6 faj a kihalás szélén, védelem nélkül

Tigris, fekete orrszarvú, óriáspanda: állandó figyelmet kapnak természetvédő szakemberektől és laikusoktól egyaránt, mégpedig jó okkal. E fajok globális populációja az ezer példányt sem éri el, az élőhelyük pedig elképesztő ütemben zsugorodik. Azonban olyan élőlények sincsenek biztonságban, amelyek viszonylag nagy egyedszámban élnek. Rövid időn belül ezek is teljesen eltűnhetnek, de szigorúan védett státuszt mégsem kapnak - írja a Tree Hugger portál.

Ha jobban belenézünk a Veszélyeztetett fajok Vörös Listájába, több száz olyan élőlényre bukkanunk, amelyeknek ugyan nagy az egyedszáma, de mégis olyan kihívásokkal kell szembenézniük, amelyek a létüket fenyegetik. Ha egy faj nem szerepel a Végveszélyben lévő fajok listáján, az nem jelenti azt, hogy biztonságban van. Milliónyi békától kezdve, amelyeket a combjukért pusztítanak el, az olajfúrások miatt veszélybe került ürömfajdokig rengeteg állat és növény küzd a fennmaradásért.

Szürke farkas

Fotó: Eric Kilby
Fotó: Eric Kilby

A szürke farkasok mára Wyoming kivételével az összes amerikai államban elvesztették a védett státuszukat. A döntés azután született, hogy a farkaspopuláció nagysága az elmúlt 30 év védelme alatt gyarapodott. A biológusok mégsem értenek egyet a döntéshozók véleményével, és úgy gondolják, hogy a farkasok száma nem elég nagy a védettség megszüntetéséhez, a vadászatukat pedig egyáltalán nem szabadna engedélyezni.

Békák

Fotó: Kasia
Fotó: Kasia

A békafajok az egész világon bajban vannak. A betegségek, környezetszennyezés és az élőhelyek pusztítása miatt néhány területen a békapopuláció nyolcvan százaléka eltűnt, és ez nem csak a végveszélyben lévő fajokra igaz. A világ kielégíthetetlen étvágya a békacomb iránt – 1,5 millió kilogramm USA, Ázsia 1,4, Európa pedig több mint 3 millió kilogrammot fogyaszt el évente – fenntarthatatlan. Békák millióit pusztítják el minden évben, ami néhány helyi életközösséget már összeomlásba döntött, rovarinváziót okozva a környéken.

Ürömfajd

Az Amerikai Egyesült Államok Wyoming államában élő ürömfajd, a legjobb példája annak, hogy egy veszélyeztetett faj milyen nehézségekkel kerül szembe. A 19. század óta az ürömfajd élőhelye 50 és populációja 90 százalékát elvesztette. Ennek ellenére, az állat nem kapta meg a hivatalos végveszélyben lévő faj státuszt. Ken Salazar az Egyesült Államok belügyminisztere a döntést így kommentálta: "meg kell találnunk a józan középutat a faj túlélése szempontjából fontos nyugati területek védelme és az ország számára fontos olajkitermelés között."

A középutat az Egyesült Államok Földművelési Hivatala néhány hónapja kiadott engedélye jelenti, ami lehetővé teszi az olajkitermelést a fajdok költőhelyén. A kitermeléssel járó munkálatok és infrastruktúra megzavarja az állatok szokásos életét, ezért az ornitológusok az egyedszám újabb csökkenésére figyelmeztetnek.

Rozmárok

Fotó: Lucie Provencher
Fotó: Lucie Provencher

A XVIII. és a XIX. század során a kíméletlen vadászat a rozmárokat a kihalás szélére sodorta. Azóta, a vadászat visszaszorulásával a számuk újra megnőtt. Ezért a rozmár „figyelemmel kísért, de kizárt” faj lett a Végveszélyben lévő állatfajok listájáról.

A klímaváltozás miatt azonban, a rozmárok élőhelye, a sark közeli jégmező gyorsan zsugorodik. Ezzel egy időben, azokat a területeket ahol az állatok táplálkoznak, olaj- és gázkitermelő vállalatok foglalták el.

Észak-amerikai pika

Fotó: chicabrandita/Creative Commons
Fotó: chicabrandita/Creative Commons

Ez a kis emlős szintén a klímaváltozás áldozata lehet. A felmelegedő időjárás az állatot – amely a sziklás, hegyvidéki talajban él – arra kényszerítette, hogy a magasabban fekvő részekre költözzön. A gond az, hogy előbb vagy utóbb az állatok már nem tudnak magasabbra menni. Ennek ellenére a pikát nem vették fel a Végveszélyben lévő fajok listájára.

Fehértörzsű fenyő

Fotó: Jesse Wagstaff
Fotó: Jesse Wagstaff

Ez a fa egy észak-amerikai alapfaj, amely számos ökoszisztéma sarkkövét jelenti. Szintén a klímaváltozás miatt veszélyeztetett az egész elterjedési területén. A melegebb telek miatt, rengeteg, a fán élősködő rovarfaj maradt életben, még a hűvösebb területeken is.

A kutatók úgy gondolják, hacsak nem történik valamilyen változás a rovarszaporulatban, akkor a fafajt tíz éven belül kipusztítják a kártevők a Yellowstone Nemzeti Parkból és környékéről.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek