Ez a fahéjas-csilis, paradicsomos csatni sajttal, húsokkal és szendvicsekben is tökéletes

A csatnik története Indában kezdődött, ahol kezdetben inkább a savanyúságokra hasonlítottak ezek a mára édeskés-fűszeres zöldséglekvárok. Akkor a tartósítás volt a cél, ma pedig inkább már az, hogy a fogásainkat feldobják ezek a finom, pikáns ételízesítők.

Zöldségből, gyümölcsből és rengeteg fűszerből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, hidegen, sós ételekhez fogyasztják. A csatni az indiai konyha egyik alapétele, amit az angol gyarmatosítók indítottak el a világsiker felé. 

Szakértői azt mondják: a jó csatni készítése időigényes, a főzés kis lángon, folyamatos kevergetés mellett történjen, és az elkészült csatnit felhasználás előtt 1-2 hónapig hagyjuk érni, így lesz a legfinomabb. A csatni lelke a cukor, az ecet és a rengeteg fűszer: a fokhagyma, csili, bors, koriander, fahéj, szerecsendió és a gyömbér.

A mai változat csak egy közepes adag, ami egész héten eláll a hűtőben, így többféle fogással is meg tudod kóstolni. 

Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!
Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!Fotó: AnnaPustynnikova

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál vaj/ghi
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 mokkáskanál csilipehely
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 6 paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 kis doboz natúr paradicsompüré
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Forgasd meg a fűszereket a meleg vajban, majd add hozzá a megtiszítított és felkockázott paradicsomokat, a paradicsompürét, a sót és a cukrot. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve legalább 10 percig főzd együtt az összes hozzávalót.

Sült padlizsánszeletekkel és kecskesajttal tökéletes előétel, csirkés szendvicsben izgalmas ízesítő, de salátaöntetekben és grillezett sajtok és húsok mellett is tökéletesen megállja a helyét. 

Ha még pikánsabban készítenéd, próbáld ki csili helyett egy kisebb fej lilahagymával vagy friss gyömbérrel. 

 

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Egy gyakran felmerülő kérdés: vajon hová sorolható a paradicsom?

Tovább »

Még több recept

Mi ez, hagymás bab? Nem, krumplis hal

És ez tényleg krumplis hal, méghozzá az angolok halas pitéje füstölt hallal és jó sok vajas krumplipürével a tetején.

november13., 10:40

Ezt mondd ki, ha tudod: matchás mochi

Jöhet egy kis cseresznyevirágos, babos, zöld teás finomság?

november8., 12:04

Van élet a cukros paradicsomleveseken túl – itt egy zelleres változat!

Van jobb a cukros-menzás vonalnál. Vagy legalább olyan jó.

október9., 10:52

Édes zsömlében az igazi: kecskesajtos-hagymalekváros burger

Egyszerű és az irodába is elviheted, ha valami izgalmasat ennél.

november12., 11:24

Együtt az édes, a sós és a csípős: ananászos csirkecombok

Amilyen fura a pizzán, legalább annyira finom a frissen sült, sós, fűszeres húsokkal az ananász.

november7., 10:40

Ezt már csak megérdemeljük reggelente: omlett erdei gombákkal és parmezánnal

Egy menő változata következik a klasszikus omlettnek, amihez néhány fontos tanácsot is adunk.

november8., 09:20

Mustra