6 kevésbé ismert anyag, melyek nélkül nem teljes a multivitaminod

Berényi Bianka
GettyImages-1290451277

Milyen multivitamint szedsz? Csak a fő vitaminok találhatóak meg az összetevői közt, vagy számodra ismeretlen szavak is helyet kaptak a címkén? Ha utóbbi igaz, akkor lehet, hogy most egy kicsit többet megtudhatsz azokról a pluszanyagokról.

A tökéletes multivitamin megtalálása elsőre könnyűnek tűnik, de ha jobban megnézzük, nem az. Manapság már tényleg rengeteg vitamin és étrend-kiegészítő áll rendelkezésre, de pont ettől nehéz az ügy. A bőség zavara jelenség itt nagyon is érvényesül, ráadásul személyfüggő is, hogy kinek milyen típusú multivitamin válik be. Arról viszont ritkábban hallani, hogy az alapvitaminok mellett melyek azok a kevésbé ismert anyagok, melyeknek szintén nagyon fontos lenne a multivitaminodban helyet kapniuk.

A multivitaminok következetes használata csökkentheti a táplálkozási hiányosságokat, és tartósan javítja az egészségi állapotunkat, állóképességünket, különösen a hideg hónapokban. Ám a szokásos A,B, C, D vitaminok mellett mely adalékoknak nem árt még a vitaminodban lennie? Ezt jártuk most körbe.

Megérdemled a prémiumminőségű összetevőket, a hatékony adagolást, a letisztult, egyértelmű címkézést, és természetesen az alapvető vitaminok és ásványi anyagok teljes skáláját, valamint néhány, talán kevésbé ismert bioaktív anyagot is, amelyek a következő szintre emelhetik a multidat.

Nem mindegy, hogy milyen adalékanyagok vannak a multivitaminodban
Nem mindegy, hogy milyen adalékanyagok vannak a multivitaminodbanmussi87 / Getty Images Hungary

Melyek ezek?

Ashley Jordan Ferira, a Mindbodygreen egészségügyi szakértője szerint a következők ezek:

1. Kelátumok és tengeri ásványi anyagok

Ha a multiban lévő ásványi anyagok kelátozottak, az azt jelenti, hogy molekulárisan kapcsolódnak egy kelátképző anyaghoz (általában egy aminosavhoz, amelyet a szervezet könnyebben fel tud szívni). Ahogy Ferira elmagyarázza: „A kelátortechnológia alapvetően egy szervetlen vegyületet tesz szervesebbé, és így a bélrendszerben felszívódóvá. A kelátolt ásványi anyagokat az egyik legjobb ásványi anyagnak tartják.”

Ez a kiváló biológiai hozzáférhetőségű kialakítás megkönnyíti az emésztést és előkészíti a felszívódást, ami azt jelenti, hogy a multivitamint nyugodtan beveheted éhgyomorra is, anélkül, hogy fájna utána.

A kelátolt ásványi anyagokhoz hasonlóan a tengerből származó ásványi anyagok is az alapvető ásványi anyagok innovatív, kíméletesebb és biológiailag hasznosuló formáját jelentik.

Annak érdekében, hogy emésztőrendszered könnyebben kezelje a hirtelen beáramló ásványi anyagokat, győződj meg előtte róla, hogy étrend-kiegészítőd az ásványi anyagok prémium formáit tartalmazza (pl. kelátolt vagy tengerből származó).

2. D3

Ha az egészség és a wellness iránt érdeklődsz, akkor már tudod, hogy a D-vitamin mennyire fontos az egész test működése szempontjából, köszönhetően az immunrendszer, a pajzsmirigy, a csontok, a vázizomzat és a bélrendszer egészségében betöltött alapvető szerepének. De amikor erről a létfontosságú vitaminról van szó, általánosságban a sima D-vitamin ugrik be, pedig ennek is vannak alfajai, többek közt a D3-vitamin.

A D3-vitamin jobb biológiai hatékonysággal, bioaktivitással és stabilitással rendelkezik, mint a D2. Ferira megosztja velünk: „A gyakorlatban a D3 és D2 összehasonlítása butaság, mert a D3 annyival erősebb hatóanyag. Számos klinikai vizsgálat szisztematikus áttekintése és metaanalízise áll rendelkezésünkre, amelyek bizonyítják, hogy a D3-vitamin kiválóan alkalmas a D-vitamin-státusz emelésére és fenntartására.”

És mivel sokan közülünk a növényi alapúbb táplálkozás vagy akár a vegán életmód felé fordulnak, a tápanyag-innovációk szerencsére fokozták a növényi eredetű D3-vitamin előállítását. Az algák pl. kiváló, fenntartható D3-vitamin-forrást biztosítanak, ami nemcsak multivitaminként funkcionál tökéletesen, de a vegán étrend betartásához is ideális lehet egy D3-as kúra.

3. Karotinoidok

A karotinoidok a fitonutriensek egy speciális típusa, amely erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek a fitokemikáliák felelősek az egyes növények által termelt vörös, sárga és narancssárga pigmentekért is.

A karotinoidokat azzal a képességükkel hirdetik, hogy az oxidatív stressz ellen az egész szervezetünkben sejtszinten küzdenek, és különösen hatásosak a szemünk védelmezésében, valamint a látásélességünket is javítják.

4. K2-vitamin

A K2-vitamin nem tévesztendő össze a K1-vitaminnal. A K2-vitamin ennek a zsírban oldódó mikrotápanyagnak egy különálló formája, és egy gyakran figyelmen kívül hagyott vitamin, amely nélkülözhetetlen a szív és a csontok egészségéhez is.

A K2-vitamin állati forrásokban, valamint a vegán eredetű fermentált élelmiszerekben, mint a savanyú káposzta és a kimchi, található meg, és alapvető feladata a kalcium átirányítása a lágyszövetekből (például az erekből) a csontokba, ahol szükség van rá. Így ezen vitamin pótlása egyszerre segíthet az izom- és csontrendszer, valamint a szív- és érrendszer egészségének ápolásában.

Ferira a következő szakértői tippet adja: „Ha a K2-vitamint étrend-kiegészítőben szerepel, érdemes meggyőződni arról, hogy az kifejezetten a menakinon 7 (MK-7) formában van, mivel a klinikai kutatások szerint ez a legjobban biohasznosítható és bioaktív anyag a szervezetben.”

Van, hogy nem elég az alapvitaminok szedése
Van, hogy nem elég az alapvitaminok szedéseTom Merton / Getty Images Hungary

5. Egyéb hasznos anyagok

A rezveratrol egy olyan fitonutriens, amely a kognitív és érrendszeri funkcióktól kezdve az immunrendszer egészségéig mindent támogat, küzd az oxidatív stresszel és erősíti a sejtek ellenálló képességét. Ahogyan a fekete bors hozzáadása az aranytejhez (kurkumás tej) fokozza a kurkuma biológiai hozzáférhetőségét, úgy a piperin (a fekete borsban található, természetesen előforduló fitonutriens vegyület) fokozza a rezveratrol felszívódását.

A „mester antioxidánsként” emlegetett glutation egy hihetetlenül erős bioaktív anyag, amely elhárítja a szabad gyököket, modulálja az oxidatív egyensúlyt, és elősegíti a méregtelenítést, a hosszú élettartamot és az egész test egészségét. Bár a glutation endogén módon termelődik a szervezetben, számos tényező befolyásolja a testünk raktárait (pl. életkor, étrend és életmódbeli szokások). Szerencsére egy jó minőségű, valóban biológiailag elérhető glutationt tartalmazó étrend-kiegészítő hatékony módja a szervezet szintjének megerősítésének és az antioxidáns aktivitás optimalizálásának az egész szervezetben.

6. Szilícium-dioxid

A szilícium-dioxid a harmadik leggyakoribban előforduló nyomelem a szervezetben, de nem beszélünk róla eleget. 

Ez a kulcsfontosságú ásványi anyag elősegíti a kollagénszintézist, ami elengedhetetlen az izomzat és az ízületek egészségéhez, és számos előnyös bőrhöz és hajhoz kapcsolódó előnyös hatás is hozzá kapcsolódik.

Sőt, ahogy Ferira elmagyarázza: „Mivel a kollagén a legnagyobb mennyiségben előforduló fehérje az emberi szervezetben – a csontokban, izmokban, szalagokban, porcokban, bélrendszerben, szívben, erekben, szemekben és persze a bőrünk kötőszöveteiben is megtalálható –, így magától értetődően a szilícium-dioxid is nagyon jó barátja a szervezetünknek.”

Ezentúl, ha beszerzed a következő havi multivitaminodat, érdemes az apró betűs részekre is kicsit majd szemet vetni, hátha megtalálhatóak ezek az anyagok majd a címkén. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek