AUSZTRIA 2014

Legalább szomszédaink ontják a jó filmeket

2014. április 24., csütörtök 18:17

Ha más nem is, az osztrákok Szabó Istvánjának, az Oscar-díjas Michael Hanekének a neve biztos ismerős annak, akit akár alapszinten is, de foglalkoztat a filmművészet. Haneke természetesen semmiképpen sem hagyható ki, amennyiben szomszédaink filmjeit méltatjuk, hiszen míg 2009-ben a Fehér szalag (2009) című filmje elnyerte a Cannes-i fesztivál fődíját, addig a 2012-es Szerelem nemcsak az Arany Pálmát, de 2013-ban a legjobb idegen nyelvű filmalkotásért járó Oscar-díjat is elvitte.

A Svájci Nagykövetség, az Osztrák Kulturális Fórum és a Goethe Intézet tavaly ősszel már a második Sehenswert/Szemrevaló Fesztivált rendezte meg az Örökmozgóban, ahol a német, az osztrák és a svájci filmek legjavát be is mutatták, sőt Ulrich Seidl Paradicsom-trilógiájának befejező részét, A remény paradicsomát a fesztivál záróakkordjaként, a rendező jelenlétében vetítették. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivál egyik kedvenc rendezője dokumentumfilmesként kezdte, 2001-ben futott be Kánikula című rendezésével, de a Paradicsom-trilógia többi része, A hit paradicsoma és a Paradise: Love - Szerelmet a feketepiacról is megjárta a hírneves fesztiválokat.   

Az osztrákoknak van továbbá rendes, saját filmfesztiváljuk, ezt Diagonale-nak hívják, idén március 18 és 23 között rendezték meg Grazban. A fesztivált Houchang Allahyari nyerte „Der letzte Tanz" (Az utolsó tánc) című fimjével, ami a zsűri véleménye szerint egy igazi művészt mutat be, aki nagy bátorsággal jár körül egy aktuális problémát. A teheráni születésű, eredetileg orvosnak tanult rendezőnek nálunk utoljára 2010-es (Bock for president) című rövidfilmjét láthatta a nagyérdemű, de 2000-ben rendezett ő már vígjátékot is, ezt Abszurdisztán szülötte címen játszották a mozik. 

Ausztria nem túl nagy ország, mégis telis tele van Oscar-jelölt rendezővel, hiszen ott van nekik Götz Spielmann is, akit még 1999-ben jelöltek a díjra, Idegenek című filmjéért. A Diagonalén tavaly rendezett filmjét, az (Oktober November)-t is bemutatták (az osztrákok a jelek szerint valamiért szeretik zárójelbe a tenni filmjeik címét), a legszebben vágott film díját Karina Ressler vihette haza. Akárcsak a Der letzte Tanz esetében, itt sem örülhetünk, egyelőre nem mutatták be még feliratosan sem a filmeket hazánkban. 

A "nagy öregek" mellett azért bőven akadnak tehetséges fiatal filmrendezők is Ausztriában, ott van rögtön Johanna Moder. A grazi születésű rendezőnő rövidfilmesként kezdte, tavaly nyáron mutatták be első játékfilmjét a High performance-t, ami el is nyerte idén a legjobb közönségfilm díját a Max Ophüls Fesztiválon, ami szintén a németajkúak fesztiválja, tehát Ausztria, Svájz és Németország filmesei mutatják be rajta portékáikat.

És persze nem szabad megfelejtkezni az osztrák dokumentumfilmesekről sem, akik világszínvonalon is elég jól teljesítenek. Pont a napokban szomorú halálesetről adott hírt az MTI: egy afrikai forgatás közben maláriában elhunyt Michael Glawogger osztrák dokumentumfilm-rendező. Az 54 éves, többszörösen kitüntetett filmes a globalizációról és annak negatív hatásairól szóló dokumentumfilmjeivel szerzett nevet. Legismertebb alkotásai közé tartozik Az örömlányok dicsősége (2011), a Munkáshalál (2004) és a Városóriások(1998). 

Glawogger decemberben indult csapatával világkörüli útra, hogy egy a globalizációkritikus filmek sorozatába illeszkedő dokumentumfilmet készítsen. A forgatás utolsó állomásaként dolgoztak Libériában. A rendező halálának hírére az ORF osztrák köztévé programját megváltoztatva szerdától műsorra tűzi az alkotó jelentősebb filmjeit.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta