SZÜLŐSÉG

A Trónok harcából is kaphat már nevet a gyerek

Primilla 2016. május 6., péntek 11:03

Valami jó, ütős nevet kitalálni a születendő gyereknek – ez aztán a kihívás. Ráadásul valami olyasmi kellene, ami megkülönbözteti a többiektől, viszont nem fogja egész életében utálni, hogy helyette inkább valami rettenetes becenévvel éljen (megvannak a Cica nénik, Baba nénik és Öcsi bácsik? Valami ilyesmire kell gondolni).

Remek felsorolást találtunk, amely A-Z-ig javasol 100 csodálatos kislánynevet, sajnos csak Egyesült Államokbeli babáknak. Itthon ezeket ebben a formában nem valószínű, hogy anyakönyvezik, (bár meg lehet próbálni) de részint lehet próbálkozni, részint meg egy csomó azért magyarul is létezik. Vagy kis kreativitással létezővé tehető. Ebben segítünk most!

Jó hír a Trónok harca amerikai rajongóknak: Aria már simán lehet a gyerek neve. Mondjuk ez nem nagy cucc a Sandorok és Janosok országában. De mi a helyzet itthon? Hát, Aria pont nem lehet, viszont anyakönyvezhető az Aira és az Ari is, mindkettő lánynév. A fiunk lehet Arián vagy Arie.

Az Analia angolul is egészen bizarrul hangzik, magyarul meg végképp. Rossz hír azok gyerekeinek, akik ilyen gonoszságot fontolgatnának, hogy ehhez a magyar jóváhagyott lánynevek között meglehetősen hasonlót azért találtuk: az Anélia van a legközelebb. Ebben a műfajban az Anatólia, az Ancilla, vagy az Ánfissza sem rossz.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legjobb videós tippek gyerekeknek, akiket bántanak otthon

Primilla 2016. május 5., csütörtök 16:23

Hogyan lehet bezárkózni a szobánkba kulcs nélkül, hogy apa ne tudjon bejönni, ha anya elmegy otthonról? Hogyan készíthetünk a ruha alatt láthatatlan védőfelszerelést, hogy kevésbé fájjon, ha a hasunkat, derekunkat ütik/rúgják, vagy a könyökünkre esünk? Hogyan tehetjük észrevétlenül esésbiztosabbá a gyerekszobát, ha arra számítunk, hogy jöhet egy akkora pofon, amitől az ágy sarkát, a fiókot vagy a kilincset fogjuk lefejelni? 

Ezekre a kérdésekre adnak választ az Unicef kampányában a gyerekek, méghozzá olyan videókban, amelyek kisértetiesen hasonlítanak a tini vloggerek által publikált átlagos videókra. Csak a téma meredekebb egy kicsit.

Mindent azért a szülő sem viselhet el a gyerektől, mondjuk, ha már megint hármast hozott haza, mit lehet tenni, dirr, egy pofon, és mindjárt szorgalmasabban tanul. Ha meg felreped a szája, ott a sebtapasz, amit direkt az így szerzett, és megérdemelt sebekre gyártottak. Ugye? 

Vagyis nem. Éppen ellenkezőleg!

Zéró tolerancia van, mégis belefér egy pár pofon

Magyarországon zéró tolerancia van a gyermekek bármiféle fizikai bántalmazásával szemben, ennek ellenére évente 15 ezer gyerek válik családon belüli fizikai, lelki vagy szexuális bántalmazás áldozatává.

A közelmúltban az Unicef online kérdőívvel mérte fel a hazai helyzetet, vagyis, hogy ki mit gondol a gyermekbántalmazással kapcsolatban. Egy hónap alatt hétezer felnőtt válaszolt, 83 százalékuk ugyan tudta, hogy Magyarországon is hatályos az ENSZ Gyermekjogi egyezménye (aminek végtelenül leegyszerűsítve az a lényege, hogy NEM fér bele egy pofon sem), mégis minden ötödik válaszadó úgy gondolja, hogy a fizikai fenyítést csak formájától függően tiltja a törvény. Pedig nem.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Miért van és meddig normális szülés után a vérzés?

ST 2016. május 5., csütörtök 08:04

A szülést követő 6 hetes időszakot gyermekágyi időszaknak nevezik, ami találó megfogalmazás. Ebben a szakaszban ugyanis az anya szervezetének regenerálódnia kell, el kell érni a szülés előtti állapotot, vagy ahhoz a lehető legközelebb kerülni, és felkészülni a szoptatás időszakára.

shutterstock 394938358
Távolról sincs vége, olvasson még »

Heti cuki: pelenkás szabadulóművészek

Primilla 2016. május 4., szerda 08:17

Az ember szabadságra született, itt a bizonyíték: egy csomó kisbaba egy videóba szedve, akik még járni sem tudnak, de a korlátokat nem tűrik.

Tényleg elképesztő látni az igyekezetet és az okos megoldásokat a szabadulásukra, olyan kisbabáktól, akik még a kanalat sem képesek a szájukhoz emelni. Viszont puha leszállópályát építenek maguknak párnákból, vagy, ha másképp nem megy, eltolják, vagy ledöntik a kerítést, csak mehessenek, amerre akarnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Halmazelmélet, gráfok és igaz-hamis a matekérettségin

Dívány 2016. május 3., kedd 08:50

Alapszinten három óra alatt két feladatlap vár a matekből érettségizőkre, az elsőre 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. Az első feladatlapon 10-12 feladatot találnak a vizsgázók, itt definíciókra, alapfogalmakra és -összefüggésekre kérdeznek rá. 

shutterstock 92394481
Fotó: Shutterstock

A második egység két részből áll, az A része három - esetleg több részkérdésből is álló - feladatot, a B rész szintén három, azonos pontszámú feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó kettőt választ és old meg, kettőnél több nem értékelhető. 

Egy órával több ideje, 240 perce lesz az emelt szinten érettségizőknek, a tesztsor itt is két részből áll, az első négy feladatot és több részkérdést tartalmaz, a második pedig öt azonos pontszámú kérdést,amelyből négyet kell megoldani. 

Megengedett segédeszközök a függvénytábla, az egyszerű számológép, körző, vonalzó, szögmérő. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Úgy tanít, hogy a gyerek azt kívánja, tartson még sokáig

Becca 2016. május 2., hétfő 16:52

A múlt héten az Iparművészeti Múzeumban voltunk egy múzeumpedagógiai foglalkozáson, amely az Iszlám művészet című kiállításukhoz kapcsolható. Ezt a foglalkozást most 6-8 éves gyerekeknek hirdették meg, de más korosztályok számára is nyitott a program. A játékos részeknél csak a gyerekeké volt a főszerep, addig viszont a szülők örülhettek, hogy valami olyan köti le a gyerek figyelmét, amit nem kell hálózatra/internetre csatlakoztatni ahhoz, hogy működjön. 

Az iszlám kiállításon megtudhatják ki volt Naszreddin, milyen volt a szultán palotája, mik a török kultúra főbb jellegzetességei (imaszőnyegek, különleges ló-öltözetek és díszfegyverek), milyen szerepet töltöttek be ezek a tárgyak a mindennapi életben, és, mit jelképeztek. Érdekes látvány volt a korabeli viselet is, a tükörrel díszített keleties anyagok, plusz ezek készítési módjára és használatára is fény derül, na meg, hogy milyen örökségeket hagytak hátra Magyarországnak a törökök. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szeptembertől lesznek szakgimnáziumok. De mi is az?

Primilla 2016. május 2., hétfő 14:18

Kiderült, hogy hogyan képzeli el a kormány a szeptemberben induló szakgimnáziumokat, éppen ideje volt így április végén. Tudják, azokat az intézményeket, amiket jelenleg még szakközépiskolának hívnak, a következő tanévtől viszont már szakgimnáziumnak. Természetesen máris hatalmas a felzúdulás, sokan már eleve azt sem értik, hogy mi szükség az iskolatípusok átnevezésére, szerintük ez az egész csak arra jó, hogy összezavarják az embereket (alighanem sikerrel).

A szakközépiskolák ugyebár azok a középiskolák, ahol a gyerekek közismereti és szakmai tárgyakat is tanultak, és a végén érettségit és szakmát is kaptak. Például a közgazdasági szakközépiskolákban érettségizett könyvelőket, statisztikusokat, informatikai szakembereket képeztek, akik ez után mehettek tovább – jellemzően – szakirányú felsőoktatásba, vagy munkába állhattak, mert végül is ismerik egy-két szakma alapjait.

shutterstock 296418722

Az átalakítás egyik legfontosabb „vívmánya” az lesz, hogy a 14-18 éves szakgimnazisták kevesebb óraszámban tanulnak közismereti tantárgyakat, és többen szaktantárgyakat, változatlan heti óraszám mellett (35-36). Eddig az első évben 6, az utolsóban 11 szaktantárgyi órája volt egy szakközépiskolásnak, az új szakgimnáziumban pedig 12-15 lesz, így a közismereti órákra marad az eddigi 25-30 helyett 22-23. Mondjuk ezért aztán tényleg teljesen fölösleges volt szakgimnáziumra átkeresztelni ezt az iskolatípust.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A mesefilm a cukor, a hallott mese a rendes ebéd

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. május 1., vasárnap 21:36

A családok egy részében egészen elfoglalta a mese helyét a képernyő. Van, ahol emögött kényelmességi ok áll: azzal ott lehet hagyni a gyereket, míg a meséléshez a szülő is kell. Van, aki azt hiszi, így adja a legtöbbet a csemetének: a videón lejátszott mesének profi a képi világa, színészek mondják a szöveget, míg neki a fejből való mesélés gondolatától is borsózik a háta („Mit mondjak, nem jut semmi eszembe?”), de olvasni sem szívesen olvas, mert úgy véli, ahhoz sincs meg a tehetsége. És van, aki bedől, mikor azt tapasztalja, hogy a gyerek sokkal szívesebben választja a mesefilmet, mint a szülői mesét, és megadóan azt mondja: „Hát, ha jobban szereti, mit erőltessem rá a mesélésemet.”

Nem célom a mesefilmek üldözése, de egy biztos: nem pótolják az olvasott vagy fejből mondott mesét! Igaz, hogy a legtöbb gyereket sokkal hamarabb lázba hozza a mesefilmnézés lehetősége, mint hogy anya, apa mesélni fog, de ez hasonló, mint hogy a legtöbb gyerek bizonyára édességet választana rendes ebéd helyett: ebből sem vonjuk le azt a következtetést, hogy a szervezetének elegendő a csokitorta.

shutterstock 318973367

A párhuzam arra is vonatkozik, hogy a gazdagon kidolgozott, ingerekben dúskáló videó azonnali élvezetet nyújt, akár csak a gyorsan felszívódó cukor. Ezzel szemben, ahogy belekezdünk egy szóbeli mesébe, még nem tudjuk, mi sül ki belőle, fokozatosan vonódunk be, a végére áll össze valami, aztán tovább érlelődik. Élvezetet ad, de meg is dolgoztatja a gyereket.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Színesbőrű lánya született, beperelte a spermabankot

Puskás Pálma 2016. április 30., szombat 20:26

Egy fehér bőrű, ohio-i nő három és fél évvel ezelőtt gyönyörű, egészséges kislánynak adott életet. A kislány bőrszínét tekintve minimum félvérnek látszik, de semmi esetre sem fehér – ez különösen annak fényében meglepő, hogy a szülőanya partnere is fehér bőrű, mi több, nőnemű, ugyanis egy leszbikus párról van szó. Az anya végül múlt héten be is perelte a megtermékenyítésben részt vevő spermabankot.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kapunyitási pánik: ezért nem viszi semmire a gyerek

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 30., szombat 10:27

Amikor arról számol be egy fiatal felnőtt, hogy sehova sem halad, toporog, a saját színvonala alatt teljesít, például tíz éve jár egyetemre, de nem szerez diplomát, adatrögzítéssel keresi a kenyerét, holott felsőfokon beszél nyelvet, vagy harmincévesen otthon él, és a szülei tartják el, tehát, amikor ilyen példákat hallok, gyakran derül ki, hogy ezek a fiatalok gyerekként gyakran kaptak olyasféle dicséretet, hogy ők zsenik, csodálatosak, valami nagy dolgot fognak véghez vinni, rosszabb esetben: ők fogják felemelni a családot a sárból.

A fenti élethelyzetet nevezhetjük röviden kapunyitási pániknak is. Viszonylag új fogalom ez, arra használják, mikor a fiatal felnőtt megtorpan, benne reked a kamasz-gyerek létben, nem meri elkezdeni a felnőtt életét, vállalni az ezzel járó felelősséget. A felnőttséghez hozzá tartozna, hogy kialakít egy önjáró életmódot, hogy elköteleződik döntések mellett, például, hogy mivel fog foglalkozni. Azokat a fiatalokat, akik vonakodnak ezt megtenni, a környezet lustának, tehetetlennek szokta tartani. Holott gyakran a szorongás bénítja meg őket, és ők maguk szenvednek a leginkább.

shutterstock 383740015
Távolról sincs vége, olvasson még »

Nyolc gyereket nevelek, de csak egynek vagyok az anyja

Mártonffy Zsuzsa 2016. április 29., péntek 14:54

Milyen más gyerekét nevelni? Emese nevelőanya, az SOS Gyermekfaluban olyan gyerekekről gondoskodik, akiket a saját szüleik nem képesek ellátni. Összesen nyolc gyereket nevel. Traumatizált, nehéz sorsú, fejlesztésre szoruló kisgyerekek beillesztése a családba, folyamatosan tele határidőnapló, és egy örökmozgó anyuka. Az SOS Gyermekfalvak interjúja.

Nevelőszülő

A nevelőszülő állami gondozott gyerekekről gondoskodik a saját családjában, munkájáért fizetést kap, a gyerekek után pedig ellátmányt. Tartania kell a kapcsolatot a gyerek vér szerinti családjával, ha úgy adódik, a gyerek visszakerülhet a szüleihez, vagy örökbefogadókhoz. A gyerek így családban él, nem intézetben. Magyarországon egy új rendelet szerint 12 év alatti gyerek már csak nevelőszülőkhöz kerülhet, intézetbe nem.

Hány gyerekkel élsz itt?

Van egy saját gyerekem, aki 15 éves, és hét nevelt gyerek, a legkisebb hároméves, a legnagyobb 14. Van egy hármas és egy négyes testvérsorom.

Miért lettél nevelőanya?

Nekem nem lett több gyerekem, és szerettem volna gyerekek közt lenni. Előtte idősek otthonában dolgoztam, és úgy gondoltam, hogy gyerekek között jobb dolgozni. Ott azt is láttam, az életünk végét nagyon meghatározza, hogy 30 és 60 között hogy töltöttük, és próbálom ezt az időt minél jobban kihasználni. Három éve dolgozom itt.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pollenallergia terhesen - teendők

Puskás Pálma 2016. április 28., csütörtök 19:58

Néhány hete megkezdődött a pollenszezon, gyakorlott allergiások már rég előrelátóan elkezdték szedni a gyógyszerüket, mi, kevésbé előrelátó allergiások pedig nem kapunk levegőt az orrunkon. A pollenallergia az esetek túlnyomó többségében nem okoz súlyos betegséget, csupán a kellemetlen orrfolyást-tüsszögést-szemviszketést kell túlélni, ugyanakkor előfordulhat asztmás rosszullétekkel járó formája is.

shutterstock 175072418
Fotó: Shutterstock

A gyógyszeres kezelés általában hatékonyan csökkenti a súlyosabb és az enyhébb tüneteket is, de mi a helyzet, ha épp babát várunk? A terhesség alatt sok esetben szerencsére csökkent formában jelentkeznek csak az allergiás tünetek, de ez nem törvényszerű. Lehet szedni terhesen az allergiagyógyszert? Árt a babának, ha kezeletlenül hagyom az allergiámat? Utánajártunk.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hülye kamaszok: létezik ennél idiótább kihívás?

mzd 2016. április 28., csütörtök 19:07

Nem kellett sokat várni a jeges vödrözés után, ugyanis a DailyMail szerint újabb kihívás ütötte fel a fejét. Ennek a lényege az, hogy tinédzserek a kiválasztott (és tudatlan) célszemély mellett szándékosan hanyatt esnek, majd várják - és videózzák -, hogy elkapja-e őket az áldozat. Ahogy sejthető, az eredmény mondjuk maximum 50 százalékos.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Egyedülálló szülő: az államra ne számítson

Primilla 2016. április 27., szerda 16:24

Egyedülálló szülőnek lenni az esetek többségében érzelmileg, anyagilag és praktikusan is szívás, valamiért azonban úgy látszik, ez sem tartozik azok közé a hátrányok közé, amelyeket az állam hanyatt-homlok, és hatékonyan enyhíteni szándékozna.

Holott ez egyáltalán nem egy elszigetelt probléma, jelenleg a gyerekek 27 százaléka egyszülős családban él, ami lefordítva nagyjából azt jelenti, hogy mondjuk az ön gyerekének a 28 fős osztályából heten az egyik szülőjükkel (és esetleg a testvérükkel) alkotnak családot. Közelebbről hatan az édesanyjukkal, és egy pedig az édesapjával, és akkor most kerekítettünk, hogy elkerüljük a személyekre értelmezhetetlen törtszámokat, valójában a képzeletbeli 28 fős osztályból csak 0,84 gyerek él az apjával statisztikailag, vagyis a gyerekek 3 százaléka. Az anyával meg a 24 százalékuk, vagyis négyből egy. 

shutterstock 259673669

Jelenleg az egyszülős családok az átlagnál kétszer nagyobb eséllyel élnek szegénységben, ami azt jelenti, hogy minden harmadik egyszülős család a szegénységi  küszöb alatt él.

Melinda egyedül vállalta a gyerekét, mivel az apa a terhesség alatt meggondolta magát. Az apaság ellen ugyan nem volt kifogása, csak a vele járó feladatokhoz nem volt kedve, így Melinda a szülés után másfél évig, amíg a gyereket föl nem vették a bölcsődébe, egy lépést sem tudott tenni a baba nélkül, mivel nem igazán volt őt kire bíznia. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Oravecz Nórával tanítják a szépség természetére a kilencéveseket

Primilla 2016. április 27., szerda 12:16

Nincs szerencséje az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetnek a harmadikos környezetismeret könyveivel. A kilencéveseknek ajánlgatott tetoválás után most ismét a szépség témakörben bukkant az „internet népe” egy jó erős húzásra. Nevesül egy Oravecz Nóra idézettel próbálják megvilágítani a gyerekeknek, hogy nem a külső számít, hanem a lelki szépség.

„A szépség nem az arcodon van.
A mosolyodban. A szívedben.”
                              Oravecz Nóra

Hát ezt is megértük, hogy Oravecz Nóra a magyar irodalmi kánon része lett, de úgy, hogy rögtön kísérleti tankönyvben tanítják a bölcsességét. Nem, nem átverés, itt van a kiséreti tankönyv, nézzék meg a saját szemükkel a csodát.

kornyezet_oravecz
Fotó: OFI

Oravecz Nóra egyébként rendkívül népszerű kortárs gondolkodó, a népi boldogtalanság-biznisz egyik piacvezető szolgáltatója. Facebook oldalát 166 ezren követik és várják tőle a napi betevő „lélekbalzsamot”. Sőt annyira népszerű, hogy már viccelnek is vele, az Oravecz Coelho oldal jelenleg harmincezer követőt tudhat magáénak. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki az iskolai tévésáv az M5-ön?

Menő/Ciki

Edicsek 2016. április 26., kedd 20:23

M5 néven új közszolgálati csatorna indul ősszel, amelyben az ismeretterjesztés, oktatás és kultúra áll majd a középpontban - mondta Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap tartalomszolgáltatási igazgatója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Távolról sincs vége, olvasson még »
612 szavazat 737 szavazat

Így neveljen zöldségevőt!

Schütz Gabriella 2016. április 26., kedd 16:07

Babakorában megette a brokkolit, és a spenótot is, sőt a sütőtök volt a kedvence. Amióta óvodába jár, válogat, a top három pedig nem más, mint a pizza, a sült krumpli és a sajtos tészta. Dr. Kollár László gyermekorvossal beszélgettem arról a dilemmáról, hogy a hozzátápláláskor alapvetően zöldség- és gyümölcsevő babákból hogyan lesz oviskorra egyoldalúan étkező kisgyerek. A folyamat elkerülhető, illetve visszafordítható, így tippeket és trükköket is megosztunk az olvasóinkkal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pártpolitika csak károkat okoz a fiatalok szerint

Primilla 2016. április 25., hétfő 19:38

Oktatás, egészségügy, környezetvédelem, munkahelyteremtés, szegénység felszámolása - ezek azok a kérdések, amelyek az alapvetően apolitikus magyar fiatalokat is érdeklik. Illetve érdekelnék, mert az Y generáció úgy érzi, nincsen olyan párt, amely képviselné a nézeteiket, sőt, a pártpolitikát az ország szempontjából kifejezetten károsnak találják, a politikusokban pedig egyáltalán nem bíznak. (És még mondja valaki, hogy baj van a mai fiatalok értékrendjével!!!)

Egy regionális, négy országra (Magyarország, Ausztria, Lengyelország, Bulgária) kiterjedő kutatás arra volt kíváncsi, milyen a fiatalok viszonya a politikával, ebből az derült ki, hogy a magyar 15-35 éveseket gyakorlatilag teljesen hidegen hagyja ez a terület. Az érdeklődés hiánya azonban csak egy tünet: a legtöbben egyáltalán nem bíznak a politikusokban, és úgy gondolják, hogy amit itt a politikusok művelnek, káros az országnak.  

A kutatás szerint a magyar fiatalok politikai érdeklődése még regionális összevetésben is rendkívül alacsony. Még a harminc százalékot sem éri el azoknak az aránya, akik valamilyen szinten figyelik az eseményeket, és ez 20-25 százalékkal marad el az Ausztriában, Bulgáriában és Lengyelországban mérttől. A magyar fiataloknak 20 százaléka még szavazni sem menne el.

Az Y generációba tartozó magyar fiataloknál szinte teljesen hiányzik az a réteg, amely kimondottan élénken érdeklődik a közélet eseményei iránt. Létezik a politikai közömbösségnek még egy mutatója, az eddigiek fordítottja: a magyar 15-35 éveseknél 30 százalék, aki teljesen elzárkózik a politikától. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Meg tud különböztetni egy nyolcévest egy péktől?

Primilla 2016. április 25., hétfő 13:43

Szeptemberben elsős lesz a fiam, hamarosan megtartják a nulladik szülői értekezletet. Az erre szóló meghívón jelezték, hogy addig az időpontig mindenki menjen el az okmányirodába, és kérje ki a gyerek NEK azonosítóját, aminek az birtokában az iskola megigényelheti a központtól a gyerek diákigazolványát.

Az évek óta tartó, kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés okán bízom az iskolában, de erre azért már felhúztam a szemöldökömet: minek egy hétéves gyereknek diákigazolvány? Nyilván első ránézésre is látni fogja rajta a MÁV kalauz, hogy a kis 120 centisem nem szabadnapos vájár, sem költségoptimalizáló punk, hanem azért utazik kedvezményes árú diákjeggyel, mert gyerek. És mivel Magyarországon minden gyerek 16 éves korig tanköteles, vajon minek kell külön igazolvánnyal bizonyítani, hogy mellesleg diák is?

Megkérdeztem az iskola alsósokért felelős igazgatóhelyettesét, aki szintén nem érti, hogy miért van szükség a kicsiknek diákigazolványra, de „meg szoktuk csináltatni a gyerekeknek, mert van, ahol kérik” - mondta. Viszont legalább jó sok plusz adminisztrációval jár, mire a dolog végére járnak, de nincs mit tenni.  

Távolról sincs vége, olvasson még »

Hogyan segítsük a szorongó tinit?

Cziglán Karolina, pszichológus 2016. április 24., vasárnap 16:25

A kamasz szóról a közvélekedésben a vagányságra, sőt, akár a gátlástalanságra asszociálnak. Ez egyoldalú kép, hiszen a tizenéves kor egyúttal annak is az időszaka, hogy az ember komoly félelmekkel, aggodalmakkal megküzdjön. Sok új kihívást állít a fiatal elé ez az életciklus, és mindenkiben felmerül: „meg tudok-e ezeknek felelni”. Közben változik az ember teste, ki kell harcolni az önállóságát, növekednek a terhek az iskolában, és nyomasztó feladatként ott a felvételi.

Ha mindez még nem lenne elég, már fontosabb a kortársak véleménye, az ő elismerésüket már nem pótolhatja a család, tehát az is vérre menő kérdés, hogy a közösségében elfogadják, elismerik-e. Mindeközben tudható, hogy végül valahogyan el kellene oda jutni, hogy megszülessen egy felnőtt, aki saját lábán áll, aki ért valamihez, el tudja tartani magát, intézi az ügyeit, és nem utolsó sorban társkapcsolatot is képes kialakítani, megőrizni.

shutterstock 343220096

A fentiek alapján nem csoda, ha azt mondjuk: minden kamasznak meg kell valahogy küzdenie a szorongás démonjaival. Csak a mérték különbözik. Vannak tényezők, amik adottak, amiket nem, vagy csak részben befolyásolhat a szülő. Ilyen a gyerek hajlama a szorongásra. Csak részben hatunk arra, milyen az osztály, a tanárok, a családi háttér (amiből nyilván minden szülő az ideálisat akarja biztosítani, de ha épp akkor vannak válófélben, ha komoly betegség vagy anyagi probléma merül fel, a gyerek sem mentesül ennek lelki hatásaitól). Amire hatunk, az az, hogy hogyan kommunikálunk a gyerekkel, miben segítünk neki, miben hagyjuk magára, egyáltalán, észrevesszük-e, hogy valami nehéz neki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kik lógnak mindig Facebookon? A kisgyerekes szülők!

Primilla 2016. április 24., vasárnap 10:15

Ha úgy érzi, hogy Facebook hírfolyamát elárasztják az ismerősök gyerekeiről készített fotók, akkor önnek tökéletesen igaza van.

A Facebook IQ, a közösségi média társaság kutatócsapata, az Ipsos MediaCT-vel és a Sound Research-csel karöltve végzett egy kutatást, amelyben világszerte különböző korú gyerekek szüleit kérdezték meg (25 és 65 éves kor között) – adta hírül a Yahoo. A kutatók nyolc országban elemezték a szülők Facebook és Instagram aktivitását is: az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Ausztráliában, Brazíliában, Mexikóban, Németországban és Spanyolországban, és 8300 fő visszajelzéseit gyűjtötték össze.

A kutatók arra jutottak, amit magától is tud minden Facebook-felhasználó: „A szülőség ma már egy digitálisan megosztott élmény”, az apák és az anyák világszerte több fotót, videót és státuszfrissítést posztolnak, mint azok, akiknek nincs gyerekük.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Öt jó számítógépes játék kamaszlányoknak

polly 2016. április 23., szombat 19:11

Azoknak az anyáknak a táborát erősítem, akik nem tiltakoznak kézzel-lábbal a PC- és netes játékok ellen, hanem igyekszenek megtalálni a közös nevezőt a videójáték-rajongó gyerekkel. Vagyis bizonyos korlátok között, de játszhat a kölyök: esetünkben ez azt jelenti, hogy heti három alkalommal (péntek, szombat, vasárnap) egy-egy órát, általam is csekkolt vagy tesztelt játékkal. 

A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem, mik a 13 éves lányom kedvencei, mindemellett pedig további ötleteket várok, mik azok a PC és online játékok, amiket gond nélkül adhatok egy kamasz kezébe. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha gyermekszemészt keres, ne Budára menjen

Edicsek 2016. április 23., szombat 14:36

A felére esett vissza a gyermekszemészeti kapacitás a Budai Gyermekkórházban és a Szent János Kórház Diós árok telephelyének szemészetén - írja az Inforádió. Nagy Péter a Szent János és Észak-Budai Egyesített Kórház orvosigazgatója a magánrendelőket okolja a kialakult helyzet miatt. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő: virág helyett jótékonyságot kérnek a ballagó gimisek

Edicsek 2016. április 22., péntek 18:44

Virágok és ballagási ajándékok helyett jótékonykodást kér ballagásra a Városmajori Gimnázium 28, illetve a Gödöllői Református Gimnázium 49 végzős diákja. Felhívásukban azt kérik, hogy a virág és ajándékok árát, de legalább egy részét adják inkább a rokonok a KézenFogva Alapítványnak, hogy fogyatékkal élőkhöz jusson el  a pénz. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pikler módszer, a gyerekemen tesztelve: működik!

anyatest 2016. április 22., péntek 10:33

Nemrégiben jelent meg itt a Díványon egy cikk a Pikler Emmi által kidolgozott gyerekgondozási elvekről, amiben több félreértést is tisztáznak. A mi családi bébiszitterünk végzettsége szerint Pikler- csecsemőgondozó, úgyhogy a cikk kapcsán felcsillant a szemem: végre elmesélhetem, milyen klassz is ez a módszer a gyakorlatban.

Távolról sincs vége, olvasson még »
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 ... 293

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés