#VILÁGOM

Szabó úr nagy napja

hv 2016. április 4., hétfő 15:41

Negyedik alkalommal rendezték meg Budapesten a Friss Hús elnevezésű rövidfilm-fesztivált. Az érdeklődés megérdemelten óriási volt.

Kicsi, de erős

A rövidfilmekben utazó Dazoo.com szervezésében negyedik alkalommal rendezték meg Budapesten, a Toldi Moziban a Friss Hús nevű rövidfilm-fesztivált, amely eredetileg a Filmszemle megszűnése miatt jött létre, mára azonban igazi márkává nőtte ki magát. A rövid- és nagyfilmes szakma fontos figurái – rendezők, producerek, színészek és kritikusok – éppen úgy jelen voltak, mint a fiatal alkotók, akik egyébként a fesztivál (magyar) programjának gerincét is jelentették. Iszonyúan jó volt látni, hogy a bemutatott versenyfilmek jelentős része kifejezetten valamilyen egyetemi projekt keretében készült – a hangsúly pedig nem az egyetemen van, hanem azon, hogy ehhez képest számos olyan rövidfilmet láttunk, ami teljesen érett, profi munka volt.

A vetítések mellett szakmai programok, beszélgetések, networking és buli is volt a fesztivál öt napja alatt, és mind telt házzal futottak. Ez is azt mutatja, hogy annak ellenére, hogy a rövidfilm megítélése kicsit ellentmondásos, az érdeklődés iránta mégis nagy, ez pedig reméljük azt jelenti, hogy a műfaj hamarosan minden ráragadt sztereotípiától megszabadul. Érdekes volt látni azt is, hogyan írják újra, vagy éppen rombolják szét a hagyományos elbeszélő filmek kereteit ezek az átlagosan 10-15 perces alkotások. A technológia, a műfajiság és a szerzőiség problémái ugyanúgy megjelentek a filmekben, ahogyan az egy hagyományos filmfesztiválon is történik, és az is jól látszott, hogy egy rövidfilm nem azért „rövid”, mert kevesebb történetet tud elmondani. Sőt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

David Lynch filmjeinél már csak a reklámjai szürreálisabbak

mzd , aa 2016. április 3., vasárnap 18:21

David Lynch művészi munkássága sokaknak okozott már izgalmas és zavarbaejtő pillanatokat egyaránt az elmúlt években, azt azonban talán csak a legmegszállottabb rajongói tudják róla, hogy az olyan klasszikusok, mint a Twin Peaks, a Radírfej, a Kék bársony vagy a Prada tervezőjét is megihlető rejtély, a Mulholland Drive mellett több reklámfilmet is készített. Lynch vagy nagyon pénzéhes, vagy nagyon punk, mert igazán nem mondhatni el róla, hogy válogatós volna: nemcsak a legmenőbb divatházak és autómárkák felkérésére bólintott rá, hanem beleállt a legbizarrabb helyzetekbe is, reklámozott a terhességi teszttől az olasz tésztán át a körömlakkig kábé bármit. A hajtás után a Mentalfloss és a DazedDigital válogatásainak felhasználásával mutatjuk meg, milyen remekművekkel (vagy blöffökkel?) gazdagította a reklámszakmát Lynch a nyolcvanas évektől napjainkig.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házhoz jön az operaénekes, ha baj van

bb 2016. április 3., vasárnap 09:45

Különös szolgáltatásra hívta fel figyelmet a TheGuardian.com, akik hozzánk hasonlóan meglepődtek az Opera Helps néven futó projektjen. Ennek lényege, hogy ha rossz passzban érezzük magunkat, csak fel kell hívnunk egy számot, majd hamarosan egy szakképzett operaénekes látogat el az otthonunkba, meghallgatja a problémánkat (lehet az szerelmi bánattól rossz gyereken át akár a gyászig), majd az alapján választja ki, hogy milyen operaária illene az adott helyzethez és elő is adja azt (legfeljebb 30 perc hosszúságban). A lap riporterének például az újszülött babával kapcsolatos aggodalmaira Puccini Bohémélet című operájának ‘Quando me'n vo' áriájával válaszolt a “zenedoktor”, mivel úgy állapította meg, hogy a probléma a bizalom hiányából fakad, ahogy az operában szereplő Musette és Marcello esetében is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A határozottság nemtől független, és nem egyenlő a keménységgel

Farkas Edina Lina 2016. április 1., péntek 15:53

Kálmán Olga, az Egyenes beszéd műsorvezetője második, Álomország című könyvében a menekültválság megértéséhez ad támpontokat. A kemény vitapartner hírében álló újságíróval az ATV stúdiójában találkoztunk, hogy kivesézzük a könyvét, de beszélgetésünk alatt szó esett arról is, hogy a határozott, okos nőkről milyen előfeltételezések keringenek. Interjú.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hallgatott már kortárs irodalmat az Erzsébet híd kábelkamrájában?

bb 2016. március 31., csütörtök 15:27

Remek ingyenes kispénteki programnak ígérkezik a megújult formában visszatérő Irodalom Éjszakája, amit idén a budapesti EUNIC-kal karöltve rendeznek meg és Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Franciaország, Izrael, Japán, Lengyelország, Magyarország, Nagy Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia és Törökország és részt vesz a projektben.

Ilyen rendkívüli helyeken olvasnak fel a színészek.
Ilyen rendkívüli helyeken olvasnak fel a színészek.
Fotó: kekes szaffi / irodalomejszakaja.hu
Távolról sincs vége, olvasson még »

Óriási rózsaszín hal bukkant fel Kínában

mzd 2016. március 31., csütörtök 12:25

Az óriási Gumikacsa szobráról ismert holland szobrász, Florentijn Hofman egy hatalmas, a vízen lebegő halat tervezett a kínai Wuzhennek, a Velencéhez hasonló módon kanálisokkal tarkított kínai városnak, írja az AsiaOne. A 15 méter hosszú és 7 méter magas, úszódeszkákból készült alkotás egy színház előtti tavacskán úszkál és vasárnap mutatták be a helyi Nemzetközi Kortárs Művészeti Kiállításon.

Hofman elmondta, hogy a Floating Fish című óriási szobrát a kínai népművészet és az ősi kínai mondák inspirálták: amikor korábban meglátogatta a várost, akkor feltűntek neki a fából készült házak ablakaiban található halszobrok, és hogy a helyiek milyen szorgalmasan etetik a csatornákban tanyázó koi-pontyokat. Az óriási hal részben ezeket idézi meg, sárkányszerű pikkelyei pedig (amelyeket a gyerekek úszásoktatásánál használt úszódeszkákból készültek) a mondát a halról, amely felúszott a Sárga folyón és sárkánnyá változott. Az is kiderült, miért döntött a rózsaszín mellett: mert az rí ki leginkább a környezetből.

A művész azt is reméli, hogy a látogatók megtapogatják majd a szobrát, ugyanis szerinte nem helyes az az irány, hogy a művéseti alkotásokat elzárják az érdeklődők elől. Az AsiaOne arról is beszámolt, hogy - ahogy az lenni szokott -, vannak persze, akiknek nem tetszik a mű, szerintük épp az a baj vele, hogy nem illik az ősi városképhez. A galériában megnézheti, hogy fest, aztán eldöntheti, hogy önnek bejön-e vagy sem!

Elhunyt Kertész Imre Nobel-díjas magyar író

Becca 2016. március 31., csütörtök 09:50

Életének 86. évében, hosszú betegség után hunyt el a Nobel- és Kossuth-díjas magyar író, írja az Index. A második világháború idején Auschwitz-Birkenauba, ezután Buchenwaldba deportálták, majd a koncentrációs táborok felszabadítása után 1945-ben, szerencsésen hazatérhetett Magyarországra. Újságírónak állt, a Világosság, majd az Esti Budapest munkatársa volt. Öt évvel később, 1953-tól, szabadfoglalkozású író és műfordító. 

Első műve, és talán világszerte a legismertebb regénye – amelyből később film is született  a Sorstalanság, 1975-ben jelent meg először, amelyért Nobel-díjat kapott 2002-ben. És bár már az előző évben is felmerült a neve az esélyesek között, akkor másnak ítélték a díjat, erről Kertész így vélekedett: „Auschwitzról írok; márpedig nem azért vittek Auschwitzba, hogy Nobel-díjat kapjak, hanem azért, hogy megöljenek; mindaz, ami velem ezen túl történt, anekdota. Az, hogy nem kaptam Nobel-díjat, ugyanolyan képtelenség, mint ha Nobel-díjat kaptam volna.” 

A „képtelenség” azonban megtörtént és a Mentés másként című feljegyzéseiben, így emlékezik meg a neves napról: „2002. október 12. Valahogyan interpretálni a Nobel-díjat. Azt hiszem, a Svéd Akadémia döntése nagy bátorságról tanúskodik. Azért kaptad, mert… az indoklás lényegtelen. Egy művelt, kifogástalan képességű, magányos, hazátlan es védtelen író kapta, aki semmiféle „hivatalos” támogatásban nem részesült, nincs lobbyja, nem tud angolul, és igen sötéten látja a világot. De látja. Az Akadémia törékeny értékek mellett szavazott, és megdöbbentő az egyöntetű szeretet, amellyel döntését fogadták. – Én magam még nem fogtam fel semmit sem. Két napja interjúkat adok csak; úgy viselkedem, mintha mindig ezt tettem volna. De valahogy távol-, s kívül állok az egészen, igazi „valaki más”- élmény.”

Kertész Imre főbb művei:

  • Sorstalanság (1975)
  • Kaddis a meg nem született gyermekért (1990)
  • Az angol lobogó (elbeszélés, 1991)
  • Gályanapló (1992)
  • Felszámolás (2003)
  • K. dosszié (2006)
  • A végső kocsma (2014)

(A hajtás után a magyar vagy magyar származású Nobel-díjasok névsorát!)

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pintér Béla Bajnoka új szín a palettán

Zappe László 2016. március 30., szerda 13:14

Ha felteszem magamnak a kérdést, hogy vajon miért énekelteti el Pintér Bála a Katona színészeivel A bajnok című választási rémbohózatát, természetesen megmozdul bennem a kisördög, és eszembe juttatja Beaumarchais elhíresült mondását, miszerint, ha valami akkora ostobaság, hogy az elmondhatatlan, akkor eléneklik. És ha belegondolunk, ez igaz is a zenés műfajokban (legyen az opera, operett, musical, bohózat) született művek nagy többségére. De éppen Pintér Béla máig nagy sikerű Parasztoperájára talán nem. Ott az operai stilizációra van szüksége a szerzőnek ahhoz, hogy az ősi vándormotívum - az idegenből hazatérő testvér, gyermek megölése és kirablása, amelyet Camus is feldogozott a Félreértésben - mai aktualitást kapjon.

Alighanem A bajnok esetében (is) a történet trivialitása követeli ki, hogy zenébe burkolva emeljenek rajta. Puccini pedig egészen kézenfekvő választásnak tűnik fel: verista opera, ám a belcantót idéző szépséges dallamokkal. Illeszkedik is a cselekmény brutalitásához, de szemben is áll azzal. Dallam és szöveg, harmónia és helyzet között időnként hatalmas szakadék tátong, groteszk feszültség keletkezik. Puccini zenéjének operai drámaisága szembe megy, kontrasztot képez a magyar falusi hangadók szenvedélyeinek alantasságával.

phoca thumb l 2274
Fotó: Katona József Színház

Mert a téma most sem más, mint a vidéki sötétség. Azon belül is kiemelten: a szabadsághiány.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Eldőlt: 2019-ig marad a Vörösmarty téren a Könyvhét

mzd 2016. március 30., szerda 09:56

Ötvenperces beszélgetést folytatott március 29-én, kedden Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Kocsis András, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke. A találkozó végén eldőlt a kérdés, ami napok óta tartja lázban a könyvmolyokat: annak ellenére, hogy több politikus is próbálta megcsáklyázni, marad a Vörösmarty téren a Könyvhét – egészen 2019-ig, ugyanis Tarlós személyes garanciát vállalat arra, hogy amíg ő főpolgármester, addig ezen nem változtatnak. Mindez a Fővárosi Önkormányzat Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának a Könyves Blognak eljuttatott közleményéből derül ki.

Ahogy arról március 24-én írtunk, a Magyar Narancs közölte a hírt, miszerint dr. Kocsis Máté, a VIII. kerület polgármestere és Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere, illetve a Bizottság elnöke nem szeretnék, ha a Könyvhétnek idén is a Vörösmarty tér adna otthont. Erre Kocsis közleményben reagált: ő ugyanis saját bevallása szerint a bizottsági döntésen arra szavaz majd, hogy maradjon a helyén a rendezvény – de azért biztos, ami biztos, belengette a Nemzeti Múzeum kertjét mint alternatív helyszín. Akkor megkerestük a Könyvhetet szervező Kocsis Andrást is, ő akkor azt nyilatkozta a Díványnak, hogy Tarlós István főpolgármester a keddi bizottsági ülés előtt személyes beszélgetésre hívta – ennek az eredménye ez a döntés.

A döntésről kiadott közlemény egyik legfurább részlete azonban ez az indoklás: "[...] Láng Zsolt Úr, az illetékes bizottság elnökeként nem a 87. Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri megrendezését kívánta megakadályozni, hanem az oda nem illő rendezvények megszervezését." A megfogalmazásból nem derül ki egyértelműen, vajon a Könyvhét maga beletartozik-e ebbe, de a jelek szerint talán mégsem. Ahogy a – korábbi cikkünkben is említett – oda tervezett ideiglenes parkoló sem.

Megvan a tökéletes ajándék elvakult Walking Dead rajongóknak

Lina 2016. március 29., kedd 15:39

Nem a megszokott versenyző a zombis merchandise tárgyak univerzumában, de ha Ön a zombis tévésorozat rajongója, vagy ajándékot keres WD-fan ismerősének, ezzel a The Walking Dead - The Pop-up Book című kiadvánnyal valószínűleg nem fog mellélőni. Ha kíváncsi, hogy David Hawcock és Becca Zerkin hogyan sűrítik egy 3D könyvbe a világsikerű sorozatot, kattintson!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gólyatáboros nemi erőszak, menekültkrízis és szerelem a Friss Hús Rövidfilmfesztiválon

Lina 2016. március 29., kedd 13:27

Hamarosan startol a 4. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál. Az általában teltházas rendezvénysorozat idén is erős felhozatallal készült, március 30. és április 3. közt összesen 30 magyar és 16 nemzetközi versenyfilmet nézhet meg a közönség a Toldiban. Mutatjuk, melyik öt filmre fogunk mindenképp beülni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Pi életének írója egy sufniban, futópadon írja a regényeit

araya 2016. március 28., hétfő 15:33

Yann Martel a bizonyíték arra, hogy az inspiráló környezet nem azt jelenti, hogy drága felszerelésekkel veszi körbe magát munka közben és a belváros legmenőbb irodaházának tetején bérel nagyon drága penthouse jellegű irodát. Inspiráló környezet lehet egy kert végi sufni is, ha közben olyan dolgokkal veszi magát körbe, ami igazán számít. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

15 érdekesség, amit nem biztos, hogy tudott a Chihiro Szellemországbanról

aa 2016. március 28., hétfő 11:07

Tudta, hogy a japánok minden idők egyik legtöbb bevételt hozó filmje a Chihiro Szellemországban című animáció? A hajtás után még többet megtudhat a Studio Ghibli gyártásában készült 2001-es Mijazaki Hajao animációról, mely nemcsak a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat, de az Arany Medve-díjat és a Japán Filmfesztivál legjobb filmnek járó díját is bezsebelte a 21.század első éveiben.

giphy (11).gif
Távolról sincs vége, olvasson még »

Látványos animációs idővonal az űrkutatás történelméről

bb 2016. március 27., vasárnap 23:36

Látványos és informatív animációs idővonallal rukkoltak elő az In Space We Trust nevű oldal készítői, akik az űrkutatás úttörői és kutatói előtt kívántak tisztelegni munkájukkal. “Igyekeztünk megmutatni az űrkutatás történelmének legfontosabb eseményeit: az első űrhajótól kezdve a bolygókon át a különféle égitestekre való leszállásig. Hisszük, hogy a világűr felderítése jelentős lépés civilizációnk fejlődésében” - olvasható a csapat oldalán.

awwwards-sotd-In-Space-We-Trust4
Fotó: inspacewetrust.org
Távolról sincs vége, olvasson még »

"Ez egy beteg dolog, de nagyon jó!"

ermiz 2016. március 27., vasárnap 15:00

Két Leia, egy Pokemon és néhány katona pózol a Hungexpo főbejáratánál, ahol két napig csak fura ruhába öltözött emberek lesznek. Ez a Mondocon, a cosplayesek egyik legnagyobb rendezvénye, ahol mindenki az lehet, aki, és úgy osztogatják az  ingyen ölelést, mint egy jobb hippitáborban. 

Itt leginkább nézelődni lehet, és ha valaki nem járatos az animék és a szuperhősös filmek világában, itt garantáltan leesett állal fog állni órákig, hogy a színes forgatagot bámulva merengjen azon, vajon miért is jó japán anime figurának öltözve, szinte meztelenül pózolni a 10 fokos hidegben. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Beenged, mint nő a férfit

Micsirkász Cserkesz 2016. március 26., szombat 19:40

Elsőkönyvesnél nem szoktak ilyen sokan lenni, ismeri el mosolyogva a pénztáros lány az Írók Boltjában, ahol éppen Szaniszló Judit Beenged című kötetét mutatja be a Magvető Kiadó. Említett pénztáros lány az est végén a mi kedvünkért veszi be a könyv utolsó példányát a kirakatból, mert az aktuális készlet éppen elfogyott. Azt hiszem, ezt nevezik sikernek, aminek itt a Díványnál külön is örülünk, hiszen a Beenged írója Stílfűrész rovatunk állandó szerzője, akinek már decemberi Petri-díját is megünnepeltük.

A magunk részéről nem különösebben csodálkoztunk azon, hogy nemcsak zsúfolásig megtelt nagypéntek délutánján az Írók Boltjának galériája, de még az oda vezető lépcsőn is zsúfoltan álltak az érdeklődők. Hiszen Szaniszló Judit a combfiksz című naplója révén régóta blogsztárnak számít: a neten lett literaceleb, első kötete pedig egy már több mint 10 éves írói-irodalmi pályafutás megkoronázása.

Távolról sincs vége, olvasson még »

És a majd száz éves, magyar nyelvű izraeli lapról hallott már?

Steiner Kristóf 2016. március 26., szombat 10:43

Bár a legtöbben alaposan meglepődnek, mikor elmondom: 2009-es Izraelbe költözésem óta gyakorlatilag több magyar barátom van, mint mikor Budapesten éltem, a nagy helyzet az, hogy ez nem is olyan meglepő. A hatvanas években ugyanis Izrael magyarul beszélő lakossága egy Székesfehérvár méretű város lakosságát is kitette volna. Ha csak egy gyors fejszámolást végzünk, hamar kiderül: ezeknek a magyar ajkú izraelieknek a leszármazottjai vélhetően szintén tudnak többé-kevésbé magyarul, emellett pedig évről évre nő a Magyarországról bevándorlók száma, nem is beszélve a rengeteg magyar turistáról Tel Avivban, Eilatban és Jeruzsálemben. Ezek után talán nem olyan furcsa, hogy Izraelnek már évtizedekkel az államalapítás előtt volt saját magyar nyelvű lapja, bár ezt 1918-ban alapították, Kolozsvárott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi a közös a pikkelyes nadrágban, hímzett tányéralátétben és a színes gyerekrajzokban?

Becca 2016. március 25., péntek 18:55

Érdekesnek tűnő kiállításra néztünk el a napokban, amelyen használati és művészeti tárgyakat helyeztek el a Villányi úti Konferenciaközpont és Étterem első emeletén. A tárlat különlegessége, hogy gyengénlátóknak, látássérülteknek és látóknak is egyaránt érdekes. Az Installatio néven futó kiállítást a Pest-Buda LEO Klub szervezésében, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jelenlegi és volt diákjai készítették. A kiállított tárgyakat részben gyengénlátók alkották (az egyik falra például, gyengénlátó általános iskolások jó néhány, igen élménydús rajza/festménye van felaggatva), részben éppen az ő számukra, tájékozódásuk, ismereteik bővítésére szolgáló tárgyak, ruhaipari termékek láthatók, tapinthatók. Vannak játékok, speciális, ujjakkal feltérképezhető, például fém- és textilszálas műalkotások a falakon, különböző anyagból készült ruhadarabok, utcai viseletek (pl. táska, szoknya, overál). Ha szeretné megtudni, hogyan tájékozódnak a gyengénlátó, illetve látássérült gyerekek, emberek, kérhet fekete szalagot, amivel bekötheti szemét.

A kiállítás ingyen látogatható, a rendezők szívesen fogadják az erre a célra kihelyezett dobozokban a Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületét támogató adományokat. Nagyon fontos, hogy csak április elsejéig látogatható a kiállítás, ne késsen le róla! Bár a kiállítás elég aprócska, de ha szeretne bájos gyerekrajzokat nézegetni, miközben adományoz nekik, már érdemes elmenni.

Hasznos információk

Helyszín: Villányi úti Konferenciaközpont, 1114. Budapest, Villányi út 11.                                    
Nyitva tartás: hétfő-vasárnap: 10:00-18:00, március 26-27-28-án zárva!
 

Az Iszlám Állam rabszolgája voltam

Farkas Edina Lina 2016. március 25., péntek 15:29

Mióta az Iszlám Állam elfoglalta az iraki területeket egyre több jazidi és más etnikai-vallási kisebbség túlélői állnak nyilvánosság elé, hogy elmeséljék mi történt velük fogva tartásuk alatt. Sötét középkort idéző kínzásokról, emberkereskedelemről, tizenéves szexrabszolgákról, még fiatalabb gyerekkatonákról és "hitetlenekkel" telelőtt tömegsírokról szólnak ezek a beszámolók.

36e9cba6-9f7d-43e6-9b42-7a060178cbbe

A 18 éves jazidi Farida Khalaf is úgy döntött, nem hajlandó szégyenkezni, inkább dokumentarista regényében meséli el, hogyan lett az ISIS rabszolgája, miként tudott elmenekülni a fogva tartóitól, és arra is választ kapunk, miért döntött úgy, hogy Németországban kezdi újra az életét.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Dehogy túrják ki a Könyvhetet a Vörösmarty térről, csak áttennék a Múzeumkertbe!

mzd 2016. március 24., csütörtök 14:03

A semmiből jött a hír, hogy alig 70 nappal az egyik legfontosabb fővárosi kulturális esemény, az Ünnepi Könyvhét kezdete előtt a főváros megfúrta a helyszínt – írta meg a Magyar Narancs. A lap információi szerint az idén 87. alkalommal megrendezendő eseményt a Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság torpedózta meg és szeretné eltüntetni a Vörösmarty térről. Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, valamint a Bizottság tagja azonban a Magyar Narancs (és az azt beszemléző 444.hu) cikkére közleményben reagálva kifejtette, szó sincs ilyen döntésről, sőt ő maga ajánlotta fel "a VIII. kerület kiemelt tereit" a rendezvény számára. Mivel egyre kevésbé értettük, mi szükség újabb helyszínek felajánlására, ha egyszer a Vörösmarty térről mégsem dobják ki a rendezvényt, próbáltuk kibogozni a szálakat, hisz érthetetlen és abszurd, hogy egy ilyen volumenű, komoly múlttal rendelkező kulturális eseményt miért 70 nappal a kezdete előtt kell megcsáklyázni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A méhszex mézzel teszi élvezhetővé a Zero-t

cukorka 2016. március 24., csütörtök 10:44

Míg a nyolcvanas évek csak úgy ontották magukból a művészfilmeket, mostanra kissé elhalványodott ez a vonal, és talán majd most Nemes Gyula Zero című filmjével fog feltámadni újra. Vagy nem. Nemes bő tíz évvel az Egyetleneim után újra elgondolkoztat és megdöbbent, egyedül az a baj az ötletével, hogy kissé eljárt felette az idő. Nem mintha nem lenne érdekes kérdés, hogy vajon hatvanötmillió év után tényleg kipusztulnak-e a méhek az emberiség környezeti károkozásának következményeképp, csak mintha túl sok idő telt volna el az ötlet kipattanása és a film megszületése között.

A történet szerint egy kiugrott méhész (Kovács Krisztián) kvázi aszkétának áll, hogy megmentse a méheket, közben beleszeret a nagyon befolyásos üzletember (Udo Kier) lányába (Martina Krátká). Majd mikor rájönnek, hogy nem is olyan egyszerű megmenteni a méheket, terroristának állnak és rákényszerítik a világot az áram- és üzemanyagmentes életre.

A rendező filmje elején rögtön nyomatékosan, feliratban is felhívja fel a figyelmet: "Úgy készítettem ezt a filmet, hogy mozivászonról nézzék. Ha Ön monitorról nézi, sem érteni, sem élvezni nem fogja”. Nos, mi nem monitorról néztük, és olykor tényleg élveztük, de összességében azért inkább nem, pedig mindösszesen 83 perc hosszú. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor sem szexuális préda egy nő, ha levetkőzik a Váci utca közepén

Farkas Edina Lina 2016. március 23., szerda 12:39

Októberben készült, de csak nemrég kezdett terjedni a neten a videó, amelyen Budapest legforgalmasabb bevásárlóutcájának közepén, a járókelők között egy szál bugyiban és melltartóban állt egy lány. "Minden olyan emberért állok itt, akinek valaha gondja volt az önbecsüléssel, beleérve magamat is" - írta filctollal egy papírtáblára és arra kérte a járókelőket, akik egyetértenek vele, rajzoljanak egy szívet a bőrére.

Amerikában és Angliában volt már rá precedens, hogy aktivisták hasonló akcióval hívták fel a figyelmet az önelfogadásra, de itthon még elég ritka, hogy valaki saját testét használja transzparensként. Kíváncsiak voltunk, ki ez a kékre festett hajú lány, aki volt olyan bátor, hogy szinte meztelenül arra buzdítson mindenkit, hogy szeresse a saját testét, és hogy milyen reakciókat kapott az akciójára. A Stand for Self Love című performansz főszereplőjével, Forrás Zsófival beszélgettünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az új kor új vicceket követel

Zappe László 2016. március 20., vasárnap 17:52

Az üvegcipő a marosvásárhelyi Nemzeti Színházban

Marosvásárhelyen, a magyar társulat fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából rendezett fesztivál fő attrakciója Molnár Ferenc darabjának,Az üvegcipőnek a bemutatója volt Mohácsi János rendezésében. Mohácsi másodszor rendezett Molnárt, Kaposváron 2010-ben színpadra állította a Játék a kastélyban-t. Akkor úgy láttam az előadás viszonyát a darabhoz: „Nem dózerrel vagy legalább gőzkalapáccsal állt neki a sziklaszilárdnak tudott építménynek, hanem mondhatni sok apró hangyát eresztett rá.”

Ez a mostani előadásról is elmondható. Most is tapintatos Molnárral, bár megvan róla a véleménye. Kopottnak vélt vicceket kicserélt: „Néztük, hogy élnek-e ezek a poénok, és rájöttünk, nem olyan jó viccek. Jobbakat írtunk bele a színészekkel. Annál jobb ez az anyag, hogy gyenge szóviccel elrontsuk” – nyilatkozta a Népszabadságnak. Öregebbek, akik szeretik újrahallani, amin egykor (sokszor) jól mulattak, bizonyára nem értenek vele egyet. Bár az biztos, hogy új kor új vicceket követel. De akkor talán új történeteket is. A történettel pedig lényegében elégedett a rendező: „Nagyon jó kis történet, és tetszett, hogy nem nagy lételméleti kérdésekről, tragédiákról beszél, hanem a kicsikről, amik mindenkit érintenek, aki az utcán jár.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Igen, tavasz van és süt a nap, de azért érdemes olvasni is!

Farkas Edina Lina 2016. március 20., vasárnap 09:57

Friss könyvajánlónkban ezúttal is több műfajból szemezgettünk, így gyűjtésünkben talál komor, de fontos verseskötetet Röhrig Gézától, aki az Oscar díjas Saul fiából eddig színészként lehetett ismerős, pályafutását egykor bloggerként kezdő fiatal írónő első kötetét sok szívszorítással és mosolyogtató öniróniával, izgalmas olvasnivalót, amely a XXI. század emberének egyik félelmét, az öregedést boncolgatja, és David Brooks új írását, amelyben ezúttal a társas kapcsolatok helyett önmagunk megismeréséhez nyújt hasznos mankókat.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen lesz a Robert Mapplethorpe dokumentumfilm

bb 2016. március 19., szombat 09:52

Többen is feldolgozzák a homoerotikus fotóival és stilizált fekete-fehér portréival híressé vált fotós, Robert Mapplethorpe munkásságát az idei évben. A hetvenes évek zenei életét, kultúráját és New Yorkját is megfilmesítő HBO-n például április 4-én debütál a Robert Mapplethorpe – Look at the pictures! című dokumentumfilm, ami a 42 évesen elhunyt fotós egyedülálló és provokatív munkásságát kívánja bemutatni – írja a Dazed Digital. A Fenton Bailey és Randy Barbato által rendezett filmet a Sundance filmfesztiválon is bemutatták az év elején és remélhetőleg nemcsak az amerikai, de a hazai HBO is műsorára tűzi majd (az Egyesült Királyságban április 22-től lesz látható). Az alábbi a videóra kattintva egy rövid előzetest már megnézhet az alkotásból.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés