Így hagyd ki a burgonyát belőle! Pásztorpite gombával és szerecsendiós karfiollal a tetején

A pásztorpite a hús-krumpli kombó egyik egyszerű, de látványos változata, ami karfiollal készítve és a hús mellett egy kis gombával feldobva még finomabb lesz, mint az eredeti.

Csak csinálsz egy húsos ragut és egy zöldségpürét, és összesütöd őket – ennyi az egész. Az egészséges életmód hívői sajt nélkül készítsék, bikiniszezonban nem gondolkodók egy nagy adag sajtot reszelve a két réteg közé. Borsóval, a hússal párolt gyökérzöldségekkel teheted még érdekesebbé, na és persze egy kis adag vörösborral a raguban.

Nem kell ennél jobb flamó.
Nem kell ennél jobb flamó.Cultura RF/Diana Miller

Hozzávalók 2 személyre

  • 50 deka darált marhahús
  • 1.5 deci vörösbor
  • 1 kisebb fej felkockázott vöröshagyma
  • 3 gerezd összetört fokhagyma
  • 2 szál apróra összevágott fehérrépa
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • só, bors és majoránna ízlés szerint
  • 1 bögre összevágott barna csiperke
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 1 deci tejszín
  • 1 nagy evőkanál puha vaj
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 bögre lereszelt maasdamer sajt (másik fajtával is helyettesítheted)
  • 1 darab apróra vágott szárzeller
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel a rózsáira szedett karfiolt főni sós vízben. 

Dobd a forró olajba a vöröshagymát, és ha már üveges, mehet hozzá a hús és a fokhagyma is.

Amikor a hús kifehéredett, öntsd fel az egészet a vörösborral, adj egy evőkanál vajat hozzá, majd a zöldségeket és a gombát is. Sózd, borsozd, és kis lángon, fedő alatt puhítsd a keveréket. (Ha úgy érzed, hogy szükséges, mehet alá egy kevés víz vagy alaplé is.)

Ha a karfiol megpuhult, törd össze és keverd el a szerecsendióval, vajjal és a tejszínnel – ha szükséges, sózd is meg egy kicsit. 

Ha a zöldségek is puhák, mehet egy jénai aljába a húsos ragu, arra a sajt, majd a karfiol. Süsd addig, amíg a teteje kissé megpirul, majd langyosan tálald. 

Same in english: shepherd’s pie Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Szereted az olasz konyhát? Adj a tésztához csirkemellet, olívát és citromhéjat!

Csirkével, hallal és tenger gyümölcseivel is működik ez a klassz és gyors vacsora, amihez néhány jó minőségű alapanyagon kívül nem is kell más. Egyszerű minimálfogás olasz hangulatban.

2020. március21., 06:00

Na ez a saláta azért elég menő: tonhalsaláta bébispenóttal, körtével és málnaecetes dresszinggel

A tetején még akár egy kevéske parmezán vagy grana padano is elfér.

2020. február1., 10:40

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Könnyű, oregánós felhőkenyér: szénhidrátmentes szendvicsalap, amihez még élesztő sem kell

Ha az alakod miatt aggódsz és spórolnál a kalóriákkal így tavasszal, kóstold meg ezt a könnyű kenyeret, aminek a valódihoz persze semmi köze, de ugyanolyan finom rajta a kecskesajt hagymalekvárral és rukkolával, vagy egy vékony sonkaszelet egy kanál kéksajttal felturbózott sajtkrémen.

2020. március28., 06:00

A lencse akkor is remek, ha vega pásztorpitét készítenél

Nem kötelező újévkor a lencseleves vagy a lencsefőzelék, nyugodtan készíthetsz olyasmit belőle, ami nem kísért rémálmaidban napközi óta. Ez a finom, vörösborral készült pásztorpite például kifejezetten alkalmas arra, hogy új életet leheljen ebbe a nem túl népszerű alapanyagba.

2020. december29., 06:24

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

2022. február17., 10:36

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek