A madarak nem valódiak, szárnyas robotokkal figyel meg a háttérhatalom?

Laposföld

GettyImages-1181952948

A Földön mintegy 10 ezer madárfaj él az apró kolibritől a nagy méretű ragadozókig – de mi van, ha ez valójában egy globális átverés, a madarak már régen kipusztultak, és helyüket repülő drónok vették át, melyekkel megfigyelés alatt tartanak minket a kormányok? Az egyik legfurcsább összeesküvés-elmélet hívei ezt állítják – vagy csak tréfáról van szó?

Kennedyt is a madárirtó CIA ölette meg?

A „madarak nem valódiak” („birds aren’t real”) konteó szerint a szárnyasok kipusztításának ötlete valamikor az 1950-es évek derekán merült fel a CIA első civil igazgatója, Allen Dulles fejében, aki úgy gondolta, a rendelkezésre álló megfigyelési technológiák elégtelenek egy esetleges, Amerikát megdönteni kívánó kommunista összeesküvés leleplezésére. Dulles, aki szívből gyűlölte a madarakat, amiért folyton az ügynökség autóira piszkítanak, nagyszabású tervet dolgozott ki, amelyre Dwight Eisenhower elnök is áldását adta: minden madarat kiirtanak az Egyesült Államokban, és a madarakra megtévesztésig hasonlító repülő robotokkal helyettesítik őket, kiépítve a világ legnagyobb szabású és legtitkosabb megfigyelési hálózatát (egyben az országot sújtó madárürülék-problémát is megoldva).

Allen Dulles CIA-igazgató John F. Kennedy elnök társaságában
Allen Dulles CIA-igazgató John F. Kennedy elnök társaságábanBettmann / Getty Images Hungary

A terv kivitelezéséhez 65 milliárd dollárt csoportosítottak át az állami egészségügyre szánt keretből, és 120 darab különleges B–52-es bombázót építettek a titokzatos 51-es körzetben, melyeket mérgezett vízzel töltött tartályokkal szereltek fel: a vízzel lelocsolták a madarakat, akiknek a csontjai a méregtől lebomlottak, 24 óra alatt halált okozva. Sőt, a mérgezett példányok átadták egymásnak a fertőzést, így még gyorsabban és egyszerűbben haladhatott a „Locsoljuk meg az országot” fedőnevű akció. Tegyük hozzá, a B–52-esek megépítését végző 22 fős mérnökcsapat minden tagját besorozták Vietnámba, ahol gondoskodtak róla, hogy az ellenség végezzen velük, nehogy bárki óvatlanul kikotyogja a titkot.

Az akcióról sokáig még az Eisenhower örökébe lépő John F. Kennedy sem tudott, mígnem 1963 októberében rájött a titokra, és megpróbálta leállítani a madarak elpusztítását; egy hónappal később merénylő végzett vele dallasi útja során – véletlen lenne? A CIA ezután gondoskodott róla, hogy kizárólag olyanok kerüljenek az elnöki székbe, akik utálják a madarakat, és nem bánják, hogy mind kipusztultak. A projekt az 1970-es évek második feléig volt aktív, mialatt az ország szinte összes szárnyasát kiirtották és robotokkal helyettesítették – ezek gyártásához nagy mennyiségű bauxitra volt szükség, melyben egy ázsiai ország, Észak-Vietnám teljesen véletlenül igencsak bővelkedett.

Titkos földalatti üzemekben gyártották a robotmadarakat

Az amerikai haderők „állítsuk meg a kommunizmus globális terjedését” jelszóval nyíltan beavatkoztak a vietnámi konfliktusba, valójában azonban egyáltalán nem egy zengzetes politikai eszme nevében, hanem pusztán az említett, alumíniumgyártáshoz használt üledékes kőzet felkutatása és elszállítása miatt folyt a majdnem egy évtizedig tartó háború. A robotmadarakat masszív földalatti üzemekben állították elő, melyek a fedősztori szerint atombunkernek épültek, mindegyik gyárban legalább 100 munkás dolgozott, és naponta 5000, országosan kb. 100 ezer gép került le a futószalagról. A munkásokat főnökeik a nap végén hallucinogén szerekkel „kezelték”, így azt hitték, a robotmadár-összeszerelés pusztán egy furcsa álom része volt.

A „Madarak nem valódiak” mozgalom tüntetői
A „Madarak nem valódiak” mozgalom tüntetőiBirds Aren't Real

A terv tökéletesen sikerült, az Egyesült Államok madárpopulációjának legnagyobb részét észrevétlenül mind robotokra cserélték, és természetesen nem zárható ki, hogy a világ más országaiban is ugyanez történt – lehet, hogy amikor galambokat látsz a fákon vagy nagymadarak repülnek el a fejed felett, valójában a globális háttérhatalom figyel meg téged éppen. Természetesen voltak, akik megpróbálták felhívni a világ figyelmét az ördögi tervre: egy kizárólag Mester néven ismert kiugrott CIA-ügynök 1973-ban beavatott egy ismert háborúellenes diákaktivistát, Clark Griffint a titokba, mielőtt rejtélyesen eltűnt volna a Föld színéről.

Griffin mozgalmat szervezett, hogy felhívja a világ figyelmét a madarak elleni összeesküvésre; később ő is váratlanul távozott az élők sorából, a mozgalom azonban máig aktív, és célja, hogy megismertesse a naiv, laikus polgárokkal az igazságot.

Rögtönzött viccként indult a mozgalom

Ha mindez viccesen szürreálisnak, már-már parodisztikusnak tűnik, nem véletlen: a „madarak nem valódiak” valójában egy szatirikus konteó, melynek célja a háttérhatalomról és mély államról szóló hasonló – azonban véres komolynak szánt – összeesküvés-elméletek kigúnyolása és pellengérre állítása. Az ötlet spontán módon született egy 19 éves arkansas-i pszichológushallgató, Peter McIndoe fejében, aki 2017 elején barátait látogatta meg a Tennessee állambeli Memphisben, ahol szemtanúja volt egy Donald Trump elnöki beiktatása ellen protestáló Nők Menete tüntetésnek.

A vicckonteó szülőatyja, Peter McIndoe
A vicckonteó szülőatyja, Peter McIndoeShedrick Pelt / Getty Images Hungary

Amikor McIndoe észrevette, hogy a menetet ellentüntetők – jellemzően idősebb, fehér, vidéki ultrakonzervatív férfiak – próbálják megzavarni, a vicc kedvéért csatlakozott hozzájuk egy táblával, melyre gyors rögtönzéssel felírta a lehető legabszurdabb feliratot, ami csak eszébe juthatott: „A madarak nem valódiak”. Több ellentüntető érdeklődve kérdezte, mit is jelent pontosan a felirat, így a fiatalember előadott egy improvizált történetet a „deep state” kreálta robotmadarakról és a globális megfigyelésről, mely tökéletesen beleillett a résztvevők jelentős részének világképébe.

Az egyszeri poénból hamar országos, majd globális mozgalom lett: McIndoe a közösségi média segítségével terjesztette az „igazságot”, felbérelt például egy idősebb színészt, játssza el egy fiktív ex-CIA-s, Eugene Price szerepét, aki TikTok-videóban rántotta le a leplet az összeesküvésről – a felvételt több mint 10 millióan nézték meg a népszerű videós platformon. A „mozgalomnak” saját honlapja van, ahol a „tények” megismerése mellett a látogató pólókat és szuveníreket is vehet, a „hívek” gyakran felbukkannak tüntetéseken, 2019-ben pedig a konteó szülőhelyén, Memphisben még egy „A madarak nem valódiak” feliratú óriásplakátot is felállítottak.

Az ötlet életre hívója csak tavaly vallotta be, hogy viccről van szó, egészen addig úgy állította be a dolgot, mintha valódi konteóról lenne szó – az persze kérdés, mennyien hitték el valóban a dolgot és mennyien léptek be a „mozgalomba” poénból. Hasonló szatirikus összeesküvés-elméletek világszerte léteznek, idehaza például a Balaton létét kérdőjelezik meg egyesek, Németországban pedig a ’90-es évek óta működik a „Bielefeld-tagadók” társasága, akik szerint az említett észak-rajna-vesztfáliai város valójában sohasem létezett; utóbbi álkonteó annyira népszerű, hogy még Angela Merkel korábbi kancellár is utalt rá az egyik beszédében (mint tudjuk, természetesen ő is a háttérhatalom ügynöke).

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra