Ez a fahéjas-csilis, paradicsomos csatni sajttal, húsokkal és szendvicsekben is tökéletes

A csatnik története Indában kezdődött, ahol kezdetben inkább a savanyúságokra hasonlítottak ezek a mára édeskés-fűszeres zöldséglekvárok. Akkor a tartósítás volt a cél, ma pedig inkább már az, hogy a fogásainkat feldobják ezek a finom, pikáns ételízesítők.

Zöldségből, gyümölcsből és rengeteg fűszerből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, hidegen, sós ételekhez fogyasztják. A csatni az indiai konyha egyik alapétele, amit az angol gyarmatosítók indítottak el a világsiker felé. 

Szakértői azt mondják: a jó csatni készítése időigényes, a főzés kis lángon, folyamatos kevergetés mellett történjen, és az elkészült csatnit felhasználás előtt 1-2 hónapig hagyjuk érni, így lesz a legfinomabb. A csatni lelke a cukor, az ecet és a rengeteg fűszer: a fokhagyma, csili, bors, koriander, fahéj, szerecsendió és a gyömbér.

A mai változat csak egy közepes adag, ami egész héten eláll a hűtőben, így többféle fogással is meg tudod kóstolni. 

Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!
Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!AnnaPustynnikova

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 evőkanál vaj/ghi
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 mokkáskanál csilipehely
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 6 paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 kis doboz natúr paradicsompüré
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Forgasd meg a fűszereket a meleg vajban, majd add hozzá a megtiszítított és felkockázott paradicsomokat, a paradicsompürét, a sót és a cukrot. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve legalább 10 percig főzd együtt az összes hozzávalót.

Sült padlizsánszeletekkel és kecskesajttal tökéletes előétel, csirkés szendvicsben izgalmas ízesítő, de salátaöntetekben és grillezett sajtok és húsok mellett is tökéletesen megállja a helyét. 

Ha még pikánsabban készítenéd, próbáld ki csili helyett egy kisebb fej lilahagymával vagy friss gyömbérrel. 

 

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom? Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Egy gyakran felmerülő kérdés: vajon hová sorolható a paradicsom?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

2020. december27., 06:04

Ez még hasznos lehet: tanuld meg a legegyszerűbb paradicsommártás elkészítését!

Egy nagy adag házi tésztával, húsgombócokkal, friss fűszerekkel például tökéletes a klasszikus paradicsommártás, aminek hagyományos receptjét te is egyszerűen elkészítheted. Tökéletes a pizzatésztára és finom csípősen, de édesen is.

2020. április13., 06:00

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Ez a parmezános-krémes paradicsomleves egészen más, mint amit a menzán megismertél

Bár az iskolában tálalt változatnak is rengeteg rajongója van, érdemes adnod egy esélyt az olaszos hangulatú, nem túl édes paradicsomlevesnek is. Ha van otthon friss bazsalikom, abból is szórj a tetejére!

2020. november15., 06:04

Fűszeres-almás csatni – a legjobb helye egy nagy szelet fokhagymás sertéssült mellett van

Ha csak egy szelet húst sütöttél krumplival, és egy perc alatt készítenél belőle valami nem mindennapit, kanalazz rá egy nagy adagot ebből a csatniból, szórd meg rózsaborssal és fáradság nélkül készítettél egy izgalmas ebéded vagy vacsorát.

2020. szeptember25., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek