Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

Ha zselésebben és visszafogottabb ízekben szeretnéd, egy kevés extra vízzel és pektinnel teheted kevésbé fűszeressé.
Ha zselésebben és visszafogottabb ízekben szeretnéd, egy kevés extra vízzel és pektinnel teheted kevésbé fűszeressé.baibaz

Hozzávalók:

  • 3 ek. olaj
  • 2 fej lila hagyma apróra vágva
  • 40 deka cékla apróra felkockázva
  • 15 deka vörös áfonya
  • 2 nagy evőkanál narancslekvár
  • 1 nagyobb darab bionarancs leve és héja
  • 1 ek. puha vaj
  • ízlés szerint só, fekete bors, rózsabors, szerecsendió és csillagánizs
  • 0.2 deci konyak
  • 1 ek. fehérborecet
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a hagymát az olajon a cukorral és egy kevés sóval. Ha megpuhult, mehet hozzá a cékla és egy kis narancslé, majd fedő alatt kis lángon hagyd szétfőni a céklát a gyümölccsel és a fűszerekkel. Ha szükséges, egy kevés vizet is önts alá. Ha elkészült, kissé törd össze, add hozzá a többi alapanyagot, majd forrald össze még egyszer, és steril üvegekben tálald. 

kapcsolódó Körte-cukkini csatni – csak dobálj bele mindent, és szinte magától elkészül
Körte-cukkini csatni – csak dobálj bele mindent, és szinte magától elkészül

A jó csatniban van egy kevés zöldség, egy édeskés hozzávaló a sós ízek mellett és egy kis savanykás aroma, na és persze néhány egymással klasszul összeillő fűszer. Nálunk ezúttal tárkonnyal készült a grillsajtok és vajas pirítósok legjobb barátja.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A céklaburger szerintünk zsályás-fokhagymás házi majonézzel a legfinomabb

Hamburger szinte bármiből készülhet, de az igazán klassz, zöldséges változatokhoz kell némi kreativitás. Ez a lilahagyma-lekváros nagy kedvencünk, amit jó sok rukkolával és friss, grillezett cukkinivel és egy szelet ementálival szeretünk a legjobban.

2020. október15., 06:04

Ropogósra sült karfiolszték őszi hangulatban, füstölt paprikával

Köretként is kiváló, egy jó hallevesben levesbetétként, de akár egy nagy adag tésztával és sajtszósszal remek, könnyű őszi vacsora lehet a karfiolszték, aminek az elkészítésében mindössze az a nehézség, hogy meg kell várnod, amíg elkészül. Mi párolóban készítjük, és aztán vajban pirítjuk meg, de ha kisebb darabokban is megfelel, szedd rózsáira, főzd meg, majd ezek után pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben.

október18., 11:24

Próbáld ki a céklahummuszt zöldségekkel, rösztivel és pirítós tetején!

Céklás hummusz sok van, bármelyik változat lehet finom, ám az összes között a legelegánsabb ez a szarvasgombaolajjal készült változat. Vendégvárásra is alkalmas, csak néhány keksz, zellerszár és friss zöldalma kell hozzá.

2020. október16., 06:04

Muffin őszi hangulatban fügével, ricottával és mandulával

Ha te is szívesen készíted az egyik legegyszerűbb desszertet, a hideg hónapokban a legjobb, ha őszi hangulatban dobod össze. A tetejére a céklalével színezett, fahéjjal és porcukorral kikevert vajkrém lesz a legfinomabb, így akár szép cupcake-ek is készülhetnek belőle.

október18., 12:52

Muffin matchával és fehér csokival: isteni édesség japán hangulatban

Ha szereted az izgalmas ízeket, szokatlan ízkombinációkat és a zöldtea-por gyönyörű zöld színét, dobd össze ezt a különleges muffint. Naná, hogy egy nagy pohár matcha latte lesz a tökéletes ital mellette.

október21., 11:24

Még tart a szezon: cékla-narancs-mogyoró salátával izgalmasabbak a grillezett húsok

Vegáknak grillezett sajttal, húsevőknek egy-egy szelet kacsacomb mellett lesz igazán finom ez a saláta, ami vérnarancsos-mandarinos változatban még izgalmasabb.

január27., 06:04

Mustra