Ez a fahéjas-csilis, paradicsomos csatni sajttal, húsokkal és szendvicsekben is tökéletes

A csatnik története Indában kezdődött, ahol kezdetben inkább a savanyúságokra hasonlítottak ezek a mára édeskés-fűszeres zöldséglekvárok. Akkor a tartósítás volt a cél, ma pedig inkább már az, hogy a fogásainkat feldobják ezek a finom, pikáns ételízesítők.

Zöldségből, gyümölcsből és rengeteg fűszerből főzik, ecettel-cukorral tartósítják, hidegen, sós ételekhez fogyasztják. A csatni az indiai konyha egyik alapétele, amit az angol gyarmatosítók indítottak el a világsiker felé. 

Szakértői azt mondják: a jó csatni készítése időigényes, a főzés kis lángon, folyamatos kevergetés mellett történjen, és az elkészült csatnit felhasználás előtt 1-2 hónapig hagyjuk érni, így lesz a legfinomabb. A csatni lelke a cukor, az ecet és a rengeteg fűszer: a fokhagyma, csili, bors, koriander, fahéj, szerecsendió és a gyömbér.

A mai változat csak egy közepes adag, ami egész héten eláll a hűtőben, így többféle fogással is meg tudod kóstolni. 

Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!
Grillezett sajttal és sült padlizsánnal is próbáld ki!Fotó: AnnaPustynnikova

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 2 evőkanál vaj/ghi
  • 1 mokkáskanál római kömény
  • 1 mokkáskanál csilipehely
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 6 paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 kis doboz natúr paradicsompüré
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat leforrázzuk, meghámozzuk és kockákra vágjuk. Forgasd meg a fűszereket a meleg vajban, majd add hozzá a megtiszítított és felkockázott paradicsomokat, a paradicsompürét, a sót és a cukrot. Közepes lángon, folyamatosan kevergetve legalább 10 percig főzd együtt az összes hozzávalót.

Sült padlizsánszeletekkel és kecskesajttal tökéletes előétel, csirkés szendvicsben izgalmas ízesítő, de salátaöntetekben és grillezett sajtok és húsok mellett is tökéletesen megállja a helyét. 

Ha még pikánsabban készítenéd, próbáld ki csili helyett egy kisebb fej lilahagymával vagy friss gyömbérrel. 

 

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Egy gyakran felmerülő kérdés: vajon hová sorolható a paradicsom?

Tovább »

Még több recept

A kakaós csigát mindenki szereti – ebben az egyszerű változatban még az is, aki elkészíti

A gyereknek az iskola talán nem hiányzik, de egy-egy darab jó kis puha kakaós csigára talán benevezne, ahogy mi is, bármikor. Ha te sem vagy különb nálunk, kapcsolj hedonista módba ezzel a klasszikussal, amit természetesen fahéjjal és citromos cukormázzal is készíthetsz. Ha sósan ennétek, cheddar sajtos-jalapenós töltelékkel tekerd fel.

április3., 06:04

Ez a medvehagymás burgonyasaláta igazi tavaszi ízekkel dobja fel az ebédet

A majonézes burgonyasalátánál nincs is jobb alap a konyhai kreativitás kibontakoztatásához: ahogy egy nagy adag gránátalma, úgy egy csokor friss, apróra vágott medvehagyma is jól áll neki.

április6., 06:00

Így készíthetsz egyszerűen egy jó kis retró lekváros buktát

Ha betáraztál néhány csomag élesztőből és valahogy pár kiló liszt is van otthon, nincs más hátra, csak összedobni a legegyszerűbb kenyereket és kelt tésztákat – ehhez adunk segítséget ezen a héten.

április2., 06:00

Olasz vega tészta articsókával, parmezánnal és friss paradicsommal

Ha valami húsmenteset ennétek, ezt a jó kis articsókás receptet próbáljátok ki vacsorára. Ha articsókát nehezen szereztek be, nyugodtan helyettesítsétek gombával vagy fűszeres, grillezett padlizsánnal.

április4., 07:52

Tengerparti hangulatban: tonhalas tészta tejszínnel és kapribogyóval

Ha van otthon egy lelkes tízéves, talán még ő is szívesen összedobja ezt az egyszerű, kicsit mediterrán hangulatú ételt, amivel csak annyi dolgod van, hogy a kifőtt tésztával elkeversz minden hozzávalót. Ha még ezt is tovább fokoznád, egy kevés parmezánnal és zöld borssal küldd meg a tetejét.

április6., 06:00

Igazi emberkaja: tészta mustáros-tejszínes marhahússal és fekete olívával

Egy jó kis tésztás recept, amit percek alatt összedobsz akkor is, ha még sohasem jártál a konyhában, maximum a hűtő és a mikró környékén.

április5., 06:00

Mustra