6 biciklitúra, amivel felfedezheti Ausztriát

A szomszédos országban nemcsak síelni és gyalogtúrázni tud, hanem nyeregben ülve is is gyönyörű helyekre lehet eljutni. A velo.hu össze is gyűjtötte, merre érdemes elindulni, és mit érdemes tudni ezekről a túraútvonalakról. Részletek a hajtás után!

shutterstock 37531510

1. Burgenland

A kerékpárosokra összesen 2500 kilométernyi kerékpárút vár: a kínálat a kényelmes családi körtúrától a kihívásokkal teli hegyikerékpáros ösvényekig terjed. Különösen kedvelt a 138 kilométer hosszú, Fertő tó körüli kerékpárút, amelyet a Dunamenti kerékpárúttal az új „Felfedező túraútvonal” kapcsol össze. A hegyi kerékpározás kedvelői a Rosalia meredek emelkedőin, az Írottkő és az Eisenberg hegyi ösvényen próbálhatják ki magukat. Burgenlandban előszeretettel használnak a kisebb-nagyobb kirándulásokhoz elektromos kerékpárokat, de legalább olyan elterjedtek és kedveltek a hajtány-, a quad- és a segwaytúrák is.

A güssingi vár Burgenlandban, néhány kilométerre a magyar határtól.
A güssingi vár Burgenlandban, néhány kilométerre a magyar határtól.Shutterstock

A túrázás, a futás és a nordic walking kedvelőinek érdemes felkeresnie a Bad Tatzmannsdorf futó- és walkingarénáját, a Fertő tó melletti nordic walking panorámaparkot, a Stegersbach mozgásközpontot, valamint a Seewinkel- Heideboden futó- és walkingarénát. Emellett számtalan távtúra útvonal kínál remek kilátást, például az „Alpannónia” magaslati és panorámaút, amely Semmeringről indul és a magyar Kisalföld pereméig vezet.

A részletekért kattintson ide!

2. Duna menti kerékpárút

A Duna menti kerékpárút 2014-ben ünnepli fennállásának 30 éves jubileumát. Története tulajdonképpen a hajóvontató utak (a múltban a hajók árral szemben történő vontatásához elsősorban lovas fogatokat használtak és ehhez több helyen is külön utakat építettek a folyók partján) egyes szakaszainak kijavításával és megerősítésével, valamint kitáblázásával vette kezdetét. A Duna menti kerékpáros turizmus létrejöttével születtek meg az első kerékpáros térképek és kerékpáros útmutatók is. Ezt követően lépésről-lépésre épültek ki a szervizszolgáltatások is, mint például a Duna kerékpárút mentén található információs állomások, amelyek hasznos tudnivalókkal szolgálnak a közeli települések turisztikai kínálatáról, valamint szálláslehetőségeket is ajánlanak a kerékpárosoknak. A 30 évvel ezelőtti kezdetek óta a Duna menti kerékpárút mára egy tökéletesen kiépített, folyamatosan és egységesen jelzett kerékpárúttá fejlődött.

A Dunamenti kerékpárút Ausztriában
A Dunamenti kerékpárút AusztriábanShutterstock

A Duna menti kerékpárút a változatos természeti környezet, a kulturális látnivalók, valamint a tökéletes infrastruktúra egyedülálló kombinációjának köszönheti vonzerejét. A Duna menti régiók turisztikai kínálatának megismerését könnyíti meg 2014-től a DONAU-Card. A különleges üdülési kártyával a kerékpárosok, valamint minden más üdülővendég is kedvezményes áron veheti igénybe a Duna felső-ausztriai szakaszánál található turisztikai attrakciókat.

A részletekért kattintson ide!

3.  Fertő-tó

A hegyeiről ismert Ausztriában egy sztyepptó is található, ráadásul ez Közép-Európa legnyugatabbra fekvő ilyen jellegű tava. A körülötte található nagy kiterjedésű sík vidék összesen 29 különböző kerékpárutat kínál, több mint 970 kilométernyi hoszszúságban. Alig találni Ausztriában még egy olyan régiót, amely ilyen sűrű kerékpárút-hálózattal rendelkezne.

Fertő tó
Fertő tóShutterstock

A kerékpárutak a Neusiedler See-Seewinkel Nemzeti Parkban, a világörökséghez tartozó Fertő tó–Lajta-hegység Natúrparkban és a Lajta ártéri vidékének egyedülálló természeti környezetében vezetnek. A Neusiedler See régióban tett kerékpáros túra garantáltan feledhetetlen élmény. A Rosalia régióban ezzel szemben már találkozhatunk emelkedőkkel és kihívásokkal teli szakaszokkal. A kerékpárutak itt szelíd dombhátak között vezetnek, nagy kiterjedésű gyümölcsösök és földieper ültetvények között, valamint némelyik érinti a Kogelberg Natúrparkot is. A kisebb emelkedők tetején gyönyörű kilátás várja a kerékpárosokat.

A Fertő tó környékén tett kerékpáros túrák alkalmával csaknem állandó útitársunk a pannon napsütés. Egy évben bizonyíthatóan 300 napsütéses napon összesen 2000 órát süt a nap. Ezzel a Neusiedler See régió nemcsak Ausztria egyik legkedveltebb kerékpáros régiója, hanem az egyik napsütésben leggazdagabb üdülővidéke is egyben.

A részletekért kattintson ide!

4. Innsbruck

Innsbruck és 25 üdülőfalva nagyszerű feltételeket kínál a hegyi kerékpározáshoz. Az Alpok fővárosa több mint 115 kilométernyi, különböző nehézségi fokú hegyikerékpáros ösvénnyel várja a sportág kedvelőit 600 és 2250 méter között.

Csodálatos kilátást kínál Innsbruckra a helybéliek és üdülővendégek körében egyaránt kedvelt Höttinger Alm hegyikerékpáros túra. A Hungerburgon elegendő parkolóhely áll rendelkezésre az autóval érkezőknek. Innen kiindulva az Arzler Alm irányába kezdhetjük meg a túrát, ahol az első pihenőt is tarthatjuk, majd új energiával feltöltődve vághatunk neki a hátralévő öt kilométernek. Az útvonal rendkívül változatos, rövid sík szakaszokkal tarkított és az utolsó meredek emelkedő után gyönyörű kilátás fogad. A kerékpárút itt alpesi legelőkön át vezet, így zavartalan panorámát kínál a Stubaii- és Zillertali-Alpokra.

Innsbruck
InnsbruckShutterstock

Június és augusztus között az Innsbruck szomszédságában található Götzensben vezetett hegyikerékpáros túrákat is kínálnak. Az Innsbruck Card üdülési kártyával a részvétel ingyenes. Hegyi kerékpár kaució ellenében bérelhető a 2–3 órás túrához. Az előzetes bejelentkezés ajánlott.

A részletekért kattintson ide!

5. Mostviertel

A Mostviertel régió Alsó-Ausztria nyugati szegletében található. A régió északon a Dunával határos – a jól ismert Wachau térsége pont a Duna másik partján található. Az 5500 négyzetkilométernyi kiterjedésű Mostviertelt keleten a Bécsi-erdő, nyugaton Felső-Ausztria, míg délen Stájerország határolja. A régió legmélyebb pontja a Duna közelében fekvő Ardagger (246 m), legmagasabbra pedig az Ötscher 1893 méter magas csúcsa emelkedik.

A Schallaburg kastély Mostviertelben
A Schallaburg kastély MostviertelbenShutterstock

A mostvierteli kerékpárutak hálózata kifejezetten változatosnak mondható. Az útvonalak hol folyókat kísérnek, hol magaslatokon vezetnek át, hol látnivalókat, hol pedig különféle kulináris állomásokat kötnek össze egymással. Legyen szó családokról, ínyencekről, felfedezőkről vagy zarándokokról, itt mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb útvonalat. Ráadásul az e-bike kínálat is egyre bővül.

A részletekért kattintson ide!

6. Stájerország

A két nagy kerékpárúton a Mura és az Enns mentén számtalan termálfürdő hűségesen kísér több száz kilométernyi utunkon, közben pedig megismerjük Stájerország minden arcát: a szelíd pataktól a tomboló folyóig és a termálvidékektől a szőlőhegyekig. 

A Mura kerékpárutat a hozzáértők egyöntetűen Ausztria egyik legszebb folyóparti kerékpárútjának tartják. A Hohe Tauern Nemzeti Parkból induló útvonalon Európa 2003-as kulturális fővárosát, Grazot érintve juthatnak el a kerekesek az osztrák-magyar- szlovén hármashatáron található bor- és termálvidékre.

A Grossglockner nemzeti park Stájerországban
A Grossglockner nemzeti park StájerországbanShutterstock

A Stájerország északi részén vezető Enns kerékpárút szintén változatos tájegységeket köt össze egymással: impozáns hegyek, romantikus völgyek, vad patakok, álmatag falvak és olyan történelmi városok szegélyezik az útvonalat, mint Radstadt vagy Schladming. Ilyen és ehhez hasonló látnivalók várják az Enns mentén egészen a Dunáig kerékpározó üdülővendégeket.

A Stájer Termálvidék sokszínűségét csaknem 150 kilométernyi, 6 termálfürdővel tarkított szakaszon élvezhetjük egészen Mönichkirchentől Bad Radkersburgig. A kerékpárutak mentén számtalan kirándulóhely, hangulatos fogadók és díjnyertes éttermek, valamint a legkülönbözőbb szálláshelyek – a magánszállástól a négycsillagos szállodákig – várják a vendégeket.

A részletekért kattintson ide!

Oszd meg másokkal is!
Mustra