Ez még hasznos lehet: tanuld meg a legegyszerűbb paradicsommártás elkészítését!

A bezártságban több idő marad új dolgokat tanulni, így ezen a héten az öt alapmártás receptjét hoztuk el. Mindegyiket többféle ételhez felhasználhatod, legtöbbjükből pedig egy-két extra alapanyaggal más, ismert szószokat is összedobhatsz.

Egy nagy adag házi tésztával, húsgombócokkal, friss fűszerekkel például tökéletes a klasszikus paradicsommártás, aminek hagyományos receptjét te is egyszerűen elkészítheted. Tökéletes a pizzatésztára és finom csípősen, de édesen is.

Mehet a pizzára is.
Mehet a pizzára is.Fotó: fcafotodigital

Hozzávalók:

  • 5 deka sárgarépa
  • 5 deka zeller
  • 5 deka vöröshagyma
  • 1 szál kakukkfű
  • 4 deka angolszalonna
  • 10 deka vaj
  • 10 deka liszt
  • 35 deka paradicsompüré (friss paradicsomból a legjobb)
  • 1 nagy gerezd fokhagyma összetörve
  • 5 deka cukor
  • 1 liter húsalaplé
  • só és bors ízlés szerint
  • 0.5 darab babérlevél
Recept idők

Elkészítés:

Vágd kockákra a zöldségeket és a szalonnával pirítsd meg a vajon, majd add hozzá a lisztet és keverd néhány percig. Ezek után mehet bele az összes többi hozzávaló, majd ha jól összefőttek, szűrd át, és ha szükséges, ízesítsd még sóval és borssal. 

Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
Zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?

Egy gyakran felmerülő kérdés: vajon hová sorolható a paradicsom?

Tovább »

Még több recept

Saslik szilvás szósszal – mazsolás, fűszeres rizzsel tálald!

Ne csak sütikben és gombócban használd fel a szilvát – ez a gyümölcsünk csatniban és szószként is klassz, amit egy ilyen egyszerű saslik mellett van is alkalma bebizonyítani. Már csak egy kevés rizs vagy egy szilvás-rukkolás-mozzarellás saláta kell mellé, és el is készült a könnyű vacsora.

szeptember17., 06:04

Ez a fahéjas-csilis, paradicsomos csatni sajttal, húsokkal és szendvicsekben is tökéletes

Az indiaiak gyümölcsös-fűszeres Erős Pistája, ami hamar elkészül, és millió ízzel dobja fel a legegyszerűbb fogásokat is. Mivel nincs egyetlen receptje, elrontani lehetetlen.

2019. október19., 10:55

Itt az ősz és vele ez az isteni füstös-gyömbéres tökleves

Ha egy nehezebb húsétel elé van szükséged egy könnyű levesre, kínáld ezt a változatot, ha pedig egy vacsorát váltanál ki vele, reszeld le a maradék sajtokat a hűtőből, tedd egy sütőlapra és készíts sajtcsipszet mellé.

szeptember18., 06:04

Még egy almás süti őszre, ezúttal karamelldarabokkal

Karamelldarabokkal dobtuk fel ezt az egyszerű sütit, mert tudjuk, milyen jó barátok, és ha hétvége lenne, még egy kis krémsajtos sóskaramell-öntetet is készítenénk a szeletekre. Mivel hétköznap készült, így maradt az expressz változat, de szerencsére abban sem kellett csalódnunk.

szeptember19., 06:04

Vendégváróként is tökéletesen megállja a helyét ez a szilvás-mandulás kosárka

Itt a szilva szezonja, naná, hogy ezekbe a kosárkákba is jutott belőle. Ha te is összevásárolsz mindenféle likőrt, amik aztán egyre lassabban fogynak a kamrapolcról, vedd elő a mandulásat és locsolj a szilvákhoz egy adagot, mert ebből a sütiből remek ízeket hoz elő az amaretto.

szeptember19., 06:04

Ezt az őszi töklevest csilivel és kókusszal dobtuk fel

Talán furán hangzik a kombináció, de mennyivel furább, mint ugyanazt a hatféle levest éveken át? Adj neki egy esélyt, és talán felkerül az állandó őszi étlapra ez a különlegesség is.

szeptember19., 06:04

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.