Same in english: shepherd’s pie

Végül is pásztorpiteként is lefordíthatnák, de shepherd’s pie-ként talán még hamarabb beugrik ez a skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

A tradíciók szerint csak krumplival és hússal készül, de mehet a tetejére zsemlemorzsa, érett cheddar, a húsos részbe pedig bárány, sertés és marha is. Még pásztorlányverziója is van, amibe egyáltalán nem kerül hús. 

Hát nagyon szép étel ez.
Hát nagyon szép étel ez.Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.3 kiló burgonya
  • 1 deci tej és tejszín keveréke
  • 10 deka vaj
  • 2 tojássárgája
  • 50 deka darált marhahús
  • 1-1 darab sárgarépa, vöröshagyma, zellerszár és fehérrépa
  • 30 deka darált sertéshús
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 deci csirkealaplé
  • 20 deka zöldborsó
  • 1 deci vörösbor
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, majd vágd kis kockákra. Tedd fel főni hideg, sós vízben, amiben 10-15 perc alatt főzd puhára.

Közben készítsd el a húsos keveréket. Ehhez vágd apróra a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel a vajból egy evőkanálnyit, add hozzá a zöldségeket. Közepes lángon, időnként megkeverve párold 3-4 percig. Ezek után mehet hozzá a darált hús, majd só, bors és kakukkfű.

Időnként megkeverve, közepes lángon pirítsd 7-8 percig, majd szórd meg a liszttel, keverd el és pirítsd még egy percig. Ezek után add a húshoz a sűrített paradicsomot, öntsd fel az alaplével és a borral, így főzd fedő nélkül 10 percen át, de keverd is meg néha. Most add hozzá a fagyasztott borsót, ezzel a húsos alap el is készült, már csak a krumplipüré hiányzik a tetejéről.

Ehhez dolgozd el a krumplikat a maradék vajjal és a tejszínes tejjel. Ízesítsd sóval és borssal. A végén mehet hozzá a tojássárgája. Már csak annyi dolgod van, hogy egy hőálló tálba kanalazd a húst, rá a krumplit, és süsd addig, amíg a burgonya szépen megpirul a tetején. Ha kész, langyosan tálald. Akár egy kevés reszelt cheddarral és petrezselyemmel is feldobhatod.

kapcsolódó Egy rendes adag Anglia Magyarországon
Egy rendes adag Anglia Magyarországon

David Hall családias, angol specialitásukat árusító webáruháza mindenkinek kedves lesz, aki szereti Angliát, vagy Londont. Interjú a hazánkban élő angol vállalkozóval.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Mustáros-juharszirupos lazac: egy isteni különlegesség hétvégére

Ettől a két extra hozzávalótól igazán különlegesek lesznek a lazacszeletek. Tálalhatod tészta mellett, de akár egy zöldfűszeres, sós gofrit összedobhatsz mellé a különlegesség kedvéért.

szeptember23., 12:52

Extra gyors bolognai pásztorpite – kedvenc bolognai ragunk új ruhában

Ha nevezhetjük még pásztorpitének, ha nem – ez a gyors, darált húsos raguval készült fogás még finomabb lesz, ha egy löttyintés vörösbor és egy csipet barna cukor is kerül darált húsos rétegbe.

július28., 10:24

Citromos lazac vajban sült, zsályás gnocchival

Egy nagy halom gnocchi akár frissen is összedobható egy kis burgonyából és lisztből, de akár tökös és édesburgonyás változatban is kipróbálhatod az olasz hangulatú nudlikat. Paradicsomos szószban, de egyszerűen, vajban sütve is tökéletes. Már mutatjuk is, hogyan lesz belőle lazaccal egy remek, gyors, mediterrán hangulatú vacsora.

szeptember20., 12:52

Paradicsomos rizottó: csirkés húsgolyókkal még tartalmasabb

Ha te is szereted az olasz konyhát, és most valami újat is kipróbálnál a tészták és a pizza után, ezt a remek, fűszeres rizst próbáld ki! Készíts belőle darált húsból bazsalikomos húsgolyókat egy nagy adag tejbe áztatott kalácsszelettel, és ezekből tálalj néhányat a tetején.

szeptember25., 11:24

Ez a vega pásztorpite kétféle sajttal és szerecsendióval verhetetlen

A pásztorpite ezerféleképpen variálható főétel, amivel csak egyetlen dolgod van: kipróbálni az összes változatát, és kiválasztani a kedvenced. Nálunk ezúttal vega változatban, szerecsendióval és sütőtökkel készült.

2020. október2., 06:04

Ha már unod a csirke-rizs kombót, próbáld ki ezt a klassz csirkebiryanit!

Római tálban a legfinomabb ez a remek indiai fogás, ami még mindig csirke és rizs, csak éppen egy sokkal különlegesebb formában tálalva.

szeptember24., 10:24

Mustra