Így tárold a barackot, hogy ne kelljen túl hamar kidobnod

GettyImages-1283108297

Nem szeretsz pazarolni? Ha így tárolod a barackot, elkerülheted, hogy idő előtt a kukában végezze.

Leszedésük után a barackok élettartalma meglehetősen lerövidül, ráadásul érzékeny bőrük miatt hajlamosak könnyen megsérülni, így igen hamar megromolhatnak. Itt van néhány tipp, ami segíthet elkerülni, hogy a gyümölcsöt még azelőtt kénytelen legyél kidobni, hogy egyáltalán esélyed lenne megenni.

Hogyan érdemes a barackot tárolni?

Első lépésként ellenőrizd, hogy a barack kellőképpen érett-e. Ha tapintásra keményre tűnik, és nem érzed az illatát, akkor valószínűleg nem az. Ez esetben nyugodtan tárolhatod a konyhapulton (de ne halmozd őket egymásra, mert ettől is megsérülhet a bőrük), így néhány napon belül teljesen megérik.

Az érett baracknak jellegzetes illata van
Az érett baracknak jellegzetes illata vanSDI Productions / Getty Images Hungary

Az érett barack onnan ismerhető fel, hogy puha, már az enyhe nyomás is nyomot hagy rajta, és gazdag, aromákkal teli illata van. Ilyen formában nem tárolható túl sokáig, ezért érdemes rövid úton elfogyasztani, vagy mielőbb betenni a hűtőbe.

Az alacsony hőmérséklet lelassítja az érési folyamatot.

Akár érett, akár nem, fogyasztása előtt mindenképp mosd meg a barackot, mert a héja természetes tartósítószereket tartalmaz, amelyek a gyümölcshúst hivatottak védeni.

Mi van akkor, ha már felvágtam?

A barackot lehetőség szerint egészben tárold. Ha már felvágtad, akkor szintén a hűtőben van a legjobb helye. Ha meglocsolod egy kis citromlével, azzal késleltetheted barnulását, ezért egy zárt dobozban 4 napig is eláll a hűtőben.

A hűtés lelassítja az érését
A hűtés lelassítja az érésétElena Pejchinova / Getty Images Hungary

Le is lehet fagyasztani?

Naná! Ha túl sok érett barackod van, amit várhatóan nem tudsz időben elfogyasztani, vagy a hűvösebb évszakokban is élvezni szeretnéd a zamatos gyümölcs nyarat idéző ízét, a fagyasztás lehet az ideális megoldás. Ezzel akár 6-12 hónapra is kitolhatod az eltarthatósági időt. A teendőd a következő:

 • Forralj vizet egy tálban, egy másikba pedig tegyél jeges vizet.
 • Egy kisebb késsel X alakban vágd be a gyümölcsök mindkét végét.
 • 30 másodpercre dobd bele a barackokat a forrásban lévő vízbe, majd egy lyukas szedőkanál segítségével merítsd alá őket a jeges vízben.
 • Óvatosan húzd le a barackok bőrét a kezeddel. A blansírozás után könnyen le kell jönnie.
 • Magozd ki és vágd fel a barackokat, majd egy rétegben oszlasd el a szeleteket egy sütőpapírral kibélelt tepsin.
 • Told be a tepsit a fagyasztóba, és várd meg, amíg a barackdarabok keményre fagynak (nagyjából három óra szükséges hozzá).
 • A fagyasztott gyümölcsszeleteket rakd át egy fagyasztózacskóba, majd légmentesen lezárva tedd vissza őket a mélyhűtőbe.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra