Télen is készíthetsz csatnit, ez a karácsonyi céklás-narancsos változat jól feldobja a sülteket

Nem csak nyáron érdemes belevágnod egy gyors csatni készítésébe, télen is megéri, mert vajas pirítóson, csirkemellszeleteken és akár egzotikus ragukban és salátaöntetek hozzávalójaként is finom lesz.

Ha zselésebben és visszafogottabb ízekben szeretnéd, egy kevés extra vízzel és pektinnel teheted kevésbé fűszeressé.
Ha zselésebben és visszafogottabb ízekben szeretnéd, egy kevés extra vízzel és pektinnel teheted kevésbé fűszeressé.Fotó: baibaz

Hozzávalók:

  • 3 ek. olaj
  • 2 fej lila hagyma apróra vágva
  • 40 deka cékla apróra felkockázva
  • 15 deka vörös áfonya
  • 2 nagy evőkanál narancslekvár
  • 1 nagyobb darab bionarancs leve és héja
  • 1 ek. puha vaj
  • ízlés szerint só, fekete bors, rózsabors, szerecsendió és csillagánizs
  • 0.2 deci konyak
  • 1 ek. fehérborecet
Recept idők

Elkészítés:

Süsd meg a hagymát az olajon a cukorral és egy kevés sóval. Ha megpuhult, mehet hozzá a cékla és egy kis narancslé, majd fedő alatt kis lángon hagyd szétfőni a céklát a gyümölccsel és a fűszerekkel. Ha szükséges, egy kevés vizet is önts alá. Ha elkészült, kissé törd össze, add hozzá a többi alapanyagot, majd forrald össze még egyszer, és steril üvegekben tálald. 

Körte-cukkini csatni – csak dobálj bele mindent, és szinte magától elkészül
Körte-cukkini csatni – csak dobálj bele mindent, és szinte magától elkészül

A jó csatniban van egy kevés zöldség, egy édeskés hozzávaló a sós ízek mellett és egy kis savanykás aroma, na és persze néhány egymással klasszul összeillő fűszer. Nálunk ezúttal tárkonnyal készült a grillsajtok és vajas pirítósok legjobb barátja.

Tovább »

Még több recept

Körte-cukkini csatni – csak dobálj bele mindent, és szinte magától elkészül

A jó csatniban van egy kevés zöldség, egy édeskés hozzávaló a sós ízek mellett és egy kis savanykás aroma, na és persze néhány egymással klasszul összeillő fűszer. Nálunk ezúttal tárkonnyal készült a grillsajtok és vajas pirítósok legjobb barátja.

2020. szeptember10., 06:04

Fügecsatni – minél fűszeresebb, annál finomabb

Az egyszerű változat mellett készíts belőle egyet az ünnepekre karácsonyi fűszerekkel is. Jól fog esni a vajas pirítóson és a sült sajtok mellett is. Előételt is készíthetsz vele: csak tésztakosárkákba kell kanalaznod egy kis natúr krémsajtot és a tetejére tenni egy keveset ebből a csatniból.

2020. augusztus29., 06:04

Ha kevesebb húst ennél, itt egy egészséges tipp: céklás-kecskesajtos rizottó

Jó sok frissen őrölt borssal érdemes tálalnod ezt az olasz főételt, ami nálunk kivételesen fehérbor helyett rozéval, parmezán helyett egy kevés kecskesajttal készült. Ha van otthon rozmaring, abból is érdemes adnod hozzá.

2020. október18., 06:08

Ez a reggeli zabos-céklás smoothie másnaposságra is tökéletes

Egy kevés citrom és narancs is került bele, hogy pótold a vitaminokat, és a zabot sem hagytuk ki, hogy jó sokáig eltelítsen ez a klassz reggeli ital.

január3., 06:04

Ez a levendulás-szilvás csatni egy szelet kaláccsal és sajttal nem mindennapi vacsora lesz

Édes és sós ételekhez, húsok mellé vagy a reggeli pirítós tetején is remek helye lesz, de gasztroajándékként is tökéletes ez a klassz, nyáridéző csatni.

2020. szeptember23., 06:08

A kókuszos céklaleves – egyszerűen elkészíthető, finom és nagyon különleges

A kókusz és a cékla nem megszokott páros, mégis érdemes néha találkozniuk, mert abból lesznek az ilyen klassz levesek. Kókusz- és céklacsipsszel tálalva és egy kis olívaolajjal meglocsolva a legfinomabb.

2020. október17., 06:08

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.