#VILÁGOM

Elhunyt Abbas Kiarostami

nemoszi 2016. július 5., kedd 16:58

Franciaországi otthonában hunyt el betegség következtében a híres iráni rendező, Abbas Kiarostami – írja a The Guardian.

A rendező leghíresebb filmje az "A cseresznye íze" című dráma, mellyel 1997-ben Arany Pálmát nyert Cannes-ban – ez volt Irán első Arany Pálma-díja. A "Hiteles másolat" című, Juliette Binoche főszereplésével készült filmjét szintén jelölték, de ezzel "csak" Binoche kapta meg a legjobb színésznőnek járó díjat. Kiarostami utolsó filmje a 2012-ben bemutatott "Ez is szerelem?" volt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Semmi sem védi a Bud Spencer graffitit

aa 2016. július 5., kedd 16:09

Gyorsan reagált a június 27-én elhunyt olasz színész, Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli halálhírére a street art szcéna: már másnap el is készült a filatorigáti legál falon egy fotorealisztikus stílusú graffiti az emlékére. A mű egy TakerOne nevű graffitis alkotása, és nemcsak a sajtót járta be a híre, de azóta már Bud Spencer unokái is ezt állították be Facebook-borítófotójuknak. Az óbudai falrészlet azóta zarándokhellyé vált, rajongók járnak ide leróni a kegyeletüket és fotózkodni vele. Ha önnek is volnának ilyen tervei, azért jobb, ha siet: mint az alkotótól megtudtuk, az önkormányzat ugyan nem fog hozzányúlni a képhez, de akárki más akármikor megteheti.

Filatorigátnál keresse az élethűre sikerült graffitit!
Filatorigátnál keresse az élethűre sikerült graffitit!
Fotó: facebook.com/takeronegraffiti
Távolról sincs vége, olvasson még »

Még egy hollywoodi sztár is helyettesíthető

bb 2016. július 3., vasárnap 18:13

Sokakat már annak a gondolatától is kiráz a hideg, hogy állítólag mindenkinek van legalább egy alteregója a világban. Amióta pedig az interneten felbukkant egy 1870-es években készült fotó egy seattle-i férfiról, aki hátborzongatóan hasonlít Nicholas Cage-re, egyre többen keresnek hasonlóságokat a hollywoodi sztárok között is. Ráadásul nem hiába, hiszen szép számmal vannak, akik között tényleg van néha csak némi, de néha egész megdöbbentő hasonlóság. Kattintson a galériára és nézze meg, hogy ki a “klónja” Ryan Goslingnak, Jennifer Lawrence-nek, Robert De Nirónak vagy Johnny Deppnek!

Fluor Tomi: A Wellhello egy prémium termék, fizetőképes keresletnek

dívány.hu 2016. július 2., szombat 15:42

Fluor Tomival, aki már egy ideje nem Fluor Tomi szólóelőadóként fut, hanem a Wellhello zenekar énekeseként, a Volt fesztiválon futottunk össze, ahol egészen részletesen mesélt arról, miért cserélt le egy nagyon sikeres produkciót egy másik nagyon sikeresre.

Azt mondja, Fluor Tomi álnéven nagyon fiatalon kezdett fellépni, ezért egy csomó olyan dolog kapcsolódott ahhoz a névhez, amit ma már nem biztos, hogy bevállalna. Jó tapasztalatnak tartja, de most élete legjobb dolgának a Wellhellót tartja, mert azt csinálhatja, amit Fluorként, csak a korábbi alteregója gyerekbetegségei nélkül.

Sokkal plasztikusabban, iparosabban fogalmazva: a Fluor egy nagyon széles, de nem feltétlenül fizetőképes közönség nagyon, sőt túlságosan is könnyen elérhető terméke volt, míg a Wellhello már egy szűkebb, de fizetőképesebb közönségnek szánt, ritkán látható prémiumtermék – de nézze meg inkább a videónkat, ahol Fluor részletesen elmondja a különségeket, sőt még azt is, mi jöhet majd a Wellhelló után!

Kormányváltásig nem szülök

hv 2016. július 2., szombat 09:46

Egyszerre hiánypótló és önismétlő a Budapest Pride programsorozat keretében rendezett #genderőrület című kiállítás.

A Budapest Pride programsorozat keretében nyílt meg a héten a budapesti acb Galériában a #genderőrület kiállítás, amely a kortárs társadalmi közbeszédben érzékelhető, nők és LMBTQ emberek elleni túlkapásokra reflektál, és már címével is Kövér Lászlószellemi hozzájárulása előtt "tiszteleg".

A Majercsik Johanna kurálta kiállítás teremszövegekkel bevezetett tematikus egységekben mutatja be a genderrel, vagyis a társadalmi nemi szerepekkel foglalkozó kutatások főbb irányzatait, majd ezekhez rendel viszonylag random alkotásokat. Mintha nem is a kiállításnak, hanem inkább a szövegeknek lenne koncepciója, amelyek egyébként pontosan mondják fel a leckét, megidézve a társadalmi nemekhez kapcsolódó elméletek híres alakjait, Laura Mulvey-től Judith Butlerig. Az utóbbi híres elgondolása szerint a társadalmi nem olyan, mint egy performansz, amely a saját elvárásrendszerét hozza létre. Egyszerűbben fogalmazva, a férfiassághoz, a nőiességhez vagy a szexualitáshoz köthető normák azért maradnak azok, mert saját magukat hozzák létre újra és újra, noha az identitás jóval összetettebb annál, mintsem hogy egyneműsíteni lehetne.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Rekordszámú ismert márka áll ki Budapest Pride mellett

Dívány 2016. július 1., péntek 17:17

Minden eddiginél több ismert márka céges csapata vonul fel most szombaton a Budapest Pride-on. Eközben egy friss kutatás szerint az internetes közvélemény is egyre inkább a Budapest Pride mellett áll, a megszólalásoknak már 2015-ben is 75-80%-a elfogadó volt, 2014-hez képest 2015-re a különösen pozitív megnyilvánulások aránya is jelentősen nőtt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

De mit jelenthet az, hogy ragad a hajnal, süpped a beton?

dívány.hu 2016. július 1., péntek 10:44

A Volt fesztivál első napjának főfellépője az idén 25 éves Quimby volt, és ugyan a szép évforduló ellenére is csak egy alig másfél órás koncertet adtak, azért megtöltötték a fesztiválozók a nagyszínpad előtti területet. Azt mondjuk nehéz megmondani, hogy mire voltak kíváncsiak többen a 9 órás Quimbyre, vagy a fél tizenegyes Wellhellóra. Egy biztos, a legnagyobb tömeget az éjfél után kezdődő Paul Kalkbrenner szeletelős liftzenéje vonzotta az egyre hűvösebb soproni éjszakában.

A Quimby fellépése előtt a koncertre igyekvőket, valamint Balanyi Szilárdot, a zenekar billentyűsét és Lévai Balázst, a zenekart jól ismerő műsorvezetőt kérdeztük arról, miről szólhat a Quimby egyik legnagyobb slágere, az Ajjajjaj szövege.

Ki lesz az új Ákos?

dívány.hu 2016. június 30., csütörtök 15:10

A Volt fesztivál nulladik napján tartották az első Petőfi Zenei Díjátadót, ahol néhány fiatal, feltörekvő előadó mellett Ákost díjazták a szervezők. A nagyszínpad melletti vip-ben pedig megjelentek néhányan azok közül, akik nem kaptak díjakat, viszont nem volt jobb programjuk kedd estére, mint a fesztivál szolgáltatásait élvezni.

Arra kerestük a választ idősebb és fiatalabb zenészeket megszólaltatva, hogy szerintük ki lesz a következő generáció Ákosa, vagy a fesztivál első napján fellépő, idén 25 éves Quimbyje, illetve, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki évtizedeket töltsön el a pályán.

Találkoztunk talajrészeg fiatal zenésszel, akit egyébként nagyon kedvel Balanyi Szilárd, a Quimby billentyűse, Demjén Ferencet pedig pont akkor kapcsolták telefonon Frenreisz Károlynak, amikor interjúztunk vele, ilyenformán megtapasztalói lettünk a hajóvonták találkozásának.

Ki lesz az új Ákos?

 • 325
  Fluor Tomi (Wellhello)
 • 457
  Marsalkó Dávid (Halott Pénz)
 • 169
  Likó Marcell (Vad Fruttik)
 • 35
  Schoblocher Barbara (Blahalouisiana)
 • 6
  Puskás Dani (The Biebers)
 • 71
  Puskás Peti (The Biebers)
 • 453
  Valaki más
 • 349
  Nem tudom

Ha akkor nem tudok megbékélni a halállal, nem tudtam volna túlélni

Farkas Edina Lina 2016. június 29., szerda 18:28

2013-ban a Fuck You Cancer! feliratú fotója bejárta az internetet. A 28 éves lánynál ekkoriban diagnosztizálták a végstádiumú méhnyakrákot, de ő elhatározta, bármennyire rosszak is az életesélyei, túléli. A betegségéről, annak körülményeiről pedig nyíltan fog beszélni.

Szentesi Éva nem az első fiatal nő Magyarországon, aki nem kapott a kellő időben, megfelelő felvilágosítást a HPV vírus veszélyeiről, a méhnyakrákról, akinek tüneteit nem ismerték fel időben, és hónapokon keresztül félrekezeltek. A  nem megfelelő felvilágosítás, a rák tabusítása, a szakmaiatlanság és a bagatellizálás majdnem az életébe került. Gyógyulása után megírta történetét Hamvaimból című könyvében. A szerzővel beszélgettünk.

Fuck You Cancer
Távolról sincs vége, olvasson még »

"A hazai fesztiválok többet teljesítenek, mint a nyugatiak"

Edicsek 2016. június 28., kedd 19:33

Petőfi Zenei Díj, Nagyszínpad, Volt, Balaton Sound, Nagyon Balaton, B.my.Lake, Strand fesztivál, Sziget - Lobenwein Norbert mindezekben benne van, de még az Akvárium üzemeltetésének is ő az egyik kulcsfigurája. A fesztiválszezon beindulása előtt mesélt nekünk arról, mit tartogat ez az év, miért is olyan elismertek világszerte a magyar fesztiválok, és egyáltalán: miért pörög rá ennyi mindenre egyszerre? 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mi köszönjük, Bud Spencer!

Dívány 2016. június 28., kedd 11:38

Hétfőn este elhunyt Bud Spencer, azaz Carlo Pedersoli, akit sok néven ismertünk: Charlie Firpótól Bulldózerig számtalan filmben szerettette meg magát a világgal. A 86 éves színész halálhírét fia, Giuseppe Pedersoli jelentette be hivatalos Facebook-oldalán. Édesapja június 27-én, hétfőn délután hunyt el, nem szenvedett, csendben elaludt. "Kérte, hogy mindannyian gyűljünk köré. Az utolsó szava csupán annyi volt: "Köszönöm!" Ezután hunyta le örökre a szemét" - idézi Giuseppe Pedersolit az MTI híre.

Bud Spencer sosem csinált titkot abból, hogy mennyire szereti a magyarokat; színészi karrierje előtt válogatott sportoló volt, úszott és vízilabdázott; 1967-ben vonult vissza aktív sportolástól. Utolsó vízilabda-mérkőzését épp a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen játszotta. Kárpáti egy visszaemlékezésében elmesélte, hogy az akkor még Pedersoliként ismert sportoló akkor kapta meg első amerikai filmszerződését, és arra kérte a magyar válogatottat, hogy vigyázzanak az arcára, nehogy már az elején derékba törjön még el sem kezdődött színészkarrierje. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lehet katarzist írni közhelyek nélkül

Szaniszló Judit 2016. június 27., hétfő 19:25

A végéről kezdem. Miskolcon voltam épp a szülői házban, amikor a könyvet – nagyjából egy szuszra, mert másképp szerintem nemigen lehet – elolvastam. Az utolsó oldalnál már eléggé kapart a torkom, és amikor remegő szájszéllel becsuktam a könyvet, marhára hálás voltam, hogy az anyám ott sertepertél a másik szobában, és azon a jellegzetes társasági fejhangján csacsog valakivel telefonon, miközben épp egy nadrágomat alakítja át nekem. Abban a pillanatban belém hasított, hogy én tulajdonképpen imádom ezt a társasági fejhangot. Az anyám él, virul és csacsog. Ez jó. Ez nagyon jó.

anyavalya-660x295 fotó Horváth Judit.png

Sándor Erzsi megcsinálta. Olyan nettó szépirodalmi anyaregényt írt, ami egyszerre szórakoztató és mély – tökéletesen magabiztos írói hanggal. Az Anyavalya emlékeztet minket arra, hogy élni akár vidám dolog is lehet – és ebbe holmi történelmi tragédiák sem tudnak fenékig belepiszkítani.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az igazán férfias ókori férfi farka kicsi és petyhüdt

aa 2016. június 26., vasárnap 18:13

Annak ellenére, hogy a legutóbbi kutatások szerint a nők kevésbé foglalkoznak a pénisz hosszúságával, mint azt a férfiak gondolnák, a méretet a modern kultúra továbbra is a férfiassággal azonosítja. Nem véletlenül épült egy egész iparág arra, hogy méregdrága plasztikai sebészeti beavatkozásokkal (egymilliótól közel ötmillióig terjedő árkategóriákban) megszabadítsák a férfiakat szorongásaiktól. Pedig – mint az Alternet.org cikke rámutatott –, volt idő, amikor a kisebb méretű pénisz sokkal népszerűbbnek számított, mint a nagy. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezek a mai fiatalok csak az Instán lógnak, felszínesek és haszontalanok!!

Divany.hu 2016. június 26., vasárnap 16:32

Magyarországon is ismert a Humans of New York, Brandon Stanton amerikai fotós blogja, amin New York lakóit és személyes történeteiket örökíti meg fotóval és személyes idézetekkel. Az egyedi emberi sorsokat és gondolatokat közvetítő blog óriási népszerűségre tett szert, és törvényszerű volt, hogy mint minden egyszerű és nagyszerű ötletnek, ennek is megszülessenek a maga paródiái.

Egyik ilyen a Millenials of New York, ami az átlagemberek helyett a New York-i Y-generáció életéből villant fel pillanatképeket, kiaknázva az összes bosszantó sztereotípiát és idegesítő modorosságot, ami a húszas-harmincas éveit taposó, anyagilag (többé-kevésbé) jól eleresztett nagyvárosi fiatalsághoz köthető.

A paródia szerint "ezek a mai fiatalok" felszínesek, tájékozatlanok, a munkájuk első blikkre tök fölösleges, béna first world problemekkel küzdenek, Facebookon és Instagramon lógnak egész nap – van itt minden. Reméljük, aki magára ismer, az érti a viccet.

 „Ez a kedvenc pólóm. Imádom a buddhizmust.”

"This is my favorite shirt. I love Buddhism."  #MONYclassic 

Millennials of New York (@millennials_of_newyork) által közzétett fénykép,

„Két hete házasodunk össze. Gyönyörű szertartás volt, semmit nem csinálnék másképpen. Néhányan megjegyezték utólag, hogy kicsit béna volt megkérni a papot, hogy tartsa a szelfibotot a csók közben, de ezt mondják inkább annak 271 lájknak, amit a fotó kapott a Facebookon. Most épp nászúton vagyunk. Minden csodás, én például az idő nagy részét azzal töltöm, hogy az Instagramos értesítéseket bámulom. Közben fogjuk egymás kezét, és arról ábrándozunk, vajon hány lájkot kapunk majd, ha gyerekünk lesz."

A paródiablog valamit nagyon eltalálhatott (igen, elképesztő mennyiségű lájkja is van!!), így októberben könyv is megjelenik belőle. További képeket és sztorikat a Millenials of New York Instagramján és Facebookján talál!

Nézzen bringákat akkor és most!

maze 2016. június 25., szombat 21:18

Az Iparművészeti Múzeum Bringológia című kiállításának célja valami olyasmi volt, hogy bemutassa napjaink különleges kerékpárjait, és a kerékpározáshoz kapcsolódó dizájntárgyait, mert szerintük a "kerékpárra többé nem tekinthetünk egyszerű sport- vagy közlekedési eszközként". Nincs is ezzel baj, mert amúgy mi sem pusztán így tekintünk rá, ezért elmentünk a múzeumba megnézni, hogy akkor még hogyan is lehetne. Röviden: ha akarjuk, az egész világ a bringázás körül forog.

Az amúgy maximum háromnegyed órás sétával bejárható kiállítás a kortárs design szemüvegén keresztül mutat be variációkat arra vonatkozólag, hogy milyen amikor találkozik a művészet a praktikummal, röviden, hogy milyen (drága) kerékpárok vannak napjainkban a piacon hazánkban és a kiállítás anyagát adó 12 másik országban, és hogyan szivárgott át a városi kerékpáros életmód és kultúra a kiegészítő tárgyak tervezésébe is. Kísérletet tesz arra is, hogy bemutasson alternatív megoldásokat, ezek amúgy viccesek is tudnak lenni: itt van például pár darab Gianluca Gimini formatervező neten már ismertté vált Velocipedia projektjéből, amikor arra kért meg hétköznapi embereket, hogy skicceljenek fel egy kerékpárt, majd 3D-s grafikával, részletekbe menő pontossággal megrajzolta őket. Néhol szép, néhol működésképtelen szörnyszülött darabok lettek ebből, de pont az volt a lényeg, hogy mennyire másképpen látjuk (esetenként csak nézzük, de nem látjuk) mindannyian a biciklit. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ebből a Picasso festményből kétszer megvehetné a magyar válogatottat

dívány.hu 2016. június 25., szombat 15:48

Valaki a hétvégén Londonban, a Sotheby's árverésén annyit fizetett Picasso Femme Assise (Ülő nő) című festményéért, hogy ezzel ez a festmény lett az Egyesült Királyság művészeti piacának legdrágábbja - írja a Daily Mail. A 43,3 millió fontos vételár átszámolva közel 17 milliárd forintot jelent, amennyiből az ismeretlen licitáló kétszer kényelmesen meg tudta volna venni a teljes magyar fociválogatottat, az ugyanis a Bloomberg szerint nagyjából 20 millió fontot (kb 8 milliárd forintot) ér. Király Gábor mackónadrágját is beleértve.

A festmény az akkor mindössze 27 éves Picasso egyik legtermékenyebb és legfontosabb művészeti korszakában készült, szeretőjét, Fernande Oliviert ábrázolja, és egy közös utazásuk alatt készült róla, amikor éppen Spanyolországba tartottak. A képet Picasso egyik legfontosabb kubista alkotásának tartják.

A kép korábban már volt árverésen, 1973-ban 340 ezer fontért ment el, ami mai értéken durván hatmillió fontnak felel meg attól függően, hogyan számolunk.

Csöcsörészés a művészet jegyében: menő vagy ciki?

Menő/Ciki

dívány.hu 2016. június 24., péntek 17:03

Milo Moiré egy szép lassan egész ismertté váló svájci performanszművész, akinek az akciói leginkább abból állnak, hogy a saját teste különböző fokú mutogatásával próbálja felhívni a figyelmet valamilyen, a nőiség vagy úgy általában az emberi lét szempontjából fontos problémára.

Szült már színes tojásokat, amiket egy vászonra tojt ki, de fetrengett a hóban is színes maszkban meztelenül, hogy az agyunkban cikázó szörnyű gondolatokra irányítsa a figyelmet. Ezekről az akciókról természetesen videó is készül, néhányat megtalál erre.

Távolról sincs vége, olvasson még »
487 szavazat 597 szavazat

Ezeket a programokat ajánljuk az idei Pride-ról

Lina 2016. június 24., péntek 16:07

"Velünk teljes!" – így szól az idei, már 21. alkalommal megrendezett Budapest Pride mottója, amely június 24-én hivatalosan is kezdetét veszi, és tíz napon keresztül különféle programokkal szórakoztatja a látogatókat. Előadások, irodalmi estek, filmvetítések, kiállítások, hasznos műhelybeszélgetések, bulik és végül a közös felvonulás hívja fel a figyelmet az LMBTQI közösség mindennapjait megnehezítő társadalmi kirekesztettségre, és a maga eszközeivel próbálja megváltoztatni azt. A rengeteg programból kiválogattuk, miket lenne kár kihagyni, de ez nem jelenti, hogy nem érdemes átböngészni a teljes programkínálatot is! 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A Függetlenség napja feltámadt, de újjá nem született

Kiszler Máté 2016. június 24., péntek 11:12

20 év után ismét visszatértek. Hogy kik? Hát már megint az idegenek. Június 20-án mutatták be az USA-ban, csütörtöktől játsszák a hazai mozik is a Függetlenség Napja második részét, ami a Függetlenség Napja: Feltámadás címet viseli. 

Dezsavű

Az 1996-os első rész nagy népszerűségnek és még nagyobb bevételnek örvendett, köszönhetően annak, hogy Ronald Emmerich rendező az akkor lehetséges legprofibb látványvilággal dolgozott. A siker ellenére 20 évet kellett várni a folytatáshoz, ami szerintem pont ideális, és a következőt se kell nagyon elsietniük az alkotóknak (mondjuk, ha már ennyit várakoztattak vele, én a helyükben azért mégiscsak július 4-én dobtam volna vászonra a filmet).

Ha látta az előzetest, már pontosan tudja, hogy a második rész nem sokban különbözik a húsz évvel ezelőtti elsőtől, már persze, ha túl tudja magát tenni Will Smith hiányán. Cserébe csak egy-két új karakter csusszant be a régiek mellé, és a képi világ lett még látványosabb. A történet viszont, bár apróbb részleteiben eltér, de lényegében egy és ugyanaz: kár, hogy már húsz évvel ezelőtt is némileg lejárt lemez volt a maga világmegmentős közhelyeivel.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ez a film még egy modellhez képest is karcsú és súlytalan

cukorka 2016. június 22., szerda 18:13

Mads Matthiesen, a Teddy mackó rendezőjének új filmje A modell június 23-án kerül a hazai mozikba. A divat (sötét) világába kalauzoló majd' kétórás filmdráma egy fiatal lány, Emma (Maria Palmer) életének rövidke szakaszát hivatott bemutatni, de ha valaki azt gondolná, hogy a rendező giai (Kifutó a semmibe, 1998) mélységekig nyúl vissza, sajnos el kell keserítsük. Pedig Mads Matthiensen forgatókönyvíróként kezdte, második filmjének mégsem sikerült sok újdonságot vagy érdekességet felvonultatnia, kliséket viszont annál többet. Nem is meglepő, hogy a filmnek a Göteborgi Nemzetközi Filmfesztiválon is csak az operatőri díjra futotta. Ennek ellenére, akit vonz a téma, annak nem lesz teljes kudarc a filmélmény, de sokkal többre ne nagyon számítson. 

Adott egy kisvárosi lány, Emma, aki Párizsba megy egyengetni modellkarrierjét. Rögtön az első fotózásán szenvedélyesnek kéne lennie, de lámpalázas, ezért a sztárfotós (Shane White - Ed Skrein) ki is teszi a szűrét. A lány nem adja fel, este a dizsiben felszedi a fotóst, aki aztán persze minden menő munkát neki ad. Innentől akár el is kezdődhetne egy igazi film, de ez valamiért nem történik meg, inkább csak kapargatja a felszínt a rendező, jön pár hazugság, szakítás, kibékülés, árulás, megbolondulás majd a végkifejlet, ami a film egyetlen jó pontja a maga utolsó 34 másodpercével, de ezt semmiképp sem spoilerezném el, mert akkor végképp nem maradna benne semmi izgalmas.

Nem véletlenül emlegettem a cikk elején a Kifutó a semmibe című filmet, amit a kilencvenes évek végén Angelina Jolie főszereplésével rendezett Michael Cristofer, és nyert is pár Golden Globe meg Emmy díjat. Igaz, nekik könnyebb dolguk volt, hiszen a címszereplő, Gia Carangi, Amerika első szupermodellje valóban létezett, sőt egyike volt az AIDS első híres áldozatainak. Sajnos A modell című filmben a világon semmi nincsen, amit abban ne mutattak volna már sokkal jobban be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Újra megkoncertezteti első lemezét az Amorf Ördögök

dívány.hu 2016. június 21., kedd 18:06

A hír friss, az esemény viszont még jó sokára lesz, de a lényeg, hogy az Amorf Ördögök november 11-én fellép az A38-on, méghozzá azért, hogy újra előadja a 2000-ben megjelent első lemezét, a Betyár a Holdon címűt.

"Az ikonikus Tariska Szabolcs-bajusz újra előkerül, Bartók és Kodály, a két remix-király szelleme pedig egész biztosan beleszív egy-egy óriási rakétába. A lemezvégigjátszó koncertek tematikája szerint a lemez eredeti sorrendjében szólalnak majd meg a klasszikus Amorf Ördögök-dalok, a frontvonal ugyanaz, mint a millenium évében: Tövisházi Ambrus, Péterfy Bori és Tariska Szabolcs fognak énekelni" - írják a lemez Facebook-eseményének leírásában a zenekar tagjai.

Ha nem szeretne lemaradni, akkor erre tud jegyet venni a koncertre.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Csehszlovák kaland, afrikai kitérővel

hv 2016. június 20., hétfő 18:28

Műtárgycsempészet, afrikai mélyszegénység, és izzadtságszagú felvidéki rokonok is szerepelnek Durica Katarina új regényében, melynek főhőse egészen a Kilimandzsáróig szalad, hogy aztán visszatérjen. Kritika.

A Könyvfesztiválra jelent meg, és a Könyvhéten is pörgött Durica Katarina második regénye, a Szlovákul szeretni. A sok szálon futó történetnek látszólag nem egyszerű összefoglalni a cselekményét, a lényeget azonban nagyon is könnyű. A szlovákiai magyar lány, Petra egy bécsi galérián keresztül elmegy Afrikába dolgozni, majd rájön, hogy a törzsi maszkok helyett először inkább saját magát kell megtalálnia. Ez így kicsit tényleg fejősévásan hangzik, de a szerző előző,Szökés Egyiptomba című regénye is meglepetés volt: a könnyed külső mögött olyan kérdésekkel foglalkozott, mint az egyiptomi szexturizmus, vagy a nőket érő hátrányos megkülönböztetések. Nincs ez másképpen a Szlovákul szeretni esetében sem. Az előzőnél jóval finomabban hangolt regény főhőse ugyanis nem mások segítségével akarja megoldani saját identitásválságát. Petra nem királyfit vár, és nem is egy könnyű, jól fizető állásra vágyik, hanem arra akar rájönni, hogy mit jelent az otthon, és mit jelent saját magának lenni.

Távol Afrikától

Ezekre a kérdésekre a regényben szereplőnél egyszerűbb helyzetben sem magától értetődő a válasz. Petra azonban egészen speciális csavarokkal küzd, hiszen felvidéki magyarként Bécsben tanult és dolgozott, innen érkezett meg a Kilimandzsáró lábához, ahol is szerelembe esett egy afrikai fiúval, majd lekapcsolták műtárgycsempészet miatt, végül hazatért Szlovákiába. Ezek egyike is elég ahhoz, hogy megkérdőjeleződjön az identitás egyneműsége, arról már nem is szólva, hogy a regény egyik legfontosabb motívuma a szocializmus alatt disszidáló apa alakja. Bár nem akarjuk az összes fordulatot lelőni, a Szlovákul szeretni főhőse igen üdítő módon a végjátékban is az önmagaság mellett dönt, a befejezés pedig nem a lányregényeket, hanem inkább az életet idézi.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Gyorsan kapcsolt a The Biebers

nemoszi 2016. június 20., hétfő 16:31

"Felgyulladt a város" címen készült el a The Biebers EB-győzelmet ünneplő dala, melyet a június 14-i Magyarország-Ausztria meccs ihletett. A magyar csapat 44 év után győzelemmel tért vissza az EB-re, amitől tényleg megőrült egész Budapest, a városban múlt kedd este szinte sosem látott örömünnep volt. Vasárnap, azaz a szombati izlandi döntetlen után rakta ki a The Biebers a láthatóan gyorsan összedobott klipet a Youtube-ra alábbi szöveggel: "Az egész zenekar az utcán ünnepelte 2-0ás győzelmet és most ismét boldogok lehetünk! Csodás volt együtt lenni, csodás együtt szorítani a magyar sport sikerének! Ebből az éjszakából született dallal szeretnénk megörökíteni ezeket a pillanatokat és tovább buzdítani a csapatot! Hajrá magyarok!!!! #‎HUN #‎respect/".

Hallgassa meg ön is a hangulatos számot, amivel a magyar siker előtt tiszteleg Puskás Peti bandája:

Mindenki Lisa Stanfieldet akarja az idei Veszprémfesten

Divany.hu 2016. június 20., hétfő 12:13

Múlt héten tartották az Opus Jazz Clubban a Veszprémfest sajtótájékoztatóját, ami minket elsősorban azért érdekelt, mert ez azon kevés fesztiválok közé tartozik hazánkban, ami nem feltétlenül és csak a zenehallgatás közbeni totális lerészegedés élményével ajándékozza meg a látogatót (értsd: idősebbeknek is ajánlott). Idén például a Buena Vista Social Klub Omara Portuondojával nyitnak, majd Lisa Stansfielden, Greg Porteren és Jamie Cullumön át a Thievery Corporationnal zárnak, és bár csak egy hónap múlva kezdődik, érdemes már most megvenni a jegyeket, mert gyorsan fogynak.

A sajtótájékoztatót Mészáros Zoltán ügyvezető igazgató moderálta, aki az elmúlt éveket méltatva elmondta, a július 13-tól 17-ig tartó Veszprémfest nem titkolt célja a közösségépítés, és hogy a fesztivál immár a városi identitás szerves részévé vált – bármit is jelentsen ez. Hozzátette, hogy az igazság az, hogy Veszprém városát nehezebb megtalálni, mint megszeretni és ebben lehet valami, bár mi már elég régen felfedeztük magunknak, de kétségtelen, hogy sokat nyom a latban, hogy a hozzá tartozó fesztivál tényleg menő sztárokat vonultat fel évről évre. 

Mint Veszprém polgármestere, Porga Gyula kifejtette, a város 2023-ban indul az Európa kulturális fővárosa címért, ezért aztán tényleg igyekeznek nagyon odatenni magukat. Nem is lesz nehéz mindenkinek megtalálnia a szívének kedves zenét, annál is inkább, mert idén a Nagyon Balaton rendezvénysorozat is beszállt a programszervezésbe, erről már Löbenwein Norbert beszélt, akik a huszadik születésnapját ünneplő Thievery Corporationt szervezték a fesztivál utolsó, július 17-ei napjára. A Thievery ugyan vasárnap lép fel, amitől tartanak egy kicsit, de látván, hogy a különböző városokból már buszos utak is szerveződnek az eseményre, nem izgulnak nagyon. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az iTunes már egy fából faragott fenéktől is bepánikol

nemoszi 2016. június 18., szombat 18:33

A Tri Yann nevű, Franciaországban elég ismert zenekar új lemezborítójára egy domborműről készült kép került: egy baj volt vele, mégpedig az, hogy a Musée d'Orsayben látható szereplői eredetileg pucérak. És nem, sehol egy mellbimbó, sehol egy pamacsnyi fanszőrzet: már egy fából faragott, XIX. századi féldombormű nőalakjának a feneke sem látszódhat a streaming zeneszolgáltatók – iTunes, Spotify, stb. – oldalain. Nem, hátulról sem. Prüdéria at its best: a pucér nőalakot fel kellett öltöztetni. Ez lett a végeredmény:

4941324 6 00ba 2016-06-07-7dbfc7c-18821-5vx86g 34a8f398920f309ae

Georges Lacombe (1868-1916) féldomborműve 1894-96 között készült, címe "L'Amour, la Mort", avagy Szerelem, halál. Nem egy vicces, fürdőruhás téma, de végül is egész jól áll a lemezborítónak a kék-fehér csíkos, XX. század eleji fürdőruha.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés