Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Ami az autók között a vitathatatlanul férfias Mustang, valami olyasmi az ételek között a stew. Egy lazán, gondolkodás, méricskélés nélkül összedobott, barna sörrel ízesített fogás, ami úgy nagyon finom, hogy közben szinte magától készül el. Az eredmény tökéletes, miközben a konyhába is alig kellett bemenni hozzá. Macsó fogás, na.

A magyar pökölt angol megfelelője a stew, de akár a gulyáshoz is hasonlíthatnánk, mert ebbe bizony többféle zöldség is kerül. Német testvére az Eintopf, szlovákul maďarský perkelt románul tocană, de még a franciáknak is van több húsos raguja, például a bárányból készült navarin. Pörköltféléből tehát minden országnak van legalább egy sajátja, de ilyen laza, barna sörös talán nincs egyiknek sem. Hazájában is a vörösboros a legnépszerűbb, ír változatban pedig birkából készítik. Ha ezzel megvagy, lehet a boros változat a következő projekt. 

A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.
A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka marhalábszár felkockázva
  • 1 nagy evőkanál sertészsír
  • 1-1 darab vöröshagyma, burgonya, szárzeller, sárgarépa, fehérrépa (felkockázva)
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint só, bors és fűszerpaprika
  • 2 deci barna sör
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deci húsalaplé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál Worcester-szósz
Recept idők

Mi viszonylag kis adagban készítettük el, ha szeretnéd, duplázd a hozzávalókat, akkor az egész családnak jut belőle. 

Elkészítés:

Forgasd meg a lisztben a felkockázott húst, majd pirítsd meg a zsiradékon. Ha ezzel megvagy, mehet hozzá a zölsdégeken kívül minden összetevő.

Hagyd egy órán át kis lángon fedő alatt puhulni, utána dobd mellé az összevágott zöldségeket, azokkal is főzd egy fél órán keresztül. Krumplipürével vagy friss kenyérrel tálald. 

 

 

kapcsolódó Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt
Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Szalad a konyha, de mindjárt betoppan a rokonság? Még semmi sincs veszve!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

2019. november13., 10:40

Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Az ünnepek közeledtével összedobtuk a rántott hal felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

2019. november22., 11:24

Ha már unod a csirke-rizs kombót, próbáld ki ezt a klassz csirkebiryanit!

Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.

szeptember24., 10:24

Same in english: shepherd’s pie

Egyszerű skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

2019. november14., 10:44

Egy tartalmas, angol karácsonyi desszert: mince pie

Nincs benne darált hús, csak rengeteg finom gyümölcs és fűszerek.

2019. november22., 12:04

Süss vaníliás céklát a forrólevegős sütőben, nem fogod megbánni!

Ha elkészült, locsold meg egy kevés balzsamecettel, mehet hozzá só és frissen tört rózsabors, és egy kevés vajban forgasd meg, amíg meleg. Így lesz igazán tökéletes. És természetes: a hagyományos sütőben is ugyanolyan finom lesz.

szeptember25., 12:52

Mustra