Ilyen gyakran kéne kitakarítanod a hűtőt, hogy biztonságban legyen az étel

GettyImages-516250832

A hűtőben könnyen elszaporodhatnak a veszélyes kórokozók és baktériumok, ezért rendszeres tisztításra szorul.

Miközben a látványos kifröccsenő szennyeződések miatt a tűzhelyet és a mikrót viszonylag gyakran kitakarítjuk, addig a hűtőszekrény belsejében elharapódzó káoszról hajlamosak vagyunk tudomást sem venni. Pedig a hűtő tisztán tartása legalább ilyen fontos feladat – ha nem fontosabb, hiszen mégiscsak itt tartjuk az ételt, ami a család asztalára kerül. Íme néhány egyszerű tipp, ami segíthet fenntartani a higiéniát.

Mi a legjobb módszer a hűtő tisztán tartására?

Ha nem akarod, hogy a hűtőd baktériumok és kórokozók melegágyává váljon, a szennyeződéseket érdemes folyamatában kordában tartanod. Ehhez mindennap töröld le a készülék kezelőszerveit és fogantyúit antibakteriális törlőkendővel, ha pedig valami kiömlik, szánj egy percet arra, hogy azonnal feltakarítsd, mielőtt még beszennyezhetne más ételeket és italokat. A további balesetek megelőzéséhez hasznos lehet, ha az élelmiszereket légmentesen záródó, cseppálló edényekben tárolod.

Amikor csak étel- és italmaradványokat látsz, rögtön távolítsd el azokat.

A hűtő ajtaját érdemes mindennap áttörölni
A hűtő ajtaját érdemes mindennap áttörölniPaul Biris / Getty Images Hungary

A higiénia megőrzéséhez ugyancsak elengedhetetlen, hogy minden héten átnézd a hűtő tartalmát, és megszabadulj a fel nem használt maradékoktól, lejárt élelmiszerektől. Ez azért is lényeges, mert a romlott ételek elősegíthetik a baktériumok elszaporodását, és penészgombákat hagyhatnak maguk után. Amennyiben kétségeid vannak, hogy valami friss-e még, ne vállalj felesleges kockázatot, és inkább dobd ki.

Milyen gyakran kell alaposabban kitisztítani?

A hűtőgép mélytisztítását 3-4 havonta kell elvégezni. Ha a dátumok észben tartása nem az erősséged, jó megoldás lehet, ha a hűtőt mindig az adott évszak elején takarítod ki. Ahhoz, hogy igazán alapos lehess, először pakolj ki belőle minden ételt, majd helyezd el őket a fagyasztóban. Sokan azt a stratégiát választják, hogy a hűtőben lévő ételek nagy részét közvetlenül a mélytakarítás előtt készítik el, így máris kevesebb velük a macera.

Könnyebb dolgod lesz, ha a mélytisztításhoz kiveszed a fiókokat
Könnyebb dolgod lesz, ha a mélytisztításhoz kiveszed a fiókokatAndreyPopov / Getty Images Hungary

Mielőtt munkához látnál, mindenképp olvasd el a használati útmutatót, hogy a gyártó milyen tisztítási módot javasol. A legtöbb esetben előbb célszerű kihúzni vagy kikapcsolni a hűtőt, majd eltávolítani a polcokat és fiókokat, hogy lemoshasd őket forró, szappanos vízzel. Ezután töröld át a hűtő falait és egyéb felületeit is, az ajtajára és a tetejére is kitérve.

Számos modern hűtőszekrény jégkockakészítővel és vízadagolóval van felszerelve. Ha ez igaz a te készülékedre is, ne mulaszd el karbantartásukat, hogy tiszták és baktériummentesek maradjanak. Ezek általában saját szűrővel vannak ellátva, amelyet a Cunsumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet szerint nagyjából félévente ajánlott cserélni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra