Aki síelt már, annak nem kell bemutatni a gőzgombócot, ami eredetileg a dél-ausztriai konyhákból hódította meg a hüttéket. Bár meglehetősen rémisztően hangzik, hogy egy kelt tésztát még gőzölni is kell, ez a verzió mindenféle konyhai trükk nélkül kivitelezhető otthon is, nem kell hozzá párolóbetét, csak egy jó nagy lábas, amiben egyszerre készítjük el a gombócokat, ráadásul a sütőben.
A lelke az igazi, sűrű házi szilvalekvár, amit rummal keverünk el, hogy jól átmelegítsen… Egy jó zöldséglevessel előtte pedig nemcsak a téli szezonban élvezhető, komplett ebédet ad.
A hozzávalók hosszú listája senkit ne borzasszon el, valójában nem egy túlságosan bonyolult étel!
Gőzgombóc hozzávalók: (8 gombóchoz)
a tésztához:
40 dkg liszt
2 dl langyos tej
1,5 dkg friss élesztő
3 dkg cukor
1 nagy tojás
1 citrom lereszelt héja
csipet só
4 dkg olvasztott vaj
a gőzöléshez:
7dl tej
7 dkg vaj
7 dkg cukor
a töltelékhez:
6 evőkanál sűrű szilvalekvár
6 evőkanál rum
a vaníliaszószhoz:
0,5 liter tej
2 tojás sárgája
4 dkg cukor
fél rúd vanília kikapart magja
1,5 dkg étkezési keményítő
díszíteni:
1 ek. porcukorral darált 2 ek. mák
- A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tej felét, egy kávéskanálnyit a cukorból és belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzákeverünk keveset a lisztből, és 15 perc alatt letakarva felfuttatjuk.
- A vaj kivételével hozzáadjuk a tészta többi hozzávalóját, 10 percig dagasztjuk, majd beledolgozzuk a vajat is. A lágy tésztát langyos helyen, letakarva háromnegyed órát kelesztjük.
- Lisztezett munkalapon átgyúrjuk, 8 egyforma méretű gombócra osztjuk. A gombócokat kilapítjuk, a közepébe tesszük a rummal elkevert lekvárt, erősen összecsippentjük a széleket, ki ne folyjon majd a lekvár, ezután szép kerekded gombóccá gömbölyítjük, és 10 percig kelni hagyjuk.
- Addig a sütőt 175 fokra előmelegítjük, a tejet, vajat, cukrot összeforraljuk egy legalább 22-24 cm átmérőjű, vastagabb aljú lábasban, amit szorosan le is tudunk majd fedni.
- A tűzről épp levett, forró cukros-vajas tejbe (minimum másfél centi legyen a folyadékszint) először beleengedünk egy kör alakú sütőpapírt, majd belehelyezzük a gombócokat, a tetejüket is meglocsoljuk a tejjel, a lábast szorosan lefedjük, és 30 percre betoljuk a forró sütőbe.
- A vaníliaszósz hozzávalóit hidegen simára keverjük és addig főzzük, pár percig kevergetve, míg a szósz besűrűsödik.
- A gombócokat melegen, a szósszal leöntve, mákkal megszórva tálaljuk.