Ez a fahéjas-csilis, paradicsomos csatni sajttal, húsokkal és szendvicsekben is tökéletes

A csatnik története Indában kezdődött, ahol kezdetben inkább a savanyúságokra hasonlítottak ezek a mára édeskés-fűszeres zöldséglekvárok. Akkor a tartósítás volt a cél, ma pedig inkább már az, hogy a fogásainkat feldobják ezek a finom, pikáns ételízesítők.

Zöldségből, gyümölcsből és rengeteg fűszerből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, hidegen, sós ételekhez fogyasztják. A csatni az indiai konyha egyik alapétele, amit az angol gyarmatosítók indítottak el a világsiker felé. 

Szakértői azt mondják: a jó csatni készítése időigényes, a főzés kis lángon, folyamatos kevergetés mellett történjen, és az elkészült csatnit felhasználás előtt 1-2 hónapig hagyjuk érni, így lesz a legfinomabb. A csatni lelke a cukor, az ecet és a rengeteg fűszer: a fokhagyma, csili, bors, koriander, fahéj, szerecsendió és a gyömbér.

A mai változat csak egy közepes adag, ami egész héten eláll a hűtőben, így többféle fogással is meg tudod kóstolni. 

Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!
Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!Fotó: AnnaPustynnikova

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál vaj/ghi
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 mokkáskanál csilipehely
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 6 paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 kis doboz natúr paradicsompüré
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Forgasd meg a fűszereket a meleg vajban, majd add hozzá a megtiszítított és felkockázott paradicsomokat, a paradicsompürét, a sót és a cukrot. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve legalább 10 percig főzd együtt az összes hozzávalót.

Sült padlizsánszeletekkel és kecskesajttal tökéletes előétel, csirkés szendvicsben izgalmas ízesítő, de salátaöntetekben és grillezett sajtok és húsok mellett is tökéletesen megállja a helyét. 

Ha még pikánsabban készítenéd, próbáld ki csili helyett egy kisebb fej lilahagymával vagy friss gyömbérrel. 

 

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Egy gyakran felmerülő kérdés: vajon hová sorolható a paradicsom?

Tovább »

Még több recept

Fűszeres-almás csatni – a legjobb helye egy nagy szelet fokhagymás sertéssült mellett van

Ha csak egy szelet húst sütöttél krumplival, és egy perc alatt készítenél belőle valami nem mindennapit, kanalazz rá egy nagy adagot ebből a csatniból, szórd meg rózsaborssal és fáradság nélkül készítettél egy izgalmas ebéded vagy vacsorát.

szeptember25., 06:04

Vegánok, sziasztok! Csicseriborsós curry tökkel és kókusztejjel

Fűszeres indiai ragu, amiből nem hiányzik a hús.

2019. október21., 09:24

Ez a gombapástétom még finomabb, ha aszaltgyümölcs-ragut is készítesz mellé

Amilyen egyszerű, olyan finom ez a gombás pástétom, amibe érdemes egy kevés konyakot is keverned. Pirítóssal és aszalt gyümölcsökkel tökéletes előétel lesz karácsonykor.

november28., 06:04

Ez a levendulás-szilvás csatni egy szelet kaláccsal és sajttal nem mindennapi vacsora lesz

Édes és sós ételekhez, húsok mellé vagy a reggeli pirítós tetején is remek helye lesz, de gasztroajándékként is tökéletes ez a klassz, nyáridéző csatni.

szeptember23., 06:08

Barack-Cayenne-jalapeno csatni nyárra – baracklekvár helyett

Ha imádod a különlegességeket, ebből kanalazz egy adagot a reggeli pirítósra vagy a rántott sajt mellé! Ha az édeskés-savanykás ízek még nem ébresztenek fel, a Cayenne-bors biztosan bebikázza a leglassabban induló napot is.

augusztus12., 06:04

A mézes-füstös lazac mellé már csak egy friss salátát kell összedobnod

Akár egy csilis-parmezános házi, gyúrt tészta is klasszul illik hozzá, de egy narancsos salátával sem tévedhetsz.

november29., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.