Same in english: shepherd’s pie

Végül is pásztorpiteként is lefordíthatnák, de shepherd’s pie-ként talán még hamarabb beugrik ez a skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

A tradíciók szerint csak krumplival és hússal készül, de mehet a tetejére zsemlemorzsa, érett cheddar, a húsos részbe pedig bárány, sertés és marha is. Még pásztorlányverziója is van, amibe egyáltalán nem kerül hús. 

Hát nagyon szép étel ez.
Hát nagyon szép étel ez.Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre

  • 1.3 kiló burgonya
  • 1 deci tej és tejszín keveréke
  • 10 deka vaj
  • 2 tojássárgája
  • 50 deka darált marhahús
  • 1-1 darab sárgarépa, vöröshagyma, zellerszár és fehérrépa
  • 30 deka darált sertéshús
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 deci csirkealaplé
  • 20 deka zöldborsó
  • 1 deci vörösbor
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, majd vágd kis kockákra. Tedd fel főni hideg, sós vízben, amiben 10-15 perc alatt főzd puhára.

Közben készítsd el a húsos keveréket. Ehhez vágd apróra a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel a vajból egy evőkanálnyit, add hozzá a zöldségeket. Közepes lángon, időnként megkeverve párold 3-4 percig. Ezek után mehet hozzá a darált hús, majd só, bors és kakukkfű.

Időnként megkeverve, közepes lángon pirítsd 7-8 percig, majd szórd meg a liszttel, keverd el és pirítsd még egy percig. Ezek után add a húshoz a sűrített paradicsomot, öntsd fel az alaplével és a borral, így főzd fedő nélkül 10 percen át, de keverd is meg néha. Most add hozzá a fagyasztott borsót, ezzel a húsos alap el is készült, már csak a krumplipüré hiányzik a tetejéről.

Ehhez dolgozd el a krumplikat a maradék vajjal és a tejszínes tejjel. Ízesítsd sóval és borssal. A végén mehet hozzá a tojássárgája. Már csak annyi dolgod van, hogy egy hőálló tálba kanalazd a húst, rá a krumplit, és süsd addig, amíg a burgonya szépen megpirul a tetején. Ha kész, langyosan tálald. Akár egy kevés reszelt cheddarral és petrezselyemmel is feldobhatod.

Egy rendes adag Anglia Magyarországon Egy rendes adag Anglia Magyarországon

David Hall családias, angol specialitásukat árusító webáruháza mindenkinek kedves lesz, aki szereti Angliát, vagy Londont. Interjú a hazánkban élő angol vállalkozóval.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Extra gyors bolognai pásztorpite – kedvenc bolognai ragunk új ruhában

Ha nevezhetjük még pásztorpitének, ha nem – ez a gyors, darált húsos raguval készült fogás még finomabb lesz, ha egy löttyintés vörösbor és egy csipet barna cukor is kerül darált húsos rétegbe.

2021. július28., 10:24

Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Az ünnepek közeledtével összedobtuk a rántott hal felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

2019. november22., 11:24

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Ez egy macsó fogás.

2019. november14., 11:24

Csirkés-spenótos pásztorpite édesburgonyával és füstölt sajttal

Íme a pásztorpite egy nem hagyományos, de egy kicsit egészségesebb változata.

2020. augusztus19., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek