Az idegeidre mennek a poloskák? Így tartsd távol őket a lakástól

GettyImages-622313762

Könnyebb megakadályozni, hogy a poloskák beköltözzenek, mint kitenni őket a lakásból.

Az ősz kezdetének csalhatatlan jele, hogy megkezdődik a poloskák menetrendszerű inváziója. Megjelenésük elég bosszantó tud lenni, mivel szinte bárhová képesek beférkőzni, és védekezés gyanánt büdös szagú váladékot választanak ki, amitől legalább olyan nehéz megszabadulni, mint maguktól a rovaroktól is. De vajon hogy jutnak be a lakásba, és mit lehet ellenük tenni?

Mit keresnek a poloskák a lakásban?

A poloskák eredetileg Ázsiából származnak, de mára elterjedtek az egész világon. Az éghajlat változásával az invazív poloskafajok egyre nagyobb számban jelennek meg Magyarországon is. Közülük is a leggyakrabban a barnás színű ázsiai márványpoloskával, illetve a zöld vándorpoloskával lehet találkozni, melyek természetes ellenségek hiányában évről évre képesek elszaporodni.

A poloskák az őszi időszakban jelennek meg a lakásban
A poloskák az őszi időszakban jelennek meg a lakásbanRobertPetrovic / Getty Images Hungary

A jellegzetes külsejű poloskák csak meleg körülmények között érzik jól magukat, ezért a téli hónapokat hibernált formában töltik, az őszi időszakot pedig arra használják, hogy menedéket keressenek a hideg elől. Ilyenkor szoktak tömegesen megjelenni a lakásban.

A poloskák nem tudják, hogy a kiszemelt hely mennyire meleg, ahogy azt sem, hogy alkalmas-e a telelésre. Csupán az vezérli őket, hogy bármi áron menedéket találjanak. Amint ez megtörténik, olyan vegyi anyagot bocsátanak ki, ami odacsábítja a többi poloskát is.

Mi a legjobb módszer a távol tartásukra?

Ha a poloskák egyszer már betették a lábukat a lakásba, körülményes lehet megszabadulni tőlük, ezért jobb, ha a megelőzésre koncentrálsz. Ehhez mindenekelőtt le kell zárnod minden apró hézagot és repedést, amely bemeneti pontként szolgálhat számukra. Ahhoz, hogy beférkőzzenek otthonodba, az is elegendő, ha a szúnyogháló nem illeszkedik tökéletesen, vagy van rajta egy kis lyuk, amit nem veszel észre.

A poloskák a legkisebb, 1-2 milliméteres réseken át is bejuthatnak a lakásba.

„Az ázsiai márványospoloska épületekbe való behúzódását, aggregációját legjobb megelőzni például egy jól záródó, erős szúnyoghálóval, az esetlegesen bejutott állatokat pedig kitessékelni. A kiskerti kártétel esetén is működhet a megelőzés, ami ez esetben azt jelenti, hogy a levelek fonákján található tojásokat a levéllel együtt eltávolítjuk, ezzel megakadályozva az újabb nemzedék kikelését.

Gyakran tömegével bukkannak fel
Gyakran tömegével bukkannak felCherriesJD / Getty Images Hungary

A rovarölő szerek alkalmazása a már jelen lévő állatok ellen megoldást jelenthet, azonban két szempontból problémás. Egyfelől ezek nem szelektív szerek, így a környéken jelen levő más, sokszor hasznos ízelt lábú szervezeteket is elpusztítják; másfelől, mivel ezek a rovarok főleg az érésben lévő vagy érett terméseket részesítik előnyben, ezért a permetezés utáni kivárási idő sok esetben a termés elvesztését jelentheti” – figyelmeztetett dr. Kóbor Péter, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének tudományos munkatársa.

A poloskainvázió megelőzéséhez hatásos fegyver lehet a fokhagyma is, mivel a rovarok ki nem állhatják a szagát. Ezt érdemes vízbe beáztatni, hogy illóanyagai kioldódjanak belőle, majd egy szórófejes flakonba töltve körbespriccelni az ablakok, ajtók körül. Egyetlen hátulütője, hogy a fokhagyma szaga nehezen tolerálható sok ember számára is.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra