Miért rakoncátlan a rossz gyerek?

Szófejtő

GettyImages-108424964

Rakoncátlan gyerek – mondjuk a fékezhetetlenül rendetlenkedő, fegyelmezetlen, viselkedni nem tudó gyerekre, aki semmibe veszi a magatartás és az illem szabályait. De mi tesz valakit rakoncátlanná, vagyis honnét ered ez a furcsán hangzó szófordulat?

A kifejezés, melyet nemcsak melléknévként, de igeként – rakoncátlankodik – és főnévként – rakoncátlanság – is gyakran használ a köznyelv, a régi paraszti életből, a mezőgazdaságból ered. Rakoncának hívták ugyanis régen a kocsi tengelyeinek, keresztgerendáinak végéhez erősített farudat, amely a magasra felhalmozott rakományt tartja és támasztja – írja Bárdosi Vilmos nyelvész.

Ezt az eszközt főként fa, illetve szálas növények szállításakor alkalmazták, és rendkívül hasznosnak, fontosnak számított, hiányában ugyanis a magasan, púpokban álló szállítmány szétcsúszott és könnyen leesett a szekérről. A rakonca tehát átvitt értelemben a fegyelmet, rendet biztosító morális támasztékot jelenti, a rakoncátlanság pedig az az állapot, amikor ennek híján valaki szétcsúszik, és képtelen a tőle elvárt helyes viselkedésre.

Szófejtő sorozatunkban jól ismert szólásmondások nyomába eredünk. Ha érdekel egy-egy szó, kifejezés vagy szólás eredete, olvasd el sorozatunk előző részeit is!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra