Miért távozunk angolosan?

Szófejtő

GettyImages-113803487

Angolosan távozik – mondjuk arra az illetőre, aki észrevétlenül, gyakran búcsúzás nélkül, vagyis nem túl jól nevelt módon távozik, lép le valahonnan. De miért éppen az angolokkal hozzák összefüggésbe ezt a viselkedést – erre keressük a választ mai Szófejtőnkben.

A közismert szólás eredetét sokan és sokféleképpen próbálták már magyarázni – írja Bárdosi Vilmos nyelvész –, a legismertebb elmélet szerint a kifejezés az angolok és a franciák között évszázadokon keresztül vívott háborúkra vezethető vissza. A csaták során mindkét fél gyakran ejtett hadifoglyokat, akik – ha tehették – igyekeztek megszökni az ellenséges táborból, és észrevétlenül, a legnagyobb titokban visszamenekülni a sajátjaikhoz; az angolos távozás tehát a francia hadifogságból elosonó katonák „szokása” volt egykoron.

A spanyol, olasz és német nyelvben ugyanakkor franciás távozásként honosodott meg a kifejezés, amiből egyesek a fent vázolttól eltérő eredetre következtetnek: a 17. században Franciaországból terjedt el Európa-szerte a szokás, miszerint, ha valaki idő előtt távozott egy gyűlésről, udvariasságból köszönés, búcsúzás nélkül kellett kisétálnia, nehogy megzavarja az esemény menetét. Amikor ez az illemszokás idejétmúlttá és udvariatlanná vált, a franciák igyekeztek lemosni magukról a „bűn terhét”, és inkább az angolokkal hozták összefüggésbe a szó nélkül történő, diszkrét távozás „jellemtelen” módját.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra