10 képességet is fejleszt és a legtöbb gyerekszobában ott van, mi az?

GettyImages-939026642
Kálmán Szonja

Mind örülünk, ha olyan játékot sikerül vennünk gyermekünknek, mellyel nemcsak játszani szeret, de fejleszti is: szuper hír, hogy a legó nagyon is ilyen.

Hogy építeni nemcsak élvezetes, hanem hasznos, ezáltal jó is, azt talán minden szülő tudja már. Azon viszont talán még te sem gondolkoztál el, milyen sok készséget és képességet is fejleszt az, ha egy gyermeknek egy doboz legót adsz a kezébe: mutatjuk, mi mindenben szolgál javára az, ha az apró kockákat rakosgatja egymásra!

Finommotoros fejlesztés: a finommotorika testünk legapróbb részeinek koordinált használatát takarja. A szem és a száj mellett az ujjak mozgatásának akaratlagos és koordinált módjáról szól ez a képesség, az ujjak fejlesztése pedig különösen fontos az ovis korosztályban, hiszen az iskolában rájuk váró írástanulásban hatalmas segítséget jelent majd számukra az, ha hat-hét éves korukra sokat fognak a kezükben apró dolgokat, melyeket irányítaniuk kell – úgy, mint majd a ceruzát, és később a tollat.

A legókockákkal való építés, sőt, már a legkisebb kockák felcsippentése is azt a fajta finommotoros manipulációt adja meg a gyermeknek, amely annyira fontos az ujjak izmainak megerősítéséhez.

Ne csak színes ceruzát és papírt adj tehát a gyerekeke kezébe, ha szeretnéd felkészíteni őket az írástanulásra, hanem építőkockákat is!

Legózás közben a szerepjáték millió lehetősége villan fel a gyermek előtt
Legózás közben a szerepjáték millió lehetősége villan fel a gyermek előttMichael Loccisano / Getty Images Hungary

Kooperatív játék: ha több gyermek legózik együtt, a nagy építés általában még nagyobb játékba torkollik. Az autók, állatok, figurák mozgásba lendülnek, belakják a felhúzott várat, hegyet vagy házat. Ettől tökéletes kettő az egyben játék a legó: az építőkockából készített művek később szerepjátékozás kellékeivé válnak. Ez a játék a történetmesélést is megtanítja a kicsiknek, miközben fantáziájuk szabadon szárnyalhat egy olyan világban, melyet maguknak teremtettek.

A sikert is megízlelhetik azok a gyerekek, akik gyakran legóznak. Akár instrukciók alapján építenek, akár saját fantáziájuk szüleménye az, amit a kezükben tartanak, az építőjáték sikerélményekkel gazdagítja őket, melyeken alapulva önbizalmuk is növekszik.

Kitartás: előfordulhat, hogy ami a gyermek fejében összeállt, az építés közben valamiért mégsem akar működni, vagy épp egy rossz mozdulat miatt széttörik a mű, netán túl magasra nő a torony, majd saját súlya alatt összeomlik.

Eleinte ezeknek az eseteknek szinte biztosan nagy sírás lesz a vége, de ahogyan egyre többet játszik gyermeked a kockákkal, úgy nemcsak egyre ügyesebb lesz, hanem rájön arra is, hogy egy idő után biztosan létre tudja hozni azt, amit szeretett volna,

csak tanulnia kell a korábbi tapasztalatokból. A játék közben elsajátított kitartásnak későbbi életében is nagy hasznát veheti majd!

A megértés és a rejtélyek megfejtése is a legózás fontos része. Ha szettet vásárolsz gyermekednek, azzal egy – vagy akár több – összeszerelési útmutató is jár, melynek segítségével lépésről lépésre haladva összeáll az a kreáció, melyet a dobozon látsz. Az, hogy van instrukció, ugyanakkor még nem jelenti, hogy a kalózhajót vagy várat összerakni egyszerű. Kell persze kitartás is hozzá, de kell az is, hogy elsajátítsuk a füzetek logikáját, ami egy ovis-kisiskolás korú gyermeknek kihívást is jelent. Értelmeznie kell a térbeli ábrát, majd megkeresnie a megfelelő elemet, és azt a megfelelő módon kell odaillesztenie a többihez, miközben a káoszból valami formálódni kezd.

Tudomány a gyakorlatban: végül is erről szól a legó. Mindenki megpróbál olyan magas tornyot építeni az elemekből, amilyet csak tud, de van egy pont, ami után az biztosan le fog dőlni. Ha viszont szélesebb alappal kezdi, magasabbra építheti azt – így tudományos alapismereteket sajátíthat el tapasztalati úton, melyeknek aztán természetesen a mindennapi életben is nagy hasznát veheti!

Számtalan módon fejleszt ez az építőjáték
Számtalan módon fejleszt ez az építőjátékBSR Agency / Getty Images Hungary

Technológia: a kockák azt is megtanítják a gyerekeknek, hogyan hozzanak létre meglevő dolgokból valami újat, arról nem is beszélve, amikor a komolyabb, esetleg motort is tartalmazó szettek segítségével még komplexebb ismeretek birtokába kerülhetnek!

Mérnöki alapismeretek: ha hidat építünk, de nem gondolunk bele abba, hogy az alátámasztás nélkül saját súlya alatt fog összerogyni, van még mit tanulnunk e téren.

Néhány elrontott híd után azonban a gyermek már automatikusan alátámasztás után fog nyúlni, mert megtanulta, hogy ez a rendszer csak ilyen módon működhet.

Ezek az ismeretek a mindennapokban is hasznosak maradnak!

Kreativitás: ahogyan a gyermekrajzok mindegyike, úgy egy legókockából épített épület vagy más alakzat is műalkotás, amely segít a gyermek kreativitásának kifejeződésében, akár terápiás haszonnal is bírhat, valamint segíthet megértenünk azt, éppen mi foglalkoztatja gyermekünket. Ha vele építünk, mindezt együtt élhetjük meg, közösen töltött minőségi idő formájában!

Matematikai alapismeretek: minták, szimmetria, az egyes elemek számának végessége, a felhasználható elemek száma – építés közben teljesen észrevétlenül matematikai alapvetésekkel találja magát szemben gyermekünk, anélkül, hogy tudná, éppen ezeket az alapismereteket sajátítja el. Hát még ha testvérével vagy barátjával kell éppen elosztani a kockákat…

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra