Halott madarak húsán élt, a fotó tette híressé a hajléktalan anyát

Fénnyel írt történelem

Lange-MigrantMother02

Olykor egyetlen emberi alakról vagy arcról készült portré is képes kifejezni egy teljes történelmi korszakot vagy szituációt: ezek közé tartozik az amerikai szociofotózás úttörőjének megrendítő felvétele egy hajléktalan asszonyról és gyermekeiről, amely nemcsak az 1930-as évek gazdasági világválságának megtestesítőjévé, de a világ egyik legtöbbet idézett fotójává is vált. A képen szereplő nő – akinek kiléte évtizedekig rejtély maradt – azonban sohasem profitált a hírnévből, sőt, inkább átkozta azt.

Az amerikai szegénység krónikása lett a nehéz sorsú lányból

A második generációs német bevándorlók gyermekeként 1895-ben, New Jersey államban született Dorothea Lange többszörös hátránnyal indult a fotóművészi pályán: 7 éves korában jobb lábában gyerekbénulás következtében izomsorvadás keletkezett, ami egész életére nehézkessé tette a mozgását, családja rossz anyagi helyzetben tengődött, mindezt tetézte, hogy édesapja illegális ügyletei miatt a családot otthagyva lelépett, és természetesen a nőkkel szembeni szakmai előítéletek sem segítették útját.

Dorothea Lange fotóművész az 1950-es években
Dorothea Lange fotóművész az 1950-es évekbenAnthony Barboza / Getty Images Hungary

Az akadályokon túllendülve mégis az amerikai szociofotózás egyik legjelentősebb alakjává vált, aki gyakran heteket töltött a társadalom legszegényebb rétegei között, munkás- és hajléktalanszállókon – miközben ő is gyakran küzdött súlyos anyagi gondokkal –, hogy ott készült képeivel dokumentálja és felszínre hozza az „amerikai álom” árnyékában meghúzódó nyomort és nélkülözést. Az 1929-ben kitört nagy gazdasági világválság ideális terepet jelentett Lange számára, aki fotósként részt vett az ún. Áttelepítési Hivatal munkájában, melyet a Roosevelt-kormányzat a vidék nyomorúságos helyzetének felmérésével bízott meg.

Az 1930-as években ugyanis az elszegényedett, terméketlenné vált vidékekről, például Oklahoma államból tömegestül zarándokoltak a megélhetésüket vesztett gazdálkodók az ígéret földjének hirdetett Kaliforniába, ahol idénymunkásként próbáltak minimális jövedelemre szert tenni – erről az exodusról szól például John Steinbeck világhírű regénye, az Érik a gyümölcs. Lange 1936 márciusában egy hideg, esős délután kormányzati munkája közben éppen a kaliforniai Nipomo város melletti országúton autózott, amikor észrevett egy táblát, mely szerint a közelben hajléktalan idénymunkások számára létesült tábor található – először figyelmen kívül hagyta a jelzést, 20 mérfölddel később mégis úgy döntött, visszafordul és megnézi saját szemével, illetve gépe objektívjével a helyszínt.

40 évig rejtély volt a képen szereplő asszony kiléte

Lange híressé vált képe, a Hajléktalan anya 
Lange híressé vált képe, a Hajléktalan anya Wikimedia Commons

A táborban mintegy 2500 vándormunkás élt, akik – mint a fotós megtudta – egy közeli borsóültetvényen dolgoztak, azonban a rossz időjárás tönkretette a veteményt, és ezért munka nélkül maradtak; közöttük volt egy fiatal, hétgyermekes asszony, aki azonnal felkeltette Lange figyelmét. A gyerekeivel egy szedett-vedett sátorban meghúzódó nő elmondta, hogy 32 éves, a kicsikkel fagyott zöldségeken és halott madarak húsán élnek, és nemrég cserélte el autójából a gumikat egy kis eleségért.

Rövid magyarázat után megengedte, hogy a szociofotós felvételeket készítsen róluk: összesen 6 kép született, melyeket alkotójuk alaposan elrendezett és a hatásosság kedvéért jól megválasztott, kellően drámai szögekből lőtt és utólag retusált is (valamelyest szembemenve a dokumentumfotózás elfogulatlanságának elvével). A 6 képből az utolsó sikerült a legjobban, amely az ismeretlen személyazonosságú nőt három lánya társaságában ábrázolja: ketten édesanyjuk vállára borulnak, arcukat elrejtve a fényképező tekintete elől, míg kisded húguk az anya karjaiban fekszik.

A Migrant Mother címre keresztelt (idehaza Hajléktalan anya, más címfordításban Vándormunkás anya néven ismert) portré nem sokkal később a San Francisco News hasábjain jelent meg, és akkora országos visszhangot keltett, hogy a kormány megígérte, 9000 kilogrammnyi ételadományt küld a Nipomo melletti tábor lakóinak megsegítésére. A fotó és a rajta szereplő asszony világszerte híres lett, azonban több mint négy évtizedig hiába kutatták a sajtó munkatársai és a fotótörténészek, ki is lehetett valójában a titokzatos hajléktalan anya: a rejtélyt végül egy olvasói levél leplezte le, melyet a kaliforniai Modesto Bee napilap szerkesztője kapott egy Florence Owens Thompson nevű idős hölgytől, aki azt állította, ő látható a képen.

A Lange által készített sorozat második képe
A Lange által készített sorozat második képeWikimedia Commons

Haragudott, mert soha egy centet sem látott a kép után

Az újság felvette a kapcsolatot az ott helyben, Modesto városában élő Thompsonnal, aki részletesen elmesélte nekik élettörténetét: a cseroki indián származású asszony egy rezervátumban látta meg a napvilágot Oklahoma államban, szegénysorban tengődő családban; 17 évesen férjhez ment, Kaliforniába költözött és 6 gyermeknek adott életet, férje azonban még a hatodik utód megszületése előtt tuberkulózisban elhunyt. Ezt követően az özveggyé lett anya naphosszat a földeken dolgozott, hogy eltartsa a kicsiket, miközben éjszaka pincérnőként vállalt munkát, folyamatosan vándorolva egyik helyről a másikra.

Időközben egy alkalmi kapcsolatából újabb gyermeke született, akit örökbe adott rokonoknak, 1935-ben pedig megismerkedett egy Jim Hill nevű férfival, akit szintén megajándékozott egy kislánnyal (ő látható a képen anyja karjaiban). A következő év márciusában a család egy újabb munkalehetőség reményében autózott éppen az államon keresztül, amikor lerobbant a kocsijuk, így találták magukat a borsószedők táborában, ahol a híres kép készült. Az asszony úgy nyilatkozott, egyáltalán nem volt ínyére, hogy a róla és gyerekeiről készített felvétel ennyire ismert lett, különösen annak fényében, hogy soha egyetlen centet sem kapott utána, miközben a fotós és a kiadók a nyomorát kihasználva arattak sikereket.

A sorozat harmadik képe
A sorozat harmadik képeWikimedia Commons

Thompson későbbi élete sem alakult jobban: Hilltől még 3 gyereke született, akik közül az egyik kétéves korában elhunyt; a pár később szétment, majd a második világháború után években az asszony Modestóban telepedett le, másodszorra is férjhez ment és 3 további gyermeknek adott életet. Az immár 12 gyermekes Thompson kórházi adminisztrátor férje oldalán szerény körülmények között élte le az életét, a férfi halála után egy, a gyerekei által vásárolt mobilotthonba költözött egyedül. A ’80-as évek elején az idős hölgy szívproblémákkal és rákbetegséggel küzdött, családja nyilvános felhívásban kért anyagi segítséget az orvosi költségek fedezésére – válaszként több ezer levél és összesen mintegy 35 ezer dollárnyi összeg érkezett.

A „hajléktalan anya” 1983 szeptemberében, két héttel 80. születésnapja után hunyt el rákban, a kaliforniai Scots Valley-ben, haláláról még az Egyesült Államok elnöke, Ronald Reagan is megemlékezett, aki szerint Thompson az „amerikaiak erejét és állhatatosságát jelképezte a nagy gazdasági világválság közepette”.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra