Ne öntsd a lefolyóba, vidd a benzinkútra a használt olajat

Maradék sütőzsiradék: először a serpenyőben áll, aztán jobb esetben egy műanyag flakonban gyűlik, ami aztán szép lassan megtelik és megy a kukába. Legalábbis jobb esetben, mert sokan egyszerűen a lefolyóba öntik, mert leadni szinte sehol sem lehet, és különben is, senkinek nincs kedve egy liter hagymaszagú olajjal végigcaplatni a városon. A MOL országszerte 100 benzinkútján helyezett el tárolótartályokat, lehetővé téve a lakosság számára a használt sütőolaj környezetbarát elhelyezését. A begyűjtött használt olajból bioüzemanyagot állítanak elő.

Egy csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet

A lefolyóba öntött használt olaj rettenetesen káros, csővezetékek falára lerakódva a csatorna dugulását okozza, és ez még csak a kisebbik gond. Ha szemétbe öntjük, nehezen lebomló anyagként jelenik meg a környezetben, beleszivárog a talajba, sőt, az élővizekbe is. Itt még nagyobb kárt okoz: tavakban, folyókban a víz felszínén úszva meggátolja az oxigénfelvételt, így a víz először algásodni kezd, majd az alga és az olajréteg megteszi hatását: elpusztul alatta minden élő szervezet. Egyetlen csepp használt étolaj akár ezer liter élővizet is beszennyezhet.

A MOL a lakosság számára szeretné megkönnyíteni és lehetővé tenni, hogy egyszerűen, gyorsan, környezetbarát módon szabaduljunk meg a használt étolajtól: 100 városi MOL-kúton helyeztek ki gyűjtőtartályokat. Nincs más teendő, csak a kutasnak oda kell adni az olajos edényt, aki azt a megfelelő tárolóba önti. A kutakról összegyűjtik az olajat, majd megtisztítva  Komáromban bioüzemanyagot állítanak elő belőle, amelyet biokomponensként kevernek a dízel üzemanyagokba. A tisztítás során keletkező hulladék (prézli és ételmaradék stb.) a biodízel gyártás melléktermékeivel együtt pedig kiváló alapanyaga a biogáz előállításnak. A sütéshez használt olajból így a környezetet károsító hulladék helyett újrahasznosított, környezetbarát termék lesz.

A biodízelt elsősorban növényi olajokból állítják elő, Európában leginkább repceolajból (tavasszal az országutak mentén azok a gyönyörű sárga mezők repcemezők), az Egyesült Államokban pedig inkább napraforgó- és szójaolajat használnak a biodízel alapanyagaként. Természetesen nemcsak a tiszta növényi olaj alkalmas biodízel előállításához, de a használt sütőzsiradék is, ami akár állati eredetű is lehet. A növényi olajból előállított biodízel azért számít zöld üzemanyagnak, mert az alapanyagául szolgáló növények körülbelül ugyanannyi szén-dioxidot kötnek meg növekedésük során, mint amennyi elégésükkor a levegőbe jut, illetve a biodízelnek megvan az az előnye, hogy helyben előállítható, nem kell más kontinensről beszállítani, így csökkenteni az olajfüggőséget, és élénkíti a biodízeltermelő országok gazdaságát is.

A használt sütőolaj gyűjtő Mol kutak listáját itt találod.

A cég másik zöld kezdeményezése a Bringapont. Itt kerékpáros szerelőkészlet, illetve pumpakészlet a legelterjedtebb szelep típusokkal, és biciklimosási lehetőség is van, illetve pihenőrészt alakítanak ki a bringásoknak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek