persze, akiknek nem tetszik a mű, szerintük épp az a baj vele, hogy nem illik az ősi városképhez. A galériában megnézheti, hogy fest, aztán eldöntheti, hogy önnek bejön-e vagy sem!

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés