Valóban ezer forint lesz az olaj, és ha igen, mit használhatsz helyette?

Szabó Eszter

Az olajhiánytól való félelem úgy tűnik, globális, és mivel egyre többször hallani egy jövőbeni élelmiszerválság szinte biztos kibontakozásáról, utánajártunk annak is, vajon mit érdemes használnod a legnépszerűbb zsiradék helyett.

Miért van hiány a napraforgóolajból, és mit használhatok helyette? – teszi fel a kérdést a New Scientist szerzője, aki azt írja: több országban az ukrajnai háború a napraforgóolaj-export visszaeséséhez vezetett, miközben a növényi olajok árai már korábban is történelmi csúcson voltak.

Ukrajna a világ legnagyobb napraforgóolaj-termelője, a termék egyik legnagyobb felvásárlója pedig az Európai Unió. Szakértők szerint amint lejár a kormányzati árstop, a magyar üzletekben is jelentkezik majd a háború hatása, és akár 1000 forint is lehet majd egy liter olaj. 

Egyes németországi éttermek állítólag még a sült burgonya árusítását is leállították, mert az étolajhoz olyan nehéz hozzájutni. Íme minden, amit a téma kapcsán tudnod kell.

Miért fogynak ki néhány országban a napraforgóolaj-készletek?

„A napraforgóolaj-export mintegy 80 százaléka Ukrajnából és Oroszországból származik. Az ukrajnai export 95 százalékkal esett vissza Oroszország támadása miatt” – mondta Ievgen Oszipov, a Kernel kereskedelmi vállalat képviselője néhány hete a Bloomberg TV-nek. Oroszország továbbra is exportálja az olajat, de bejelentette, hogy április 15-től kvótát vezet be.

Használhatunk helyette más növényi olajokat?

Sok élelmiszergyártó már ezt teszi. Ám a növényi olajok világpiaci ára már a háború előtt is történelmi csúcson volt, és az egyéb olajok – a legelterjedtebb a repce, a szójabab és a pálma – iránti megnövekedett kereslet még tovább emeli az árakat.

„A pálmaolaj lesz valószínűleg a fő helyettesítő világszerte, mivel ez a legolcsóbb”

– emelte ki a témában Thomas Alcock, a Müncheni Műszaki Egyetem munkatársa.

Miért ilyen magasak az árak?

A magas árakat az idézte elő, hogy a növényi olajok iránt világszerte megnövekedett a kereslet, hiszen bioüzemanyagként egyre nagyobb mértékben használják fel. Mindezt az árnövekedést fokozzák a járványhoz és a szélsőséges időjáráshoz kapcsolódó ellátási problémák is. Például Kanadában a tavalyi rendkívüli hőség megcsapta a repcetermést, így sajnos az sem kapható fillérekért.

Lehet valamit tenni a hiány enyhítésére?

Igen. Világszerte a növényi olajok körülbelül 15 százalékából készítenek bioüzemanyagot az állami támogatások és megbízások miatt. Az Európai Unió évente körülbelül 3,5 millió tonna pálmaolajat alakít át biodízellé, ami majdnem megegyezik az Ukrajna és Oroszország által exportált napraforgóolaj mennyiségével. A biodízel-támogatások felfüggesztése vagy megszüntetése növelheti az élelmiszer-felhasználásra fordítható mennyiséget.

Meddig maradnak magasak az árak?

Senki sem tud biztosat mondani ebben a kérdésben, mivel ez több tényezőtől függ, attól kezdve, hogy Ukrajnában mi történik, egészen más országok lépéseiig. Oszipov becslése szerint Ukrajna idén legalább 40 százalékkal kevesebb napraforgóolajat termel majd, és később derül ki, mennyit lehet exportálni.

Vannak jó olajok a napraforgó helyett
Vannak jó olajok a napraforgó helyettYulia Reznikov / Getty Images Hungary

És a többi alternatíva vajon egészséges?

A szakemberek úgy gondolják, hogy az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírok jobbak számunkra, mint a telített zsírok. A többi népszerű, világszerte előállított növényi olaj közül a repceolaj kevesebb telített zsírt tartalmaz, mint a napraforgóolaj. A szójaolaj valamivel többet, a pálmaolaj pedig lényegesen magasabb arányban tartalmazza a számunkra káros hozzávalót.

A napraforgóolaj a legjobb a sütéshez, de van-e valami, ami megközelíti?

Míg a napraforgóolaj magasabb hőmérsékletre hevíthető, mielőtt elkezd füstölni, más olajfélék gyakran olyan vegyületekké bomlanak, mint például az aldehidek. Ezek általában kellemetlen ízűek és szagúak, ráadásul károsak az egészségre is.

Míg az ízek eltérőek, az egyszeresen telített zsírok hőstabilabbak. A repce- és az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírokat, például olajsavat. Egyes élelmiszeripari cégek már magas olajsavtartalmú olajokat használnak a sütéshez, mert ezt a fajta olajat nem kell olyan gyakran cserélni.

Mi a helyzet az allergiásokkal?

A repce pollenje vált ki allergiás reakciót egyeseknél, de a finomított repceolaj nem tartalmazhat pollent. Az Egyesült Királyság Élelmiszer-szabványügyi Ügynöksége szerint a súlyos allergiás reakciók kockázata elhanyagolható.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra