Így távolítsd el a makacs fűfoltokat a ruhából 3 egyszerű lépésben

GettyImages-1349276986

A fűfoltok eltávolítása körülményesnek tűnhet, de ha a helyes technikát alkalmazod, viszonylag hamar végezhetsz vele.

A fűfoltok jellemzően fehérjealapú foltok, amelyek a növényekből származó klorofill miatt alakulnak ki, amikor a pigmentek elkezdenek a rostvegyületekhez kötődni. A zöldes, sárgás elszíneződések láttán sokan hajlamosak kétségbeesni, holott eltávolításuk egyáltalán nem bonyolult, és csupán néhány hétköznapi eszköz szükséges hozzá.

Így távolítsd el a fűfoltokat ecettel

1. Először is keverj össze egy rész ecetet és egy rész vizet, adj hozzá egy evőkanálnyi mosogatószert, majd az így kapott tisztítófolyadékot töltsd bele egy szórófejes flakonba.

2. A keveréket spricceld rá közvetlenül a foltra, és várj 30 percig. Ennyi időnek elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy az ecet az anyagba mélyen beivódva fellazítsa a foltot.

Az ecet az egyik leghatékonyabb házi folttisztító
Az ecet az egyik leghatékonyabb házi folttisztítóHelin Loik-Tomson / Getty Images Hungary

3. Óvatosan dörzsöld át a szennyezett felületet egy puha sörtéjű kefével vagy egy tiszta, fehér ruhával, majd öblítsd le hideg vízzel. Ha szükséges, ismételd meg a fenti lépéseket, végül pedig akaszd ki a ruhát a levegőre száradni.

Fontos! Ilyen célra soha ne használj meleg vagy forró vizet, mert csakúgy, mint a vér esetében, ezzel csak elmélyíted a foltot.

Így távolítsd el a fűfoltokat izopropil-alkohollal

1. Nedvesíts be egy vattakorongot vagy egy tiszta ruhát izopropil-alkohol (ami egy nagy tisztaságú alkoholos oldószer, amely számítástechnikai boltokban is kapható), és vidd fel a fűfoltra. Ezután hagyd megszáradni, majd öblítsd le hideg vízzel.

2. Tegyél egy csepp folyékony mosószert a foltra, aztán óvatosan dörzsöld bele a szövetbe. Nagyjából öt perc után a foltnak el kell halványulnia. Ekkor újra öblítsd le hideg vízzel, hogy eltávolítsd a mosószer maradványait.

Az izopropil-alkoholnak a makacs fűfoltok eltávolítása sem jelent akadályt
Az izopropil-alkoholnak a makacs fűfoltok eltávolítása sem jelent akadálytsefa ozel / Getty Images Hungary

3. Ha szükséges, ismételd meg a folyamatot, amíg a fűfolt teljesen el nem tűnik, majd akaszd ki a ruhát száradni.

Fontos! Kényes textíliák esetén tiszta alkohol helyett fele-fele arányú vizes oldatot használj, hogy elkerülhesd az anyag esetleges sérülését. Ha szeretnél biztosra menni, a folttisztítás előtt próbáld ki egy kevésbé feltűnő részen, hogy biztosan nem hagy-e nyomot a ruhán.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra