5 tipp, hogy túléld a téli biciklizést

Ha az ember hajlandó befektetni saját testi épségének érdekében, kezdje a térdvédővel és egy profi kabáttal. Leértékelve mindkét tétel megvan két bérlet árából. Egy futárlány és két egyéni biciklis segítségével összegyűjtöttük a téli biciklizés legfontosabb kellékeit. Téli biciklis körkép árakkal.

Megvan az a rossz tulajdonságom, hogy sokáig tudok ragaszkodni a saját hülyeségemhez. Négy telet bicikliztem végig mindenféle védőruha nélkül. Cérnakesztyűben, a lábszárvédőt esetleg ünnepnapokon térdig felhúzva, a váltót, mint a bringámon megtalálható, mi több, fontos szerepet betöltő alkatrészt teljességgel mellőzve.

A harmadik télen elkezdtek ripegni-ropogni, sajogni az ízületeim. Azóta meggyőződéses híve vagyok a térdvédőnek, még egy profi szél- és esőálló kabátra is beruháztam, és mindenkit arról győzködök, hogy igenis oda kell figyelni.

A túlélésre irányuló városi biciklizés 8 szabálya itt.

15 fok alatt nem tanácsos biciklizni? De

Hallottam már azt is, hogy 15 fok alatt nem tanácsos biciklizni, nos, én képtelen vagyok lemondani a bringázás öröméről, illetve az azzal nyert vaskos órákról-félórákról, amit így az ember a városi közlekedésben megspórol. Évek óta trenírozom magam, hogy jó, akkor szeptembertől BKV, aztán a szeptemberből október lesz, majd november, s én inkább aggatom magamra a rétegeket. Annyit azért leszűrtem eddig, hogy nem magamtól fogok rájönni a tutira, így megkérdeztem másokat is, hogyan kell a hidegben cangázást okosabban csinálni.

Házi szakértőm, Anita, aki évek óta bicikliedzéseket tart gyerekeknek, jó ellenpéldát statuál. Ő ugyanis öt éven keresztül futárkodott hóban-fagyban, s a térdének és bokájának semmi baja. Állítólag a minusz 15 meg se kottyant neki, egyedül az ujjai ropognak, hiszen sose hordott kesztyűt. Ah, milyen szerencsés, akkor ez biztos alkati... de rögtön kijavít.

1: A méret a lényeg

Rengeteg múlik a bringa méretén, illetve, hogy gazdájának testére van-e szabva. Sok cangást látok a vázra hasalva biciklizni, hogy valahogy elérje a kormányt: ez se a hátnak, se a csuklónak nem jó. Persze, mindannyian szeretjük a stílusos és olcsó versenybringákat, de nem éri meg egy túl nagy, vagy túl kicsi cangán szétcsapni imádnivaló testünket.

Ha kellően nem tudja kinyújtani a térdét az ember tekerés közben, ez legalább annyira rosszat tehet a térdnek, mint a telibe kapott jeges szél. Van egy jó kis trükk a helyes beállítás ellenőrzésére: a vízszintestől átlósan előrébb állított pedálra lépve a láb nem teljesen, csak majdnem nyújtott kell, hogy legyen.

Ha tekerés közben túlságosan ring a csípő, az sok helyen előnyös, de a a biciklin kopás lesz a vége. A kormányt sem kell mereven fogni, hanem hajlított könyékkel, a tartást váltogatva, a fékhez közel, de nem vasmarokkal.

2: Merj váltani!

Nem vagyok rá büszke, de tényleg évekig a legmagasabb fokozatban tekertem, egyfelől mert az a kemény, másfelől azt hittem, attól majd szép izmos leszek (régen volt már az). A combom valóban sonkaméretűre duzzadt, biztos ez is tetszik valakinek, viszont az ízületeknek árt. Erről már leszoktam hál istennek, azt is megtudtam, hogy ha alacsony fokozatban többet pörög a láb, az, halleluja, szálkásít.

Ezen a ponton spinningre járó hölgytársaim talán unottan legyintenek, tudták ezt már rég. Mindenféleképpen érdemes tehát az első percekben leváltani, s ha már bemelegedtünk, hadd szóljon. Természetesen csak a következő lámpáig.

3: Lassan járj!

Ezt is sokáig tartott elsajátítani: nem kell mindenhova a lehető leggyorsabban odaérni. Ez biztonságosabb, s nem izzadja tócsává magát az ember, ami aztán könnyen megfázáshoz vezet. Különben is pompás lelki gyakorlat megőrizni nyugalmunk a forgalomban, s bátran tolni a nyugis tempót. Ez utóbbi képességeket még persze én is csak tanulgatom.

4: Ruházz be!

De térjünk végre a cuccokra! Ha az ember hajlandó befektetni saját testi épségének érdekében, kezdje a térdvédővel és egy profi kabáttal. Ez utóbbi legyen szél- és esőálló, de nem kell, hogy nagyon meleg is, ezt a többi réteggel érjük el. Hiszen, ahogy anyukánk is megmondta, csak rétegesen. Leértékelve mindkét tétel megvan két bérlet árából. Aztán jöhet a többi kiegészíto: a síkesztyű, betörőmaszk, kalucsni, vagy a kantáros aláöltözet.

Két barátom, a felkészült es egyéni stílust képviselő Kristóf, illetve a laza és profi Ági bemutatja, hogyan suhannak bringájukon arcon nevetve a téli hideget. Novemberben még éljük világunk (éljen a klímaváltozás), de nem árt felkészülni kutyább időkre, tippjeiket táblázatban közlöm:

Kristóf (közlekedésfejlesztő)

   térdmelegítő  középöltözet  sapi/indián maszk bankrablómaszk (igaziból perui rituális maszk )
 árkategória megfizethetelen, Édesanyja kötötte 10-től 25ezerig-ig, márkától függően 70 HUF
 előnyei természetes anyag, jól szellőzik, könnyen javítható,pótolható kivezeti az izzadságot, hosszított derék és csuklórész, a cipzár védett, nem akad a szakállba védi az orrot és az arcot, elriasztja a támadókat
 mikor hordja 10-14 fok alatt, ha előző este érzi a térdét mindig-melegben kabát helyett, hidegben kabát alá csak a farkasordító hidegben

Egyéb tippek: a sapi alá, illetve a nyakra kötött könnyű anyagú sálak felfogják az izzadságot, és gyorsan megszáradnak. A szemet is érdemes védeni, erre extrém esetben síszemüveg, amúgy szimpla bringás is megteszi. Amint beér a munkahelyre ingre vetkőzik, és bár fokozott fűtőtest felület-igénnyel, de szárít.

Ági (tanárnő)

   térdvédő  kabi  maszk és sapi
 árkategória 6-8ezer 10 ezer, leértékelve ajándék volt
 előnyei szélálló, a meleget bent tartja hosszított derék, szél és esőálló, és jól néz ki a maszk szűri a levegőt, és melegít, a sapi takarja a fület
 mikor hordja? 10 fok alatt ősztől tavaszig 10 fok alatt

Egyéb tippek: 0 fok alatt kantáros aláöltözetet hord, ezt akár magán is hagyhatja az ember napközben, de a bulizáshoz már kissé kellemetlen. Előnye, hogy a betét miatt kényelmesebb, és melegít is alulról - rettegj felfázás!

5: Öltözz/vetkőzz!

S hogy a végén egy apróságot a saját ruhatáramból is betoldjak: védi a könyököt és a csuklót, és jól bevált kiegészítő (csíkos!) a "kézszárvédő" - természetesen csak a megfelelő kesztyű mellé. Ha mindezt magunkra vettük, jöhet a zimankó.

Még valami. Cangázás után nem árt minél előbb levetni a meleg ruhákat, s minél profibb a ruha, ez annál gyorsabb és egyszerűbb. Akik azonban a házi megoldások hívei, azok még mindig domboríthatnak a késleltetett hatás kategóriában.

Szerző: Szabadkai Vera

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek