Same in english: shepherd’s pie

Végül is pásztorpiteként is lefordíthatnák, de shepherd’s pie-ként talán még hamarabb beugrik ez a skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

A tradíciók szerint csak krumplival és hússal készül, de mehet a tetejére zsemlemorzsa, érett cheddar, a húsos részbe pedig bárány, sertés és marha is. Még pásztorlányverziója is van, amibe egyáltalán nem kerül hús. 

Hát nagyon szép étel ez.
Hát nagyon szép étel ez.Fotó: Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.3 kiló burgonya
  • 1 deci tej és tejszín keveréke
  • 10 deka vaj
  • 2 tojássárgája
  • 50 deka darált marhahús
  • 1-1 darab sárgarépa, vöröshagyma, zellerszár és fehérrépa
  • 30 deka darált sertéshús
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 deci csirkealaplé
  • 20 deka zöldborsó
  • 1 deci vörösbor
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, majd vágd kis kockákra. Tedd fel főni hideg, sós vízben, amiben 10-15 perc alatt főzd puhára.

Közben készítsd el a húsos keveréket. Ehhez vágd apróra a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel a vajból egy evőkanálnyit, add hozzá a zöldségeket. Közepes lángon, időnként megkeverve párold 3-4 percig. Ezek után mehet hozzá a darált hús, majd só, bors és kakukkfű.

Időnként megkeverve, közepes lángon pirítsd 7-8 percig, majd szórd meg a liszttel, keverd el és pirítsd még egy percig. Ezek után add a húshoz a sűrített paradicsomot, öntsd fel az alaplével és a borral, így főzd fedő nélkül 10 percen át, de keverd is meg néha. Most add hozzá a fagyasztott borsót, ezzel a húsos alap el is készült, már csak a krumplipüré hiányzik a tetejéről.

Ehhez dolgozd el a krumplikat a maradék vajjal és a tejszínes tejjel. Ízesítsd sóval és borssal. A végén mehet hozzá a tojássárgája. Már csak annyi dolgod van, hogy egy hőálló tálba kanalazd a húst, rá a krumplit, és süsd addig, amíg a burgonya szépen megpirul a tetején. Ha kész, langyosan tálald. Akár egy kevés reszelt cheddarral és petrezselyemmel is feldobhatod.

Egy rendes adag Anglia Magyarországon
Egy rendes adag Anglia Magyarországon

David Hall családias, angol specialitásukat árusító webáruháza mindenkinek kedves lesz, aki szereti Angliát, vagy Londont. Interjú a hazánkban élő angol vállalkozóval.

Tovább »

Még több recept

Egy gyors reggeli ajándékba: füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Ezzel a szuper muffinnal abban segíted a megajándékozottat, hogy egy-egy nagyon extra hétvégi reggelit süssön magának, szinte nulla energiabefektetéssel.

december10., 09:24

Egy tartalmas, angol karácsonyi desszert: mince pie

Nincs benne darált hús, csak rengeteg finom gyümölcs és fűszerek.

november22., 12:04

Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Az ünnepek közeledtével összedobtuk a rántott hal felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

november22., 11:24

Mindenki imádni fogja: Home made fűszerolajak

Salátákra, pizzaszószba, zöldségköretekhez és frissen főtt házi tészták tetejére is tökéletesek ezek az aromás ízesítők.

december11., 12:04

A legtutibb lakásdísz télen, ami ajándékba is tökéletes: mézeskalács ház

Nagy konyhai tapasztalat nem kell hozzá, inkább csak idő és kreativitás. Legalább kétemberes móka, pont ettől alkalmas arra, hogy elhívd a tesód, a barátaid vagy a szerelmed, és közösen bénázzatok/menőzzetek egyet a készítésével.

december11., 09:24

Meglepetés, amivel nem tudsz tévedni: fehér csokoládé liofilizált eperrel

Nem is kérdés, hogy bármilyen csokiból és gyümölcsből készítheted, a mi kedvencünk ez az epres változat, amivel nem nagyon lehet mellélőni.

december9., 12:04

Mustra