11 élelmiszer, amit a lejárati időn túl soha nem lenne szabadna megenned

GettyImages-1355847884

Van olyan élelmiszer, ami a lejárati időn túl is bátran fogyasztható, másokat viszont jobb azonnal kidobni.

A húsok és a tejtermékek tipikusan azok az élelmiszerek, amik nem tarthatók el túl sokáig, ezért lejárati idejük tekintetében nem szabad a határokat feszegetni. Persze érthető, ha nem szeretnél pazarolni, de fogyasztásukkal olyan kockázatokat vállalsz, amelyek komoly veszélyt jelenthetnek az egészségedre nézve. Lássuk, hogy konkréten milyen élelmiszerek tartoznak ide.

1. Lágy sajtok

Meddig állnak el: a sajt típusától függően 1-2 hétig.

A keményebb sajtok, mint a cheddar vagy a gouda, hosszabb ideig is eltarthatók a hűtőszekrényben, mivel a penész és a baktériumok nehezebben tudnak áthatolni külső rétegeiken. A Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szerint felbontásuk után 3-4 hétig is elállnak, és ha megjelenne rajtuk a penész, akkor a kérdéses részt 2-3 centiméteres vastagságban levágva továbbra is fogyaszthatók lehetnek.

A lágy sajtoknál komolyan kell venni a lejárati időt
A lágy sajtoknál komolyan kell venni a lejárati időtEugeneTomeev / Getty Images Hungary

A lágyabb sajtok, például a ricotta, a krémsajt vagy a kecskesajt, azonban érzékenyebbek a baktériumokra, ezért a lejárati idő végén, vagy a romlás első jelére ki kell dobni őket, attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Általános szabály, hogy minél lágyabb a sajt, annál rövidebb az eltarthatósága.

Ez a krémsajtnál maximum 2 hétnek, a ricottánál pedig 1 hétnek felel meg.

2. Szószok

Meddig állnak el: a szósz típusától függően 1 hónaptól 1 évig.

Az embernek az a benyomása támadhat, hogy a szószok szinte bármeddig elállnak, de attól, hogy egy lezárt üvegben vagy flakonban vannak tárolva a hűtőben, az nem jelenti azt, hogy biztonságban lennének a baktériumoktól. „Felbontásuk után belátható időn belül fel kell használni őket”mondja Jessica Crandall dietetikus, a Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia szóvivője. 

A különféle szószok, krémek eltarthatóságát az is csökkentheti, ha például szendvicskészítés közben a kenyér megkenése után újra érintkeznek a késsel. Ezzel ugyanis a baktériumok egy része is visszakerülhet az üvegbe.

Miközben a mustár akár 1 évig is eláll a hűtőben, addig a salsa szósz csak 1-2 hónapig, a BBQ-szósz 4 hónapig, a majonéz 2 hónapig, a ketchup pedig 6 hónapig. De ha azt látod, hogy kicsapódott a víz a felületükön, elszíneződéseket tapasztalsz, vagy furcsa szagokat érzel, akkor jobb megszabadulni tőlük, bármennyi időt is töltöttek a hűtőben.

3. Krumplisaláta

Meddig áll el: 3-5 napig.

A burgonya-, a tonhal- és a tojássalátában könnyen elszaporodhatnak a baktériumok, főleg gyakori expozíció esetén, vagyis ha több alkalommal is szedsz belőlük, vagy egy darabig magasabb hőmérsékletnek vannak kitéve.

Ha a saláta szennyezett, magasabb az ételmérgezés kockázata.

A fent említett salátákat ezért a biztonság kedvéért 3-5 nap elteltével érdemes kidobni.

A majonézes saláták hamarabb megromlanak
A majonézes saláták hamarabb megromlanakFudio / Getty Images Hungary

4. Hidegen sajtolt gyümölcslevek

Meddig állnak el: felbontásuk után 5 napig.

A nyers, természetes eljárásokkal feldolgozott gyümölcslevek magas tápanyagtartalmuk miatt hihetetlenül népszerűek az egészségtudatos vásárlók körében. A hagyományos gyümölcslevekkel ellentétben, amelyek a káros baktériumok elpusztítása és az eltarthatóság növelése érdekében hőkezelésen esnek át, ezeket a nyers leveleket nem pasztörizálják, így sokkal érzékenyebbek a bakteriális szennyeződésekre.

Egyes hidegen sajtolt gyümölcslevek a nagynyomású feldolgozásnak köszönhetően (amelyet hidegpasztőrözésnek is neveznek) 30 napig is frissek maradnak, de felbontásuk után hűtést igényelnek, és fogyasztásukkal legfeljebb 5 napig lehet várni.

5. Friss húsok

Meddig állnak el: van, hogy 1 napig sem.

A friss húsoknál előfordulhat, hogy a lejáratuk előtti utolsó pillanatban kerülnek ki a boltokban, ezért jobb, ha nem kísérted velük a sorsot, és azonnal felhasználod, vagy lefagyasztod őket. Mivel a nyers hús szalmonellával, E. colival vagy más baktériumokkal szennyeződhet, fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten készítsd el. Ennek ellenőrzéséhez nem árt, ha van egy maghőmérőd.

Ha nincs kiírva, hogy meddig jó a hús, kérdezz rá!
Ha nincs kiírva, hogy meddig jó a hús, kérdezz rá!Neyya / Getty Images Hungary

6. Darált húsok

Meddig állnak el: a vásárlásuktól számított 2 napig.

Az ajánlások szerint a darált húst a vásárlástól számított 2 napon belül el kell fogyasztani, vagy le kell fagyasztani, függetlenül attól, hogy marhából, disznóból, pulykából vagy más állatból származik-e.

A darálás következtében azok a baktériumok, amelyek a hús felszínén maradnának, elkeverednek benne, ami megnöveli az ételmérgezés és más élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

7. Kimérve vásárolt felvágottak

Meddig állnak el: 3-5 napig.

Ne vásárolj túl sok felvágottat a csemegepultból, csak annyit, amennyit rövidesen megeszel. Ez fokozottan igaz a szeletelt sonkára, amely csupán 3-5 napig tartható el. Az előrecsomagolt felvágottak tovább bírják, de felbontásuk után megint csak a 3-5 napos szabály lép életbe.

Ezeket a termékek érzékenyebbek egy bizonyos Listeria baktériumra, amely hideg közegben, így a hűtőszekrényben is elszaporodhat. Ha a felvágott felülete nyálkássá válik, vagy furcsa szaga van, ne kockáztass, és inkább dobd ki!

Az előrecsomagolt termékek tovább elállnak
Az előrecsomagolt termékek tovább elállnakPM Images / Getty Images Hungary

8. Halak

Meddig állnak el: a vásárlástól számított 1-2 napig.

A halakra hasonló veszélyt jelentenek a baktériumok, mint a friss húsokra, ezért 1-2 napon belül el kell fogyasztani őket. Ha ez valamilyen okból mégsem sikerülne, akkor légmentesen lezárt csomagolásban akár 3 hónapig is eltarthatók a mélyhűtőbe téve.

9. Bogyós gyümölcsök

Meddig állnak el: a gyümölcs fajtájától függően 3 naptól 2 hétig.

A friss bogyós gyümölcsök napjai szintén meg vannak számlálva. A Foodkeeper szerint a málna és az eper mindössze 2 napig tartható el, az áfonya viszont 2 hétig is kitarthat. Amiről már előre tudod, hogy ennyi idő alatt nem fog elfogyni, fagyaszd le, különben pépessé válik, és a penészgombák martaléka lesz.

Az előmosott saláták sem feltétlenül biztonságosak
Az előmosott saláták sem feltétlenül biztonságosakvgajic / Getty Images Hungary

10. Leveles zöldségek

Meddig állnak el: addig, ami a lejárati dátumon szerepel.

Az előrecsomagolt salátakeverékek előmosva kerülnek a boltokba, de ettől sajnos még nem zárható ki az olyan baktériumok elszaporodása, mint az E. coli. A fonnyadt salátát valószínűleg egyébként sem szeretnéd megenni, ezért még ha az élelmiszer-biztonsági aggályok nem is riasztanak el, akkor is próbáld tartani magad a csomagoláson szereplő dátumhoz.

11. Kagylófélék

Meddig állnak el: a kagyló fajtájától függően 3-5 napig.

Kagylót nem mindennap vesz az ember, és jellemzően akkor sem nagy mennyiségben, ám ettől még érdemes résen lenni, és azelőtt elfogyasztani őket, hogy a baktériumoknak esélye lenne elszaporodni. A legtöbb kagylófélénél 3-5 nap az eltarthatósági idő (nyilván szigorúan hűtve!), de a például fésűkagyló esetében csak 3 nap. Bármilyen tengeri gyümölcsről is legyen szó, ha furcsa a szaga, dobd ki!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra