A műanyag ott van a véredben, tényleg le akarod tépni a következő zacskót?

GettyImages-1210760877
Olvasási idő kb. 4 perc

Rád nézve is közvetlen veszélyt jelent a műanyag – konkrét példákat hoztunk, hogy lásd, meddig jut testedben a lebomló nejlonzacskó!

Az egyik hipermarketlánc radikális lépés mellett kötelezte el magát: húsvét óta hiába keresed üzleteiben az egyszer használatos nejlonzacskót, amikor a zöldség vagy a péksütik közt válogatsz. Apró kellemetlenségként is megélheted környezetvédelmi döntésüket, de a valóság az, hogy a műanyagoknak egyre kevésbé kellene, hogy helye legyen mindennapjainkban, a közelmúlt kutatási eredményei ugyanis bebizonyították, hogy lassan beépülnek testünkben a mikroműanyagok. A folyamat egészségügyi hatásairól jelenleg elképzeléseink lehetnek csak, az adatok azonban mindenképp aggasztók.

Műanyag a véredben

Nem biztos, hogy hallottál róla, de a tavasz két szomorú egészségügyi szenzációja is a műanyagokhoz kötődik. Először az derült ki, hogy az emberi vérben is ott keringenek már a mikroműanyagok, majd arra is fény derült, hogy emberek tüdejének mélyéig jutnak ezek a részecskék.

A műanyagok jelentette veszély mindenhol jelen van
A műanyagok jelentette veszély mindenhol jelen vanYunaidi Joepoet / Getty Images Hungary

Az első kutatásban az abba bevont emberek 80 százalékának vérében volt mikroplasztik: az érintettek kétharmadának vérében PET-palackokból származó maradványokra bukkantak, harmadában pedig csomagolásra használt polisztirén maradványait tudták kimutatni. A polietilén, melyből zacskókat készítenek, az érintett vérminták negyedében volt megtalálható.

A holland kutatásban alkalmazott módszer már a 0,0007 milliméternél kisebb részecskék kimutatására is képes, a tudományos világ szerint pedig meglehetősen aggasztó, mivel azt tudjuk, hogy 

laboratóriumi körülmények közt a műanyag sejtkárosodást képes előidézni, a belélegzett, légszennyező apró részecskék pedig évente emberek millióinak korai halálához vezetnek.

A tudósok szerint különösen a csecsemők és kisgyermekek szempontjából aggasztó a felfedezett jelenség, mivel az ő szervezetükben nagyobb kárt tehetnek a műanyagok – és ők igen sok műanyaggal találkozhatnak is cumisüvegtől kezdve a játékokig.

És a tüdőd mélyén is

Egy brit kutatás nemrégiben aztán azt is feltárta, hogy nemcsak vérünkben vannak ott a legapróbb műanyagszemcsék, hanem még tüdőnkben is: 13 műtéten áteső beteg tüdejéből vettek mintát, és tizenegynél ki tudták mutatni azt, hogy leggyakrabban polipropilén és PET rakódott le a szövetben.

A kutatók úgy nyilatkoztak, nem számítottak sem arra, hogy ilyen nagy mennyiségben bukkannak majd műanyagra tüdőben, sem pedig arra, hogy a mikroműanyagok ennyire mélyre képesek bejutni. A kutatásban 0,003 milliméteres részecskéket találtak és elemeztek.

Korábban boncolások során elvégzett szövetvizsgálatokban sikerült már kimutatni mikroműanyagok jelenlétét az emberi tüdőben, ez alkalommal azonban élő szövetben találták meg a részecskéket, melyeket nemcsak vízzel és élelemmel fogyasztunk el nap mint nap, de levegővétel során is szervezetünkbe kerülnek.

Ne mikrózz műanyagban, hogy ne fogyassz annyi mikroműanyagot
Ne mikrózz műanyagban, hogy ne fogyassz annyi mikroműanyagotBrett Stevens / Getty Images Hungary

A veszély biztos, de még nem egyértelmű

Bécsi kutatók számszerűsítették is, hogy jelenleg mekkora mennyiségben fogyasztunk műanyagot: heti egy hitelkártya súlyával egyezik meg azoknak a mikroműanyag-részecskéknek a súlya, amelyek szervezetünkbe kerülnek. A kutatók még az anyaméhben növekvő magzatokra gyakorolt káros hatást is azonosítottak.

Becslések szerint 8,3 milliárd tonna műanyagot állított elő az ember az ötvenes évek óta, melynek több mint háromnegyede a természetben vagy szeméttelepeken kötött ki.

 A mikro- és nanoméretre bomló műanyagokat étellel és itallal is fogyasztjuk, sőt, felmérések szerint kozmetikumok is tartalmazzák ezeket. A kutatók még vizsgálják, milyen következményei lehetnek a rendszere műanyagbevitelnek: jelenleg arra gyanakszanak, hogy elhízáshoz, diabéteszhez és krónikus májbetegséghez is vezethet felhalmozódásuk a szervezetben.

A legtöbbet azzal teheted a műanyagfogyasztás mérséklése érdekében, ha nem műanyag edényben melegíted az ételedet és csapvizet, nem palackozott innivalót iszol, valamint nem használsz műanyag zacskót és csomagolásokat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek