Mennyit ér egy jó fotó? Életveszélyben lehetsz a nyaralás alatt

szelfi

A szelfik korát éljük. Talán nincs ember – 7 és 77 év között –, akinek ne lenne magáról legalább egy szelfi a telefonjában. Sokan azonban nem elégednek meg azzal, hogy az utcán vagy a nappaliban lőnek magukról egy „önarcképet”. A tökéletes szelfihez különleges helyszín is kell, ami viszont veszélyes, sőt életveszélyes lehet.

Egy indiai kutatás már évekkel ezelőtt készített egy felmérést, mely szerint 2011 október és 2017 novembere között legalább 259-en haltak meg szelfikészítés közben. Kiderült, hogy a nők csinálják a legtöbb szelfit, de a fiatal férfiak – akik szeretnek büszkélkedni a bátorságukkal – halnak meg leginkább a szelfibalesetekben.

Friss kutatás nem készült, hogy 2017 óta hányan haltak meg szelfizés közben, de meglepő és elborzasztó esetek azóta is vannak.

A szelfik korát éljük
A szelfik korát éljükVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Zuhanás az ágyúról

Néhány hete egy 23 éves brit turista a tengerparti sziklákon zuhant le, miután lecsúszott egy történelmi ágyúról a spanyol tengerparti üdülőhelyen. A rendőrség információi szerint a fiú a Barcelona melletti Sitges városában töltött éjszaka után felmászott a hatalmas ágyúra, és a tengerre mutatott, hogy elkészüljön a menő kép. 

A fiatalember azonban elvesztette az egyensúlyát, és a tengerparti sziklákra zuhant, miközben a rémült barátai végignézték az esetet.

A helyszínre érkező mentők megpróbálták újraéleszteni a turistát, helikoptert is küldtek, de olyan súlyos sérüléseket szerzett, hogy már a kórházba szállítás előtt meghalt.

Tragédia a szomszédban

Júniusban a szomszédos Romániában is történt egy hasonló szelfis tragédia. Az országban az elmúlt években vált trendivé, hogy a kamaszok a vonatok tetejére másznak, és ott készítenek szelfit magukról. A veszélyes mutatvány már több alkalommal is rosszul végződött. Legutóbb egy 15 éves fiú mászott fel egy vonat tetejére Gyulafehérváron, a borbándi pályaudvaron, ahol áramütés érte őt. Ezután a kiérkező rohammentők sem tudták megmenteni az életét.

A fiú egy szelfit szeretett volna készíteni, de óvatlan volt, és túl közel került a felsővezetékhez, amely így megrázta.

 

Mennyit ér egy jó szelfi?
Mennyit ér egy jó szelfi?Jonathan Storey / Getty Images Hungary

Az egyik legfrissebb és legbizarrabb szelfibaleset

Néhány napja pedig a legbizarrabb szelfibaleset is megtörtént: a Vezúv kráterébe zuhant egy 23 éves amerikai turista. A férfi és a családja eleve nem a kijelölt úton indult a vulkán felé, majd, amikor jónak látta a tökéletes szelfi elkészítését, elővette a telefonját, ám a készüléket elejtette.

Úgy döntött, a mobil után mászik a kráterbe, de megcsúszott, és belezuhant.

Csodával határos módon nemcsak túlélte a balesetet, de még komolyabb sérülései sem lettek. Igaz, rokonaival együtt egy komoly perre számíthat a tiltott útvonalhasználat miatt.

2019-ben több haláleset is történt a Grand Canyonnál
2019-ben több haláleset is történt a Grand CanyonnálMatteo Colombo / GettyImages

A víz és a magas helyek a vonzók

Egy felmérésből az is kiderült, hogy bizonyos helyek sokkal inkább veszélyesnek számítanak, ha szelfikről van szó. Az egyik a tavak környéke. Volt, akit a hullámok sodortak el, másoknak a csónakja sérült meg szelfizés közben. A vízben történő szelfihalálok azért különösen veszélyesek, mert általában több embert érintő esetekről van szó. De nem olyan meglepő, hogy a különösen veszélyes helyek második kategóriájába a magasan fekvő helyszínek tartoznak. 2019-ben alig több mint egy hét alatt három haláleset történt a leghíresebb amerikai természeti csodánál, a Grand Canyonnál is. De a görögországi Zakynthos szigeten is számos halálos baleset történt már.

Szelfizz biztonságosan!

A legfontosabb, minden helyzetben, hogy biztonságban legyél. Szelfizés közben is óvd magad, valamint mások testi épségét is.

Amikor képet készítesz magadról, minimum egy kezed és egy szemed foglalt, így a biztonságos helyzetek is bizonytalanná válhatnak.

Megzavarja a fotózás menetét, ha megbillensz, ha erősebben fúj a szél, vagy ha kicsúszik a kezedből a telefon. Ráadásul reflexből kapunk érte, így pedig könnyen megtörténhet a baj. Ne kockáztass, ennyit egy fotó sem ér.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek