Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

Ha zselésebben és visszafogottabb ízekben szeretnéd, egy kevés extra vízzel és pektinnel teheted kevésbé fűszeressé.
Ha zselésebben és visszafogottabb ízekben szeretnéd, egy kevés extra vízzel és pektinnel teheted kevésbé fűszeressé.Fotó: baibaz

Hozzávalók:

  • 3 ek. olaj
  • 2 fej lila hagyma apróra vágva
  • 40 deka cékla apróra felkockázva
  • 15 deka vörös áfonya
  • 2 nagy evőkanál narancslekvár
  • 1 nagyobb darab bionarancs leve és héja
  • 1 ek. puha vaj
  • ízlés szerint só, fekete bors, rózsabors, szerecsendió és csillagánizs
  • 0.2 deci konyak
  • 1 ek. fehérborecet
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a hagymát az olajon a cukorral és egy kevés sóval. Ha megpuhult, mehet hozzá a cékla és egy kis narancslé, majd fedő alatt kis lángon hagyd szétfőni a céklát a gyümölccsel és a fűszerekkel. Ha szükséges, egy kevés vizet is önts alá. Ha elkészült, kissé törd össze, add hozzá a többi alapanyagot, majd forrald össze még egyszer, és steril üvegekben tálald. 

Körte-cukkini csatni – csak dobálj bele mindent, és szinte magától elkészül
Körte-cukkini csatni – csak dobálj bele mindent, és szinte magától elkészül

A jó csatniban van egy kevés zöldség, egy édeskés hozzávaló a sós ízek mellett és egy kis savanykás aroma, na és persze néhány egymással klasszul összeillő fűszer. Nálunk ezúttal tárkonnyal készült a grillsajtok és vajas pirítósok legjobb barátja.

Tovább »

Még több recept

A savanyított cékla vörös és fehér húsok mellett is finom

Rozmaringgal, de akár vaníliával is készülhet a savanyított cékla, mindkettő egyedi, különleges aromát ad neki. A mellé kínált húst már nem is nagyon kell fűszerezned, elég, ha sózod és borsozod, majd narancsot, rukkolát és egy egyszerű öntetet halmozol mellé a tányérra.

2020. október4., 06:12

A céklaburger szerintünk zsályás-fokhagymás házi majonézzel a legfinomabb

Hamburger szinte bármiből készülhet, de az igazán klassz, zöldséges változatokhoz kell némi kreativitás. Ez a lilahagyma-lekváros nagy kedvencünk, amit jó sok rukkolával és friss, grillezett cukkinivel és egy szelet ementálival szeretünk a legjobban.

2020. október15., 06:04

Szuper finom és egészséges: csalános-ananászos reggeli smoothie kókusztejjel

Akár melegen, akár jégkockákkal finom lesz ez a reggeli ital, ami egy kevés mézzel és zabbal elkeverve órákra elég energiát ad a naphoz. Ha ennél is különlegesebbre szeretnéd, egy kis kanál reszelt gyömbért is adj hozzá.

április12., 12:52

Kevert túrós narancshéjjal – mandulalikőrös baracklekvárral tálald

A túrós sütik nekünk bármikor jöhetnek. Ha te is ilyen nagy rajongója vagy a savanykás ízeknek, dobd össze ezt a narancsos változatot, és mandulalikőrös baracklekvárral a tetején tálald.

április11., 10:44

Kakaós-meggyes kevert süti – belga csokival és egy kis rummal dobtuk fel

Nem kell a kevert sütiknek mindenképpen unalmasnak lenniük – ez a meggyes-csokis változat rummal vagy mandulalikőrrel lesz a legfinomabb. Ha dupla adagban készíted, csokikrémmel klassz torta lehet belőle.

április11., 12:52

Ezt a joghurtos panna cottát barackkal és karamellás pop-cornnal dobtuk fel

Fura, de finom, és naná, hogy már semmi köze a hagyományos panna cottához, de a lényeg ugyanaz: a savanykás ízek az édes, ropogós pattogatott kukoricával tökéletes ízharmóniát hoznak össze.

április13., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.