AUSZTRIA 2014

Extrém bécsi divat nyárra

Dívány 2014. április 27., vasárnap 20:41

Minden ősszel rendeznek bécsi divathetet: most a 2013-as MQ Vienna Fashion Week legmenőbb divattervezői közül válogattunk. Az igazán bevállalós, trendkövető osztrákok ha tehetik, tőlük szerzik be tavaszi-nyári ruhatárukat. Az öt legfantáziadúsabb külföldi kollekció mellett bemutatjuk a kint kiállító vagy bemutatót tartó magyarok munkáit is!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Mozart golyók, házilag

Ötvös Zsuzsanna 2014. április 27., vasárnap 12:33

A híres osztrák édesség, a Mozart-golyó (Mozartkugel) receptjét 1890-ben alkotta meg Paul Fürst salzburgi cukrász. Bár azóta számtalan cég gyártja már a jellegzetes bonbont, mind a mai napig a Fürst cukrászdában kézzel készült Mozart-golyók nevezhetők csak eredeti salzburgi Mozart-golyónak (Original Salzburger Mozartkugeln).

A házi változat elkészítéséhez ezért az eredeti Mozart-golyót készítő Fürst cukrászda honlapjáról lestük el a kézi előállítás folyamatát, ahol szerencsénkre sok képpel és rajzzal is illusztrálják a lépéseket.

Mozartgolyó4
Fotó: Ötvös Zsuzsanna

A Mozart-golyóhoz három hozzávalóra van csak szükség: pisztáciamarcipánra, mogyorónugátra és csokoládéra a bevonáshoz. Pisztáciamarcipánt készíthetünk házilag így, vagy még egyszerűbb, ha magas mandulatartalmú csemegemarcipánhoz egy kevés nagyon finomra darált pisztáciát gyúrunk.

A mogyorónugát a necces hozzávaló, nálunk delikáteszekben lehet elvétve kapni, bezzeg Ausztriában minden szupermarketben van. De ezt is áthidalhatjuk, mert házilag kétféleképp is elkészíthetjük el.

Vagy egy rész 100%-os törökmogyoró-pasztát két rész tejcsokoládéval olvasztunk össze vagy mi magunk készítjük el a mogyorópasztát és ehhez adunk tejcsokoládét – az utóbbi verzióhoz a részletes leírás itt található.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Tudja, melyik osztrák étel hasonlít a vénuszdombra?

tatota 2014. április 27., vasárnap 10:33

Bár gyakorta sógorként is emlegetjük a szomszédos Ausztriát, mégis keveset tudunk az ott élő emberekről, szokásokról, kultúráról, és főleg a gasztronómiáról. Ha az ember hagyományos osztrák ételekről kérdezik legtöbbször a rántott hús, a sacher torta, vagy az isler ugrik be. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

A pasik péniszére pedig nincs szükségünk

Sákovics Diana 2014. április 27., vasárnap 09:30

Hegyek. Sípályák. Palacsintatészta a húslevesben. Mindenütt cigifüst. Arnold Schwarzenegger. Sigmund Freud. 

Egy jó szabad asszociációs mókában (amikor mindent elsőre kimond, ami eszébe jut) nekem nagyjából ezek ugranak be Ausztriáról. Az Ego szempontjából persze ezek közül messze Freud, a XIX. században született osztrák neurológus a legizgalmasabb, többek között azért, mert ő a pszichológia történetének legismertebb alakja. A pszichoanalízis atyja. A férfi, aki az emberi lélek felépítésének és működésének legalaposabb elméletét dolgozta ki. Kár, hogy eredeti formájában az elmélet zöme badarságnak bizonyult.

Távolról sincs vége, olvasson még »

7 hely Ausztriában, amit a gyerek is élvezni fog

tatota 2014. április 26., szombat 19:37

Nehéz összehozni olyan családi kirándulást, ahol a szülők és a gyerekek is egyaránt feltöltődnek és kikapcsolódnak. Van egy jó hírünk: nem kell messzire utazni a nem mindennapi kalandokért. Dinoszauruszok, mesehősök, gladiátorok, barlangok, és izgalmas kalandok már a közelben is vannak. Összegyűjtöttünk 7 olyan helyet Ausztriában, ahol vidám és élményekkel teli feltöltődésben lehet része az egész családnak.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Shopping Ausztriában, avagy tovább a tökéletes farmer nyomában

Becca 2014. április 26., szombat 11:17

A múltkori  parndorfos körképünknél már megígértük, hogy eláruljuk, sikerült-e megtalálnunk a tökéletes farmert Ausztriában. A válasz: sajnos nem, viszont láttunk egy rakat más, nagyon jó dolgot a  Shopping City Südben  és a  G3 Shopping Resort Gerasdorfban .

Távolról sincs vége, olvasson még »

Fogadjunk, nem tudja, mit esznek Ausztriában!

etelka 2014. április 25., péntek 15:27

Az osztrák marketingesek meglehetősen odafigyelnek arra, hogy Ausztria egyes régióinak jól elkülöníthető arculatot adjanak, és az egyes tartományokat vonzóvá tegyék. Szerencsére szinte mindegyik tartománynak megvannak a jól meghatározható ételei, élelmiszerei, melyek aztán megjelennek a boltokba, és receptek százait építik rájuk.

A Kulináris hidak című rendezvényen Max Stiegl mesterszakács és Ausztria minden idők legfiatalabb Michelin-csillaggal rendelkező szakácsa főzött, a Kempinski chéfjével. Egyikük ugyanannak az ételnek a magyar, míg másikuk az osztrák verzióját, vagy azzal összecsengő ételsort alkotott.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Kalandozzon Ausztriában vonattal!

Edicsek 2014. április 25., péntek 10:28

Ha Ausztriába utazik, az unalmas és látnivalókban igencsak szegényes autópályák helyett választhatja a sokkal kalandosabb vonatot is. Nem csak azért, mert izgalmasabb, vagy mert környezetbarát, de egyáltalán nem drága, és még olyan helyeket és tájakat is láthat közben, amiket az autópályáról kizárt volna. Összegyűjtöttük, hogyan és hova juthat el Ausztriában vonattal.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Pénteki süti: gőzgombóc, avagy Germknödel

Piszke 2014. április 25., péntek 09:27

Aki síelt már, annak nem kell bemutatni a gőzgombócot, ami eredetileg a dél-ausztriai konyhákból hódította meg a hüttéket. Bár meglehetősen rémisztően hangzik, hogy egy kelt tésztát még gőzölni is kell, ez a verzió mindenféle konyhai trükk nélkül kivitelezhető otthon is, nem kell hozzá párolóbetét, csak egy jó nagy lábas, amiben egyszerre készítjük el a gombócokat, ráadásul a sütőben.

2013. ápr 053
Fotó: Piszke

A lelke az igazi, sűrű házi szilvalekvár, amit rummal keverünk el, hogy jól átmelegítsen… Egy jó zöldséglevessel előtte pedig nemcsak a téli szezonban élvezhető, komplett ebédet ad.

A hozzávalók hosszú listája senkit ne borzasszon el, valójában nem egy túlságosan bonyolult étel!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Legalább szomszédaink ontják a jó filmeket

maze 2014. április 24., csütörtök 18:17

Ha más nem is, az osztrákok Szabó Istvánjának, az Oscar-díjas Michael Hanekének a neve biztos ismerős annak, akit akár alapszinten is, de foglalkoztat a filmművészet. Haneke természetesen semmiképpen sem hagyható ki, amennyiben szomszédaink filmjeit méltatjuk, hiszen míg 2009-ben a Fehér szalag (2009) című filmje elnyerte a Cannes-i fesztivál fődíját, addig a 2012-es Szerelem nemcsak az Arany Pálmát, de 2013-ban a legjobb idegen nyelvű filmalkotásért járó Oscar-díjat is elvitte.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet tavaly ősszel már a második Sehenswert/Szemrevaló Fesztivált rendezte meg az Örökmozgóban, ahol a német, az osztrák és a svájci filmek legjavát be is mutatták, sőt Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiájának befejező részét, A remény paradicsomát a fesztivál záróakkordjaként, a rendező jelenlétében vetítették. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál egyik kedvenc rendezője dokumentumfilmesként kezdte, 2001-ben futott be Kánikula című rendezésével, de a Paradicsom-trilógia többi része, A hit paradicsoma és a Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról is megjárta a hírneves fesztiválokat.   

Távolról sincs vége, olvasson még »

Spóroljon Ausztriában kedvezménykártyákkal

Edicsek 2014. április 24., csütörtök 08:21

Ha valamelyik osztrák nagyvárost választja úticélul, vagy nyaralása alatt egy térséget szeretne felfedezni akár biciklivel, akár vonattal, vegyen igénybe kedvezménykártyákat. El sem hinné, mennyi olyat tudunk ajánlani, amivel spórolni lehet utazása során.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ezért érdemes kimenni Parndorfba!

Becca 2014. április 23., szerda 12:08

A szokásos tavaszi parndorfi túránkra készülődtünk, hogy megnézzük, mik azok az akciók, amelyekért érdemes elverni egy rakat pénzt benzinre-autópályadíjra, és több órát a kocsiban szenvedni. Nos, ez az érzés eddig gyakran elkerült minket a parndorfi outletben. Most tavasszal viszont változott a helyzet. Persze, nem azt mondjuk, hogy mindenhol megtaláltuk a számításainkat, de igazán kellemesen csalódtunk rengeteg boltban. Érdekli, hogy melyek voltak ezek? Akkor olvasson tovább!

Távolról sincs vége, olvasson még »

Ha kulturálódna kicsit az osztrákoknál

LS 2014. április 23., szerda 09:50

Túllépve Bécsen, Muchán, a szecesszión és az impresszionistákon, bőven találni még izgalmas kiállításokat Ausztriában.

Például Otto Mühl munkásságát, aki a hetvenes évek végén alakította meg a Bécsi Akcionisták kommunát (Aktions Analytische Kommune), mely előbb Bécsben, később Friedrichshofban működött. Koncepciójuk szerint a szerelem szabad, a magántulajdon nem létezik, a művészi nevelés viszont kötelező. Legriasztóbb ötlete a gyerektermelés volt, mellyel egy új embertipust akart megalkotni. A megszületett gyereket rögtön elvették a szüleitől, mert az volt a véleménye, hogy a kötődés nem hagyja az alkotó szellemet szárnyalni, ezért inkább megszüntette a kötődést mint olyat. Mühlt 1991-ben fiatalkorúak veszélyeztetése és szexuális zaklatása miatt ítélték el, 7 évet kapott. A Mühl-gyerekekről film is készült, A kommuna gyermekei címmel.

a kommuna gyermekei
Fotó: vimeo / Sandra Merseburger

Amitől ez érdekes, egyrészt, hogy máig látogatható Friedrichshof, bár mára már egy barátságos falucska lett belőle, melyben pszichiátriai betegek rehabilitációjától a bio kertművelésig és a szociális bérlakásokig sok minden található. A Budapesttől mindössze 180 km-re található gazdaság magában is izgalmas, hát még ha hozzávesszük, hogy április 27-én nyílik meg az Amerikában élő magyar művész, Rita Ackermann kiállítása, Meditation on Violence címmel. A kiállítás szeptemberig lesz nyitva. 

1939542 657201404316963 1208821760 o
Fotó: Facebook / Hauser & Wirth

Az Albertinába azoknak lesz érdemes elnézniük, akik szeretik a történelmet. A március óta nyitvatartó kiállításon több mint 100 mesterművet mutatnak be Boschtól Brueghelig, és persze néhány Dürert is, köztük a múzeum szíve csücskét, a Mezei nyulat. A kiállítás június végéig tart nyitva.

Vissza a jövőbe - Tiepolótól Warholig címmel nyílt kiállítás a kremsi Kunsthalléban. Bernd és Verena Klüse magángyüjteményéből 250 rajzot állítanak ki, a XVI.-XXI. századig. A lista elején Parmigianino vagy Giovanni Battista Tiepolo, Anthonis van Dyck és Jean-Honoré Fragonard áll, majd jönnek sorba a francia és német művészek, Caspar David Friedrich, Philipp Otto Runge és Carl Gustav Carus, valamint Eugène Delacroix, Théodore Géricault és Victor-Marie Hugo. Találkozhatunk Paul Cézanne, Henri Matisse, Constantin Brâncusi, és Alberto Giacometti munkáival, illetve az 1945 utáni kortásakkal, Joseph Beuys, Blinky Palermo, és Andy Warhol képeit lehet megcsodálni. Megtekinthető június 29-ig.

Bécsben, a Zsidó múzeumban Amy Winehouse családjának történetét mesélik el egy kiállítás keretében. A család 1890-ben vándorolt ki Fehéroroszországból, hogy Londonban telepedjenek le. A kiállításon Winehouse több személyes tárgya mellett megláthatjuk, mint jelentett a fiatalon elhunyt énekesnő számára a zsidósága, és hogyan élte azt meg. Nyitva augusztus 20-ig.

Ana Mendieta New Yorkban élt kubai művésznő munkáit lehet megnézni a salzburgi Modern Művészetek múzeumában. A 36 évesen elhunyt művész Traces című kiállítása egészen júliusig látható.

Távolról sincs vége, olvasson még »

Puha isler házi lekvárral, mandulával

Katucikonyha 2014. április 22., kedd 15:05

Imádjuk az islert. Nem, nem a bolti förmedvényt, ami száraz, néha penészes is, és valami rettenetes bevonó masszával van áthúzva. Szóval nem ezt szeretjük, hanem a puha, szaftos, lekváros, igazi csokis süteményeket, amik elolvadnak az ember szájában. Én kevésbé szeretem az óriási példányokat, inkább a közepesekre, vagy egészen picikékre esküszöm. 

Az osztrák eredetű süteményhez rengeteg receptet találunk a neten, az enyém egy egyszerű linzertészta, mandulával megbolondítva, házi málnalekvárral és roppanós étcsokoládéval. Édesanyám dióval készíti és baracklekvárral tölti, az is nagyon tuti. Gyerekkorunkban csak néhány darab érte meg a csokizást, a többit mindig ellopkodtuk. Nemrég próbáltam egy pisztáciás változatot, az is elképesztően finom.

unnamed (1)
Fotó: Katuci
Távolról sincs vége, olvasson még »

Életvezetési tanácsok osztrák íróktól

maze 2014. április 22., kedd 09:40

Síelni és vásárolni is hozzájuk járunk, mégsem mondható el rólunk, hogy el lennénk halmozva osztrák írók regényeivel, pedig akadnak köztük igazán kiválóak. Alábbiakban öt fontos kortárs íróval ismertetjük meg, akiknek a művei magyarul is elérhetők. 

Távolról sincs vége, olvasson még »

6 biciklitúra, amivel felfedezheti Ausztriát

velo.hu 2014. április 21., hétfő 09:26

A szomszédos országban nemcsak síelni és gyalogtúrázni tud, hanem nyeregben ülve is is gyönyörű helyekre lehet eljutni. A velo.hu össze is gyűjtötte, merre érdemes elindulni, és mit érdemes tudni ezekről a túraútvonalakról. Részletek a hajtás után!

shutterstock 37531510
Távolról sincs vége, olvasson még »

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés