Igaz, hogy a löncshús vágóhídi hulladékból készül?

GettyImages-483839884
Olvasási idő kb. 3 perc

A szakember elárulja, miből is készül valójában a kétes hírnévnek örvendő löncshús.

A mai élelmiszerárak mellett az ember kétszer is meggondolja, hogy mire költse a pénzét, ezért egyre inkább felértékelődik az olcsóbb termékek szerepe. Ilyen a löncshús is, ami más húsipari árukhoz képest még mindig elérhető áron kapható. De vajon itt is igaz, hogy olcsó húsnak híg a leve? A szakember válaszol.

Miből készül a löncshús?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, a löncshús népszerűségének oka valóban nem gasztronómiai értékeiben keresendő. „A terméket eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették ki. Előnye, hogy tápláló, gazdaságosan előállítható, és speciális tárolási körülmények nélkül is hosszú ideig eltartható.

A löncshús húsipari melléktermékekből készül
A löncshús húsipari melléktermékekből készüljreika / Getty Images Hungary

De miből készül? A szakember szerint ezt gyártója válogatja, de a színhúst hiába is keresnéd az összetevői között.

Előállításához olyan anyagokat használnak fel, amelyek más termékek gyártásából maradnak vissza. Ilyen például az úgynevezett szeparált hús.

Az élelmiszermérnök magyarázata szerint az utóbbi akkor keletkezik, amikor a feldolgozási eljárás során elválasztják a húst a csontoktól. „A húst még a legügyesebb hentesek sem képesek tökéletesen eltávolítani, ezért biztosan marad belőle a csonton.” Ez otthoni körülmények között elhanyagolható mennyiség, de egy olyan üzemben, ahol naponta több ezer kilónyi húsárut dolgoznak fel, már jelentős tétel lehet. Az apró húsdarabokat ezért mechanikus szeparátorok segítségével távolítják el a csontokról.

Így jön létre az a húspép, ami alapanyagként szolgál a löncshúshoz. A termék gyártásához emellett felhasználhatnak további, kevésbé értékes húsrészeket, például fejhúst vagy belsőségeket, így akár tüdőt is” – árulta el Traszkovics Zsolt. Bár valószínűleg nem fut össze tőlük a nyál a szádban, az említett alapanyagok teljesen biztonságosan fogyaszthatók – még ha más termékek gyártásához nem is használhatók fel.

Némi fantáziával főételként is felhasználható
Némi fantáziával főételként is felhasználhatóranie decolongon images / Getty Images Hungary

„Ha helyén kezeljük a löncshúst, akkor van helye a piacon, magasabb minőségi kategóriába tartozó termékekkel azonban nincs értelme összehasonlítani. A főzéshez is felhasználható alapanyagként, ami segíthet a költségek csökkentésében, de mint a legtöbb élelmiszernél, itt is igaz, hogy az alacsonyabb ár jellemzően alacsonyabb minőséget is takar” – vont konklúziót a szakember.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek