A tradíciók szerint csak krumplival és hússal készül, de mehet a tetejére zsemlemorzsa, érett cheddar, a húsos részbe pedig bárány, sertés és marha is. Még pásztorlányverziója is van, amibe egyáltalán nem kerül hús.
Hozzávalók 4 személyre
- 1.3 kiló burgonya
- 1 deci tej és tejszín keveréke
- 10 deka vaj
- 2 tojássárgája
- 50 deka darált marhahús
- 1-1 darab sárgarépa, vöröshagyma, zellerszár és fehérrépa
- 30 deka darált sertéshús
- ízlés szerint só, kakukkfű és bors
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 deci csirkealaplé
- 20 deka zöldborsó
- 1 deci vörösbor
- 1 evőkanál liszt
Elkészítés:
Hámozd meg a krumplit, majd vágd kis kockákra. Tedd fel főni hideg, sós vízben, amiben 10-15 perc alatt főzd puhára.
Közben készítsd el a húsos keveréket. Ehhez vágd apróra a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Egy nagy serpenyőben forrósíts fel a vajból egy evőkanálnyit, add hozzá a zöldségeket. Közepes lángon, időnként megkeverve párold 3-4 percig. Ezek után mehet hozzá a darált hús, majd só, bors és kakukkfű.
Időnként megkeverve, közepes lángon pirítsd 7-8 percig, majd szórd meg a liszttel, keverd el és pirítsd még egy percig. Ezek után add a húshoz a sűrített paradicsomot, öntsd fel az alaplével és a borral, így főzd fedő nélkül 10 percen át, de keverd is meg néha. Most add hozzá a fagyasztott borsót, ezzel a húsos alap el is készült, már csak a krumplipüré hiányzik a tetejéről.
Ehhez dolgozd el a krumplikat a maradék vajjal és a tejszínes tejjel. Ízesítsd sóval és borssal. A végén mehet hozzá a tojássárgája. Már csak annyi dolgod van, hogy egy hőálló tálba kanalazd a húst, rá a krumplit, és süsd addig, amíg a burgonya szépen megpirul a tetején. Ha kész, langyosan tálald. Akár egy kevés reszelt cheddarral és petrezselyemmel is feldobhatod.