Egyszerű vegán vacsora: Tészta sült fokhagymával és pirított erdei gombákkal

A vegánok egyik érve az, hogy a húsipar használja fel ivóvízfogyasztásunk közel egyharmadát, miközben millióknak nincs belőle elég. Ehhez a recepthez elég annyi víz, amennyiben a tészta megfő, a többit megoldja az édeskés sült fokhagyma és a finom erdei gombák.

Vegánnak lenni legalább a hét két napján nagyon is megéri, mert a legújabb kutatások szerint az állati eredetű hozzávalóktól mentes fogásokon élők sokkal ritkábban halnak meg szívbetegségben, de a stroke is kevésbé fenyegeti őket. Olyan receptekkel, mint ez az aromás gombákkal és krémes sült fokhagymával teli tészta, nem is tűnik olyan lehetetlen kihívásnak egy-egy vegán napot beiktatni.

Hát nem gyönyörű?
Hát nem gyönyörű?Lilechka75

Hozzávalók 2 személyre

  • 2 nagy fej megtisztított fokhagymagerezdek
  • 30 deka durumtészta
  • 1 bögre kesudió beáztatva (legalább 4 órán át ázzon)
  • 1 deci növényi tej
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 30 deka erdeigomba-keverék
  • 0.5 deci száraz fehérbor
  • ízlés szerint friss kakukkfű, só és bors
Recept idők

Elkészítés:

Tedd fel főni a tésztát sós vízben, közben el tudod készíteni a sült fokhagymát is. A fokhagymafejeket forgasd meg olívaolajban, tedd a gerezdeket egy alumíniumfóliára, takard le egy másikkal, majd tedd a sütőbe nagyjából 40 percre. Ha kész, vedd ki belőle, és hagyd hűlni egy kicsit.

A gombához melegíts olívaolajat és süsd meg benne a falatnyi gombafejeket nagyjából öt percen keresztül. Add hozzá a bort, a kakukkfüvet, majd hagyd főni még öt percen át, fedő nélkül. Ezek után sózd és adj hozzá frissen őrölt borsot is.

Amikor a fokhagyma lehűlt, kétféleképpen dönthetsz. Ha sietsz, keverd el a gombás keverékkel és a tésztával, ha pedig krémes szószt készítenél belőle, akkor tedd egy konyhai robotgép aprítógép táljába, add hozzá az áztatott kesudiót és a növényi tejet, majd keverd az egészet egy krémes szósszá. A végén mehet hozzá egy kevés citromlé, só és bors ízlés szerint.

Keverd össze a tésztát a krémes-fokhagymás mártással, kanalazd a tetejére a megsült gombákat és díszítsd csilipehellyel vagy friss kakukkfűvel.

Sporttáplálkozás vegán módra: növényi étrend a jobb teljesítményért Sporttáplálkozás vegán módra: növényi étrend a jobb teljesítményért

Mennyire elégíti ki a növényi eredetű étrend egy sportoló szükségleteit?

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Te is szereted a tésztát? Ezt a gesztenyés-fehér kolbászos finomságot készítsd el!

Érkezik a tél, a sült és a főtt gesztenye legbiztosabb szezonja. És ha a desszertek és a sült változat mellett valami mást is kipróbálnál, készítsd el ezt a jó kis krémes tésztát, majd tálald egy nagy adag parmezánnal a tetején.

2021. november8., 09:24

Gyors vacsoratipp: az olaszok citromos tésztája parmezánnal és vajjal a legfinomabb

Az olaszok nagyon szeretik az egyszerűen összeállítható tésztákat, és mi ennek csak örülni tudunk.

2021. november17., 09:24

Gyors ebéd: vargányás, húsos tészta tejszínesen

A legjobb akkor lesz, ha szánsz egy kis időt mellé egy házi tészta meggyúrására, de egy sütőtökös gnocchi mellett is remek. Ha pedig hétköznap dobnád össze, egy nagy adag olasz durumtészta sem szentségtörés ehhez a fogáshoz.

2021. október17., 11:24

Ramentészta új szinteken, gyors, csirkés változatban

Szeretjük a rament, mert egy kis forró vízzel pillanatok alatt ehető fogás válik belőle, a fantázia már csak ahhoz kell, hogy az ember kitalálja, mivel is érdemes ízesíteni és megpakolni a tetejét. Ha megkóstolnád egy kicsit magyaros hangulatban, ez lesz a neked való fogás.

2021. szeptember19., 12:52

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek