Ki hogyan emlékszik Czeizel Endrére, a híres genetikusra?

Czeizel Endre ma lenne 87 éves

A híres orvos-genetikus, dr. Czeizel Endre professzor április 3-án lenne 87 éves. Számtalan népszerű, tudományos-ismeretterjesztő tévéműsor szerkesztője és műsorvezetője, genetikai könyvek szerzője, genetikával foglalkozó interjúk rendszeres alanya volt sok évtizeden keresztül. Élete vége felé, sőt még halála után is, nevével inkább már csak a bulvárlapok hasábjain találkozhattunk.

Nem sokan tudnak dr. Czeizel Endre életútjához hasonló életrajzot felmutatni. Ez a végsőkig aktív, megingathatatlan munkafegyelemmel rendelkező ember talán mindent elért életében, amit szeretett volna. Életrajzából kiolvasható, hogy nagyon tudatos és célratörő volt már fiatalemberként is, ezért is nehéz elhinni, hogy saját bevallása szerint oly sok minden jóba és rosszba csak belesodródott.

Orvosi pálya, eredmények  

Czeizel Endre futballistának, történésznek, majd szülészorvosnak készült. Nem gondolnánk, hogy ezen pályák között létezik átjárás, de mindenesetre jó kezdése egy fordulatos életútnak. Sportkarrierjét májgyulladása akadályozta meg, azt pedig, hogy nem lett az ország leghíresebb szülészorvosa, részben ötvenhatos állásfoglalása. 

Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus 1988-ban
Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus 1988-banFortepan / Urbán Tamás

Egyetemi oktatóként és kutatóorvosként érte a hír a hetvenes években, hogy a genetika szabad utat kapott a magyar orvostudományban. Hosszú ideig az Országos Közegészségügyi Intézet és a János Kórház II. szülészeti osztályán tevékenykedett, előbbiben a közegészségügyi genetika fogalmát bevezetve kutatott, utóbbiban kezdetben szülészorvosi gyakorlatot, később megelőzést célzó tanácsadást folytatott. 

Sikeresen működtette az Egészségügyi Világszervezet Együttműködési Központ Családtervezési és Genetikai Tanácsadóját. A Nemzeti Egészségvédelmi Intézet főigazgatójaként előkészítette a Felkészülés a családi életre című fakultatív tantárgy iskolai alkalmazását. Az ELTE professzoraként egyetemisták, PhD-hallgatók szakmai felkészülését irányította. 

Eredményeit képtelenség röviden összefoglalni, így csak kiragadtunk pár fontosnak vélt momentumot. Czeizel doktor még életében megvallotta, melyekre a legbüszkébb. Ezek közé tartozik az Optimális Családtervezési Modell, ami a nevét viselő intézet sajtóközleménye szerint modernizált formában újraindul. 

Ezzel kapcsolatos fő műve a folsavat és további három B-vitamint tartalmazó magzatvédő vitamin alkalmazása a veleszületett fejlődési rendellenességek megelőzése érdekében. Ő és Dudás István kezdett el a világon először, 1992-ben foglalkozni a fogantatás ideje körül megvalósuló folsavpótlás gondolatával. A Czeizel-féle Optimális Családtervezési Modell kutatása edukatív szerepe mellett leginkább egy vitaminkészítmény sikeres tesztjéről szólt, és ez a siker kihatott a tudományos élet egészére. Kutatási eredményéért Amerikában a rangos Kennedy-díjjal jutalmazták.

A népesség folsavpótlásának problémája 

A foláthiány és a születési rendellenességek (egész pontosan a velőcsőzáródás) kapcsolatát az orvostudomány már 1964 óta ismerte. Azonban a hiány csak később vált széles körű tünetté, az európaiak által fogyasztott átlagos folsavmennyiség a 90-es évek elején 250 μg volt, tehát nem érte el a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzését célzó 400 μg-os szintet. Annak érdekében, hogy a lakosság szabályozott keretek között, egyenlő mértékben részesülhessen a vitaminból, szükségessé vált a kukorica- és búzaliszt folsavval történő dúsítása. Az intézkedést először az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában vezették be 1998-ban, amihez a későbbiekben több mint 60 ország csatlakozott. Kezdetben Magyarország is, de a kezdeményezés hivatalos támogatást sosem kapott, pedig Czeizel doktor teljes mellszélességgel képviselte az ügyet, sokat harcolt, hogy mindenki hozzájusson a B9-vitaminhoz.

Forrás: Orvosi Hetilap, 160 (28).

A népszerűség áldása és átka

Saját elmondása szerint a hírtudósítók körében terjedt el a neve, ő volt ugyanis az az orvos, akinek nyilatkozatait szélesebb körben is érthetőnek gondolták, sőt karizmatikus személyisége révén még szórakoztató is volt hallgatni. Ennek köszönhetően került a tévéképernyőre, ahol ismeretterjesztő sorozatait csak az nem látta, aki nem élt akkoriban. Az egész ország megismerkedett nevével, összesen 74 tévéadását láthattuk: Az öröklődés titkai, a Születésünk titkai, a Jövőnk titkai, Az élet él és élni akar és a Génjeink titkai című népszerű műsorokban, csak hogy párat említsünk. 

Ez a népszerűség sok lehetőséget nyitott meg előtte, ugyanakkor az orvosi szakma és a politikai háttér finoman fogalmazva kényesen ügyelt a professzor érvényesülési ambícióinak kereteire. Míg végül egy ügy az egész addigi életművet beárnyékolta.

Emberkereskedő vagy sem

A Czeizel által jegyzett „Nyílt örökbefogadást népszerűsítő orvosi program” ellen vizsgálat indult 1996-ban. A kihallgatásokkal és bírósági tárgyalásokkal zsúfolt első három év végén az elsőfokú bíróság bűnösnek találta az akkor 64 éves genetikust: emberkereskedelem bűntettében mint bűnsegédet ítélték el. A bíróság egy év és hat hónap börtönbüntetésre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

Ezután újabb négy év harc és nyilvános megpróbáltatás következett, mire Czeizel ügye a Fővárosi Ítélőtáblán nyert végső verdiktet. A Tábla jogerős ítélete felmentette a bűnsegédi vád alól. Elvetette az emberkereskedelem vádját, vagyis nem az ő segítségével ajánlottak ki magyar csecsemőket az Egyesült Államokba anyagi gyarapodás reményében. 2003-ban végül 200 000 Ft büntetésre ítélték.

Alaposan dokumentált szakmai és magánélet

Szerteágazó szakírói munkásságának köszönhetően több mint 300 angol nyelvű tudományos közlemény, 28 magyar ismeretterjesztő és 17 tudományos szakkönyv került ki kezei alól. Számtalan újságcikk foglalkozott életeseményeivel, legyen az magánéleti vonatkozású vagy szakmai. Ő maga még a halálos betegséggel való ádáz harc mellett is életrajzi jellegű, lezáró interjúkönyvét lektorálta.

Nagyon sokat fáradozott hírnevének formálásával, de karizmája, formabontó újításai és életvezetése mégis egyszerre tették őt az emberek szemében ünnepelt nagysággá, és hataloméhes vagy éppen tudásában megingathatatlan, öntelt alakká. Orvostársai tévébohócnak nevezték, a sajtó rásütötte a gyermekkereskedő nevet, de szélesebb körben mégis inkább, Semmelweis elnevezésére utalva, a magzatok megmentőjeként emlékszünk rá.

Az orvostudomány és több tízezer gyermek édesanyja egészen biztosan név szerint hálás dr. Czeizel Endrének.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra