Chaplin erkölcstelen viselkedése miatt változtatták meg az amerikai törvényhozást

Berényi Bianka
GettyImages-500118133

Charlie Chaplin neve összefonódik a humorral és a filmes pályával, de nőügyei miatt többször is főhetett a feje. Egyik rosszul megválasztott kalandja gyakorlatilag a színészi pályája végét okozta, de az érdekességek ezzel még nem érnek véget: a törvényhozásra is hatással volt.

Bár Charlie Chaplin, a nagy nevettető elsősorban némafilmjeiről és komikus vénájáról híres, azért más jellegű tevékenysége is vert némi port az 1940-es években. Kevesen tudják, de aktívan hódolt a női nem szépségének is, és ez a vesztét okozta. 

Nőügyei miatt is beszéltek róla

No de ne szaladjunk ennyire előre. A történet úgy kezdődött, hogy az akkor még harmadik feleségével házas Chaplin 1941-ben megismerkedett egy színésznővel, bizonyos Joan Barryvel. Chaplin hamar le is szerződtette őt a Shadows and Substance című filmre, majd rövidesen egymásba is szerettek. Szenvedélyes viszony bontakozott ki köztük, Chaplint pedig nem különösebben zavarta, hogy házas. A korabeli feljegyzések szerint partikra jártak együtt, élénk testi kapcsolat jellemezte őket, és állítólag Chaplin olyan dologba is belement a nővel kapcsolatban, ami erkölcsileg erősen megkérdőjelezhető – más férfiak számára is felkínálta őt. Ezzel Chaplin gyakorlatilag törvénysértést követett el. 

Chaplin fiatalon, még a jellegzetes bajusz nélkül
Chaplin fiatalon, még a jellegzetes bajusz nélkülHulton Archive / Getty Images Hungary

Chaplin szeretője az őrület határán

Később a kettejük közti kapcsolat meggyengült, Barry pedig furán kezdett el viselkedni. Betört Chaplin házába, megfenyegette őt egy pisztollyal, az utcán koldult, mindent elkövetett, hogy figyeljenek rá. Barry azt terjesztette, hogy még mindig együtt vannak Chaplinnel, és hogy akkoriban fogant közös lányuk, Carol Ann. 

Chaplin apasági tesztet kért, mert nem tartotta valószínűnek, hogy valóban ő lenne a gyerek apja. 

Az ügyből bírósági per lett, melyben Barry nőgyalázónak titulálta Chaplint, és több vádat is felhozott ellene. Chaplin mindent tagadott. Addigra már gyorsan tovább is lépett, ugyanis negyedik feleségével, Oona O' Neillel élt házasságban. Mellette végül lehorgonyzott, mert több mint 30 évig voltak házasok, és 8 gyerekük született. Végül Chaplin 1977-es halála választotta el őket. 

Egyezségek, hazugságok és érdekességek

De vissza a családjogi ügyhöz: a vérvizsgálat során megállapították, hogy nem Chaplin Carol Ann édesapja. Viszont Barryt ez sem érdekelte, vérszemet kapott, és nem szállt le róla. A vérvizsgálat eredménye előtt egyezséget kötöttek, hogy ha az eredmény negatív, azaz nem Chaplin a gyerek apja, akkor Barry eláll a többi vádtól, és a pereskedésnek vége. Nem így történt. 

Akkoriban a törvények nem voltak túl egyszerűek. Az apasági teszt eredményét nem fogadták el a bíróságon, így két tárgyalásra került sor ez ügyben.

A második 1945-ben volt esedékes, ahol is megdöbbentő módon az egyértelmű bizonyíték ellenére az esküdtszék mégis Chaplint kiáltotta ki a gyermek apjának 11:1 arányban.

Chaplint gyerektartásra kötelezték, és a per költségeit is neki kellett állnia. 1946-ban fellebbezett, de elutasították kérését. 

Az ügy nagy felháborodást keltett igazságtalansága miatt, olyannyira, hogy Kaliforniában emiatt és még két másik hasonló eset kapcsán megváltoztatták az apasági törvényt, amit hamarosan más államok is követtek. 

1953-ban Kalifornia, Oregon és New Hampshire államok karöltve kidolgozták az új apasági törvényt, mely szerint, ha a vérteszt kimutatja, hogy nem a vélelmezett apa a biológiai szülő, akkor e szerint kell az ítéletet a bíróságnak meghoznia. 

Keserédes győzelem

Bár az utókor számára pozitívan sült el a történet, hisz módosítottak a törvényen, Chaplin mégis erősen megszenvedte az egész procedúrát. Hírnevét megtépázta, népszerűségét csökkentette a pereskedés, sokan elfordultak tőle, és nem hittek neki. 

A nőügyek megtépázták hírnevét, túl nagy érdekességet jelentett ez a per akkoriban
A nőügyek megtépázták hírnevét, túl nagy érdekességet jelentett ez a per akkoribanMax Munn Autrey / Getty Images Hungary

1952-ben, amikor családjával együtt felszállt a Queen Elizabeth hajó fedélzetére, hogy szülővárosába, Londonba utazzon a Limelight című filmje premierjére, megtudta, hogy nem utazhat majd vissza az USA-ba, mert kiutasították az országból. Chaplin erre a hírre így reagált:

„Akkor sem mennék oda vissza, ha Jézus lenne ott az elnök.”

Végül egyszer még mégiscsak visszatért, mégpedig 1972-ben, hogy átvegye Oscar-díját, amikor is állva tapsolt neki a közönség. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek