5 trükk, amitől finomabb lesz a rántottád

GettyImages-539232418

A rántotta elkészítésére mindenkinek megvan a maga módszere, de tanulni sosem késő. Mutatunk néhány trükköt, amitől még finomabb lehet az eredmény.

Ha valaha is előfordult már veled, hogy egy népszerű reggelizőhelyen vagy szállodában fogyasztottál rántottát, akkor talán te is elgondolkoztál rajta, hogy mitől olyan finom és légies állagú, és ezt otthoni körülmények között miért nem sikerül ugyanígy megcsinálni. Mi lehet a titok? A profik tippjei neked is segíthetnek, hogy szintet lépjen a rántottád!

1. Készítsd alacsony hőfokon

A rántotta elkészítése egyszerű feladatnak tűnik, de az igazság az, hogy tökéletesítéséhez sok gyakorlás és még több türelem kell. Az egyik tipikus hiba, amit sokan elkövetnek, hogy túl sokáig, túl magas hőfokot használnak, amitől a tojás gyorsan kiszáradhat és íztelenné válhat.

Christopher Koetke, az Ajinomoto Health & Nutrition North America vezető séfje szerint ahhoz, hogy a rántotta megtartsa nedvességtartalmát, és puha, zamatos maradjon, alacsony lángon kell elkészíteni. Így lassabban sül meg, ezért könnyebben kontroll alatt tartható az állaga.

Fontos, hogy alacsony hőfokon készítsd el
Fontos, hogy alacsony hőfokon készítsd elnortonrsx / Getty Images Hungary

2. Ne hagyd túl sokáig sülni

Markee Manaloto séfnek például az vált be a legjobban, hogy egy kevés olajjal felmelegíti a serpenyőt, majd egyenként beledobja a feltört tojásokat. Ezután egy spatulával 30 másodperc alatt felveri a tojást, és félrehúzza a serpenyőt, hogy ne érje több hő. Ez segít megakadályozni, hogy a rántotta túlsüljön, miközben nagyobb térfogatot kölcsönöz neki.

3. Mozgasd a serpenyőt

A világon kétféle ember létezik: aki lágyan szereti a rántottát, és aki csak jobban átsütve tudja megenni. Ha az előbbi csoportba tartozol, akkor Diana Manalong séfnek van egy tuti tippje számodra. Ő olívaolaj és vaj kombinációját használva, közepesen alacsony hőfokon, folyamatos kevergetés, mozgatás mellett készíti el a rántottát, így az nem sül túl, és lágyabb állagú marad.

4. Adj hozzá tejszínt

Ha azt szeretnéd, hogy a rántotta igazán habos állagú legyen, a tojások felverésekor adj hozzá egy kevés tejszínt (mások sütőporra esküsznek). „2 tojásonként általában 1 evőkanál tejszínnel kell számolni. Ha tejallergiád van, használhatsz helyette vizet is” – tanácsolja Kevin Templeton séf. Szerinte a légies, könnyű rántotta másik titka az, hogy alaposan fel kell verni a tojást. A cél szentesíti az eszközt, így bevetheted a habverőt vagy akár a botmixert is.

Ha habverővel vered fel a tojást, még finomabb lesz a rántotta
Ha habverővel vered fel a tojást, még finomabb lesz a rántottaKarl Tapales / Getty Images Hungary

5. Csak a végén fűszerezd meg

A tökéletes rántottához elengedhetetlen a megfelelő fűszerezés. A profik szerint azonban sok múlik az időzítésen is. Ők azt javasolják, hogy a rántottát csak akkor fűszerezd meg, amikor már majdnem elkészült. Ekkor szórd meg egy kevés sóval és frissen őrölt borssal.

Milyen feltéttel készítsem?

Ennek csak az ízlésed szab határt. A sajttal soha nem tévedhetsz, de tehetsz bele akár friss zöldségeket, fűszernövényeket és húsféléket is. Kiváló kombináció lehet például a paradicsom és a cheddar sajt, a spárga, a metélőhagyma és a kecskesajt, vagy a szalonna, a pirított hagyma és a Gruyere sajt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra