Lehet, hogy tudtodon kívül cápával eteted a házi kedvenced?

GettyImages-1287233730
Berényi Bianka

Amikor halhúsos állateledelt adsz enni házi kedvencednek, lehet, hogy olyan „nagyhalat” is tartalmaz az étele, melyen mindketten meglepődnétek. Vigyázat, cápaveszély a lakásban!

Számtalan kisállateledel közül lehet választani, ha a házi kedvencünk táplálásáról van szó. Száraz vagy nedves eledel, általad főzött falatok, különböző halak és származékaik… Az utóbbi egy tág fogalom: olyannyira, hogy lehet, épp cápát eszik a cicád, kutyusod. Mi is megdöbbentünk ezen, de figyelj!

Állateledel bizarr összetevővel

Bár a cápa egyre inkább veszélyeztetett faj, még mindig virágzik a cápakereskedelem az állat húsa, uszonya vagy akár a foga miatt. A cápa valódi trófea a vadászok számára, hisz a tengerek ragadozójáról van szó. Ugyanakkor pont azért, mert tengerekben és óceánokban él, rengeteg káros anyag kerül a cápa szervezetébe csakúgy, mint más halakéba. Ez csak az egyik oka annak, hogy miért is nem szeretnénk, ha cápahúson élne a kis kedvencünk. Számtalan más oka is van ennek, de mégis, sokszor úgy eszik cápát, hogy nekünk, gazdiknak nincs erről sejtésünk sem. 

Hogy kerül a cápa az állateledelbe?
Hogy kerül a cápa az állateledelbe?Alastair Pollock Photography / Getty Images Hungary

Nos, rossz hírünk van: egy új tanulmány, amely a Frontiers in Marine Science című folyóiratban jelent meg, megállapította, hogy  valószínűleg akaratlanul is cápahússal etetjük kedvencünket. A kutatók a DNS-vonalkódolásnak nevezett technika segítségével ugyanis közel 150 különböző állateledelből vettek mintát Szingapúrban, és riasztó felfedezést tettek: 

közel egyharmaduk cápahúst tartalmazott, köztük olyan sérülékeny és veszélyeztetett fajokból, mint a selyemcápa és a fehércsőrű zátonycápa.

„A megvásárolt termékek címkéinek egyikén sem szerepelt a cápa mint összetevő, csak olyan általános gyűjtőfogalmakat használtak a tartalom leírására, mint a »hal«, »óceáni hal«, »fehér csali« vagy »fehér hal« – mondták a tanulmány szerzői, Ben Wainwright és Ian French. „A kisállat-tulajdonosok többsége valószínűleg a természet szerelmese, és úgy gondoljuk, hogy a legtöbbjüket megrémítené, ha felfedeznék, hogy tudtukon kívül hozzájárulhatnak a cápapopulációk túlhalászásához” – tették hozzá.

De hogy kerül a cápa az arcodra?

Korántsem ez az első eset, hogy cápát találnak olyan helyeken, ahol nem kellene lennie. Egy 2019-es amerikai tanulmány szerint minden nyolcadik kozmetikai termék cápa-DNS-t tartalmazott. A szkvalén, vagyis a cápamájolaj gyakori kiegészítője a hidratálókrémeknek annak ellenére, hogy növényi alapú alternatívája is könnyen elérhető. 

Veszélyeztetett, mégis halásszák

A túlhalászás, amelyet a növekvő cápauszony- és cápahús-kereskedelem táplál, évente mintegy 100 millió cápa haláláért felelős, ennek következtében számos faj mára szinte teljesen kipusztult. 

A helyzetet tovább rontja, hogy világszerte viszonylag kevés a felelős halászati gyakorlat, ami még nagyobb nyomást gyakorol a már amúgy is terhelt cápákra.

„Nem tudjuk, hogy a cápák nagymértékű előfordulása a kedvtelésből tartott állatoknak szánt élelmiszerekben nem a cápauszony-kereskedelem pazarló voltát próbálja-e elkerülni, ahol a nagy értékű uszonyokat megtartják, az alacsony értékű tetemeket pedig kidobják; ha ez a helyzet, akkor ez dicséretes lehet” – jegyzi meg a tanulmány. 

Kis kedvenced halas eledele meglepő összetevőket tartogathat
Kis kedvenced halas eledele meglepő összetevőket tartogathatmashabuba / Getty Images Hungary

A kutatók viszont egyértelműen szkeptikusak azzal kapcsolatban, hogy ez lenne az egyetlen oka annak, hogy a cápák a kedvtelésből tartott állatok eledelébe kerülnek. A tanulmányból az is kiderül, hogy a cápáknak ez a jelzés nélküli felhasználása állateledelben és kozmetikumokban olyan globális probléma, amelyet csak most kezdünk igazán megérteni.

Mivel az adalékanyagok és egyéb esetleges tápanyagok nincsenek feltüntetve, a fogyasztók nem dönthetnek úgy, hogy nem vásárolják meg a kifogásolt termékeket

– vagyis a vállalatoknak valójában nincs okuk arra, hogy leálljanak.

„Annak fényében, hogy az óceáni cápa- és rájapopulációk 1970 óta 71 százalékkal csökkentek, és hogy a cápafajok háromnegyedét ma már a kihalás veszélye fenyegeti, ez nem etikus felhasználása ezeknek a karizmatikus és ökológiailag fontos csúcsragadozóknak” – állapították meg a szerzők.

„A jobb címkézés lehetővé tenné a fogyasztók számára, hogy tájékozottabb döntéseket hozzanak” – tették hozzá. „Ez viszont a cápapopulációk javát szolgálná, mivel segítene mérsékelni a fenntarthatatlan halászatot és az erőforrások további fennmaradásával összeegyeztethetetlen erőforrás-használatot.”

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra