Same in english: shepherd’s pie

Végül is pásztorpiteként is lefordíthatnák, de shepherd’s pie-ként talán még hamarabb beugrik ez a skót fogás, ami a krumplipüré-hús párosra ad szokatlan, de annál finomabb alternatívát.

A tradíciók szerint csak krumplival és hússal készül, de mehet a tetejére zsemlemorzsa, érett cheddar, a húsos részbe pedig bárány, sertés és marha is. Még pásztorlányverziója is van, amibe egyáltalán nem kerül hús. 

Hát nagyon szép étel ez.
Hát nagyon szép étel ez.Fotó: Diana Miller

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1.3 kiló burgonya
  • 1 deci tej és tejszín keveréke
  • 10 deka vaj
  • 2 tojássárgája
  • 50 deka darált marhahús
  • 1-1 darab sárgarépa, vöröshagyma, zellerszár és fehérrépa
  • 30 deka darált sertéshús
  • ízlés szerint só, kakukkfű és bors
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 deci csirkealaplé
  • 20 deka zöldborsó
  • 1 deci vörösbor
  • 1 evőkanál liszt
Recept idők

Elkészítés:

Hámozd meg a krumplit, majd vágd kis kockákra. Tedd fel főni hideg, sós vízben, amiben 10-15 perc alatt főzd puhára.

Közben készítsd el a húsos keveréket. Ehhez vágd apróra a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel a vajból egy evőkanálnyit, add hozzá a zöldségeket. Közepes lángon, időnként megkeverve párold 3-4 percig. Ezek után mehet hozzá a darált hús, majd só, bors és kakukkfű.

Időnként megkeverve, közepes lángon pirítsd 7-8 percig, majd szórd meg a liszttel, keverd el és pirítsd még egy percig. Ezek után add a húshoz a sűrített paradicsomot, öntsd fel az alaplével és a borral, így főzd fedő nélkül 10 percen át, de keverd is meg néha. Most add hozzá a fagyasztott borsót, ezzel a húsos alap el is készült, már csak a krumplipüré hiányzik a tetejéről.

Ehhez dolgozd el a krumplikat a maradék vajjal és a tejszínes tejjel. Ízesítsd sóval és borssal. A végén mehet hozzá a tojássárgája. Már csak annyi dolgod van, hogy egy hőálló tálba kanalazd a húst, rá a krumplit, és süsd addig, amíg a burgonya szépen megpirul a tetején. Ha kész, langyosan tálald. Akár egy kevés reszelt cheddarral és petrezselyemmel is feldobhatod.

Egy rendes adag Anglia Magyarországon
Egy rendes adag Anglia Magyarországon

David Hall családias, angol specialitásukat árusító webáruháza mindenkinek kedves lesz, aki szereti Angliát, vagy Londont. Interjú a hazánkban élő angol vállalkozóval.

Tovább »

Még több recept

Mézeskalácsfűszerekbe forgatott magvak – ebből csomagolj mindenkinek!

A magvak szuperegészséges rágcsálnivalók, ezért tökéletesek vendégvárónak és egészséges ajándékként. Főleg, ha egy kis mézeskalács-aromát is kapnak.

december12., 11:24

Az ajándékok dzsókere: karácsonyi, vörösáfonyás eperdzsem szegfűszeggel és vaníliával

Azért imádjuk, mert tényleg tévedhetetlen ajándék, ami szuper egy piskótatekercsben, vajas kalácson, pohárkémekben és bárhol, ahol egy kis téli hangulatú édességre vágyik a család.

december13., 12:04

Egy gyors reggeli ajándékba: füstölt paprikás-fokhagymás muffin üvegben

Ezzel a szuper muffinnal abban segíted a megajándékozottat, hogy egy-egy nagyon extra hétvégi reggelit süssön magának, szinte nulla energiabefektetéssel.

december10., 09:24

Valami régi, valami új, valami kölcsön: fish and chips barna sörös mustárszósszal

Az ünnepek közeledtével összedobtuk a rántott hal felpimpelt változatát egy jó sűrű, fűszeres, barna sörös szósszal.

november22., 11:24

Céklalében kandírozott rumos narancshéjak – így még szebb lesz a klasszikus gasztroajándék

A kandírozott narancs szuper, és még szebb, ha kap egy kis színt és egy kis extra aromát. Így már nemcsak sütiben lesz szép, hanem akár egy szalaggal átkötve gasztroajándékként is átadhatod.

december13., 11:24

Egy menő meglepetés sajtimádóknak: fűszeres kecskesajt üvegben

Nálunk kecskesajt, nálad lehet camembert, juhsajt, gomolya és kéksajt, de akár mozzarella is.

december10., 12:00

Mustra