Ezért ne szórakozz bikákkal: spanyol fiatalok tömegei menekültek előlük, nyolcan kórházban vannak

GettyImages-1407637428

Észak-Spanyolország Navarra tartományában van egy városka, úgy hívják, Pamplona. Az ingatlanárak nem különösebben magasak, mégis van minden évben összesen nagyjából bő tíz perc, amikor a város bizonyos erkélyeinek a bérleti díja a több száz eurót is eléri. Ezek a július 6-án kezdődő és 14-én véget érő Sanfermín nevű ünnep bikafuttatásnak a pillanatai, amire sok ezer néző kíváncsi egy balkon biztonságot nyújtó magasságából (is).

A 2022-es Sanfermín ma véget ér Spanyolország északi részén. Az egyhetes ünnepségsorozat minden évben kétségtelenül legizgalmasabb momentumai az encierrónak nevezett reggeli bikafuttatások. A veszélytelennek távolról sem nevezhető esemény alkalmával jellemzően fiatal férfiak, fehér nadrágban, fehér ingben és piros kendőcskével a nyakukon bekészülnek a város bizonyos keskeny és kevésbé keskeny utcácskáinak macskakövén, és várják a kora reggeli órákban eldördülő jelzőpisztoly hangját. Ez az a jel, amelyre egy karám kapui kinyílnak, és onnan kiszabadulnak az ott várakozó, egyébként a hagyományról nem sokat tudó, többmázsás állatok, amelyek előtt ezek az ifjak aztán fejvesztve szaladnak toronyiránt.

Miről szól pontosan a Sanfermín?

A bikák aztán a nyakukba kötött kolompokkal kényszerűen szaladni kezdenek, a házak által határolt utcákon jobbára egy irányba, az orruk után. 

A veszély egyik forrását éppen az adja, hogy az orrukat megelőzik éles szarvaik, amelyekkel minden évben felöklelnek egy-két lemaradó, vagy kevésbé jó reflexekkel rendelkező futót.

Nem ez az egyetlen módja, ahogy balesetet szenvedhetnek a résztvevők: a bikák előtt felgyülemlett tömegek között már olyankor is szokott sérülés történni, amikor a 8-10-12 bika még gyanútlanul várakozik a karám magányában.

A Sanfermin spanyol ünnep tömege
A Sanfermin spanyol ünnep tömegePablo Blazquez Dominguez / Getty Images Hungary

A sűrű tömeget képező „mozó”-k, vagyis fiatalok viszont már akkor képesek tülekedni, nyomakodni, egymást ellökni, falhoz passzírozni vagy összetaposni. Amikor aztán a helyzetet a több száz kilós állatok is súlyosbítják, amelyek gyakran nehezen veszik be viszonylag nagy sebesség mellett az utca csúszós kövein az élesebb kanyarokat, bizony elpotyognak, és sokszor maguk alá sodornak párat a futkározó kedvű ifjakból is. Van, hogy azok maguktól, a tömeg sodrában taszítódnak az út szélére, ahol aztán a falra kenve vagy a sarokba préselődve végzik. És persze van az, amikor egyszerűen felöklelik szarvukkal, feltehetően egyébként kétségbeesésükben vagy félelmükben, az útjukba keveredő embereket.

Ők azok, akik futnak is: férfiak és bikák egyaránt
Ők azok, akik futnak is: férfiak és bikák egyarántPablo Blazquez Dominguez / Getty Images Hungary

A spanyol ünnep tények és számok tükrében

  • Idén, a legnagyobb tömeget megmozgató szombati encierrón három embert sebzett meg bika a szarvával, és másik öt embert kellett kórházba szállítani zúzódások miatt.
  • Amióta feljegyzések készülnek az encierro statisztikáiról, összesen 16 halálos áldozatot követelt a szokatlan hagyomány.
  • Az első, egy 21 éves fiatalember 1910-ben annyira össze lett taposva és préselve a futam végét jelentő Bikaviadal Aréna bejáratánál, hogy számos sérülést szerzett, legyengült állapota pedig később tuberkolózishoz vezetett, ami következő év januárjában halálát okozta. Mivel a tragédia csak jóval a júliusi események után következett be, sokáig őt nem tartották számon az áldozatok között.
A csúszkálás sem veszélytelen
A csúszkálás sem veszélytelenPablo Blazquez Dominguez / Getty Images Hungary
  • 1924-ben egy 22 éves, 1927-ben pedig egy 34 éves férfit öklelt halálra szarvával a rohanó bikaménes egy-egy példánya.
  • 1935-ben egy 29 éves fiatal addig játszott a tűzzel, míg az életével fizetett vakmerőségéért. Az aréna bejáratában hergelni kezdett egy bikát, ami egyébként szigorúan tilos, s a felbőszült állat végül halálos döfést mért provokátorára.
  • 1947. július 10-a a Sanfermínek egyik legsötétebb napja, amikor is egy futam során 2 ember is halálos bikaszarvöklelés következtében halálát lelte.
  • 1980. július 13-a a másik fekete napja a hagyománynak, ekkor is két huszonéves végezte bika szarva által.
  • Utoljára halálos áldozattal a 2009-es encierro járt. A fiatalember súlyos nyaksérüléssel kórházba szállították, de a sebészeti beavatkozás sem tudott már rajta segíteni.
Azért a bikának sem könnyű…Getty Images Hungary
Azért a bikának sem könnyű…Getty Images HungaryAnadolu Agency

Az egészben a legdurvább az, hogy egy-egy ilyen futam nem tart tovább 2,5- 3 percnél. Igen, összesen, és nem elírás! Vagyis 90 másodperc alatt bőven lezajlik az egész, amiért ez a nagy felhajtás és áldozat.

Ezek után furcsán hangzik, de ez a bikafuttatás a minden életkorú és minden nemű résztvevőnek egyébként kellemes és valódi szórakozást (is) nyújtó Sanfermín fesztiválnak csak egy „apró szelete”, bár kétségkívül a legtöbb adrenalint megmozgató momentuma.

A spanyoloknak réges-régen becsípődött a bikákkal való civakodás évszázados hagyománya, de a Sanfermín nem tévesztendő össze az erre a célra kijelölt bikaviadal-arénákban tavasztól őszig rendezett bikaviadalokkal, már ahol legalábbis ezeket még egyelőre nem tiltották be.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra