Mozart golyók, házilag

A híres osztrák édesség, a Mozart-golyó (Mozartkugel) receptjét 1890-ben alkotta meg Paul Fürst salzburgi cukrász. Bár azóta számtalan cég gyártja már a jellegzetes bonbont, mind a mai napig a Fürst cukrászdában kézzel készült Mozart-golyók nevezhetők csak eredeti salzburgi Mozart-golyónak (Original Salzburger Mozartkugeln).

A házi változat elkészítéséhez ezért az eredeti Mozart-golyót készítő Fürst cukrászda honlapjáról lestük el a kézi előállítás folyamatát, ahol szerencsénkre sok képpel és rajzzal is illusztrálják a lépéseket.

Mozartgolyó4
Ötvös Zsuzsanna

A Mozart-golyóhoz három hozzávalóra van csak szükség: pisztáciamarcipánra, mogyorónugátra és csokoládéra a bevonáshoz. Pisztáciamarcipánt készíthetünk házilag így, vagy még egyszerűbb, ha magas mandulatartalmú csemegemarcipánhoz egy kevés nagyon finomra darált pisztáciát gyúrunk.

A mogyorónugát a necces hozzávaló, nálunk delikáteszekben lehet elvétve kapni, bezzeg Ausztriában minden szupermarketben van. De ezt is áthidalhatjuk, mert házilag kétféleképp is elkészíthetjük el.

Vagy egy rész 100%-os törökmogyoró-pasztát két rész tejcsokoládéval olvasztunk össze vagy mi magunk készítjük el a mogyorópasztát és ehhez adunk tejcsokoládét – az utóbbi verzióhoz a részletes leírás itt található.

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

100 g pisztáciamarcipán
100 g mogyorónugát (Gianduja néven is bele lehet botlani, az nagyjából ugyanez)
kb. 200 g étcsokoládé

 1. A marcipánmasszából kis golyókat formázunk a kezünkkel: ez lesz a Mozart-golyók közepe.

2. A mogyorónugátot hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd két darab sütőpapír között kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit visszaszilárduljon, majd a marcipángolyóknál kicsit nagyobb kockákra vágjuk, és ezekbe csomagoljuk bele a marcipángolyókat. (Megjegyzés: Ha nem ragaszkodnak az eredeti sorrendhez – belül a marcipán, kívül a nugát – akkor sokkal egyszerűbb fordítva elkészíteni: a nugátból kockákat vágunk, kicsit gömbölyítjük, majd kinyújtott marcpán-négyzetekbe csomagoljuk. A nugát a kézmelegtől sokkal gyorsabban olvad, így egyszerűbb, ha a marcipánba csomagoljuk a nugátot.)

3. Ismét hűtőbe tesszük a nugátba csomagolt marcipángolyókat, hogy egy kicsit vissza tudjon szilárdulni a nugátos réteg, majd mindegyik golyóba egy-egy nyalókapálcát vagy hurkapálca-darabot szúrunk.

4. A bevonáshoz az étcsokoládét apróra daraboljuk. A háromnegyed részét megolvasztjuk, majd ehhez hozzákeverjük a maradék felaprított csokoládét: ezzel visszahűtjük kicsit. A golyókat a nyalókapálcáknál fogva megmártjuk a csokoládéban, majd hungarocellbe szúrjuk, míg a csokoládébevonat meg nem szilárdul.

Mozartgolyó1
Ötvös Zsuzsanna

5. Ha a bevonat megszilárdult, óvatosan kihúzzuk a nyalókapálcákat, majd az így maradt kis lyukat egy-egy csepp olvasztott csokoládéval zárjuk le. Végül sztaniolba vagy alufóliába csomagoljuk a kész Mozart-golyókat.

Ha tetszett a Mozart-golyó, próbálják ki a Mozart-tallért és a Mozart-minitortákat is!

Mozartgolyó3
Ötvös Zsuzsanna
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek