Póréhagymaleves gnocchival vagy anélkül – hedonisták és diétázók is szeretni fogják

Mi nagyon bírjuk azokat az ételeket, amikkel a család minden tagja úgy lakhat jól, hogy gasztrohite sem sérül közben. Ez a leves pont ilyen: finomat esznek majd azok is, akik valami nagyon tartalmasra vágynak, és az év eleji diétát még mindig tartó, hősies életmódváltók is.

A póréhagyma gyógyhatását nagyjából azóta tartják számon, amióta fogyasztják. A görögök köhögés ellen és vízhajtóként használták, de illóolaj-tartalma kedvező hatással van az emésztésre is. Érdemes minél többet fogyasztanod belőle, mert szervezetünkre gyakorolt hatása nagyjából megegyezik a fokhagymáéval, ám kíméletesebben, enyhébb formában fejti ki azt: fertőtlenítő, baktérium- és gombaölő hatása van, de féregűző szerként is régóta ismert és bevált.

Egy kevés sajt is elfér a tetején.
Egy kevés sajt is elfér a tetején.Ken Cave

Hozzávalók 4 személyre

A gnocchihoz

  • 60 deka burgonya
  • 5 deka reszelt parmezán
  • 1 darab tojás
  • 20 deka liszt
  • 1 mokkáskanál

A leveshez

  • 2 szál póréhagyma
  • 8 deci zöldségalaplé
  • 2 deci tejszín
  • 0.5 csokor friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 darab burgonya
  • só és fehér bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Puhítsd a vajon néhány percig az apróra vágott póréhagymát és a burgonyát, majd öntsd fel az alaplével, és főzd meg benne a zöldségeket. Ha megpuhultak (legalább negyedóra kell nekik), add hozzá a tejszínt, majd egy botmixerrel keverd krémesre a levest. 

A gnocchihoz főzd meg jól a burgonyát, majd nyomd át krumplitörőn, és jól dolgozd el a többi hozzávalóval. Sodord kisebb rudakra, azokat vágd 2-3 centisre, és formázz belőlük ovális gnocchikat, amiknek aztán villát belenyomva adhatsz egy kicsit érdekesebb formát. Forró, sós vízben főzd ki, és kanalazz belőle a levesek közepébe, majd a friss petrezselyemmel tálald a fogást. 

(Ha még izgalmasabbá tennéd, cseréld a gnocchiban a burgonya harmadát sütőtök- vagy céklapürére, így gyönyörű színes levesbetétek kerülnek majd az asztalra. Főétel is egyszerűen készülhet belőlük: csak forgasd át egy kevés forró vajon a kifőtt gnocchikat, fűszerezd – a céklásat köménnyel, a tököst csilivel és gyömbérrel –, majd tálald forrón, friss rukkolaszálak tetején, egy adag reszelt sajttal megszórva.)

Készítsen gnocchit csalánnal! Készítsen gnocchit csalánnal!

Az olasz gnocchi a krumplisnudli tesója. A csalán csak első hallásra bizarr hozzávaló, ha szereti a gyógynövényeket, és szeret kísérletezni, vágjon bele bátran!

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A vegán ételek is lehetnek nagyon finomak: csicseriborsó-saláta fűszeres zabkolbásszal

Klassz, magyaros ízű, és nincs „nyúlkaja” hangulata sem ennek a mézes-mustáros csicseriborsó-salátának, amihez grillen sült zabkolbászok készültek nálunk. Utóbbiak neve kissé bizarr, de ettől eltekintve tökéletes és jó fűszeres, vegán húshelyettesítők, amik otthon is percek alatt összedobhatók.

2020. február28., 10:40

Gombás csirkeragu magasabb szinteken: barna sörrel és krémes szósszal

Egy adag krumplipüré tetején is remek, de tésztával, párolt rizzsel és akár egy-egy frissen pirított, fokhagymás bagettszelettel is tálalhatod.

2022. február16., 06:24

Könnyű, oregánós felhőkenyér: szénhidrátmentes szendvicsalap, amihez még élesztő sem kell

Ha az alakod miatt aggódsz és spórolnál a kalóriákkal így tavasszal, kóstold meg ezt a könnyű kenyeret, aminek a valódihoz persze semmi köze, de ugyanolyan finom rajta a kecskesajt hagymalekvárral és rukkolával, vagy egy vékony sonkaszelet egy kanál kéksajttal felturbózott sajtkrémen.

2020. március28., 06:00

Ez tényleg az egyik legfinomabb saláta: epres-kecskesajtos bébispenót dióval

Ha már unod a hagyományos görög- és cézársalátákat, próbáld ki ezt az epres-sajtosat, amit olajos magvakkal tehetsz még tartalmasabbá.

2020. március14., 06:04

Alfredo light – így lesz a fokhagymás, parmezános tésztából legálisan falható finomság a diéta alatt is

Nincs is jobb az olasz tésztaételeknél, főleg, ha egy adag vajat és jó sok parmezánt is adunk a frissen gyúrt, házi tésztához – mondjuk mi. Iáj – mondaná erre a vérképünk.

2020. február14., 09:20

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

2021. július26., 12:52

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek