A legnépszerűbb énekesnő bántalmazó kapcsolatból épített új életet

GettyImages-1172285202
Olvasási idő kb. 6 perc

A Rocknagyi nemcsak oldalbordája nála 16 évvel fiatalabb német férjének, de egyenesen egyik veséjének boldog tulajdonosa is. Mindent felégetve maga mögött szökött meg turné közben első férje mellől, hogy végre kiléphessen a bántalmazott áldozat már szinte gyermekkortól megszokott, fájdalmas szerepéből. Azóta egyedül talpra állt, békére talált a buddhizmus segítségével, világraszóló karriert épített és Guinness-rekordot döntött, felállt agyvérzéséből, és élete szerelmének segítségével a rákon is felül tudott kerekedni. Ennyi mindent tanulhatunk tőle.

Így kell tudni kilépni

Az Anna Mae Bullock néven született Tina Turner úgy emlékszik vissza gyerekkori éveire a gyapottermesztő vidékekről, ahol előbb anyja hagyta őket faképnél, majd apja is kilépett gyermekei életéből, hogy meg kellett tanulnia érvényesülnie, s a hajánál fogva rángatta ki saját magát fájdalmakkal teli és kevés jóval kecsegtető közegéből, amire senki nem tanította. A bárénekesi, vokalista és zenekari tagságot is saját kitartásának és tehetségének köszönhette, s innen már csak egy lépés volt, hogy a Kings of Rhythm szaxofonistájának karjai közt kikötve, 18 évesen első gyermekének életet adjon. 

1962-ben mégis a zenekar vezetője, Ike Turner sztárja és felesége lett, aki ez idő tájt hivatalosan még előző feleségével sem bontotta fel frigyét. Ike goromba és kihasználó menedzserré és férjjé változott hamarosan, lelkileg kezdte teljesen összetörni a mellette Tina Turnerré váló aranytojást tojó tyúkot, gyermeke anyját és feleségét. Mindennapossá váltak a testi és verbális bántalmazások is, és Tina kiszolgáltatottan viselte sorsát hosszú éveken át, amiről csak jóval később kezdett el beszélni a nyilvánosságnak.

Ike és Tina Turner 1967-ben
Ike és Tina Turner 1967-benMichael Ochs Archives / Getty Images Hungary

Miután Tinában végre, 16 évnyi szenvedés után megérett a gondolat, hogy elhagyja bántalmazóját, és elég sötétnek látta életét ahhoz, hogy a bizonytalanba is szívesebben átlépjen akkori valóságából, felfogta, hogy nem tartozik szakmai vagy házastársi lojalitással az abuzáló Ike Turnernek, aki évek óta rettegésben tartotta. Eljött végre az idő, amikor meg merte lépni, amit korábban elképzelhetetlennek tartott, és egy turné közepén megszökött.

Tina tekintete már itt is árulkodó volt…Getty Images Hungary
Tina tekintete már itt is árulkodó volt…Getty Images HungaryMichael Putland

Így kell tudni újrakezdeni

A nulláról való újrakezdésben csak a hangja volt segítségére, és addigra megszerzett neve a szakmában. Minden anyagi bázisát hátrahagyva kezdte valóban teljesen újra, megtapasztalva a szegénység legmélyebb bugyrait, de önmagába vetett hite, elszántsága, gyermekeiért való tenni akarása átsegítette a nehezén, és dalai által a siker lassan kezdett begyűrűzni. 

„A sikerek mögötti igazi erő az, amit magamban találtam – valami, ami mindannyiunkban ott van, egy kis darab isten, aki arra vár csak, hogy felfedezzék.” 

Így kell engedni újra szeretni

Miközben buddhista hite sokat segített neki lelkileg is újra visszaépítenie önmagát, nem gondolta volna, hogy lesz újra férfi is az életében. Valósággal győzködnie kellett önmagát, hogy engedjen a szerelemnek, noha a nála 16 évvel fiatalabb zenei producer iránt rögtön az elejétől kölcsönös vonzalmat éreztek. Félt az újabb sérülésektől, de Erwin Bachban nem kellett csalódnia. Nem véletlen, hogy egyetlen igaz férjeként tartja számon, még annak ellenére is, hogy házasságot csak mintegy negyed évszázadnyi együttélés után kötöttek. Tina több helyen is nyilatkozta, hogy boldog és kiegyensúlyozott kapcsolatban él szerelmével, és nem tartják fontosnak, hogy társadalmi nyomásra egy papírral is megerősítsék anélkül is erős köteléküket. 73 évesen az énekesnő 2013-ban végül mégis oltár elé állt az akkor 57 éves élettársával.

1986-tól élnek együtt boldogan
1986-tól élnek együtt boldoganpicture alliance / Getty Images Hungary

Így kell hittel boldognak lenni

A minden idők legeredményesebb koncertjegy-értékesítő szólóénekesnője – aki saját álmát váltotta valóra, amikor még 50 éve fennálló karrierje ünneplésére szervezett turnéja is a legsikeresebb koncertsorozat lett 2008–2009-ben – sok nehézségen ment át élete során, de megtanulta, és vallja, hogy nem a hibátlan és tökéletes élet váltja ki az emberből a kiegyensúlyozott boldogságot, hanem annak a belső erőnek a felfedezése, amely minden helyzetet segít átvészelni.

A színpadon mindig önmaga volt
A színpadon mindig önmaga voltIcon and Image / Getty Images Hungary

„Hiszek az ima és a hit erejében.”

A buddhista tanokban nyugalmat és belső harmóniát lelő rocknagymama egyik legfőbb célja ma már átadni ezt a lelkierőt másoknak, mert úgy érzi, sok mindenre rájött.

„Sokan úgy gondolják, hogy nehéz életem volt, de én inkább egy csodálatos utazáshoz hasonlítanám. Idővel rájössz, hogy nem az számít, mi történik veled, sokkal inkább az, hogy hogyan állsz hozzá.”

Így kell legyőzni a rosszat és a jóra fókuszálni

  • Craig nevű elsőszülött fia 59 évesen öngyilkosságot követett el. Tina visszaemlékezéseiből tudjuk, hogy az érzékeny lelkű gyermek többször tanúja volt, ahogy édesanyja fizikai bántalmazás áldozatává válik, s ez örökre nyomot hagyhatott az anyjáért aggódó fiú lelkében.
  • Kései második házasságának megkötése után kevéssel agyvérzést kapott. Ugyan sokáig cáfolták ennek hírét, és megfázásról, kisebb egészségügyi zavarokról számoltak be, a baj ennél jóval komolyabb volt, de az énekesnő ebből is felállt.
  • Később újabb csapás érte, amikor rákot diagnosztizáltak nála, és mindkét veséje elégtelen működésére figyelmeztették orvosai. Ekkor azonban eltökélt és aggódó férje lépett közbe, aki szervdonorként egyik veséjét adta szeretett feleségének.

Nem csak maga a szerv, a gesztus és az érzelmek, amiről mindez tanúskodik, jóllehet, sok minden nehézségért kárpótolták a mindig megújulni és talpra állni kész énekesnőt, akitől mind sokat tanulhatunk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek