Pöri angolul, barna sörrel: marhahúsos stew

Ami az autók között a vitathatatlanul férfias Mustang, valami olyasmi az ételek között a stew. Egy lazán, gondolkodás, méricskélés nélkül összedobott, barna sörrel ízesített fogás, ami úgy nagyon finom, hogy közben szinte magától készül el. Az eredmény tökéletes, miközben a konyhába is alig kellett bemenni hozzá. Macsó fogás, na.

A magyar pökölt angol megfelelője a stew, de akár a gulyáshoz is hasonlíthatnánk, mert ebbe bizony többféle zöldség is kerül. Német testvére az Eintopf, szlovákul maďarský perkelt románul tocană, de még a franciáknak is van több húsos raguja, például a bárányból készült navarin. Pörköltféléből tehát minden országnak van legalább egy sajátja, de ilyen laza, barna sörös talán nincs egyiknek sem. Hazájában is a vörösboros a legnépszerűbb, ír változatban pedig birkából készítik. Ha ezzel megvagy, lehet a boros változat a következő projekt. 

A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.
A sörös után a vörösboros változatot is próbáld ki.Fotó: LauriPatterson

Hozzávalók 2 személyre:

  • 50 deka marhalábszár felkockázva
  • 1 nagy evőkanál sertészsír
  • 1-1 darab vöröshagyma, burgonya, szárzeller, sárgarépa, fehérrépa (felkockázva)
  • 1 doboz paradicsomkonzerv
  • 1 evőkanál barna cukor
  • ízlés szerint só, bors és fűszerpaprika
  • 2 deci barna sör
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 deci húsalaplé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál Worcester-szósz
Recept idők

Mi viszonylag kis adagban készítettük el, ha szeretnéd, duplázd a hozzávalókat, akkor az egész családnak jut belőle. 

Elkészítés:

Forgasd meg a lisztben a felkockázott húst, majd pirítsd meg a zsiradékon. Ha ezzel megvagy, mehet hozzá a zölsdégeken kívül minden összetevő.

Hagyd egy órán át kis lángon fedő alatt puhulni, utána dobd mellé az összevágott zöldségeket, azokkal is főzd egy fél órán keresztül. Krumplipürével vagy friss kenyérrel tálald. 

 

 

Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt
Így vágj rendet a konyhában negyedóra alatt

Szalad a konyha, de mindjárt betoppan a rokonság? Még semmi sincs veszve!

Tovább »

Még több recept

Bevállalósaknak keresel gasztromeglepetést? Ez a karamellizálthagyma- és bacondzsem csilivel tökéletes lesz!

Valódi macsóknak, csípőset kedvelő nőknek, bevállalósaknak és tulajdonképpen bárkinek príma ajándék, aki imádja a finomságokat és szerinted lesz kedve ezt az izgalmas triót kipróbálni.

december11., 11:24

Menő karácsonyi street food: ünnepi halburger kapribogyós remuládmártással

Testre szabható és nagyon finom, tökéletes a két ünnep közé, amikor már senkinek nincs kedve főzni.

december5., 10:52

Egy kis velőt valaki? Velővel töltött karaj, mazsolás, fehérboros szőlőraguval

A velős pirítós óta tudjuk, hogy a velő tényleg a legegyszerűbb ételeket is feldobja, de ha ez nem lenne elég, készítettünk mellé egy nagy adag fehérboros, mazsolás ragut is.

december6., 09:24

Ajándék felnőtteknek: Karácsonyi konyakos-szegfűszeges szilvacsatni

Húsok mellé, gyümölcsköretek ízesítésére, de egy egyszerű vajas pirítóson is imádjuk ezt karácsonyi hangulatú, kicsit forraltbor-ízű csatnit.

december10., 11:20

Így készül a szarvasgulyás Visegrádon

Lélekmelengető és gazdag ízű fogás lábszárból.

november15., 09:24

Mustra