Tények és tévhitek: Charlie Chaplin tényleg versenybe szállt és elbukott egy Chaplin-hasonmásversenyen?

GettyImages-161060589

Ezerszer hallott történetek és tényként ismert dolgok, melyekről azt hinnéd, a valóságon alapulnak, pedig többnyire a fantázia szüleményei. Lerántjuk a leplet a történelem legismertebb tévhiteiről.

A legnagyobb filmes nevettető, Charlie Chaplin egy alkalommal viccből benevezett egy Chaplin-hasonmásversenyre, ahol alaposan pórul járt, még a dobóra sem került fel – a frappáns anekdotát az elmúlt száz évben rengetegszer idézték fel különböző források, az interneten és a közösségi médiában is régóta terjed, de vajon tényleg megtörtént az ominózus eset, vagy minden valóságalapot nélkülöző városi legendáról van szó?

A történet rengeteg különféle változatban ismert, a legnépszerűbb verzió szerint minden idők leghíresebb burleszksztárja San Franciscóban mérettette meg magát a hasonmásversenyen, más források viszont azt állítják, Monte-Carlóban vagy Svájcban történt a csúfos lebőgés. Szintén eltérnek az információk arra vonatkozólag, hogy Chaplin hányadik helyen végzett: olvashatunk hetedik, huszadik, huszonhetedik, harmadik helyezésről is, de olyan elbeszélés is akad, amely szerint szégyenszemre még a döntőbe sem jutott be.

Az anekdota eredete egy rövid újságcikk, amely a brit Sheffield Evening Telegraph bulvárlap hasábjain jelent meg 1920 júliusában. Az írás szerzője szerint William Grenfell, Desborough grófja, a közismert konzervatív párti politikus és társasági ember osztott meg asztaltársaságával egy történetet, miszerint a világhírű nevettető inkognitóban benevezett egy versenyre, ahol Chaplin híres járását kellett utánozniuk a versenyzőknek (tehát nem egészen hasonmásversenyről volt szó), de legnagyobb meglepetésére csak a huszadik helyet szerezte meg.

A hír másfél hónappal később megjelent az új-zélandi Poverty Bay Heraldban, ahol már azt írták, a sztorit Chaplin pályatársa és közeli ismerőse, Mary Pickford színésznő mesélte a grófnak – hamarosan a világ számos újságja lehozta a sztorit, mely gyorsan lábra kapott és azóta is fennmaradt változatos formákban. Károlyi Mihály önéletrajzában számolt be róla, hogy amerikai tartózkodása idején többször is találkozott Chaplinnel, akivel többek között politikáról és a hangosfilm előretöréséről is diskuráltak: az egyik beszélgetés során a filmsztár megemlítette az esetet, amikor San Franciscóban hetedik helyezést ért el egy hasonmásversenyen, melynek zsűrije úgy ítélte, hat, magánál Chaplinnél is Chaplinebb ember létezik.

Chaplin-hasonmás egy londoni utcai felvonuláson (1919)
Chaplin-hasonmás egy londoni utcai felvonuláson (1919)Topical Press Agency / Getty Images Hungary

A történet valóságtartalma nem igazolható, de megcáfolni sem lehet: a Chaplin-láz tombolása idején, az 1910-es, ’20-as években valóban szép számmal rendeztek hasonló versenyeket, ahol a résztvevőknek a sztár, illetve az általa játszott csavargó karakter külső megjelenését, mozdulatait vagy gesztusait kellett utánozniuk. Az említett hírlapi anekdotán (illetve Károlyi gróf kétségbe vonható beszámolóján) kívül azonban semmilyen más forrás nem említi, hogy bármelyiken is részt vett volna a valódi Charlie Chaplin, a sok különféle verzió pedig végképp kétségessé teszi az eset megtörténtét – ennek ellenére természetesen lehetséges, hogy a viccesen ironikus történet mégsem a fantázia szüleménye, ami nem is lenne olyan nagy baj ebben a gyakran túlságosan is szürke és humortalan világban.

Ha tisztázni szeretnél egyéb történelmi tévhiteket, kövesd sorozatunkat , amelyben jól ismert, de nem feltétlenül igaz történeteknek járunk utána.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra