SZÜLŐSÉG

Irritálóan lusta tinédzserek: 3 lehetséges ok

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 29., szerda 07:49

Számtalan megfogalmazásban lehet tizenéves fiatalok szüleitől hallani, mennyire lusta a gyerekük. A szeretetteljes, megengedő mondatoktól a haragvókig széles a paletta. „Van esze, csak ne lenne ilyen lusta”, „őrület, hogy három óra múlva, mikor újra benézek, ugyanott fekszik az ágyon” - ez a sor egyik vége, a másik pedig valami olyasmi, hogy „ha így folytatja, semmi sem lesz belőle, majd megtanulja a maga kárán, hogy nem lehet így élni!” Mindenesetre úgy tűnik, meglehetősen gyakori élménye a kamaszok szüleinek, hogy a gyerek sokkal lustább, mint ami megengedhető lenne.

shutterstock 246869614

Alapvetően két forrásból származik ez a lustaság. Az egyik, amit Vekerdy „fiziológiás lustaság” néven említ, hogy a tininek szüksége van sok pihenésre, álmodozásra, fantáziálásra, semmittevésre. Ez hozzátartozik ehhez az életkorhoz, mert fejlődik testileg, és ez energiát igényel, és változik pszichésen is, most alakul ki a felnőtt személyisége, és ez rengeteg töprengéssel, mélázással, az élmények idő- és energiaigényes feldolgozásával jár.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Százezreket is költhetünk szülés utáni kuruzslásra

anyatest 2016. június 28., kedd 10:54

Vizeletcsepegés. Hólyagsérv. Méhsüllyedés. Akármennyire is nem szokás erről beszélni, a nők fele kisebb- nagyobb nőgyógyászati problémákkal küzd szülés után. Ezek skálája a kicsit cikitől a műtétet igénylőig terjedhet. Egy jó részük megelőzhető lenne – ha mindenki tudna a megfelelő módszerekről, és ki is tudná azokat fizetni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hármasikrekkel az élet: 2 kézre jut 3 kétéves

Primilla 2016. június 27., hétfő 11:37

Még elképzelni is kemény az ikres szülők életét, a hármasikrek pedig már kimondottan sci-fi kategóriaként élnek az ember fantáziájában. Piroskáéknak viszont ez a mindennapi valóság. A „trikrek”- két fiú és egy kislány – nemrég múltak kétévesek, vagyis éppen abban a korban vannak, amikor már ügyesek és bátrak – és ha tehetik, hárman szaladnak háromfelé. Hogyan lehet velük megoldani a mindennapokat, hogy azért az anyának is maradjon élete, aki mellesleg még egyetemre is jár? Hogyan lehet levergődni a lift nélküli társasház emeletéről, közlekedés, evés, alvás, na meg az élet három tipegővel  – interjú egy hármasikres anyukával.

A megbeszélthez képest negyed órával később kezdtük a beszélgetést. Egy hármasikres anyukának bármikor, bármi közbejöhet?

Gyakran közbe is jön... Amúgy bizonyos gyerekmentes programok előtt kifejezetten szoktam is drukkolni, hogy nehogy közbe jöjjön valami. Például legutóbb egy Halott Pénz koncert előtt, amit az egyik barátnőmtől kaptam a születésnapomra.

Ezek szerint időnként le tudsz lépni a gyerekek mellől? Ilyenkor a férjed beugrik, és kész?

A segítség és a segítség megszervezése szerintem az egyik legfontosabb dolog. Születésük óta besegít nekünk két hölgy, heti négy délután néhány órára jön valamelyikük. Amikor hazahoztuk őket a kórházból, akkor jó pár hónapig én voltam velük éjszaka, és esélytelen volt aludni, így én nem éjszaka aludtam, hanem délután 2 és 6 óra között, amikor valamelyik hölgy jött segíteni.

Este még éjfél körül megetettük őket a férjemmel, aztán leraktam őket aludni, és mentem mosogatni, teregetni, hajtogatni meg csináltam a többi házimunkát, míg nem jött a következő etetés, hajnali 4 óra körül. Kemény idők voltak. Azóta tudom, hogy igazából mennyire szeretek aludni.

De ha mondjuk, napközben kell elmennem valahova, vagy csak az egyik gyereket kell elvinni egy kontroll vizsgálatra, akkor az anyósom vigyáz rájuk, vagy hétvégén az apósom élettársa. 

Játék anyával
Játék anyával

Azelőtt tudtál segítséget kérni, ha szükség volt rá, vagy ez egy ilyen helyzet által kifejlesztett skill?

Meg kellett tanulni, pedig ez sosem volt az erősségem!!! Sőt! A csapatmunka sem volt az erősségem, de szerintem sokat fejlődtem ezen a téren. Még néha azért most is van, hogy a férjemet kérem meg, hogy ő kérje meg a szüleit egy-egy újabb fél napos beugróra.

Sajnos az én családom a gyerekek ellátásában egyáltalán nem tudott segíteni. Az én oldalamról a barátnők segítettek, aki tudott az jött, aki nem, vagy csak kevesebbet, az telefonon tartotta bennem a lelket, amikor kellett. De mindenki örömmel jött, és sosem éreztették velem, hogy ez nekik probléma lenne.

Ezen a héten is volt egy csomó elintézni való dolog, az egyik kisfiunkat kardiológiára kellett vinni, a másik napon CSOK szerződés aláírás volt, aztán nekem egy orvosi kontroll, és nem vihetem, illetve nem tudom vinni egyelőre mindenhova egyszerre mind a három gyereket.

13483158 10209954348675695 5810778387349992743 o

Viszont általános hétköznapi ügyintézéseknél egy gyereket mindenképpen viszek magammal. Ma például délelőtt az egyik fiunkkal voltam a földhivatalban. Szokniuk kell, hogy ilyen is van, mint például bevásárlás, ügyintézés, stb, ráadásul jót is tesz nekik a kettesben töltött idő.

Amúgy iszonyú aranyosak, amikor hazajövünk egy-egy helyről, akkor elmesélik a Nagyinak meg a tesóknak, hogy hol voltak. Például elmutogatják, hogy az ügyintéző néni hogyan pecsételte le a papírt, vagy, hogy a bácsi az utcán hogyan vágta a füvet. A többiek meg hallgatják, a Nagyi meg próbálja kitalálni, hogy mit mond a gyerek.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A rossz gyereket is meg kell érteni!

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 26., vasárnap 19:39

A gyerekek néha bepörögnek, és olyat tesznek, amiről pontosan tudják, hogy nem szabad. Tudják, hiszen sokszor elmondtuk, és azért is biztos, hogy tudják, mert most is ötödszörre szólunk, már kiabálunk, és mégis folytatja. Manapság azok között a szülők között, akik tudatosan, önmagukra figyelve igyekeznek gyereket nevelni, már nem divat, hogy a gyerek megszégyenítésével, megalázásával próbálják megértetni vele, hogy amit tett, az rossz, azt nem kéne újra.

shutterstock 391840882

Legalábbis elviekben nem divat, mert a gyakorlatban sokszor ehhez nyúl a szülő, aki eszköztelennek érzi magát. Ha nem is nádpálcával veri el, de hangos szidalmazás közepette rángatja el a helyszínről, valami olyasmi szöveggel, hogy „Nem szégyelled magad? Lesül a képemről a bőr!”

Van, akinek az a problémája, hogy nem tudja visszafogni a dühét, aztán lehiggadva attól tart, túlzásba esett, és túlzott szégyent ébresztett a gyerekben. Esetleg előbukkannak gyermekkori emlékei, amikor ő került hasonló helyzetbe, és még ma is emlékszik, mennyire nyomorultul érezte magát, vagy mennyire gyűlölte az őt megalázó felnőttet.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A14 és A15 mindenben őszinte, kivéve a legfontosabbat

S-W. Zsó 2016. június 26., vasárnap 11:10

Elsőre talán rávágja az ember, hogy a színház nem képes megszólítani a mai, digitális fiatalokat. De a kettős:játék, a Cyber Cyrano, a Helló, náci!, a Kövek vagy a Háromnegyed csak néhány a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház legsikeresebb darabjaiból, amelyek nemcsak szórakoztatóak, de mély tartalmuknak és mondanivalójuknak köszönhetően rendesen el is gondolkodtatják a célközönséget.

Olyan, kamaszokat, fiatal felnőtteket, és persze szülőket érintő aktuális kérdéseket járnak körbe, mint hogy a droghasználat hova vezethet; vagy hogy mennyire a gépek uralják az emberi kapcsolatokat, de a válás, az otthoni zűrök és a csonka családok élete is porondon van.

Ellátogattunk a Kolibri Színház évadzáró eseményére, a myStory Nemzetközi Színházi Fesztiválra, ahol beültünk egy angol és egy olasz társulat előadására is. Izgalomból, belátásból, megrendülésből és kacagásból sem szenvedtünk hiányt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hatodikos srácoké az önzetlenségi aranyérem

(bj) 2016. június 25., szombat 10:27

A Daily Mail írta meg azt a szívmelengető történetet, amiben pár kiskamasz srác összefogott egy Down-szindrómás osztálytársukért egy Lincolnshire-i általános iskolában; az anyuka nagyon hálás volt fia osztálytársainak, amiért ennyire együttérzőek és empatikusak voltak fiával.

A sztori a következő; az iskolában sportnapot rendeztek, és a gyerekek nagyon szerették volna, ha társuk, a tizenegy éves Rory Kettles, aki Down-szindrómával él, végre azt érezné, hogy valamiben ő a legjobb. A 100 méteres futás rajtja előtt ezért eltervezték, hogy mindannyian összekapaszkodnak futás közben, és csatárláncban érnek a célba a második helyen, barátjukat Rory-t pedig hagyják nyerni, ezzel megszerezheti az első helyet, az aranymedált, ami olyan sokat jelent a számára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Apák egymás közt: a nyári szünetről

Dívány 2016. június 25., szombat 08:19

Az Apás szülés egy podcast, vagyis olyasmi, mint egy beszélgetős rádióműsor, csak annyival jobb, hogy bármikor, bárhol meg lehet hallgatni. Ez egy sorozat, amelyben Jankó Bálint és Lövenberg Balázs beszélget nagyjából kéthetente arról, milyen dolog apának lenni.

Ami nagyon jó benne, hogy nem csak arról beszélgetnek, náluk milyen az élet - ami persze szintén érdekes - de sokszor az is szóba kerül, hogyan hat saját szülői létünkre az, amit hoztunk magunkkal. Mik azok a családi erősségek, amikre építeni lehet, és melyek azok a momentumok, amit ők utólag hibának látnak, és vajon amit az ember mondjuk kamaszként szülői hibának lát, vajon szülői hiba-e felnőtt szemmel.

shutterstock 228503593

Ők nagyon röviden így foglalták össze, mi is ez az egész:

"Észrevették, milyen keveset beszélgetnek gyereknevelésről az apák? Ezen szeretnénk kicsit javítani. Vagyunk két apa - fejenként két gyerekkel - és nagyjából kéthetente beszélgetünk egymással mindenről, ami csak eszünkbe jut a családi életről."
 
Az aktuális részben pedig a nyárról, nyaralásról, vakációról lesz szó. A fiúké a szó.

"Most már aztán tényleg itt a nyár, ami elsősorban azt jelenti, hogy a gyerekek közel két és fél szabad hónapját ki kell tölteni valahogy. Két-három tábor stratégiailag elosztva, két hét szabi, akkor utazunk valahova, nagyszülők szintén vállalnak két hetet, a többit fél lábon is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Könyvajánló: kamaszok ajánlatai kamaszoknak

Primilla 2016. június 24., péntek 18:48

Amikor elkezdtem a kamaszoknak szóló nyári könyvajánlón dolgozni, az jutott eszembe, hogy elmegyek az ifjúsági könyvtárba, és egyszerűen megkérdezek egy szakembert. Aztán megláttam a fa alatt ücsörgő, a családi buli közepén is könyvet bújó unokahúgomat, és úgy döntöttem, hogy inkább őt, és néhány barátját fogom megkérni, hogy ajánljanak olvasnivalót a kortársaiknak.

Csupa kipróbált darabot, amit ők maguk is szívesen olvastak. Lili (11), Kíra (12), Bogi (14), Theodor (15) és Norbi (16) könyvajánlója következik, vagyis fiúknak és lányoknak is adunk tippeket, sőt, még azoknak is, akik nem is szeretnek olvasni.

Lili (11) ajánlója:

Lili éppen az Időfutár sorozatot olvassa, jelenleg a negyedik kötetnél tart a hatból. A rádiójátékból lett sikersorozatban minden van, ami egy igazán jó kalandregényhez kell. Szerethető, de nem hibátlan főhősök, időutazás, jók és gonoszok, múlt, jövő, Géza bá, akinél jobb osztályfőnöke senkinek sem lehet, és Búné, akinél rosszabb igazgatóhelyettest keveset hordott még a hátán a föld. Hanna a múltban köt ki, a megmentésére induló kamaszcsapat viszont sajnos az apokalipszis utáni jövőben. Hogyan oldja meg a helyzetet a Bulcsú által föltalált, Szabika nyálával működő féreglyuktelefon? A tudás a rossz, vagy amire használják? Megelőzhető-e a világvége? Hazaér-e Hanna karácsonyra? Fiúknak, lányoknak egyaránt szuperizgi!

B1243425

A Zöld cirkusz izgalmas és fordulatos, egy nyomozás történetéről szól, amelyben sokáig nem lehet tudni, ki a tettes, mindenki gyanús, a feszültség pedig egyre csak nő. A főszerepben egy vándorcirkuszos testvérpár, és ha nem járnak sikerrel, a tolvaj ellopja a kabalavirágot, és képes lesz tönkretenni a családot és a produkciót. Uniszex olvasmány. Jó, gyerekeknek való krimik vannak még, akinek a zöld cirkusz tetszik, Tim mesterdetektívet és a Lasse-Maja nyomozóirodát is szeretni fogja.

B1305704

Szintén nagy kedvenc a Tündérboszorkány sorozat, ez három részből áll. Elsőre azt gondolhatjuk, hogy a Békés utcai általános iskola éppen olyan, mint a többi, aztán lassan kiderül, hogy itt akadnak beszélő szobrok, a könyvtáros egy boszorkány, de persze lehet, hogy nem is gonosz, csak annak tűnik. Az viszont biztos, hogy Nagy Analfa és beépített konyhás nénijei, a Muci nénik mindent megtesznek, hogy leneveljék az iskola gyerekeit az olvasásról. Ha pedig sikerrel járnak, az  azt jelenti, hogy egy könyves tündérnek örökre nyugdíjba kell mennie, méghozzá olyan helyre, ahol nincsenek is könyvek. Pezsgő élet az osztályban, rémes torna- és remek matektanárok, egy kis varázslat, sok barátság és titok, a három kötet inkább talán lányoknak való, nem a sztori, hanem a címe alapján, 10 éves kor fölött fiú ilyen címmel nehezen vesz kezébe könyvet.

B1337811

Lili szintén csatlakozott a Harry Potter ajánlói közé (az első négyet olvasta az ötödiket elkezdte, de úgy döntött, még vár vele).

Könnyű olvasmánynak, vagy kisebbeknek pedig a Torzonborz meséket említette.

Kira (12) ajánlója

A kiskamasz lányok első számú kedvence Rachel Renee Russel:  Egy zizi naplója sorozat, Kíra is ezt ajánlotta elsőként. A kissé lúzer, és eléggé szétszórt Nikki naplóját olvashatjuk, a jól ismert iskolai csoportdinamikával, barátokkal és ellenséggel, sok izgi kalanddal. A sztori végig pörgős és vicces, jókat lehet rajta nevetgélni, bár komolyan venni nehéz lenne a főhőst, és azonosulni sem lehet vele igazán. Kikapcsolódásnak remek, és mivel sorozat, hosszú időre ellát olvasnivalóval.

B1040238

A másik jolly joker a Harry Potter sorozat, ami szintén hosszú időre leköti a kamaszt – habár Kírának még csak az első kettő részt engedte elolvasni az anyukája, mert utána eléggé bedurvul a történet. Ha valaki nem ismerné, J. K. Rowling világhírű regénye a Roxfort varázslóiskolában játszódik, aminek különleges és izgalmas világában még egy felnőtt is el tud veszni. Nincs is annál jobb érzés, mint amikor az apró-cseprő gondok varázsütésre megoldódnak. A nagy bajokhoz  – a gonosz Voldemort legyőzéséhez – azonban sokáig, évekig kell fejlődnie Harry-nek és a barátainak, méghozzá az olvasó szeme láttára.

B1408537

Közben nagy szerelmek és barátságok szövődnek, kiderül, hogy milyen fontosak a gyökerek, meg az évtizedekkel ezelőtti történések. Szóval egy alaposan felépített regényről beszélünk, ami most már évtizedek óta képes gyerekek millióit rávenni az olvasásra. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Segítünk eligazodni: magzati genetikai szűrések

Puskás Pálma 2016. június 24., péntek 13:35

júli 19 13.15

Hazánkban nagyjából az újszülöttek 3-4 százaléka születik valamilyen fejlődési rendellenességgel. Ezeknek egy része genetikai eredetű rendellenesség, azaz a magzat örökítő anyagában (DNS, kromoszómák) található olyan eltérés, amely a tüneteket, szindrómát okozza. A genetikai rendellenességek közül a legismertebb és leggyakoribb a Down-szindróma, amelynek kockázata az anyai és az apai életkor növekedésével is nő. A Down-on kívül egyéb kromoszóma rendellenességek okozhatnak enyhe vagy súlyos fejlődési zavarokat.

A fenti genetikai rendellenességek ma már jó hatékonysággal a terhesség alatt is kimutathatók. A szűrővizsgálatok egy része a várandósgondozás keretében mindenki számára biztosított, más részük plusz költségek mellett vehető igénybe. Egy részük kockázatbecslést jelent, azaz nem arra ad választ, hogy az adott magzat egészséges-e vagy nem, hanem arra, hogy az adott anya-magzat páros esetében pontosan mennyi az egyes fejlődési rendellenességek kialakulásának matematikai esélye.

A vizsgálatok között vannak invazívak, azaz fizikai behatással járók, amelyek pontos diagnózis adását teszik lehetővé; vannak, amelyek már a terhesség igen korai szakaszában elvégezhetők, és vannak, amik csak később.

shutterstock 261991445

A kromoszóma-rendellenességek kiszűrésére irányuló vizsgálatok célja, hogy minél pontosabban határozzák meg a rendellenességek előfordulásának kockázatát, hogy ennek alapján lehessen dönteni az invazív, azaz orvosi beavatkozással járó, diagnózist adó vizsgálatok szükségességéről. De milyen vizsgálatok léteznek, melyiket válasszuk és mikor? Segítünk eligazodni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állami pénzből kertészkedhetnek és tologathatnak aktákat a diákok nyáron

dívány.hu 2016. június 24., péntek 12:37

A nyári diákmunka nagyon sok szempontból hasznos intézménye a civilizációnak, az érettségi felé közeledő diákok kapcsolatokat építhetnek, megtapasztalhatják a munka világát, hogy milyen problémákkal és feladatokkal jár egy-egy munkakör, és nem utolsó sorban kereshetnek pénzt, amiből aztán prímán el lehet menni nyaralni, meg szórakozni. A vágyott függetlenség érzése tovább növelhető azzal, ha az ember a saját pénzét költi hülyeségekre, és nem a szüleiét.

Természetesen a fenti helyzet szinte csak álomvilágokban létezik, a jellemzőbb az, hogy a diákmunka kimerül olyan feladatok elvégzésében, amit egy közepesen képzett robot, de bizonyos esetekben akár egy oszlop is el tud látni - lásd szórólaposztás. Ráadásul ott, ahol még a felnőtteknek sem akad munka, ott a diákoknak aztán már pláne nincs lazázós, lötyögős napi hatórás felnőtteskedés. 

Na, ezen akart változtatni a kormány azzal, hogy államilag támogatott diákmunka programot hirdetett pár éve, pont azzal a céllal, hogy azokban a régiókban segítsék a diákoknak szóló nyári munkahelyek megteremtését, ahol egyébként nincs munka.

Távolról sincs vége, olvasson még »

9 jó tipp gyerekeseknek a Múzeumok Éjszakájára

Puskás Pálma 2016. június 23., csütörtök 13:28

Közeledik a Múzeumok Éjszakája, amely azonban nem csak éjjel és nem csak felnőtteknek kínál programokat: sok múzeum és kiállítóhely gondolt a kis- vagy nagyobb gyermekes családokra is, így idén már bőséges a kifejezetten gyerekeknek szervezett programok kínálata. Ezek többnyire délután kezdődnek, így fürdetésre haza is érhetünk (bár másnap nincs iskola).

Hova menjünk pénteken (június 25), ha gyerekekkel szeretnénk múzeumot látogatni? Mutatunk öt kevésbé ismert fővárosi és négy vidéki helyszínt. A programok mind ingyenesek, azonban fontos tudnivaló, hogy némelyikre előzetes jelentkezés szükséges.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tanítsa meg a gyereknek fehérnemű-szabályt és a rossz titkok fogalmát

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 22., szerda 13:11

Minden szülő réme, hogy a gyermeke valamilyen erőszakos bűncselekmény áldozatává válik. Az ember lelki szemei előtt a téma kapcsán olyan képek merülnek fel, amint a gyereket betuszkolják egy autóba és elrabolják, de a valóságban sokkal gyakoribb, hogy a bántalmazás, az erőszak a gyermek környezetében lévő személytől jön, sőt, gyakran nem egyértelmű a poronty számára, hogy ez most annak számít-e.

bigyoka

Amikor valakit megaláz a tanítónő az osztály előtt, amikor a szükségesnél több érintéssel „segít” a gyakorlatban a tornatanár, amikor a rokon vagy családi barát túl bizalmasan „fejezi ki a szeretetét”, akkor a gyerek csak azt tudja, neki nem esett jól, ami történt, zavarba ejtő, kínos volt, de nem tudja, normálisnak számít-e, joga volt-e hozzá a másiknak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

„Le a bugyit és pucsíts!” – tanárok aláztak meg gyerekeket

(va) 2016. június 22., szerda 11:21

Komoly botrányt kavart az a májusban történt eset, amelyben a dömsödi általános iskolában egy azóta kirúgott takarítónő és néhány tanárnő úgy próbálta meg kideríteni, ki piszkolta össze a lányvécét, hogy a másodikos és harmadikos diáklányokkal lehúzatták a bugyijukat és felszólították őket, hogy pucsítsanak.

A Blikkhez eljutott információk szerint amikor a szülők panaszkodtak az eljárás miatt, az egyik tanár csak ennyit felelt flegmán: „öt év múlva úgyis lehúzzák a bugyiját.”

Távolról sincs vége, olvasson még »

Soha ilyen rosszak még nem lettek a középiskolai felvételik

dívány.hu 2016. június 22., szerda 09:02

Az idei középiskolai felvételik országos összesítésben nagyon gyengén sikerültek, a maximális 100 pontnak alig a felét szerezték meg átlagosan a diákok.

A nyolcosztályos iskolákba jelentkezőknél tavaly 69,6 volt az elért átlagpontszám, idén viszont csak 57,3. Ennél is gyengébb eredmények születtek viszont a hatosztályos, valamint a négyosztályos iskolákba jelentkezőknél.

Tavaly a hatosztályos felvételin 54,8 volt az átlagpontszám, idén már csak 54,1.

A négyosztályos iskoláknál pedig 52,7-ről 47,6-ra csökkent az elért átlagos eredmény. (MNO)

A korábbi években ezek az eredmények így alakultak:

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha sárkányhimlőnek hívnák, többen oltatnának?

Brownie 2016. június 22., szerda 08:05

Poénból, de felmerült ez a költői kérdés is azon a sajtótájékoztatón, aminek apropója egy kevésbé vicces adat volt: az Országos Epidemológiai Központ friss jelentése szerint 2016. első negyedévében több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak. A súlyosan ragályos betegség fertőzési aránya az egy háztartásban élők között 87, a kórházi osztályon pedig 70 százalék.

Sok szülő továbbra is azon az állásponton van, hogy a gyerek igenis essen túl a bárányhimlőn, így egy életre védett lesz, mások azzal érvelnek, hogy ez az ártatlannak hitt betegség tüdőgyulladáshoz és agyvelőgyulladáshoz is vezethet.

Korábban már írtunk a betegséggel kapcsolatos elterjedt tévhitekről, ezt itt olvashatja el.  A beteg gyerek gyógyszerezésével kapcsolatos tényleg fontos tudnivalókat pedig itt találja, a lényeg, hogy aszpirint bárányhimlősnek soha!!!!.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Videó a csodáról: gyerek, aki önként zöldséget fal

ermiz 2016. június 21., kedd 09:08

A Daily Mail fedezte fel azt a videót, ami minden kisgyerekes anyának reményt adhat. Legalább egy gyerek létezik ugyanis a földön, aki megeszi a zöldségeket, sőt imádja őket. A két év körüli kínai kislány két tányérból válogathat, és még három adag levest is megiszik az étkezés során. A Facebookra kikerült videó alatt sokan mondták meg a tutit, pro és kontra a kislány evési szokásairól. "Túlsúlyos lesz" "Legalább nem zsírban sült zöldséget eszik" és más nyalánkságok ellenére mi csak irigykedünk, hogy van aki brokkolit, mindenféle leveles zöldet és gombát eszik ennyi idősen. 

Normális-e, akinek a gyerekére az úszómester sem szólhat rá?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. június 21., kedd 08:02

Nemrég arról írt valaki egy blogban, ahogy tanúja volt, hogy egy öntudatos apuka felháborodottan ordítva kérte ki magának, hogy az úszómester rászólt a gyerekére, amiért a medence szélén rohangál.

Felmerül a kérdés: milyen hatással lesz a csemetére ez a fajta sajátos „túlóvás”, ha egyáltalán annak nevezhetjük. Megóvjuk ugyan egy számára kellemetlen visszajelzéstől, ugyanakkor nem segítjük sem azt, hogy biztonságosan használhassa a medencét, sem azt, hogy képes legyen beilleszkedni a társadalomba, és elfogadni bizonyos szabályokat és tekintélyeket.

Korábban már beszéltünk róla, hogy lehetőleg ne neveljük a másik gyerekét (kivéve persze, ha kifejezetten ránk bízták), és átgondoltuk, milyen problémák fakadhatnak belőle, és mi az oka, hogy sokan nem szeretik, ha rászólnak a csemetére. Érthető, ha valaki szeretné megtartani a család és a gyerek privát szféráját, és nem kedveli, ha az idegen néni kéretlenül megosztja a véleményét a buszon arról, szabad-e így beszélni anyával, jó helyen áll-e, nem túl hangos-e, miközben a szülő is ott van.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Amúgy az állatkerti szabályok és tiltótáblák nem dísznek vannak

Szvetlana 2016. június 20., hétfő 19:48

Pár nappal ezelőtt egy kétéves gyereket rántott magával az aligátor a floridai Disney World Hét Tenger Lagúnája mellől. A kisfiú holttestét azóta megtalálták, több aligátort pedig megöltek a kisgyerek teste után kutatva. A tragédia előtt egy másik, az ezüsthátú nyugati síkvidékű gorilla esete is borzolta a kedélyeket, akit az állatkerti gondozók kénytelenek voltam megölni, miután egy hároméves kisfiú beesett az állat futtatójába. Ezek most véletlenek, tragikus balesetek, vagy egyszerűen annyit jelentenek, hogy nem ártana jobban odafigyelni a tiltótáblákra, a szabályokra, a gyerekünkre?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha idegroncs akar lenni, diagnosztizáljon Dr. Google-lel

ST 2016. június 20., hétfő 08:15

Nem egyszerű az élet, ha a párunk történetesen egy kissé túl komolyan veszi a betegségeket. Amikor egy meleg okozta lábdagadás, hip-hopp, trombózissá válik. Ennek a transzformációnak a katalizátora kivétel nélkül a google találati lista.

Hiszen ki is tudhatná jobban, mi a gond: egy doki, esetleg egy nyugodtan gondolkodó ember a környezetünkből, vagy a mindenható internet? Ha megvan a pánik, amit a magunk diagnosztizálása tud okozni, akkor hunyjuk be a szemünket, és borzongva képzeljük el azt, amit a gyerekünk google-ös diagnosztizálása tesz velünk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezeket a növényeket ne tartsa gyerek mellett!

ST 2016. június 19., vasárnap 16:02

A gyerekszoba kialakításánál igen körültekintőnek kell lenni, hiszen a kicsik olyan helyeken, és olyan dolgokkal is kárt tudnak tenni magukban, amire mi nem is számítanánk. Ennek megfelelően a sarkokat, éles szegélyeket érdemes lefedni, az ajtókat, fiókokat pedig úgy biztosítani, hogy azokat a gyerek ne csaphassa az ujjára.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Diákmunka nyárra: így lehet adómentesen

Primilla 2016. június 19., vasárnap 09:17

Itt a nyári szünet, amivel párhuzamosan egyre többször jut eszükbe a kamaszoknak a nyomasztó gondolat: valamit dolgozni kellene, hogy legyen pénzük a nyaralásra/Soundra-Szigetre.

De mit?

Amerikai családi filmekben gyakori jelenet, hogy a nagyobb kamasz gyerek lenyírja a szomszéd füvét, vagy lemossa az autóját – vagyis tulajdonképpen, hazai szakszóval diákmunkát végez. Itthon viszont ez a saját kapcsolatokon alapuló gyerekmunka mintha nem lenne túl népszerű dolog, holott bőven vannak előnyei. Az egyik legfontosabb érv mellette, hogy adómentes jövedelem származik belőle, le is vezetjük, hogy milyen feltételekkel, de soroljuk a további előnyöket is.

shutterstock 111970694

Az adómentesség a gyerekre, és arra is vonatkozik, aki megbízta őt a munkával. A házimunka után kifizetett bérnek más közterhei sincsenek, tehát nem kell félni, hogy váratlanul lecsap a NAV, vagy a munkaügyi ellenőrök, és úgy megvágják az embert, hogy attól koldul. Az egyetlen adminisztratív kötelezettség, hogy havonta (vagy több hónapra előre), egy ezer forintos regisztrációs díjért be kell jelenteni a „háztartási alkalmazottakat”, és akkor teljesen tiszta és legális a dolog. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Akkor is sérül a gyerek, ha "csak" az anyját verik

Puskás Pálma 2016. június 18., szombat 18:06

Elég elterjedt tévhit, hogy a bántalmazó kapcsolatokban a terhesség alatt a bántalmazás alábbhagy vagy akár megszűnik. Sajnos ez nem így van, sőt, épp ellenkezőleg: a felmérések szerint a partnerkapcsolatban jelen lévő bántalmazás a női partner várandóssága alatt inkább erősödni szokott vagy épp ekkortájt kezdődik. 

A terhesség alatti szóbeli és fizikai bántalmazással kapcsolatban két fontos kutatás is napvilágot látott az elmúlt hetekben.

shutterstock 251370439

A kutatások arra irányítják rá a figyelmet, hogy a családon belüli erőszaknak ezen formája súlyos hatásokkal járhat a születendő magzatra, később pedig az anya-gyerek kapcsolatra nézve is. Ezek a hatások pedig nem „csak” pszichések: terhesség alatt szóban és/vagy fizikailag bántalmazott nők babáinál gyakoribb a koraszülés, az alacsony születési súly és az ezekből adódó összes komplikáció. Sajnos ráadásul azok a nők, akiket terhességük alatt bánt a párjuk, nagyobb eséllyel bántják később a megszületett babát – azaz a probléma súlyosan károsítja az anya-gyerek kapcsolatot is.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kilencéves kislány az Apple legfiatalabb programozója

(ja) 2016. június 18., szombat 16:00

Az indiai származású Anvitha Vijay Ausztráliában él, kilenc éves, és fiatal kora ellenére már jópár applikációt fejlesztett iPhone-ra és iPadre. A programozást Youtube-ról és más ingyenes oldalakról sajátította el – mindössze egy év alatt. A kislány appjai gyerekeknek szólnak, ezeket mutatta be az Apple Worldwide Developers Conference-en (WWDC), az Apple éves San Francisco-i fejlesztői konferenciáján, ahol kiérdemelte a rendezvény legfiatalabb programozójának címét, írja a News18.com.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kiszámoltam, mennyi időm jut a gyerekre. Sírok.

(bj) 2016. június 17., péntek 10:25

A cikkben kísérletet teszek arra, hogy bemutassam és egzaktan kiszámoljam, hogy egy 8 órás munkarendben dolgozó anya (én) mennyi időt tud óvodás korú gyermekével tölteni (Anna), és ebből mennyi a minőségi idő, vagyis amikor nem a kaja-pisi-kaki-fürdés témakörben kell szolgálatot teljesíteni.

Leírom, hogy miről nem fog szólni a cikk; feminista kiáltványról, a női emancipációról, illetve arról, hogy miért kellett, illetve miért nem kellett volna a női egyenjogúság kiharcolása és az ezzel együtt jött 8 órás meló; panaszáradatról; miért, illetve miért nem kellett volna gyereket szülnöm erre a világra; miért, illetve miért nem gondolkodtam el ezen, mielőtt megszültem volna a kislányom.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megérte várni: Szenilla szorosan Némó nyomában

Kiszler Máté 2016. június 16., csütörtök 16:25

A 2003-as Némó nyomában talán Pixar legsikeresebb filmje volt: hihetetlen profitot és egy Oscar-díjat is bezsebelt a nézők szeretete mellett. Így nem volt kérdéses, hogy lesz-e folytatás. Igaz, kicsit sokat kellett rá várni: Lauire Craig 2005-re már megírta, ezt viszont Andrew Stanton sztornózta, amikor átvette a helyét. Tizenhárom év után viszont végre itt a második rész, amely Szenillának ered a nyomába.

Egyszerű és nagyszerű

A ma bemutatott Szenilla nyomában főhőse tehát az első részből már jól ismert memóriazavaros doktorhal, aki még kiskorában elvesztette a szüleit, és most a keresésükre indul. A kalandban természetesen részt vesz az első rész főszereplője Pizsi, és persze a névadó Némó is. Ha pedig tudni szeretné, mit lehet ebből kihozni, olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 296

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés