Zárlat alá került egy magyar település: súlyos fertőzés miatt rendelték el

GettyImages-1768950946

A méhek súlyos, fertőző betegsége miatt a tegnapi naptól községi zárlatot rendelt el a járási állatorvos Kállósemjén nagyközség teljes közigazgatási területén.

A mézelő méhek nyúlós költésrothadásnak nevezett betegsége súlyosan fertőző, ezért van szükség a szigorú zárlatra. A határozat szerint a zárlat alatt álló területről tilos méheket, azok termékeit, betegséget terjesztő tárgyakat, anyagokat kivinni. A zárlat alatt álló területekre méheket bevinni is tilos, írja a hellovidek.hu. A költésrothadásos családok röpkörzetét karantén alá helyezik, melynek hatósugara 5 km.

Minden méhcsaládot veszélyeztet a fertőző betegség

A községi zárlat alatt álló valamennyi méhészet méhcsaládját meg kell vizsgálni méhegészségügyi felelősnek, hatósági állatorvos irányítása mellett.

A méhek fertőző betegsége miatt zárlatot rendeltek el
A méhek fertőző betegsége miatt zárlatot rendeltek elMonty Rakusen / Getty Images Hungary

Ez az amerikai költésrothadás néven is emlegetett fertőzés a méhek költésének leggyakoribb és legpusztítóbb megbetegedése. A fiatal álcákat érinti, de rájuk nézve igen veszélyes.

A fertőzött lárvák színe megsötétedik és elpusztulnak. A fertőzött sejtek tisztítása során a méhek az egész családban elterjesztik a spórákat. A betegség gyorsan megfertőzi a család összes tagjátés a nektárból készülő méz is fertőzött lesz.

Bár az ilyen méznek nincs káros hatása az ember egészségére, a fertőzésveszély miatt tilos eladni.

Mivel azt szinte lehetetlen megoldani, hogy minden családhoz külön eszközöket, tárolóhelyiséget, és pergetőt használjanak, a betegség a méhészeti eszközökkel is terjedhet. A spórák nagyon ellenállók; kiszáradva több, mint 40 évig életben maradnak.

A nyúlós költésrothadás sok országban, így Magyarországon is bejelentésköteles. A járási főállatorvos rendelkezik a további teendőkről.

Ha a méhcsaládok többsége fertőzött, a járási főállatorvos dönthet úgy, hogy az egész állomány kiirtandó, még azok a családok is, amelyek tünetmentesek.

Ha az állomány legalább háromnegyede beteg, akkor a járási főállatorvosnak nincs mérlegelési jogköre, az összes családot el kell pusztítani. Ha a méhcsaládok száma legfeljebb tíz, egy betegsége esetén szintén el kell pusztítani mindet. A méhész teljes kártalanítást kap.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek