RAKTÁR

A közönség díjazta a magyar építész mesebeli óvodáját

nemoszi 2016. június 22., szerda 16:36

A Baumit Life Challenge 66 nemzetközi meghívásos építészeti díjon 22 ország 252 pályázata szerepelt 6 kategóriában (családi ház, társasház, középület, műemlék, felújítás és speciális homlokzati struktúra). Az épületeket 12 tagú nemzetközi zsűri értékelte. A madridi városházán megtartott díjátadón valamennyi kategória hat-hat jelöltje vett részt, köztük a magyar döntős, a Tóth Projekt Építésziroda képviseletében Tóth László építész. A hivatalos zsűrizésen kívül közönségszavazatok leadására is volt lehetőség, amelyet a középület kategóriában Katkics Tamás építész nyert meg, ezért ő is képviselhette hazánkat a nemzetközi gálán. Hajtás után mutatjuk a nyertes épületeket is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

DIY napernyőtalp minikerttel vagy kisasztallal

ST 2016. június 20., hétfő 19:22

A nyár beköszönte azt jelenti, hogy mindenki tódul a strandokra, de minimum az erkélyre, kertbe, hogy élvezhessék a kellemesen meleg időt. Persze egy idő múlva a napsütés is tud sok lenni, olyankor árnyékba kell vonulni – már ha a szél hagyja, és nem ragadja magával a napernyőt. Márpedig, mivel legtöbben nem szúrják vagy súlyozzák le az ernyőt, csak beleállítják az asztal közepén lévő lukba, ilyenkor borul minden. És ilyenkor Józsi bácsi, a bolti napernyőtalpak árát meglátva inkább előtúrja a sufniból a rég az ócskavastelepen rohadó Wartburg "jó lesz ez még valamire" pótkerekét és kiönti betonnal - ami a célnak tökéletesen megfelel, csak ordenáré ronda. Szóval a hajtás után arra adunk ötletet, hogyan készítsen napernyőtalpból házilag olyat, ami nemcsak egyszerű, de jól használható és még jól is néz ki.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Megnyílt a borrajongók Disneylandje

aa 2016. június 19., vasárnap 09:21

Június elsején hivatalosan is átadták a Bordeauxban található Cité du Vin szórakoztatóközpontot, amit már most a felnőttek vidámparkja és Disneylandje-ként emlegetnek a közösségi oldalak borrajongói.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Lengyel tervezők találták meg a tökéletes megoldást a rakparton napozásra

moana 2016. június 18., szombat 12:23

Legyen szó a bármelyik folyóval rendelkező városról, tavasszal és nyáron megtelnek a rakparti lépcsők emberekkel. Egy baj van ezzel, ezek a lépcsők nem éppen túl kényelmesek, nem lehet rendesen ellazulni rajtuk. Erre a problémára talált szellemes és kézenfekvő megoldást a lengyel No Studio két alkotója,  Magda Szwajcowska és Michal Majewski. Mindketten szívügyüknek tekintik, hogy szülővárosuk, Wrocław kevésbé kihasznált részeit újra felfedezzék az emberek, így olyan ülőalkalmatosságokat terveztek, amelyek sokkal vonzóbbá teszik a kemény és keskeny rakparti lépcsőket, és ahogy a mellékelt kép is mutatja, tervük be is vált.

Kattintson a többi képért!
Kattintson a többi képért!
Fotó: No Studio

 A napágyként is használható köztéri bútorokat a helyi építészeti fesztivál (DOFA 2016 Lowersilesian Festival of Architecture) keretében helyezték ki, ami június hetedikétől tizennegyedikéig tart.

Ha kíváncsi a duó további munkáira, akkor itt nézzen szét!

Ha rálép, akkor szellőztesse is – gyepgondozási 1X1

ST 2016. június 18., szombat 10:21

A gyep a kert egyik legszebb része. Vannak, akik annyira próbálják védeni, hogy még azt sem engedik, hogy rálépjenek, amivel ugyan lehet, hogy szebb lesz a kert, csak éppen élvezni nem lehet. Hogy miért szebb az a gyep, amire rá sem lépnek? Nem azért, mert így a szálak nem roncsolódnak. A pázsit növényei ugyanis nagyon ellenállóak, mint minden fűféle, vagyis a lábbal tiprás meg sem kottyan neki. Valójában a súly jelenthet gondot: a járkálással ugyanis tömöríti a talajt, ami a gyep fejlődését gátolhatja. De akkor mi a megoldás?

Távolról sincs vége, olvasson még »

Állami óvoda is lehet menő!

Szűcs Gyula 2016. június 17., péntek 21:23

Nekem annak idején tökéletesen megfelelt a szolnoki Ságvári úton egy olyan ovi is, ahol egy öreg Videoton tévé meg Tévémaci-dizájnos mini lakásbelső mellett lehetett egy kisautókkal meg Legóval játszani, aki meg már 3 évesen is olvasni akart, az alvás helyett lapozgathatta az Alfa magazinokat, az udvaron pedig egy mini KRESZ-pályán gokartosok vs. rolleresek gyorsulási versenyt rendeztünk.

Viszont a kőbányai Idesüss! oviban is egész pofás lett az a hobbitlak kinézetű játszósarok. Meg úgy egyáltalán, tök menő a Google főhadiszállásra emlékeztető, vidám, színes dizájn, amiről egy sorozatot a be light! világítástechnikai és dizájnstúdió posztolt a Facebook-oldalára. A belsőépítészeti megoldások Borsos Melinda és Dimitrijevic Tijana munkája. 

  ...és akkor az udvart, amit az ütésbiztos burkolatokkal foglalkozó Színrelép csinált nekik, még nem is mutattuk...!

Tudta, hogy titkos luxuslakást rejt az Eiffel-torony?

aa 2016. június 17., péntek 19:43

Csupán párat kellett kattintania annak a négy szerencsésnek, akik a Labdarúgó Európa-bajnokság alatt beköltözhetnek majd a Párizs egyik jelképének számító Eiffel-toronyba. A nem mindennapi lehetőséget a bajnokság egyik szponzora, a szállásfoglalásban utazó HomeAway indította el, melynek vezetője, Brian Sharples szerint ez az egyedülálló lehetőség életre szóló kalandot ígér a nyertesek számára.

Ilyen a kilátás az Eiffel-toronyban található lakásban.
Ilyen a kilátás az Eiffel-toronyban található lakásban.
Fotó: homeaway.com
Távolról sincs vége, olvasson még »

Íme a tetőablak, ami balkonná tud alakulni

ST 2016. június 16., csütörtök 18:42

tetőterek egyik legnagyobb hátulütője, hogy nincs erkélyük, és az ablakok gyakran igen magasan helyezkednek el. Erre jelenthetne frappáns megoldást a tetőerkély nevű szerkezet, ami akár diadalmenet is lehetne – ha az árát is a hazai fizetésekhez igazították volna. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mert egyedi terasza, erkélye bárkinek lehet, csak tenni kell érte

ST 2016. június 16., csütörtök 09:49

Terasszal kevesebben büszkélkedhetnek, de balkonja szerencsére a legtöbb lakásnak van. Azonban ahhoz, hogy az valóban szép, ráadásul egyedi is lehessen, kicsit tenni kell. A csinosításhoz sok kreatív ötlet, és persze némi pénzmag is kell, cserébe azonban olyan személyre szabott tereket hozhat létre, amit a szomszédok is irigyelni fognak, és amiben a kikapcsolódás valóban könnyen megy.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Az EB egyik legszebb stadionja – míg szét nem verik a szurkolók

(va) 2016. június 14., kedd 16:05

Az elmúlt napokban az foci EB-vel kapcsolatos híradások egyik fő témája volt az orosz és angol szurkolók között Marseille-ben kitört balhé, amely az utcai „bemelegítést” követően a stadionban is folytatódott. Franciaország régóta készült már a futballbajnokságra, és noha biztonságtechnikai szempontból most egy nagy fekete pontot könyvelhet el, a játékoknak helyet adó arénák szépsége láttán van okunk a rácsodálkozásra.

Az egyik legkáprázatosabb sportlétesítmény Párizstól délre, Bordeaux kikötővárosában található. A Matmut Atlantique (más néven Nouveau Stade de Bordeaux) stadiont 2013 és 2015 között 168 millió euróból építették fel Jacques Herzog és Pierre de Meuron tervei alapján.

Nem mellesleg itt játsza első mérkőzését a magyar válogatott Ausztria ellen június 14-én 18 órától.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Főzzön kávét színes ceruzákkal!

nemoszi 2016. június 14., kedd 14:29

Akkor most nyilván nagyon meg fog lepődni, hogy van belőle dizájnos változat is! A családi vállalkozásként működő szentendrei kézműves kávépörkölő üzem, a Kávékalmár nemcsak frissen pörkölt kávékkal, hanem már egyedi, ceruzatömbökből faragott kávétömörítőkkel is kereskedik – egyik (kissé elfogultnak tűnő) kommentelőjük szerint még a kávé is finomabb, ha ezzel a csinos eszközzel tömörítik. Ami biztos, hogy tényleg szép a végeredmény, nézze meg, hogy készül!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mutatjuk, milyen klassz közösségi irodákba ülhet be Budapesten

Szvetlana 2016. június 13., hétfő 18:33

Szabadúszóként már jó ideje nem csak otthonról, vagy zajos kávézókból, vagy valaki más nappalijából lehet dolgozni: számos közösségi iroda működik, ahol kreatív, de mégis munkára alkalmas körülmények között lehet végezni a napi munkát. Az utóbbi egy évben a meglévők mellett (amiket korábban már bemutattunk) újabb érdekes coworking helyek is születtek, ahová – ha nem lenne szerkesztőségünk –mi is bármikor szívesen beülnénk írni.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Vegyen festményt, fotelt vagy csillárt a francia nagykövetségtől!

moana 2016. június 13., hétfő 17:00

Ha unja már a szokásos használtbútoros lelőhelyeket, esetleg rajong az aukciókért, akkor van egy remek ajánlatunk, a magyarországi francia nagykövetség ugyanis rengeteg berendezési tárgyat kínál most megvételre. Az aukciós listán összesen ötven tétel szerepel, és a dohányzóasztaloktól kezdve a lazacszínű foteleken át a kétajtós szekrényig mindent megtalált.

Ha valamelyik tárgy megtetszett, akkor a budapesti francia nagykövetségen (1062 Budapest, Lendvay utca 27.) június 14. kedden és június 15. szerdán 9.30 és 17 óra között meg is tekintheti a kiválasztott darabot.

Ha ezek után is szeretné magának a tételt, akkor az ajánlatát zárt borítékban kell leadni június 15-én 17 óráig a nagykövetség recepcióján. Értelemszerűen az egyes tételeket a legmagasabb ajánlatot tevő veheti meg, és készüljön fel arra is, hogy a nagykövetség  túl alacsony ajánlat esetén elálljon az eladástól.

Ilyen lett az első magyar konténerház

ermiz 2016. június 12., vasárnap 10:03

Két leselejtezett konténer, egy megszállott tulaj és pénz – ez a három feltétel kell ahhoz, hogy az ember megterveztessen és megépíthessen egy igazán különleges házat. Aztán már csak egy helyet kell találni, ahol a monstrum elhelyezhető. Az pedig, hogy valaki a kedvenc hoteljének a telkére építse meg a saját nyaralóját, pont olyan különleges, mint régi katonai sátrakból luxuskempinget építeni. Somogyi Dániellel beszélgettünk Magyarország első konténterházáról. 

Miért éppen egy kemping és hotel szélére került ez az építmény ?

Régi álmom volt egy ilyen ház de nem találtam helyszínt, ahová tehettem volna. Régóta jártunk a Nomádba, és amikor mondtam a tulajdonosnak, Barinak, hogy megépíteném ide a saját szobánkat, akkor felkapta a fejét. Mutatott néhány helyszínt, köztük ezt is. Először ódzkodtam tőle, mert egy vízmosásra kellett rakni a konténereket, és ez sok technikai kihívással járt. Azt tudni kell, hogy az USA-ban, főleg a déli államokban valamint Skandináviában vannak ilyen házak, de Magyarországon még nem találkoztam hasonlóval.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Migrációra, lakáshiányra és természeti katasztrófákra keres megoldásokat az Építészeti Biennále

aa 2016. június 11., szombat 17:55

A 15. Velencei Építészeti Biennálét az idei Pritzker-díjas chilei építész, Alejandro Aravena rendezte “Reporting from the Front” címmel. Az idei kiállítás fő témái között többek között olyan sokakat érintő és megoldásra váró kritikus témák szerepelnek, mint a szegregáció, a külvárosok problémái, a csatornázás, a természeti katasztrófák, a migráció, a lakáshiány, a bűnözés, a forgalom, a hulladék illetve a közösségi tevékenységek. Nézze meg Instagram fotókon keresztül, milyen látnivalókat vonultattak fel a 37 országból érkező kiállítók a november 27-ig tartó kiállításra!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Menő vagy ciki vízipisztollyal takarítani a vécét?

Menő/Ciki

nemoszi 2016. június 11., szombat 10:51

A londoni Calan Horsman akkor döntött úgy, hogy kitiltja házából a vécékeféket, amikor 2 éves unokahúga megrágta a családi darabot. A vécékefe minden háztartásban az egyik legkoszosabb eszköz, tele baktériummal és kemikáliákkal, tényleg veszélyes lehet a gyerekekre, szóval valóban hihetetlen, hogy az elmúlt évtizedekben nem változott semmit, nincs, ami kiváltsa. Na, de majd most!

Távolról sincs vége, olvasson még »
396 szavazat 443 szavazat

A Google már azt is megmondja, mit kezdjünk a házunkkal

Divany.hu 2016. június 10., péntek 18:42

Egyfelől nagyon praktikus a Google új szolgáltatása, másfelől viszont kicsit ijesztő is, hogy itt egy újabb szolgáltatás, aminek a segítségével rádöbbenhetünk, valójában milyen sokat tud rólunk a cég.

A Project Sunroof egyelőre csak az USA 42 államában működik, de a cég azt tervezi, hogy minél szélesebb körben elérhetővé teszi a szolgáltatást, aminek az a lényege, hogy ha megadjuk neki a pontos címünket, akkor megmondja, mekkora a háztetőnk, mennyi napfény éri évente átlagosan, tehát milyen szögből, mekkora napelemet és hova érdemes telepíteni, sőt még azt is kiszámolja, hogy mennyi idő alatt térül meg a befektetés.

A fenti képen a Google központjának beépíthetőségi adatait látja. (via Contemporist)

A brit sztárdizájner, Tom Dixon tervez az IKEÁ-nak

Divany.hu 2016. június 10., péntek 16:40

Az Ikea időről időre újabb limitált kollekciót dob piacra ismert tervezők bevonásával. Az utoljára bemutatott Sinnerlig kollekciót Ilse Crawford tervezte, aki többek közt Tadao Andóval dolgozott együtt Budapest legdrágább villájának felújításán. Most viszont sokkal többek számára ismerős nevet harangoztak be, amire mindenki felkapja a fejét, akit egy csöppet is érdekel a lakberendezés.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Összedőlt az übermenő dizájnsuli

nemoszi 2016. június 8., szerda 18:10

A Makoko úszó iskola ötlete 2012-ben született meg, majd 2013-tól három éven át szolgálta a lagoszi gyerekeket a 220 négyzetméteres épület – mely egész jól bírta a gyűrődést, de sajnos egy nagy esőzés most lerombolta az egészet. Az úszó iskola prototípusa kifejezetten a Makoko közösség számára készült, a modern technikát az ő saját házépítési szokásaikkal ötvözve. A projekt kifejezetten a vízen élő emberek igényeire koncentrált, fenntartható módon készült és jól illett a nigériai város vízen élő közösségének mindennapjaiba.

Facebookon tette közzé az építész a projekt szomorú végéről készült fotót
Facebookon tette közzé az építész a projekt szomorú végéről készült fotót

2016. június 7-én viszont sajnos elsüllyedt a különleges alakú építmény, melyet szerencsére márciustól épp nem is használtak – ugyanis felújításra várt –, így áldozatai sem voltak a süllyedésnek – számolt be az építész, Kunle Adeyemi a Facebookon az esetől. Az épület egyébként pont idén kapott díjat a 15. velencei Biennálén, de mint Adeyemi írja, már a prototípus újabb, modernebb változatáért ítélte nekik az Ezüst Oroszlán díjat a szakmai zsűri. Az Archdaily képein látszik, hogy a 256 műanyag hordón úszó, 100 gyerek befogadására alkalmas épület egyszerűen összeomlott az esőzések miatt.

Kerti tároló körkép – mit, hol, mennyiért?

ST 2016. június 6., hétfő 11:58

A kerti munkák élvezete mindenkinek mást jelent. Egyeseknek az ásás, fűnyírás, a gazolás, vagy a virágokkal való szöszmötölés csak nyűg, míg mások ezt is szívesen csinálják. Az azonban mindkét típusban közös, hogy ezekhez az elfoglaltságokhoz kismillió kerti szerszám, olló, kiegészítő, miegymás szükséges, és ezeket bizony tárolni is kell valahol.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Így tegye bohémmá otthonát!

aa 2016. június 5., vasárnap 09:19

Nemrég összeválogattuk, melyek lesznek az idei év legmenőbb lakberendezési trendjei, amiből kiderült, hogy a hatvanas-hetvenes évek stílusa lesz a következő szezon fő csapásvonala. Ezúttal a Harper's Bazaar összeállítása alapján készítettünk egy inspirációs anyagot arról, hogy mégis milyen ötletekkel tehetjük kellőképpen bohémmá és hippissé lakásunkat. Részletek a hajtás után!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Házi gyümölcsöt szeretne, de gyorsan? Ültessen málnát!

Primilla 2016. június 4., szombat 07:28

Amikor az embernek először lesz kiskertje, rend szerint azonnal felhorgad benne a vágy, hogy saját gyümölcse legyen – meg persze paradicsoma, de az utóbbinak általában semmi akadálya. Úgyhogy maradjunk a gyümölcskérdésnél, ami már sokkal nehezebb menet, mivel gyümölcsfát nem lehet egy nyár alatt növeszteni.

Akinek már volt kiskertje, pontosan tudja, hogy a gyümölcs-és zöldségtermelés hobbiszinten sokkal inkább romantikus és meditatív, mint hasznos tevékenység. Reálisan a helyzet ugyanis az, hogy az ember dolgozik vele egy csomót, megtervezi, felássa, elülteti, gondozza lelkesen. Aztán jön a fagy, meg az aszály, meg a jégeső, és ha még az sem, akkor majd a csigák meg a lótücskök megteszik, amit az időjárás eddig nem intézett el.

Tehát, valami olyan növényre van szükségünk, ami 1.) egy év alatt termőre fordul – a gyümölcsfák máris kiestek, 2.) nincs kitéve túlzottan az elemeknek – vagyis fájdalom, a szamócát, mint kézenfekvő megoldást, szintén elfejthetjük a meglehetős lutrifaktor miatt.

Megoldás: a málna

A legtöbb bogyós gyümölcs, rendkívül előzékeny módon, nem fán, hanem kisebb félcserjéken nő, éppen ezért tökéletesen megfelelnek a fenti kritériumoknak. Közülük is a legfinomabb a málna, aminek most épp szezonja van, úgyhogy ha most megkívánják, nemsokára már el is ültethetik, és akkor jövőre (de inkább utána) lehet sajátjuk. Ráadásul tényleg nagyon szerencsétlennek kell lenni, hogy még a málna se teremjen, de azért pár dologra menet közbe is érdemes odafigyelni. Vegyük sorra, higgyék el, jó lesz!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Szabadlelkű hely lett Csernus új kávézója

ermiz 2016. június 3., péntek 07:37

Csernus Imre két éve Egerben nyitotta meg Depresso névre hallgató kávézóját, nem sokkal a borterasza után. Most új vizekre evezett, és bár maradt Heves megyében, ezúttal egy alig 1800 fős településben látott potenciált, már ami a kávézónyitást jelenti. A "kávézó és lelki terápiás hely" a Csendülő nevet kapta, tervezői Weichinger Miklós és Benczúr László, a dizájner és bútorátalakító Bódi Eszter. A hely hivatalos megnyitója előtt beszélgettünk Csernussal kávéról, a hely szelleméről és az életről. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ilyen az első magyar luxuskemping

ermiz 2016. június 2., csütörtök 15:15

Itthon mindössze egyetlen helyen lehet kipróbálni a glampingezést, vagyis a luxus kempingezést, ahol nem kell polifoamon szenvedni, hanem van ágy, és nem kell gyertyával világítani, mert áram is van, viszont szállodai szoba helyett az erdő mélyén vagy a patak partján élvezhetjük a csendet és a nyugalmat. Balogh Bari "a glamping hazai nagyasszonya", az ő családi hoteljük területén nyílt meg az első ilyen kempingezési lehetőség. Vele beszélgettem arról, mi is ez az új őrület, amelynek külföldön már hatalmas kultúrája van, itthon viszont egyelőre csak Noszvajon lehet kipróbálni

Távolról sincs vége, olvasson még »

Elhinné, hogy ez a faház Erdélyben van?

mzd 2016. május 31., kedd 20:09

A Facebook-oldalán osztotta meg a Szupernova az egyik legújabb munkáját, amiben a hargitai Piricske vendégházat újították fel. Amikor először láttuk a fotókat, azt hittük, egy skandináv nyaralóról készültek: a letisztult dizájnbútorok és kiegészítők mellett csak nyomokban (például a cserépkályhában vagy a szarvasagancsban) fedezhetjük fel a klasszikus erdélyi enteriőrt. És ezzel nincsen semmi baj.

A Szupernovát egyébként négyen alkotják (Szabó Gábor, Szkladányi György, Klementz Panni és Esterházy Marcell) és ők tervezték többek között az Attaboy irodáját, illetve a Fruccolát is. Munkáikatebben a katalógusban nézheti meg.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés