Örökbe fogadó sztárok: ma többen vannak, vagy régebben inkább titkolták?

GettyImages-470344928
Molnár-Zolnay Fruzsina

Az örökbefogadásra vonatkozó feltételek Magyarországon 2021-ben egyszerűsödtek, a folyamat azonban a világ egyik pontján sem egyszerű, sem adminisztratív jellegét, sem érzelmi és lelki oldalát tekintve. Mégis, a hírességek közül is egészségügyi, párkapcsolati vagy emberbaráti okokból sokan döntenek az örökbefogadás mellett, ami egy olyan sajátos „divathullámot” indított el, amivel kivételesen mindenki jól jár.

Nem most kezdődött az adoptálás „felkarolása” az ismert emberek körében. Elég az 1945-ben született színésznőre, Mia Farrow-ra gondolni. Az ex-Woody Allenné összesen tíznél is több saját és örökbe fogadott gyermek nevelésére vállalkozott. Közöttük voltak sérültek és betegek is, így tragikus módon, nem is mind érte meg a felnőttkort. A színésznőnek hat vér szerinti unokája van, és kilencszeresen nagymama fogadott gyermekeinek köszönhetően.

Noha nem új keletű a jelenség, az elmúlt évtizedekben mégis „divathullámként” söpört végig Hollywoodon is az adoptálási láz. Vagy csak korábban diszkrétebben kezelték ezt a helyzetet az emberek, napjainkban pedig szívesebben verik ezt nagy dobra. Ha így van, reméljük, ezzel a példamutatás a cél.

Örökbe fogadó sztárházaspárok:

 • Talán Nicole Kidman és Tom Cruise 11 évig tartó házassága kezdte ezt a sort, amikor 1992-ben örökbe fogadták Isabella lányukat, majd 1995-ben Connor nevű fiukat.
 • Angelina Jolie és Brad Pitt történetét sem kell bemutatni. 2002-ben a kambodzsai Maddox Chivian került a színésznőhöz, 2005-ben már a színésszel együtt az etióp Zahara Marley-t és 2007-ben a vietnámi Pax Thient fogadták családjuk részévé. 
  Talán napjaink egyik legismertebb, többszörös örökbe fogadó anyukája
  Talán napjaink egyik legismertebb, többszörös örökbe fogadó anyukájaKarwai Tang / Getty Images Hungary
 • Katherine Heigl és Josh Kelley 2009-ben Dél-Koreából Nancy Leigh Mi-Eun Kelley nevű lányukat adoptálták, 3 évvel később, 2012-ben Adalaide Marie Hope nevű lánygyermeküket, az Egyesült Államokból. Azóta családjuk vér szerinti kistestvérrel is bővült 2017-ben Joshua nevű kisfiuk személyében. Katherine-ék története elég sokakkal megesik: többévnyi próbálkozás alatt sem sikerült az annyira vágyott terhesség, majd 2 örökbe fogadott boldogság meghozta a kellő nyugalmat ahhoz, hogy vér szerinti gyermekük is születhessék.
 • Talán nem ő jut eszünkbe elsőre az anyaság szó hallatán, mégis tiszteletre méltó, hogy hat gyermek édesanyjának vallhatja magát. Madonna két gyermeknek adott életet, Lourdes és Rocco mellé azonban még négy csemetét adoptált is: 2006-ban David Banda Mwalét, 2009-ben Chihundo Mercy Jamest, végül pedig 2017-ben a Stelá és Estere névre hallgató ikerpárt. 
  Épp Londonba érkezik a család egy 2011-es útjuk során
  Épp Londonba érkezik a család egy 2011-es útjuk soránBauer-Griffin / Getty Images Hungary
 • Sandra Bullock és férje 2010-ben Louis, 2012-ben Laila nevű gyermekükkel tették teljessé életüket.
 • Mariska Hargitay két év alatt két gyermeket fogadott örökbe férjével. Szintén alátámasztja azok feltételezését, hogy a folyamat nem egyszerű, de azok táborát is erősíti, akik elkötelezettek és boldogok a döntésükkel.
 • Ty Burrell feleségével együtt 2010 és 2012-ben tették teljessé életüket egy testvérpár két részletben történő adoptálásával. Gyermekeik mellé később vér szerinti csemetéi is születtek a párnak, így a színész, aki egykor abban sem volt biztos, hogy akar-e édesapa lenni, most 4 gyermekes büszke apuka.
 • A hazai hírességek közül talán az egyik legismertebb a világhírű opera-énekesnő, Miklósa Erika kislánya, aki a fényes karrier mellett valóban teljessé tette az operaénekes boldogságát.

Egyedülálló anyukák:

 • Charlize Theron 2012-ben lett az afrikai származású Jackson nevű kisfia anyukája, 2015-ben pedig a szintén afrikai Augusté.
 • Denise Richards két lánygyermeket szült egykori férjének Charlie Sheennek, de már nem alkottak egy párt, amikor a színésznő még úgy érezte, újra szeretné átélni az anyaság adta felülmúlhatatlan örömöket. Mivel időben nem érkezett megfelelő partner a gördülékenyebb úton történő megvalósításhoz, az örökbefogadás mellett döntött, és harmadszor is lányos anyukává vált.
 • Diane Keaton nemcsak egyedülálló mamisága miatt rí ki a sorból, hanem azért is, mert a színésznő olyan életkorban vált adoptálás útján anyává, amikor már talán kevesen mernének erre vállalkozni. Keaton 50 éves volt első gyermeke örökbefogadásakor, majd újabb öt év elteltével kislánya mellé egy fiút is gyermekévé fogadott, s úgy érzi, egyedülálló anyukaként is teljes és boldog így az életük. 
  Nem túl fiatalon kapta el a hév, de még időben!
  Nem túl fiatalon kapta el a hév, de még időben!Axelle/Bauer-Griffin / Getty Images Hungary
 • Sharon Stone-ról is villanhat be más kép is, mint az ősanya szerep, pedig úgy tűnik, a színésznő ebben a helyzetben is jól vizsgázik. Stone nem a karrierhajhászás miatt felejtett el fiatalon édesanyává válni, a természet volt az, amely úgy döntött, máshogy ismerheti meg a színésznővel az anyaság örömeit. Többszöri vetélés és sikertelen próbálkozás után 1998-ban kötött második házassága is hamar tönkrement, így három adoptált fiúgyermekének szingli mamija az egykori díva. 2000-ben Roan Joseph Bronsteint még férjével, majd már egyedülállóként 2005-ben Laird Vonne-t, 2006-ban pedig Quinn Kellyt fogadta fiává. 
  Három fiúgyermekét neveli a sztár
  Három fiúgyermekét neveli a sztárFranziska Krug / Getty Images Hungary
 • Michelle Pfeiffer is éppen egy válásból ocsúdva, 35 évesen jött rá, hogy anya szeretne lenni. A sikeres örökbefogadás után azonban röviddel rátalált az újabb szerelem, David E. Kelley személyében. A kapcsolatból házasság és vér szerinti gyermek is született, így most a családanya két gyermekkel büszkélkedhet.
 • Kirstie Alley is a természet akaratából jutott arra döntésre, hogy adoptálás útján válik anyukává, s válása óta szingli mamiként neveli gyermekét.
 • Kirstin Davis is egyedülálló anyukája örökbe fogadott gyermekének.
 • Mary Louise Parker, Calista Flockhart, azaz az ex-Harrison Fordné, Emma Thompson és Jamie Lee Curtis is ismerik az örökbefogadás nehézségeit és szépségeit, valamint gyermekükön keresztül az anya és gyermeke közti különleges kapocs élményét.

Sorolni is nehéz az ismert asszonyokat, akik örökbe fogadó édesanyaként váltották valóra az anyaság megélésének álmát. Hogy a távoli vidékről történő örökbefogadás hátterében a harmadik világ helyzetére való figyelemfelkeltés nemes szándéka, egyszerű egzotikus trendkövetés vagy az adoptálás tényének egyértelműsítése áll, nem tudhatjuk pontosan. Eltérnek a motivációk is, hiszen sokan vér szerinti gyermek mellé vállalnak újakat, de abban egyetértenek, a mögöttük álló út nem volt sem buktatóktól mentes, sem túl rövid, de mindenért kárpótol.

A magyarországi szabályok 2021-ben változtak. Először a területileg illetékes gyermekvédelmi szakszolgálatnál kell jelentkezni és benyújtani a kérelmet. Ezt egy alkalmassági vizsgálat fogja követni, majd pedig tanácsadás. Az örökbefogadási tanfolyam pedig ingyenes és ajánlott. A folyamat további lépéseiről érdemes konkrétan tájékozódni, hiszen ez egy nagyon komplex, nagy felelősséggel járó, komoly döntés, amelyhez sok kérdést kell előzetesen mérlegelni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra